NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 6 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance has been answered with easy to download solutions in PDF format

A Game of Chance NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8

A Game of Chance NCERT Text Book Questions and Answers

A Game of Chance Working with the text (NCERT Pages 103 and 104)

A. Complete the following sentences from memory choosing a phrase from those given in brackets.

1. …………………. was held at the time of the Eid festival. (A big show, A big fair, A big competition)
2. Tradesmen came to the village with all kinds of goods ………………. (to display, to buy, to sell)
3. Uncle told me ………………… while he was away. (not to buy anything, not to go anywhere, not to talk to anyone)
4. The owner of the LuckyShop wanted every body present ………. (to play the game, to win a prize, to try their luck)
5. The first time I took a chance I got …………………. (a bottle of ink, two pencils, a trifle)
6. Uncle told me that the shopkeeper had made …………………… (a fool of me, a good profit, friends with many people)
Answer:
1. A big fair
2. to sell
3. not to buy anything
4. to try their luck
5. two pencils
6. a fool of me

B. Answer the following questions.

Question 1.
Why do you think Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence?
Answer:
Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence because the .shopkeepers could make him fool and take away his money.

Question 2.
Why was the shop called ‘Lucky Shop’?
Answer:
The shop was named ‘Lucky Shop’ so that it could persuade people to try their luck and play the game.

Question 3.
An old man won a clock and sold it back to the shopkeeper. How much money did he make?
Answer:
The old man made ₹15 by selling the clock to the shopkeeper again.

Question 4.
How many prizes did the boy win? What were they?
Answer:
The boy won four prizes – a comb, a fountain-pen, a wrist-watch and a table lamp. He was very happy.

Question 5.
Why was Rasheed upset?
Answer:
Rasheed was upset because he thought he was unlucky to win any big prize in the game.

Question 6.
In what way did the shopkeeper make fool of Rasheed?
Answer:
The shopkeeper gave Rasheed things of little value. He persuaded Rasheed to try his luck again and again. Rasheed spent all his money on a trifle.

A Game of Chance Working with Language (NCERT Pages 104 to 106)

A. The words given against the sentences below can be used both as nouns and verbs. Use them appropriately to fill in the blanks.

1. (i) The two teams have ………………….. three matches already, (play)
(ii) The last day’s ……………. was excellent.

2. (i) She has a lovely …………… (face)
(ii) India ………………… a number of problems these days.

3. (i) He made his ……………. in essay-writing, (mark)
(ii) Articles ……………. ‘sold’ are reserved.

4. (i) The police are ……………. the area to catch the burglars, (comb)
(ii) An ordinary plastic ……………. costs five rupees.

5. (i) He gave a ……………. in answer to my question, (smile)
(ii) We also ………………. to see him smile.

6. (i) He said he to be invited to the party.(hope)
(ii) We gave up of his joining the party.

7. (i) The boys put up …………….a good athletic (show)
(ii) The soldiers ………………….. great courage in saving people from floods.

8. (i) You deserve a ……………. on the back for your good performance, (pat)
(ii) The teacher …………….the child on the cheek to encourage her.
Answer:
1. (i) played
(ii) play

2. (i) face
(ii) is facing

3. (i) mark
(ii) marked

4. (i) combing
(ii) comb

5. (i) smile
(ii) smiled

6. (i) hoped
(ii) hope

7. (i) show
(ii) showed

8. (i) pat
(ii) patted

B. Notice the use of ‘there’ in the following sentences.

  • There was a big crowd at the fair.
  • There were many things I’d have liked to buy.

Now rewrite the following sentences using ‘there’ in the beginning. Look at the following examples.

  • I can do nothing to help you.
  • There is nothing I can do to help you.
  • A man at the door is asking to see you.
  • There is a man at the door asking to see you.

1. This park has beautiful roses.
2. Your story has no fun in it.
3. We have no secrets between us.
4. My village has two primary schools.
5. This problem can be solved in two ways.
Answer:
1. There are beautiful roses in this park.
2. There is no fun in your story.
3. There are no secrets between us.
4. There are two primary schools in my village.
5. There are two ways to solve this problem.

C. Fill in the blanks in the paragraph below with words from the box.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance 1

There was a …………. Eid fair in our village. We could buy anything from a …………. toy to a …………. camel. I went to the fair on its …………. day with Uncle and Bhaiya. We went to the Lucky Shop. It was very …………. I tried my luck but did not win any prize. Later, Uncle told me that I was more …………. than …………. .
Answer:
huge, tiny, big, last, interesting, foolish, unlucky.

A Game of Chance Speaking and Reading Aloud (NCERT Pages 106 and 107)

Question 1.
Suppose you are Rasheed. Describe in your own words your visit to the fair. Do not refer to the Lucky Shop.
Answer:
One day, my uncle took me to the Eid fair. He left me with our domestic help Bhaiya. He warned me not to go too far away. I must not buy anything in his absence. He went away to spend time with his friends. I with Bhaiya visited one shop to another. My uncle returned after some time and bought me many gifts.

Question 2.
Read aloud the two paragraphs that describe the boy and the old man at the Lucky Shop.
Answer:
Do it yourself. It is to be done individually.

Question 3.
Listen to these children. What are they talking about?
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance 2

B. Work in pairs. One of you is an agent and the other is a client looking for a accommodation in a hotel. Talk to each other. Use the clues given below.
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance 3
Answer:
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance 4

A Game of Chance Dictation (NCERT Page 108)

Some words are given below. Listen carefully to the word from the list the teacher speaks and write against it another word that has the same pronunciation, but different spelling.
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance 5
Answer:
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance 6

A Game of Chance Extra Questions and Answers

A Game of Chance Extra Questions Very Short Answer Type 

Question 1.
What can a person buy from the all thing one could buy Eid fair or any fair?
Answer:
A person can buy anything from a small pin to a big buffalo from the Eid fair.

Question 2.
Who accompany Rasheed to the fair with his uncle?
Answer:
Bhaiya, who worked as a domestic help in the house, accompanied Rasheed to the fair alongwith his uncle.

Question 3.
What did Rasheed get by trying his luck?
Answer:
Rasheed got two pencils and a bottle of ink. Every time, he tried his luck, he got a trifle.

Question 4
What was the reaction of other people towards Rasheed?
Answer:
People were looking at Rasheed and were laughing at his bad luck, but none of them showed sympathy.

Question 5.
What did Rasheed’s uncle buy for him?
Answer:
Rasheed’s uncle bought him a beautiful umbrella, biscuits and sweets and some other little gifts.

Question 6.
How did Rasheed’s uncle react after coming to know about the incident?
Answer:
Bhaiya told Rasheed’s uncle about the incident. He was neither angry nor sad. He smiled and patted Rasheed. He took him to a shop.

A Game of Chance Extra Questions Short Answer Type 

Question 1.
What did Rasheed’s uncle tell him in the fair?
Answer:
Rasheed’s uncle warned him neither to buy anything nor to go too far away while he was away with his friends. Rasheed was supposed to wait for him.

Question 2.
What made Rasheed to try his luck in the shop?
Answer:
Rasheed saw an old man getting a beautiful clock worth ₹ 15 by trying his luck. A boy got a comb, a fountain-pen, a wrist watch and a table lamp after he tried his luck. Rasheed also wanted to get some big prizes.

Question 3.
What was uncle’s reaction after hearing Rasheed’s story of trying his luck?
Answer:
Rasheed’s uncle was neither angry nor sad after hearing his story of trying luck. His uncle smiled and patted Rasheed. Practice He took Rasheed to a shop and bought him a beautiful umbrella, biscuits and sweets and some other little gifts. He told Rasheed that the shopkeeper had made him a fool.

A Game of Chance Extra Questions Long Answer Type 

Question 1.
How did the shopkeeper tempt people to play the game?
Answer:
The shopkeeper wanted everybody to try their luck. There were discs on the table with numbers. One has to pick up any six discs and find the total number. One has to pay him 50 paise for this. The person gets the article marked with that number. Two people came to try their luck. An old man got a beautiful clock and he exchanged it to get ? 15 from the shopkeeper. A boy came and he got four items. These people were the friends of the shopkeeper and helped him playing tricks to tempt others to try their luck.

Question 2.
How was Rasheed made a fool by the shopkeeper?
Answer:
Rasheed went to the lucky shop. There were discs on the table with number on them from one to ten. One has to prick up any six discs, add up the numbers and find the total. Rasheed saw two people, getting beautiful and expensive things. They were happy and pleased with what the shopkeeper gave to them. Therefore, Rasheed got tempted to try his luck. He spent all his money but got things of little value.The shopkeeper and his men fooled Rasheed so that he could spend all his money on trifle. The shopkeeper was clever and encouraged Rasheed to try his luck every time he failed.

A Game of Chance Extra Questions Value Based Type

Question 1.
What did Rasheed learn from his experience at the Eid fair? Greed cannot make you gain any thing. Comment.
Answer:
Rasheed’s uncle took him to the Eid fair.He warned Rasheed neither to buy anything nor to go too far away while his uncle was away. But, Rasheed with Bhaiya went from shpp-to-shop. He went to the Lucky Shop. He was tempted to try his luck by seeing an old man and a boy.He lost all his money in getting objects of little value. The shopkeeper made him fool and Rasheed learnt that one should always follow what the elders say and advice.

A Game of Chance Extra Questions Extract Based Type 

Extract 1
Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

Bhaiya and I went from shop-to-shop. There were many things l would have liked to buy, but I waited for Uncle to return. Then we came to what was called the Lucky Shop. The shopkeeper was neither young nor old. He was a middle-aged man. He seemed neither too smart nor too lazy. He wanted everybody to try their luck. There were discs on the table with numbers from one to ten facing down. All you had to do was too pay 50 paise, pick up any six discs, add up the numbers on the discs and find the total. The article marked with that number was yours.

Question 1.
Why did Rasheed wait for his uncle to return?
Answer:
Rasheed waited for his uncle to return because his uncle told him to wait for him and not to go far away.

Question 2.
How many discs one need to pick?
Answer:
One has to pick six discs which were placed on the table facing down.

Question 3.
What has to be done with the selected discs?
Answer:
A person has to pick six discs, add up their numbers and find the total. The article marked with that number will be given to the person.

Question 4.
Find antonym for the word ‘lazy’.
(a) Energetic
(b) Number
(c) Swift
(d) Old
Answer:
(a) Energetic

Question 5.
Who was a middle-aged man in the passage?
(a) Rasheed
(b) Bhaiya
(c) Uncle
(d) Shopkeeper
Answer:
(d) Shopkeeper

Question 6.
How much one has to pay to try his luck?
(a) ₹ 6
(b) 50 paise
(c) 25 paise
(d) ₹10
Answer:
(b) 50 paise

Extract 2

Directions (Q. Nos. 1-6) .Read the extract given below and answer the following questions.

Back home, Uncle told me that the Lucky Shop man had made a fool of me.
“No, Uncle,” I said, “it was just my bad luck.”
“No, my boy, “said Uncle, it was neither good luck nor bad luck.” “But, Uncle,” 1 said, “I saw an old man getting a clock and a boy getting two or three costly things.” “You don’t know, child,” Uncle said, “they were all friends of the shopkeeper. They were playing tricks to tempt you to try your luck. They wanted your money and they got it. Now forget about it, and don’t tell anybody of your bad luck or your foolishness.”

Question 1.
What did Rasheed’s uncle tell him?
Answer:
Rasheed’s uncle told him that the shopkeeper has made him a fool by tempting him to try his luck.

Question 2.
Who said, “it was neither good luck nor bad luck”?
Answer:
Rasheed’s uncle said this to ‘Rasheed’.

Question 3.
Who were the friends of the shopkeeper?
Answer:
An old man and a boy getting costly things in the Lucky Shop were friends of the shopkeeper.

Question 4.
Find synonym for the word ‘foolishness’.
(a) Smart
(b) Stupidity
(c) Wisdom
(d) Sharp
Answer:
(b) Stupidity

Question 5.
Who said, “it was just my bad luck”?
(a) Rasheed
(b) Uncle
(c) An old man
(d) Shopkeeper
Answer:
(a) Rasheed

Question 6.
Give antonym for the word ‘forget’.
(a) Disregard
(b) Clock
(c) Remember
(d) Trick
Answer:
(c) Remember

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *