NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 6 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla has been answered with easy to download solutions in PDF format

An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla NCERT Solutions for Class 6 Honeysuckle Chapter 4

An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla NCERT Text Book Questions and Answers

An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla Working with the text (NCERT Pages 50 and 51)

A. Answer the following questions.

Question 1.
Where was Kalpana Chawla born? Why is she called an Indian-American?
Answer:
Kalpana Chawla was born in Karnal town, Haryana. She also had the citizenship of the United States of America as was married to an United States citizen and become its naturalised citizen. So, she was called an Indian-American.

Question 2.
When and why did she go to the United States? Who did she marry?
Answer:
After completing her Bachelor of Science degree in aeronautical engineering, Kalpana Chawla went to the United States of America for higher studies. She married an United States citizen Jean-Pierre Harrison.

Question 3.
How did she become an astronaut? What gave her the idea that she could be an astronaut?
Answer:
After qualifying as a pilot, Kalpana Chawla applied for NASA’s space programme. She was first taken as a research scientist at NASA and was trained as an astronaut. Her success as a pilot motivated her to become an astronaut.

Question 4.
What abilities must an astronaut have, according to the journalist ?
Answer:
An astronaut should know everything from biology to astrophysics to aeronautical engineering. An astronaut should have encyclopaedic knowledge.

Question 5.
Describe Kalpana Chawla’s first mission in space.
Answer:
Kalpana Chawla’s first mission in the space shuttle Columbia was 15 days, 16 hours and 34 minutes long. During her journey, she went around the Earth 252 times. There was a Japanese and a Ukranian astronaut in the crew and they conducted many experiments.

Question 6.
What does Kalpana Chawla say about pursuing a dream? Do you agree with her that success is possible?
Answer:
It was alway possible to realise one’s dreams if one had the courage and vision to find it one should have vision to find it. According to her, success is possible only

B. Read the newspaper report to find the following
facts about the Columbia’s ill-fated voyage.
1. Date and place of lift off: …………
2. Number of astronauts on board : …………….
3. Number of days it stayed in space: ………….
4. Number of experiments done by scientists: ……………..
5. Date of return journey: ………………….
6. Height at which it lost contact: ………………
Answer:
1. 16th January, 2003
2. seven
3. 15 days, 16 hours, 34 minutes
4. 80 experiments
5. February 2003
6. 200000 feet

An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla Working with Language (NCERT Pages 51 and 52)

A. Match the following.

1. unprecedented space tragedy -something that causes fellings of respect and wonder
2. certified flight instructor – having knowledge of a wide variety of subjects
3. space mission – nowadays, in these times
4. super specialisation- a set of jobs to be done in space by a group
5. encyclopaedic knowledge – a person with the correct qualification to teach people to fly planes
6. awe-inspiring – a sad accident of a kind that has never happened before in space
7. in this age – great expertise in a limited field or a particular subject
Answer:
1. unprecedented space tragedy – a sad accident of a kind that has never happened before in space.
2. certified flight instructor – a person with the correct qualification to teach people to fly planes
3. space mission – a set of jobs to be done in space by a group
4. super-specialisation – great expertise in a limited field or a particular subject
5. encyclopaedic knowledge – having knowledge of a wide variety of subjects
6. awe-inspiring – something that causes feelings of respect and wonder
7. in this age – nowadays, in these times

B. Use these phrases in sentences of your own, after finding out their meanings.
1. broke apart
2. streaked over
3. spread across
4. lifted off
5. blast off
6. went on
7. cheered along
8. on board
9. carry on
Answer:
1. Broke apart: (separated, break up)-The coaches of the train broke apart on its own.
2. Streaked over: (a line, mark)-A plane was seen streaking over our town.
3. Spread across: (spread everywhere)-The news about their fight spread across the entire nation.
4. Lifted off: (to direct or carry from a lower to a higher position) – The rocket lifted off from a space station in Chennai.
5. Blast off: (of a rocket or spacecraft) take off from a launching site – The rocket blasted off in the morning.
6. Went on: (to proceed) – He went on teaching us after the lunch break.
7. Cheered along: (motivated, encouraged) – The performers were cheered along by their fans.
8. On board: (inside a ship, train and aircraft)
There were 250 passengers on board in the aircraft.
9. Carry on: (to continue) – She decided to carry on with her studies.

C. We add ‘un-’to make opposites.
For example, true – untrue
Add ‘un-’ to the words below to make their opposites. Then look up the meanings of the words you have formed in the dictionary.
1. Identified
2. Controlled
3. Attended
4. Successful
5. Important
6. Educated
7. Interesting
8. Qualified
9. Trained
10. Answerable
Answer:
Opposites -Meaning
1. Unidentified – not recognised or identified
2. Uncontrolled – unchecked, totally free
3. Unattended – not noticed or dealt with
4. Unsuccessful – failed
5. Unimportant – lacking in importance and significance
6. Uneducated – having a poor level of education
not arousing curiosity and interest
7. Uninteresting – not having the required qualification
8. Unqualified – not having the required qualification
9. Untrained- not having been trained in particular skill
10. Unanswerable – unable to be answered

An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla Speaking (NCERT Page 52)

In her message to students of her college, Kalpana Chawla said, “May you have the vision to find the path from dreams to success… Wishing you a great journey.”
Form pairs. Use “May you…” and “I wish you/Wishing you” to wish your partner good luck and success in
(i) a sports event,
(ii) a quiz or a competition and
(iii) a test or examination.
Answer:
(i) I wish you great success in the sports event.
(ii) May you succeed in the forthcoming quiz competition!
(iii) Wishing you to perform better in the examination.

Be sure to thank your partner when she/he wishes you in turn. You may also look up a telephone directory or go to a post office and get a list in English and Hindi of standard phrases that can be sent in greeting telegrams anywhere in India. Discuss which of these you might use and when. Compare the English and Hindi phrases for expressing good wishes. Do you know such phrases in any other language?
Answer:
There is a conversation between Rita and Sunita.

(a) Rita: May this Diwali bring happiness and prosperity to you and your family.
Sunita: Thanks, for the wishes. Wish,you the same.

(b) Rita: I wish you success for your final examination.
Sunita: Thanks a lot!

(c) Rita: Best wishes for a safe and happy journey.
Sunita: Thanks.

An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla Writing (NCERT Page 53)

A. Do you have a ‘dream’ or something you very much wish to do? Write a paragraph saying what you want to do. Then say (in another paragraph) how you think you can make your dream come true.
Answer:
Everybody has some kind of dreams in his or her life. They want to lead a better life and be successful. It means people are ambitious and have a keen desire to have something in life.

I want to become a pilot and fly high in the sky. I had this dream since childhood and I want to achieve it in any case. Whenever, I see a plane in the sky, I wish to drive and handle it. It is not easy to become a pilot and one could achieve it only through hard work. One has to study a lot and be physically fit to control an aircraft. Besides, one needs to be patient while driving a plane. I have to work hard for its entrance test.

B. Given below are some words that are spelt differently in British and American English. Fill in the blanks accordingly:

British – American
1. Colour ………………
2. Labour Labor
3. Traveller Traveler
4. Counsellor …………….
5. Centre …………….
6. Theatre Theater
7. Organise Organise
8. Realise …………..
9. Defence- Defense
10. Offence – ……………
Answer:
British – American
1. Colour – Color
2. Labour – Labor
3. Traveller – Traveler
4. Counsellor – Counselor
5. Centre – Center
6. Theatre – Theater
7. Organise – Organise
8. Realise – Realise
9. Defence – Defense
10. Offence – Offense

An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla Extra Questions and Answers

An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Who was against Kalpana Chawla’s wish to study in United States?
Answer:
Kalpana Chawla’s father was against her wish to study in the United States of America. But she went to the United States for a masters degree.

Question 2.
What do you mean by the Columbia?
Answer:
The Columbia was a space shuttle which broke apart in flames while returning to the Earth.

Question 3.
Who was Jean-Pierre Harrison?
Answer:
Jean-Pierre Harrison was an American. flight instructor and was married to India born astronaut Kalpana Chawla.

Question 4.
Who was Kalpana Chawla?
Answer:
Kalpana Chawla was India born American . astronaut. She died in an uprecedented space tragedy.

Question 5.
When did NASA select Kalpana Chawla?
Answer:
NASA selected Kalpana Chawla for training as an astronaut in 1994.

Question 6.
Write the name of the space centre from where the Columbia was lifted off.
Answer:
The name of the space centre was Kennedy Space Centre in Florida from where her space shuttle blasted off.

Question 7.
How many people were there on the space shuttle?
Answer:
There were seven people in the space shuttle Columbia.

An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla Extra Questions Short Answer Type 

Question 1.
Who all cheered Kalpana Chawla when the Columbia lifted off?
Answer:
The Columbia lifted off from the launch pad at Cape Canaveral, Florida. Kalpana Chawla’s family from India cheered alongwith staff at the Kennedy Space Centre.

Question 2.
Why lifting off Columbia a proud moment for India?
Answer:
The lifting off Columbia was a proud moment because Kalpana Chawla was born in India. Her achievements were unbelievable as an astronaut. She was a small town girl and
achieved a lot.

Question 3.
What kinds of experiments were performed by the crew in space?
Answer:
The crew performed experiments such as pollinating plants to observe growth in space and tests for making strong metals and faster computer chips.

Question 4.
What was the atmosphere in Karnal when people heard about the Columbia disaster?
Answer:
People in Karnal town were shocked to hear about the Columbia disaster. Nobody could sleep that night and remained glued to their television sets in hope that Kalpana Chawla and the crew may survive.

Question 5.
What was the moment of joy for all Indians. How did it changed into grief?
Answer:
The moment of joy for all indians was astronaut Kalpana Chawla was about to reach the Earth after her space mission. But it changed into shock and disbelief when people were to know about the Columbia disaster.

Question 6.
What happened to Columbia’s 28th space flight?
Answer:
The Columbia’s 28th space flight was lifted off on 16th January, 2003 from the Kennedy Space Centre, Florida. It stayed in orbit for 16 days before it began its downward journey which resulted in a tragedy.

An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla Extra Questions Long Answer Type

Question 1.
What do you know about Kalpana Chawla’s achievement?
Answer:
Kalpana Chawla was the first Indian-American woman astronaut to participate in a successful mission in space. She had bachelor degree in aeronautical engineering from a college in Chandigarh and went to the United States of America to get a master’s degree and later had Ph. D degree. She had a license to fly single and multi-engine land airplanes,single-engine seaplanes and gliders. She was also a certified flight instructor. She was hired as a research scientist at NASA. She was later selected by NASA for training as an astronaut.

Question 2.
What kind of person Kalpana Chawla was?
Or
Write the character sketch of Kalpana Chawla.
Answer:
Kalpana Chawla was a courageous person. It was not easy for a lady born in Karnal to study abroad and become an astronaut, She struggled a lot to be successful in life.
Her father was against her wish to study in the US. She always thought she could achieve what she wants to and being a woman or a person from a small town or a different country could not affect her dreams.She was encouraged by people around her. She also motivated students to follow their dreams and make their own path.

Question 3.
For Kalpana being a woman never came in way of realising her dreams why?
Answer:
According to Kalpana Chawla she never thought. To being a woman was a hindrance in (furnising) her studies or doing anything from a small town will have anyone effect on her career. She know how to fulfil her dreams. People around her encouraged her every time. They motivated her to follow her dreams and that make her successful.

An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla Extra Questions Value Based Type

Question 1.
What do we learn from Kalpana Chawla’s life?
Answer:
We learn from Kalpana Chawla’s life that we should follow our dreams and aspirations. If we are focused towards achieving our goal nothing could stop us. One should be brave enough to overcome all the problems. She sent a message to the students of her college to motivate them. She said that there is no hindrance between success and dreams and one has to develop it. There is no short cut in life and one has to make their own way to fulfil their dreams.”

An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla Extra Questions Extract Based Type

Extract 1

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.
Kalpana’s first space mission in the space shuttle, Columbia, was 15 days, 16 hours and 34 minutes long. During this time she went around the Earth 252 times, travelling 10.45 million kilometers!

The crew included a Japanese and a Ukranian astronaut. The crew performed experiments such as pollinating plants to observe food growth in space and tests for making stronger metals and faster computer chips – all for a price tag of about 56 million dollars. Alii none An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla 31

Question 1.
What kind of experiments the crew performed?
Answer:
The crew performed experiments on plants and tests for making stronger metals and faster computer chips.

Question 2.
How many times Kalpana went around the Earth and how much distance she covered?
Answer:
She went around the Earth 252 times and covered a distance of 10.45 million kilometers.

Question 3.
How much money was spent to perform the experiment?
Answer:
A total of 56 million dollars was spent for performing the experiments in the space.

Question 4.
Give one word substitute for ‘a group of people who work and operate an aircraft.’
(a) Shuttle
(b) Columbia
(c) Crew
(d) Experiment
Answer:
(c) Crew

Question 5.
Write synonym for the word ‘observe’.
(a) Monitor
(b) Food
(c) Metal
(d) Price
Answer:
(a) Monitor

Question 6.
What was the Columbia?
(a) A crew
(b) A space shuttle
(c) An astronaut
(d) All of these
Answer:
(b) A space shuttle

Extract 2

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

Kalpana was born in Karnal, Haryana, but was a naturalised US citizen, married to flight instructor Jean-Pierre Harrison. Besides being an astronaut, she was licensed to fly single and multi-engine land airplanes, single-engine seaplanes and gliders. She was also a certified flight instructor. After qualifying as a pilot, Kalpana began to consider another challenge-, applying to NASA’s space shuttle programme. She was first hired as research scientist at NASA. In 1994 she was selected by NASA for training as an astronaut.

Question 1.
What is the meaning of naturalised US. citizen?
Answer:
It means a person (a foreigner) who has been admitted to the citizenship of a country, here it the United States of America.

Question 2.
What was the challenge for Kalpana Chawla?
Answer:
The challenge for Kalpana Chawla was to enter into NASA’s space shuttle programme.

Question 3.
What kind of license she had?
Answer:
She had license to fly single and multi-engine land airplanes, single-engines seaplanes and gliders.

Question 4.
Give one word substitute for ‘a person who is trained to travel in a spacecraft.’
(a) Researcher
(b) Astronaut
(c) Citizen
(d) Pilot
Answer:
(b) Astronaut

Question 5.
Write antonym for the word ‘married’.
(a) Wedded
(b) Marital
(c) Devoted
(d) Unmarried
Answer:
(d) Unmarried

Question 6.
Find synonym for the word ‘select’.
(a) Choose
(b) Neglect
(c) Ignore
(d) Proceed
Answer:
(a) Choose

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *