NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 6 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am has been answered with easy to download solutions in PDF format

Who I Am NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6

Who I Am NCERT Text Book Questions and Answers

Who I Am Working with the text (NCERT Page 73)

A. Answer the following questions.

Question 1.
Peter’s favourite day of the week is Sunday because
Answer:
on this day his family goes to a cinema hall and enjoy together.

Question 2.
Nasir wants to learn
Answer:
how to collect and preserve cotton seeds.

Question 3.
Dolma believes that she can make a good Prime Minister because
Answer:
she wants to make things better for everyone and have good roads, hospitals and schools.

B. Write True or False against each of the following statements.

1. Peter is an only child ………………
2. When Serbjit gets angry he shouts at people. ………………
3. Nasir lives in the city ………………
4. Radha’s mother enjoys doing things with her. ………………
Answer:
1. False
2. False
3. False
4. True

Part II
Multiple Intelligences
Each one of us is skilled or good at something. But do you know that different people are intelligent in different ways?

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am 1
Being good at your studies is one kind of intelligence, but there are many others too. Read the descriptions to find out which of the following types of intelligence best describes you. Remember that there will probably be more than one type of intelligence which fits you.
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am 2
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am 3
Every person differs in the quality of intelligence and it can be divided into six groups
1. Visual intelligence
2. Verbal intelligence
3. Mathematical intelligence
4. Bodily intelligence
5. Musical intelligence
6. Interpersonal intelligence

Explanation
1. Visual Intelligence People with visual intelligence create mental images and enjoy looking at maps. They are good at sketching and painting. Such people can become navigator, inventor and engineer.

2. Verbal Intelligence People with verbal intelligence speak well and think in words rather than picture. They are good at speaking, writing and teaching. Such people can become poet, journalist, writer and teacher.

3. Mathematical Intelligence Such people use reason and numbers and logic. They like to ask questions and do experiments. They are good at solving puzzles. They can become scientist, engineer, researcher and mathematician.

4. Bodily Intelligence People with bodily intelligence control their body movements and handle objects skillfully. They are good in dancing, acting and can express emotions through their bodies. They can become dancer, athlete, teacher and actor.

5. Musical Intelligence Such people play and enjoy music. They understand rhythms and patterns of sounds. They are good at singing, playing instruments and recognising tunes. They can become musician, singer and composer.

6. Interpersonal Intelligence Such people try to see things from other’s point of view in order to understand how they think or feel. They are good at organising things, cooperating with groups, noticing people’s moods, communicating and building trust. They can become counsellor, salesperson and teacher.

Who I Am Working with the Text (NCERT Page 76)

Fill in the blanks to name the different kinds of intelligence.

One has been done for you. When I enjoy listening to people and solving their problems I use my interpersonal intelligence.

1. When I enjoy dancing or physical activity,
I use my ……….. intelligence.

2. When I enjoy looking at maps and
examining pictures I use my ……….. intelligence.

3. When I enjoy working with numbers and
solving maths problems I use my …………. intelligence.

4. When I enjoy telling a story or arguing, I
use my ………….. intelligence.
Answer:
1. bodily
2. visual
3. mathematical
4. verbal

Who I Am Working with Language (NCERT Page 76)

Match the job on the left with its description on the right.
(i) Navigator – a. Advises people what to do about jobs, personal problems etc.
(ii) Architect – b. Works in politics, usually by standing for election.
(iii) Politician – c. Finds and monitors the route to get to a place or the direction of travel.
(iv) Engineer – d. Reports on recent news for newspaper, radio or TV.
(v) Computer programmer – e. Plans the design of a building town or city.
(vi) Athlete – f. Controls and puts together a programme of music.
(vii) Disc jockey – g. Works in sports or activities such as running jumping etc.
(viii) Composer – h. Designs and builds things like roads, bridges or engines.
(ix) Counsellor – i. Makes up notes to create music.
(x) Journalist – j. Designs the system by which a computer runs or gives information.

Who I Am Writing (NCERT Page 77)

Write a paragraph about yourself so that people who read it will get to know you better. You could write about yourself from any point of view or choose one of the following topics.

  • What I enjoy doing most
  • What makes me angry
  • What I hate to do
  • What I want to become

(Remember to give a reason or details of what you write about, so that anyone reading it will understand you better.)
After you have finished your paragraph affix your photo on the sheet and display it on the wall. Read each other’s paragraphs. Did you understand someone else better after you had read what he/she wrote?
Answer:
I enjoy playing with my friends every evening, talk to my friends and read detective stories. I believe in hard work as it rewards us later in life.

I become angry if somebody pulls my legs and insults me. When somebody comments on my caste, religion and family background, all these make me angry.

But, I hate those people who lie and cheat others. I also hate children who do not respect their parents and talk in a rude manner with their elders.

I want to be a lawyer in the Supreme Court of India and will work against the culprit. Innocent people should get justice and culprit should be put behind the bars.

Who I Am Speaking (NCERT Page 80)

A . Why does Radha’s mother tell her it is not suitable for girls to climb trees? Find points to agree with Radha or her mother. Plan what you will say by making notes like this:

Girls should be able to climb trees if they wish
1. ……………..
2. ……………..
3. ……………..
Answer:
1. It can be a good exercise for our body.
2. It can be adventurous for them and encourage them to perform other such activities.
3. It is an interesting game.

Girls should not to be allowed to climb trees.
Answer:
1. It is game which suits only boys.
2. It involves the risk of being hurt and should be avoidable.
3. Girls will lose their charm if they will perform such activities.

Now divide the class into two groups. Present to the rest of the class the opinion of Radha who thinks there is no harm in girls climbing trees and of her mother who thinks girls should not do this.
Answer:
Students are requested to do this on their own.

B. Sit in a circle so that you can see each other. Each one must talk to complete the following sentence in your own way.
“What makes me very angry is…”
Remember to listen with respect and without comment to each person as he/she speaks.
Answer:
For self-attempt

Who I Am Extra Questions and Answers

Who I Am Extra Questions Very Short Answer Type 

Question 1.
What does Rohit want to do?
Answer:
Rohit wants to travel across the world and see the mountains of New Zealand, sail down the Amazon river and visit China.

Question 2.
What did Radha feel after she climb high on the trees?
Answer:
Radha felt as if she could rule the whole world after climbing high up on the trees.

Question 3.
What does Dolma want to become?
Answer:
Dolma wants to become the Prime Minister of India and serve the people, improve their conditions.

Question 4.
How did Serbjit control his anger?
Answer:
Serbjit controlled his anger by looking down at his shoes and count to ten so that he could hide his anger.

Question 5.
Why did Nasir want to preserve seeds?
Answer:
Nasir wanted to preserve seeds so that they could be used again and again. He wanted to save money.

Who I Am Extra Questions Short Answer Type

Question 1.
What did Radha’s mother tell her about climbing on trees?
Answer:
Radha’s mother told her that it was not sensible for girls to climb on trees. But later on they both climbed on the mango tree and ate raw mangoes. They enjoyed together.

Question 2.
Do you think Dolma will become a good Prime Minister? Give a reason.
Answer:
Yes, Dolma will become a good Prime Minister. She wants to make things better for everyone. She wants to have good hospitals, roads and schools.

Question 3.
Why was the second Sunday of every month was special in Peter’s life?
Answer:
The second Sunday was special because on this day Peter’s family used to visit a cinema hall. His family members enjoyed peanuts and ice-cream.

Question 4.
What makes Serbjit angry?
Answer:
Serbjit becomes angry when people do not believe him when he speaks the truth. When he explains his teacher the reason for not doing his : homework, his teacher doubts him.

Who I Am Extra Questions Long Answer Type

Question 1.
Do you think everyone has some special quality in the chapter ‘Who I Am’? Give reasons.
Answer:
Yes, everyone has some special quality in them. All the people in this world are interesting and good at different things. Nasir wants to become a seed collector and help his family to save money. Dolma wants to be the Prime Minister of India and serve the people.Serbjit had learnt the art of controlling his anger by looking down at his shoes. Rohit loves travelling and wants to see the entire world. He enjoys seeing nature more than old buildings. This is how all the children are different from each other.

Who I Am Extra Questions Value Based Type

Question 1.
What do we learn from the chapter ‘Who I Am’?
Answer:
This chapter makes us learn that there are different kinds of people in this world. They are “ different from each other in every aspect. They have their own likes and dislikes.
There are also certain qualities in each one of us and it cannot be compared.
The chapter dealt with lives of six children and they were all very different and unique. Their nature and behaviour have been explained in the chapter. They have their own lifestyle and they are happy in it.

Who I Am Extra Questions Extract Based Type 
Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

What makes me very angry is when people don’t believe me when I am telling the truth. For example, if I tell my teacher that I couldn’t do my homework because Ravi borrowed my book and forgot to return it. Or I tell my parents that it wasn’t me but my little brother who started the fight. Or if I tell my teacher that I really did study for the test even if I have got bad marks.They all look at me as if they think I am telling lies. The look on their faces really angers me. Sometimes I have to look down at my shoes and count to ten so that I do not show that I am angry.

Question 1.
Why Serbjit has to look down at his shoes?
Answer:
He has to look down at his shoes in order to control his anger.

Question 2.
How did Serbjit’s teachers and parents look at him?
Answer:
Serbjit’s teachers and parents look at him as if he has been telling lies to them.

Question 3.
What was the reason given by Serbjit for not doing his homework?
Answer:
The reason was Serbjit’s friend Ravi has borrowed his book and forgot to return it, so he could not do his homework.

Question 4.
Find synonym for the word‘angry’.
(a) Annoyed
(b) Return
(c) Fight
(d) Peace
Answer:
(a) Annoyed

Question 5.
Write antonym for the word ‘down’.
(a) High
(b) Up
(c) Increase
(d) Behind
Answer:
(b) Up

Question 6.
The look on their faces really angers me. ‘Me’ refers to…
(a) Nasir
(b) Peter
(c) Dolma
(d) Serbjit
Answer:
(d) Serbjit

Extract 2

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

When I grow up, I want to become a seed collector. We have cotton fields in our village and every year, my father spends a lot of money on buying new seeds to grow our cotton plants. My grandfather told me that many years ago, he could collect the seeds from his own plants which could be sown to grow new plants during the next year. But today that doesn’t work so we have to spend money to buy new seeds every single year. I want to find out why this is so. 1 want to learn how to preserve seeds so that we can use them again and not spend money every year.

Question 1.
Why did Nasir’s family spend money on new seeds?
Answer:
The family spent money on new seeds every year because they could not collect seeds.

Question 2.
What did Nasir want to become?
Answer:
Nasir wanted to become a seed-collector.

Question 3.
What did Nasir’s grandfather tell him?
Answer:
He told Nasir that many years ago, he used to collect seeds from his own plants.

Question 4.
Find synonym for the word ‘collect’.
(a) Assemble
(b) Disperse
(c) Scatter
(d) Diffuse
Answer:
(a) Assemble

Question 5.
Write antonym for the word ‘new’.
(a) Original
(b) Latest
(c) Fresh
(d) Old
Answer:
(d) Old

Question 6.
Select noun from the word ‘preserve’.
(a) Pervasive
(b) Preservation
(c) Passive
(d) Present
Answer:
(b) Preservation

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *