NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem 2 The Kite

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem 2 The Kite

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 6 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem 2 The Kite has been answered with easy to download solutions in PDF format

The Kite NCERT Solutions for Class 6 Honeysuckle Poem 2

The Kite NCERT Text Book Questions and Answers

The Kite Working with the poem (NCERT Page 28)

Question 1.
List out the action words in the poem.
dive, dip, snaps …………, ………..
Find out the meanings of these words.
Answer:
dive, dip, snaps, soars, climbs, rides, pulls, falls

Dive: Plunge head first into water with one’s arms raised over one’s head.
Dip :Put or let something down quickly or briefly in or into (liquid).
Snaps: Break suddenly and completely, typically with a sharp cracking sound.
Soars: Fly or rise high in the air.
Climbs: Go or come up a (slope or staircase); ascend. .
Rides: Sit on and control the movement of something.
Pulls: Exert force on (someone or something) so as to cause movement towards oneself.
Falls: Move from a higher to a lower level, typically rapidly and without control.

Question 2.
Read these lines from the poem.
Then soars like a ship
With only a sail
The movement of the tailless kite is compared to a ship with a sail. This is called a simile. Can you suggest what or who the following actions may be compared to?
He runs like ………………. He eats like ……………….
She sings like ………………. It shines like ……………….
It flies like ……………….
Answer:
(i) He runs like a cheetah.
(ii) He eats like a bird.
(iii) She sings like a nightingale.
(iv) It shines like a star.
(v) It flies like a kite.

Question 3.
Try to make a kite with your friends. Collect the things required such as colour paper/ news¬paper, thread, glue, a thin stick that can be bent.
After making the kite see if you can fly it.
Answer:
Do it yourself.

The Kite Extra Questions and Answers

The Kite Extra Questions Very Short Answer Type 

Question 1
How does the kite look in the sky?
Answer:
The kite looked bright in the clear blue sky.

Question 2.
When does the kite take rest?
Answer:
The kite seems to take rest when the wind falls. It waits for the wind to blow so that it can fly again,

Question 3.
What happens to the thread when it gets loose?
Answer:
The master of the kite, who controls it, rolls back the thread when it gets loose.

Question 4.
When does the kite lose its beauty?
Answer:
The kite loses its beauty and shine when it gets trapped in the branches of a tree.

The Kite Extra Questions Short Answer Type 

Question 1.
Describe the upward movement of a kite.
Answer:
A new kite looks very bright in the blue sky. The kite jumps in the air and moves up in the sky. It shakes its tail with a noise. It soars high like a ship in the air. It moves upward in the air as a ship rides in the strong wave of the sea.

Question 2.
What happend when the kite get trapped in a tree?
Answer:
The kite looked dull after it was trapped in a tree. It fluttered when its string was caught in the tree branches. The master of the kite could no longer control the kite and its string. The kite could no longer move upward in the air.

The Kite Extra Questions Extract Based Type

Extract 1

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

How bright on the blue
Is a kite when it’s new!
With a dive and a dip
It snaps its tail
Then soars like a ship
With only a sail. .

Question 1.
Who makes sharp sound with its tail?
Answer:
The kite makes the sharp sound with its tail while moving in the air.

Question 2.
What do you mean by the line, “Then soars like a ship”?
Answer:
The poet has compared the movement of a kite with a ship with only one sail with the help of the line.

Question 3.
What has the kite been compared to?
Answer:
The kite has been compared to ship.

Question 4.
Find the antonym of the word ‘bright’.
(a) Dark
(b) Shine
(c) Movement
(d) Clear
Answer:
(a) Dark

Question 5.
Give the synonym for the word ‘dive’.
(a) Deep
(b) Dull
(c) Beat
(d) Plunge
Answer:
(d) Plunge

Question 6.
Give one word substitute for a piece of material extended on a mast to catch the wind and propel a boat or ship or other vessel.
(a) Captain
(b) Sail
(c) Raincoat
(d) Cloth
Answer:
(b) Sail

Extract 2

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

Of wind it rides,
Climbs to the crest ’ Of a gust and pulls,
Then seems to rest
As wind falls.
When string goes slack
You wind it back.

Question 1.
What happened to the string attached to the kite?
Answer:
The string attached with the kite gets lose and the kite could not move upward.

Question 2.
Who tries to roll back the thread of the kite?
Answer:
The master of the kite rolls back the thread when it gets lose. The master controls the kite.

Question 3.
When does the kite climb?
Answer:
The kite climbs after going up and down.

Question 4.
Write antonym for the word ‘puli’.
(a) Climb
(b) Increase
(c)Jump
(d) Push
Answer:
(d) Push

The Kite Summary in English

A new kite looks bright when the sky is clear and blue. The kite takes a plunge and bends sideways. Its tail produces a cracking noise. Then suddenly the kite rises high like a ship with a sail cloth. The kite has only one sail of string. It rides Over the strong winds and climbs to their top like a ship. It pulls forward when the wind is strong. But as the wind falls, it also rests for a while.When the thread tied to the kite becomes loose, the flier rolls the thread back. Then again the flier runs until the kite is filled with wind and goes up.On a clear blue sky, the new kite shines. But it gets torn badly when it flaps on the tree top.

The Kite Summary in Hindi

एक नयी पतंग बहुत सुन्दर लगती है जब आकाश साफ और नीला होता है। पतंग गोता मारती है तथा दोनों ओर झुक जाती है। उसकी पूँछ से फर्राहट की आवाज निकलती है। फिर अचानक पतंग किसी पाल चालित जलपोत की भाँति ऊपर उठ जाती है। पतंग के पास तो एक ही पाल होता है, अपनी डोर का। वह तेज पवन के ऊपर सवार हो जाती है तथा जलपोत की भाँति उस पवन की लहर पर चढ़ जाती है। जब पवन तेज होता है, पतंग आगे की ओर खींचती है। पर जब पवन मंद पड़ जाता है तो पतंग भी कुछ देर के लिये विश्राम कर लेती है।
जब पतंग से बँधी हुई डोर ढीली पड़ जाती है, तो उड़ाने वाला उस डोर को चरखी में लपेट लेता है। फिर पुन: वह व्यक्ति पतंग को लेकर भागता है जब तक उसमें हवा नहीं भर जाती और वह ऊपर नहीं उठ जाती। साफ नीले आकाश में नयी पतंग शानदार दिखाई देती है। पर वह बुरी तरह से फट जाती है जब पेड़ के शिखर पर फंस कर वह फड़फड़ाती है।

The Kite Hindi version of the poem with comprehension

1. How bright on the blue
Is a kite when its new!
With a dive and a dip
It Snaps its tail
Then soars like a ship
With only a Sail

ncert-solutions-class-6-english-kite-(153-1)
नीले आकाश में नयी पतंग बहुत चमकदार दिखती है। वह गोते और कलाबाजियों के साथ अपनी पूँछ को फर्राती है। फिर किसी जलपोत की भाँति केवल एक डोर के साथ वह ऊपर उठ जाती है।

Now read the following questions and choose the most appropriate option from the ones given below:

Question 1.
When does the kite look bright?
(a) When it is a sunny day
(b) When it flies high in the sky
(c) When it is new
(d) When the weather is calm.
Answer:
(c) When it is new

Question 2.
Which one of the following is not associated with the kite’s movement?
(a) The kite takes a plunge
(b) The kite is bright
(c) The kite bends sideways
(d) The kite rises in the air.
Answer:
(b) The kite is bright

Question 3.
What is the kite compared to?
(a) To a tree
(b) To a boat
(c) To a sail
(d) To a ship.
Answer:
(d) To a ship.

Question 4.
Who is the poet of this poem?
(a) Harry Behn
(b) Lorraine M. Halli
(c) Eleanor Farjeon
(d) E-yeh-Shure.
Answer:
(a) Harry Behn

Question 5.
What does the word ‘soars’ in the above extract mean?
(a) Falls
(b) Bends
(c) Rises
(d) Flies.
Answer:
(c) Rises

2. As over tides
Of wind it rides.
Climbs to the crest
Of a gust and pulls,
Then seems to rest
As wind falls.
When string goes slack
You wind it back.

ncert-solutions-class-6-english-kite-(154-1)

पतंग जलपोत की भाँति आकाश में तैरती है। जैसे जहाज ऊँची लहर पर सवारी करता है, उसकी चोटी पर चढ़ जाता है, उसी प्रकार पतंग भी हवा के तेज झोंकों पर सवार होकर आगे की ओर खींचती है। फिर जब पवन थम जाता है तो पतंग भी जैसे विश्राम कर लेती है, उसकी डोर जब ढीली पड़ जाती है तो आप उसे चरखी में लपेट लेते हैं।

Now read the following questions and choose the most appropriate option from the ones given below:

Question 1.
The kite rides over ……….
(a) high wind
(b) high wall
(c) tall trees
(d) tides.
Answer:
(a) high wind

Question 2.
What happens to the kite all of a sudden?
(a) It becomes listless
(b) It becomes very active
(c) It is torn by strong wind
(d) It becomes ‘detached from the string.
Answer:
(a) It becomes listless

Question 3.
When does the kite lose all its energy?
(a) When the wind changes its direction
(b) When it is wet
(c) When the wind falls
(d) When the wind rises.
Answer:
(c) When the wind falls

Question 4.
What does the kite flier do in the last?
(a) He goes to take rest
(b) He winds the string back on the charkhi
(c) He buys another kite
(d) He goes to another place.
Answer:
(b) He winds the string back on the charkhi

Question 5.
Which of the following words mean the same as ‘stormy wind”?
(a) Tides
(b) Rides
(c) Rest
(d) Gust.
Answer:
(d) Gust.

3. And run until
A new breeze blows
And its wings fill
And up it goes!
How bright on the blue
Is a kite when it’s new!
But a raggeder thing
You never will see
When it flaps on a string
In the top of a tree.

ncert-solutions-class-6-english-kite-(155-1)

और फिर आप उस समय तक दौड़ते रहते हैं जब तक नयी मंद हवा नहीं चलने लगती। पतंग के पंखों में हवा भर जाती है और वह ऊपर उठ जाती है।

साफ नीले आकाश में नयी पतंग कितनी शानदार लगती है। पर इससे अधिक बदहाल आपको कोई चीज नहीं दिखेगी जब यह किसी वृक्ष की चोटी में फंसकर एक धागे से बँधी फड़फड़ाती है।

Now read the following questions and choose the most appropriate option from the ones given below:

Question 1.
When does the flier have to run?
(a) When the wind is strong
(b) When the wind falls
(c) When the kite is detached from the string
(d) When there is a tough competition.
Answer:
(b) When the wind falls

Question 2.
Why does the flier have to run?
(a) So that the kite rises again with the help of the wind
(b) So that kite may not be torn
(c) So that he wins the competition
(d) So that he may go with the kite.
Answer:
(a) So that the kite rises again with the help of the wind

Question 3.
‘And its wings fill’. What do the ‘wings’ bring to your mind?
(a) Sails of a ship
(b) Tides
(c) Crest
(d) Strings.
Answer:
(a) Sails of a ship

Question 4.
When does the kite lose all its glory?
(a) When it is torn
(b) When it is detached from the string
(c) When it becomes old
(d) When it settles on the tree top and flutters to free itself.
Answer:
(d) When it settles on the tree top and flutters to free itself.

Question 5.
Which word means the same as “in a very bad shape, torn’.
(a) String
(b) Ragged
(c) Bright
(d) Flap.
Answer:
(b) Ragged

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *