NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem 1 A House, A Home

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem 1 A House, A Home

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 6 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem 1 A House, A Home has been answered with easy to download solutions in PDF format

A House, A Home NCERT Solutions for Class 6 Honeysuckle Poem 1

A House, A Home Text Book Questions and Answers

A House, A Home Working with the poem (NCERT Page 16)

Question 1.
Do you agree with what the poet says? Talk to your partner and complete these sentences.
(i) A house is made of ………………
(ii) It has …………….
(iii) A home is made by …………
(iv) It has …………..
(i) hard bricks, stone and wood.
(ii) window glass, a yard, chimneys, tile floors, doors and a roof.
(iii) loving and caring parents, brothers and sisters.
(iv) family members who care for each other without any selfish motives.

Question 2.
Now complete these sentences about your house and home.
(i) My house is
(ii) The best thing about my home is
Answer:
(i) made up of bricks, marbles and tiles. It has beautiful windows made up of glass with a balcony and a roof.
(ii) that all of us understand and help each other in any distress. We live together peacefully and take out time for each other. We care for each other.

A House, A Home Extra Questions and Answers

A House, A Home Extra Questions Very Short Answer Type 

Question 1.
Who all are parts of a family?
Answer:
Parents, sisters and brothers are parts of family. They stand together in all ups and downs in life.

Question 2.
Define a house.
Answer:
A house is a non-living structure made up of bricks, stones and woods. It consists of windows, doors and a yard.

A House, A Home Extra Questions Short Answer Type  

Question 1.
Differentiate between a house and a home on the basis of the poem.
Answer:
A house is a structure made up of bricks and stones. It has windows, doors, chimneys and a roof. On the other hand, a home is a place where family members live together selflessly.
They love and care for each other.

Question 2.
What is the basic idea of the poet?
Answer:
The basic idea of the poet in the poem ‘A House, A Home’ is to show the importance of a home over a house. While doing this she compared a house with a home. According to her, a house is just an infrastructure which is built up of bricks, stones and woods.

There may be windows, tile floors, stucco and lots of doors but it is of no use until it is made a home. A home, according to the poet can be made by a family of father, mother, sister and brother who cares and love each other without any selfish interest. They share and are together in each other’s happiness and sorrow.

A House, A Home Extra Questions Value Based Type

Question 1.
Why family plays an important role in a home?
Answer:
A home becomes a home due to the presence of a family which consists of father, mother, brothers and sisters.
They do unselfish acts and takes care of each other in happy and mourn days. If there will be no family then there will not be any home.

A House, A Home Extra Questions Extract Based Type

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

Extract 1

What is a house?
Answer:
It’s brick and stone and wood that’s hard.
Some window glass and perhaps a yard.
It’s eaves and chimneys and tile floors
and stucco and roof and lots of doors.

Question 1.
Name the poem and the poet of the above lines.
Answer:
The above lines have been taken from the poem ‘A House, A Home’, written by Lorraine M Halli.

Question 2.
What is a house, according to the poet?
Answer:
A house is just a structure made up of bricks, stones and woods, according to the poet.

Question 3.
What is a house made of?
Answer:
A house is made of bricks, stones and woods.

Question 4.
Find synonym for the word ‘perhaps’.
(a) Probably
(b) Exactly
(c) Softly
(d) Swiftly
Answer:
(a) Probably

Question 5.
A house consists of ……………..
(a) people
(b) family
(c) animals
(d) doors and windows
Answer:
(d) doors and windows

Question 6.
Bricks, wood and stones are used to make
(a) school
(b) house
(c) home
(d) building
Answer:
(b) house

Directions (Q. Nos. 1 -6) Read the extract given below and answer the following questions.

Extract 2

What is a home?
It’s loving and family and doing for others.
It’s brothers and sisters and fathers and mothers
Its unselfish acts and kindly sharing
and showing your loved ones
you’re always caring.

Question 1.
From where the above lines, have been taken. Name the poet and the poem.
Answer:
The above lines have been taken from the poem ‘A House, A Home’ written by Lorraine M Halli.

Question 2.
What is a home, according to the poet?
Answer:
A home is where a family lives lovingly and easily, according to the poet.

Question 3.
Who all live in a home?
Answer:
Brothers, sisters, mother and father live in a home.

Question 4.
Find the synonym for the word ‘loving’.
(a) Adorable
(b) Kind
(c) Hateful
(d) Sweet
Answer:
(a) Adorable

Question 5.
Mother, father, sister and brother make and completes a
(a) house
(b) building
(c) home
(d) store
Answer:
(b) building

Question 6.
A house is measured in
(a) yards
(b) centimetres
(c) kilometres
(d) miles
Answer:
(a) yards

A House, A Home Summary in English

A house and a home are not the same thing. They differ in many ways. A house is just a set of rooms made of brick and stone, wood and glass. It has an open ground, tile floors, cement plaster on the walls, windows and doors. But it is a lifeless structure.

A home is a living unit. It means a family, a set of members. It has parents and children. They are bonded with ties of love and respect. They take care of each other. They share each other’s joy and sorrow. They work selflessly and co-operate to meet their basic needs.

A House, A Home Summary in Hindi

घर और गृह समानार्थी शब्द नहीं हैं। उनमें कई प्रकार के अन्तर हैं। घर तो कमरों का सेट होता है जो ईट, पत्थर, लकड़ी तथा काँच से बनाया जाता है। इसमें एक खुला आँगन होता है, टाइल लगे फर्श होते हैं, दीवारों पर सीमेन्ट का प्लास्टर होता है, खिड़की तथा दरवाजे होते हैं। पर यह एक निजीव ढाँचा होता है।

गृह एक जीवंत इकाई को कहते हैं। इसका अर्थ होता है एक परिवार और उसके सदस्य। उसमें माता-पिता तथा बच्चे होते हैं। वे प्यार तथा आदर के धागों से जुड़े होते हैं। वे एक-दूसरे की भलाई की चिन्ता करते हैं, एक-दूसरे के सुख-दुख को बाँटते हैं। वे नि:स्वार्थ भाव से काम करते हैं और अपनी मूलभूत जरूरतें पूरी करने के लिये एक-दूसरे का सहयोग करते हैं।

A House, A Home Hindi Version of the Poem with Comprehension

1. What is Cal house?
It’s brick and Stone
and Wood that’s hard.
Some window glass
and perhaps a yard.
It’s eaves and chimneys
and title floors
and stucco and roof
and lots of doors.

ncert-solutions-class-6-english-house-home-(138-1)
घर किसे कहते हैं? यह तो ईट और पत्थर से बना ढाँचा होता है, उसमें कठोर इमारती लकड़ी लगाई जाती है। कुछ काँच लगी खिड़कियाँ होती हैं और शायद एक आँगन होता है। उसमें नीचे को लटकती हुई ओरियाँ और धुआँ निकालने के लिये चिमनियाँ होती हैं, उसमें फर्श पर टाइलें लगी होती हैं, दीवारों पर चूना या सीमेंट का पलस्तर होता है, एक छत होती है और कई दरवाजे होते हैं।

Questions:
(a) What is a house usually made of?
(b) What is the use of windows and doors?
(c) What is eaves?
(d) What purpose do chimneys serve?
(e) What does the word “stucco’ mean?

Аnswers:
(a) Houses are nowadays usually made of bricks and stones, cement and mortar.
(b) The windows give us light and fresh air. The doors give us security and also passage to move in and out.
(c) Eaves is the overhanging edge of a roof.
(d) Chimneys are made to carry off kitchen smoke into the sky.
(e) ‘Stucco’ means ‘a fine plaster or cement’.

2. What is a home?
It’s loving and family
and doing for others.
It’s brothers and sisters
and fathers and mothers.
It’s unselfish acts
and kindly sharing
and showing your loved ones
You’re always caring.

ncert-solutions-class-6-english-house-home-(139-1)

गृह किसे कहते हैं? यह तो स्नेहयुक्त लोगों के परिवार से बनता है जो एक-दूसरे की सेवा करने को तैयार रहते हैं। इसमें भाई, बहन, पिता तथा माता रहते हैं। उनके नि:स्वार्थ कार्य, सौहार्दपूर्वक उनके सुख-दुख में शामिल होना, अपने प्रियजनों को प्यार बाँटना, और यह विश्वास दिलाना कि आप सभी समझदार तथा एक-दूसरे की चिन्ता करने वाले हैं – इन सबसे गृह बनता है।

Questions:
(a) What is a home made of?
(b) How does a home differ from a house?
(c) What keeps all the members united?
(d) What makes us happy and healthy at home?
(e) Pick out a word from the above stanza which means the same as ‘without any motive of self gain.

Аnswers:
(a) A home is made of elders and children.
(b) A house is a lifeless structure of bricks, concrete and wood. A home is made by a set of elders and children, who are loving and caring.
(c) The members of a family stand united as long as each one respects and helps others.
(d) A happy home means a family in which the members are unselfish, loving, caring and respectful.
(e) Unselfish.

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *