NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 6 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward has been answered with easy to download solutions in PDF format

Taro’s Reward NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3

Taro’s Reward NCERT Text Book Questions and Answers

Taro’s Reward Working with the text (NCERT Pages 34 and 35)

A. Answer the following questions.

Question 1
Why did Taro run in the direction of the stream?
Answer:
Taro heard the sound of rushing water in the forest, but could not believe it as he has never seen or heard the sound in that area. He moved in the direction to find it as he was thirsty.

Question 2.
How did Taro’s father show his happiness after drinking sake?
Answer:
Taro’s father was delighted to have the sake. After he swallowed the liquid, he stopped shivering. He started dancing on the middle of the floor to show his happiness.

Question 3.
Why did the waterfall give Taro sake and others water?
Answer:
The waterfall gave sake to Taro because he was a thoughtful son. He was rewarded as he showered love and care to his parents. It gave cold water to others as they did not have this quality or they were greedy.

Question 4.
Why did the villagers want to drown Taro?
Answer:
The villagers wanted to drown Taro in the waterfall because they thought they have been cheated by him. They went to the waterfall to get the magic sake, but got only cold water.

Question 5.
Why did the Emperor reward Taro?
Answer:
The emperor rewarded Taro as he was very good and kind towards his parents. The emperor wanted to encourage other children to respect and obey their parents.

B. Mark the right item.

Question 1.
Taro earned very little money because
(i) he didn’t work hard enough.
(ii) the villagers didn’t need wood.
(iii) the price of wood was very low.
Answer:
(iii) the price of wood was very low.

Question 2.
Taro decided to earn extra money
(i) to live a more comfortable Jife.
(ii) to buy his old father some sake.
(iii) to repair the cracks in the hut.
Answer:
(ii) to buy his old father some sake.

Question 3.
The neighbour left Taro’s hut in a hurry because
(i) she was delighted with the drink.
(ii) she was astonished to hear Taro’s story.
(iii) she wanted to tell the whole village about the waterfall.
Answer:
(iii) she wanted to tell the whole village about the waterfall.

Taro’s Reward Working with Language (NCERT Page 35)

A. Strike off the words in the box below that are not suitable.
Taro wanted to give his old parents everything they needed. This shows that he was…

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward 1
Answer:
thoughtful, considerate, loving, kind

B.
Question 1.
“This made Taro sadder than ever.” “This’ refers to …………….
(i) a strong wind that began to blow.
(ii) Taro’s father’s old age.
(iii) Taro’s inability to buy expensive sake for his father.
(Mark the right item.)
Answer:
(iii) Taro’s inability to buy expensive sake for his father.

Question 2.
“This, said the emperor, was to encourage all children to honour and obey their parents.”
“This’ refers to
(i) the most beautiful fountain in the city.
(ii) rewarding Taro with gold and giving the fountain his name.
(iii) sending for Taro to hear his story.
(Mark the right item.)
Answer:
(ii) rewarding Taro with gold and giving the fountain his name.

C. Arrange the words below in pairs that rhyme.
Example: young-lung
money-sunny
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward 2
Answer:
Sad – Bad
Chop – Stop
Last – Fast
Wax – Axe
Could – Wood
Sound – Round
Way – Day

D.
Question 1. Fill in the blanks with words from the box.
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward 3
A …………….woodcutter lived on a hillside. He …………….. was a son who worked ………………..but earned money. One day he saw a waterfall hidden behind a rock. He tasted the water and found it
Arts, young, lonely, thoughtful, hard, little, beautiful, delicious

Question 2.
Find these sentences in the story and fill in the blanks.
(i) This made Taro ………………. than ever.
(ii) He decided to work ………………….. than before.
(iii) Next morning, Taro jumped out of bed……….. than usual.
(iv) He began to chop even ………
(v) Next morning, Taro started for work even ………. than the morning before.
Answer:
(i) sadder
(ii) harder
(iii) earlier
(iv) faster
(v) earlier

Taro’s Reward Speaking and Writing (NCERT Pages 36 and 37)

A. Speak the following sentences clearly, but as quickly as you can. Learn them by heart.

(i) How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck would chuck wood.
(ii) Betty bought a bit of butter, but the bit of butter was a little bitter so, she bought some better butter to make the bitter butter better.
Answer:
Do it yourself in the classroom.

B.
Question 1.
The story Taro’s Reward’ shows that Taro is thoughtful, hardworking and also wise. Read aloud the parts of story that shows these qualities in Taro.
Answer:

  • For he was a thoughtful son and wanted to give his old parents everything they needed.
  • Though he worked very hard, he earned very little money.
  • But Taro had been wise enough to slip behind a rock.

Question 2.
(i) Like Patrick in the story ‘Who did Patrick’s
Homework’, Taro is helped by magic. Do you believe in magic? What are the magical things that happen in these stories?
Answer:
I don’t believe in magic and it has nothing to do anything with our real life. These stories are imaginative and are not inspired by real-life events. But there are some supernatural powers which exist and work on their own.

In case of Patrick, there was a little man who changed Patrick’s life and then suddenly disappeared. In case of Taro, there was a waterfall which gave delicious sake to Taro, but gave cold water to other villagers. Both were magical and had impact on Taro and Patrick’s lives.

(ii) Which story do you like better and why? Do you know such stories in other languages? Discuss these questions in class.
Answer:
Both the stories are good and teach us many things. But, I liked Taro’s story because it teaches us to love and respect our parents. Yes, I know such stories in other languages like Sanskrit.

Question 3.
Now write a paragraph or two about these two stories, comparing them.
Answer:
Both the stories have an element of magic in them. In case of Patrick, there was a little man who made him do his homework and study hard. Patrick became a model child by working hard. But in case of Taro, there was a waterfall which gave delicious sake to Taro, but cold water to other people. We can say that the waterfall was magical as it behaved differently for different people. Both stories, in any case, teach us lessons.

C.
Question 1.
Listen to these children. What are they talking about?
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward 4
Answer:
I think swimming is more difficult than driving. I think it is much less difficult. Anyhow, neither of them is as difficult as learning English

Question 2.
Work in groups. Come to some agreement on each of the activities given below. Decide which is the most interesting, dullest, most dangerous, safest, most rewarding, most exciting.
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward 5
Answer:
Most interesting: dancing, watching TV, listening to music Dullest activities: knitting, sewing, learning languages Most dangerous: mountain climbing
Safest: walking, stamp collecting
Most rewarding: reading, painting, cooking
Most exciting: playing football, swimming, fishing

Taro’s Reward Dictation (NCERT Page 38)

Question 1.
Your teacher will speak the words given below. Write against each two new words that rhyme with it.
1. Bed
2. Wax
3. Fast
4. Chop
5. Young
Answer:
1. Wed, Shed
2. Tax, Fax
3. Past, Last
4. Shop, Cop
5. Lung, Tongue

Taro’s Reward Extra Questions and Answers

Taro’s Reward Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Who was Taro? Where did he live?
Answer:
Taro was a young woodcutter. He lived with his mother and father on a lonely hillside.

Question 2.
Mention some qualities of Taro as a good son?
Answer:
Taro worked very hard for his parents. He was a thoughtful son and wanted to give his parents everything they wanted.

Question 3.
What was the demand made by Taro’s father?
Answer:
Taro’s father wanted a cup of sake – a popular Japanese drink. It could have provided him warmth and benefit his heart.

Question 4.
Why did Taro decide to work harder?
Answer:
The ‘sake’ desired by Taro’s father was very expensive and he could not afford it. He wanted to fulfil his father’s demand and decided to work harder.

Question 5.
What did Taro find in the forest when he was cutting woods?
Answer:
Taro heard the sound of rushing water in the forest when he was cutting woods. He found a beautiful little waterfall hidden behind a rock.

Question 6.
Why there was a long procession outside Taro’s house?
Answer:
There was a long procession because people have heard about the story of the waterfall and the magic sake. They were curious to know more.

Question 7.
How did the emperor of Japan reward Taro?
Answer:
The emperor of Japan rewarded Taro by giving him twenty pieces of gold and named the most beautiful fountain in the city after Taro.

Taro’s Reward Extra Questions Short Answer Type

Question 1.
How did Taro get the magic sake for his father?
Answer:
Taro went to the forest and chopped and cut more woods. His mouth was dry and his face was wet with sweat. He heard the sound of rushing water and found a waterfall. He got the delicious sake for his father from the waterfall.

Question 2.
Do you think Taro worked harder? How?
Answer:
Yes, he worked harder. He got up earlier in the morning and went to the forest to chop and cut more woods. He began to chop faster without any break and thought about making extra money to buy sake for his father.

Question 3.
Give a character sketch of Taro.
Answer:
Taro was a young woodcutter who lived with his mother and father on a lonely hillside.
He worked very hard, but earned very little money. He was a thoughtful son and wanted to make his parents happy.

Taro’s Reward Extra Questions Long Answer Type

Question 1.
Who was Taro? Do you think he loved his parents? Give reasons.
Answer:
Taro was a young woodcutter and lived with his mother and father on a lonely hillside. All day long he chopped wood in the forest. Though he worked very hard, he earned very little money. Yes, Taro loved his parents because he took care of them. He was very worried about getting the sake for his father as it could have provided him warmth and was good for his heart. He decided to work harder than before for getting the sake which was expensive. He chopped and cut more woods to earn more.

Question 2.
Who informed Taro’s neighbours about the magic sake? Why did the neighbours want to kill Taro?
Answer:
A lady came to Taro’s house and his father offered her a cup of sake. She drank it greedily and thanked the old man. Taro told her the story of the magic waterfall. She spread the story throughout the village.The neighbours visited the waterfall in the forest to get the sake. They carried pitchers, jars and buckets to fill the sake in them. But they could not get the magic sake. They got only cold water and this made them angry. The neighbours said they have been cheated by Taro and wanted to drown him in the waterfall.

Question 3.
Why did Taro get the sake while villagers get awake?
Answer:
Taro was devoted to his old parents. He wanted to make them happy. One evening his father was shivering and wanted to have a cup of sake. The sake was expensive and Taro could not afford it. God helped Taro as his intentions were good and selfless. He got the sake from a waterfall.

He gave it to his shivering father and became happy. But when greedy villagers went to the waterfall, they did not find the sake. They found normal water as their intensions were not good. Taro’s intensions were good so he got the sake.

Taro’s Reward Extra Questions Value Based Type

Question 1.
Do you think Taro was being rewarded by God? Give reasons in support of your answer.
Answer:
Yes, Taro was being rewarded by God as he loved his parents and could do anything to fulfil their wish. He wanted to get the sake for his father. It was expensive and he could not afford it so he decided to work harder. He later found a beautiful waterfall which was the source of magic sake for him. He took it home and gave it to his father. The waterfall gave cold water to those who were selfish and greedy. It gave the sake only to Taro who was selflessly serving his parents. This was God’s way of rewarding Taro.

Taro’s Reward Extra Questions Extract Based Type

Extract 1

Directions (Q.Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

Next morning, Taro jumped out of bed earlier than usual and made his way to the forest. He chopped and cut, chopped and cut as the Sun climbed and soon he was so warm that he had to, take off his jacket. His mouth was dry and his face was wet with sweat. ‘My poor old father!’ he thought. ‘If only he was as warm as l!\ And with that he began to chop even faster, thinking of the extra money he must earn to, buy the sake to warm the old man’s bones.

Question 1.
Why did Taro jump out of bed early in the morning?
Answer:
Taro jumped out of the bed because he wanted to work harder to earn extra money as his father wanted the sake.

Question 2.
He chopped and cut, chopped and cut… why this has been repeated?
Answer:
This has been repeated to emphasise that Taro worked harder that day. He continuously chopped woods to earn extra money.

Question 3.
Why did Taro’s father want to have the sake?
Answer:
Taro’s father wanted to have sake because it would provide him warmth and comfort.

Question 4.
Who made his way to the forest?
(a) Taro’s father
(b) Taro
(c) The lady
(d) Neighbours
Answer:
(b) Taro

Question 5.
Write synonym for the word ‘extra’.
(a) Additional
(b) Jacket
(c) Sweat
(d) Forest
Answer:
(a) Additional

Question 6.
Give antonym for the word ‘dry’.
(a) Climb
(b) Mouth
(c) Sun
(d) Wet
Answer:
(d) Wet

Extract 2
Directions (Q.Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

That afternoon, a neighbour stopped by for a visit. Taro’s father politely offered her a cup of the sake. The lady drank it greedily and thanked the old man. Then Taro told her the story of the magic waterfall. Thanking them for the delicious drink, she left in a hurry. By nightfall she had spread the story throughout the whole village.

Question 1.
Who came to Taro’s house for a visit?
Answer:
A lady came to visit Taro’s house. She lived in the neighbourhood.

Question 2.
How did the lady come to know about the magic waterfall?
Answer:
Taro told her the whole story of the magic waterfall and the sake.

Question 3.
How did the other neighbours come to know about the magic waterfall?
Answer:
The lady who visited Taro’s house spread the story of magic waterfall in the whole village.

Question 4.
Who left in a hurry?
(a) Taro
(b) Taro’s father
(c) Taro’s mother
(d) The lady
Answer:
(d) The lady

Question 5.
Write synonym for the word ‘delicious’.
(a) Tasty
(b) Sake
(c) Magic
(d) Cup
Answer:
(a) Tasty

Question 6.
Find antonym for the word ‘politely’.
(a) Gradually
(b) Continuously
(c) Rudely
(d) Definitely
Answer:
(c) Rudely

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *