NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 9 A Desert Animals

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 9 A Desert Animals

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 6 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 9 Desert Animals has been answered with easy to download solutions in PDF format

Desert Animals NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 9

Desert Animals NCERT Text Book Questions and Answers

Desert Animals Working with the text (NCERT Page 117)

A.
Question 1.
Talk to your partner and say whether the following statements are True or False.
(i) No animals can survive without water.
(ii) Deserts are endless sand dunes.
(iii) Most snakes are harmless.
(iv) Snakes cannot hear, but they can feel vibrations through the ground.
(v) Camel store water in their humps.
Answer:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv)True
(v) False

Question 2.
Answer the following questions.

(i) How do desert animals survive without water?
Answer:
Desert animals have to find ways of coping with harsh conditions. For example, gerbils cool themselves in underground burrows. The beetels catch moisture on their legs.

(ii) How do mongooses kill snakes?
Answer:
Mongooses act swiftly each time snakes strike. They cause trouble to snake until it is tired and then they attack it. They are famous for killing snakes without getting hurt themselves.

(iii) How does the hump of the camels help them to survive when there is no water?
Answer:
The hump helps the camels to survive in the desert by acting as storage containers. The fats stored in it nourish the camels when food is scarce. The camels can survive without water for many months.

B. Read the words/phrases in the box. With your partner find their meaning in the dictionary.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 9 A Desert Animals 1
Fill in the blanks in the following passage with the above words/phrases.

All animals in forests and deserts struggle to ……………. in ……………… Though most of the animals are ……….. some are dangerous .when If an ……………….. is noticed, they attack or bite to save themselves. They struggle for food and water. Some animals are called because they …………. on other animals.
Answer:
All animals in forests and deserts struggle to survive in harsh conditions. Though most of the animals are harmless, some are dangerous when threatened. If an intruder is noticed, they attack or bite to save themselves. They struggle continually for food and water. Some animals are called predators because they prey on other animals.

A Desert Animals Speaking (NCERT Page 118)

Look at these sentences.

  • Deserts are the driest places on the Earth.
  • Gerbils spend the hottest part of the day in cool underground burrows.

Now form pairs. Ask questions using a suitable form of the word in brackets. Try to answer the questions too.
Do you know
1. Which animal is the ………………… (tall)?
2. Which animal runs the ………………….. (fast)?
3. Which place on the Earth is the …………….. (hot) or the …………… (cold)?
4. Which animal is the ………….. (large)?
5. Which is the ………………. (tall) mountain in the world?
6. Which is the …………….. (rainy) place on the Earth?
7. Which is the …………………(old) living animal?
Can you add some questions of your own?
Answer:
1. Giraffe is the tallest animal.
2. Cheetah runs the fastest.
3. Al Aziziyah, Libya is the hottest and Soviet Vostok Station in Antarctica is the coolest on the Earth.
4. Blue whale is the largest animal.
5. Mount Everest is the tallest mountain in the world.
6. Mawsynram in Meghalaya is the rainiest place on the Earth.
7. Giant tortoise is the oldest living animal.

A Desert Animals Thinking About Language (NCERT Pages 118 to 120)

A. Look at these sentences.

  • Most snakes are quite harmless, but a few are poisonous.
  • Most snakes lay eggs, but the rattle snake gives birth to its young.

Now write five sentences like these using ‘most’ and the clues below.
1. (90% of) people are honest (10%) are dishonest.
2. (Lots of) fruit have plenty of sugar, (some) citrus fruit are low in sugar.
3. (Every soft drink except this one) has lots of ‘empty calories’.
4. (The majority of) films are romances, (a few) are on other topics.
5. (A majority of) people agree that he is a good leader, (just a few) disagree.
Answer:
1. Most of the people are honest, but a few are dishonest.
2. Most of the fruits have plenty of sugar, but some citrus fruits are low in sugar.
3. Most of the soft drinks except this one have lots of empty calories.
4. Most of the films are romances, only a few are on other topics.
5. Most of the people agree that he is a good leader, just a few disagree.

B. Look at these sentences.

  • Animals cannot survive for long without water.
  • So desert animals have to find different ways of coping.

The first sentence says what cannot happen or be done; the second tells us what must, therefore, be done, what it is necessary to do. Complete these sentences using cannot and have to/has to.

1. You …………….. reach the island by land or air; you …………… go by boat.
2. We …………… see bacteria with our eyes; we …………… look at them through a microscope.
3. He …………… have a new bicycle now; he …………… wait till next year.
4. Old people often …………… hear very well; they …………… use a hearing aid.
5. Road users …………… do what they wish; they …………… follow the traffic rules.
6. She …………… accept this decision; she ………….. question it.
7. You …………… believe everything you hear; you …………… use your own judgement.
Answer:
1. cannot, have to
2. cannot, have to
3. cannot, has to
4. cannot, have to
5. cannot, have to
6. cannot, has to
7. cannot, have to

A Desert Animals Writing (NCERT Page 120)

Question 1.
Imagine you are journeying through a desert. Write a couple of paragraphs describing what you see and hear.
Answer:
A desert is not a place to live. I visited the Thar Desert in Rajasthan and did not like it. It was very hot there with endless sand and sand Camels can be found everywhere. One can also see mongooses and jackals in the area. There were small villages around oasis. I wanted to return to my own fertile lands.

A Desert Animals Extra Questions and Answers

A Desert Animals Extra Questions Very Short Answer Type 

Question 1.
What are the two different kinds of camels?
Answer:
The two different kinds of camel are: the Dromedary with a single hump and the Bactrian camel with two humps.

Question 2.
Where are the rattlesnakes found in the world?
Answer:
The rattlesnakes are very dangerous and found across the American continent from Canada to Argentina.

Question 3.
How much water can a thirsty camel drink?
Answer:
A thirsty camel can drink as much as thirty gallons of water in just 10 minutes. It is about five hundred full glasses of water.

Question 4.
What is the purpose of hump in camels?
Answer:
The humps help the camels to survive in the desert by acting as storage containers.
They store fats and nourish them when food is scarce.

Question 5.
How do the mongooses warn one another?
Answer:
The mongooses warn one another with a special alarm call if they spot anything suspicious.

Question 6.
What is the mode of reproduction in snakes?
Answer:
Most snakes lay eggs, but there are many which give birth to their young ones.

A Desert Animals Extra Questions Short Answer Type 

Question 1.
Do the snakes hear? Give reasons in support of your answer.
Answer:
No, they do not hear anything. They feel vibrations in the ground. If a person walks nearby, the snake can feel the movement. But if the same person will shout, it would not hear anything.

Question 2.
How do the mongooses hunt together?
Answer:
The mongooses like to hunt together and keep looking for dangerous predators near dunes them. They travel in groups and keep in touch with one another by twittering and calling.

Question 3.
What are rattlesnakes?
Answer:
Rattlesnakes are very dangerous. Their frightening rattle can be heard as far as 30 m away and they can strike with lightning speed. They hold their tails upright and rattle the end whenever it is disturbed.

Question 4.
How do the snakes eat? What do they eat?
Answer:
The snakes swallow their prey as a whole. They feed on a variety of prey, including mice, voles, rats, chipmunks and other small animals. There are few snakes that eat more than once a week.

A Desert Animals Extra Questions Long Answer Type

Question 1.
What is a desert? How do animals survive in deserts?
Answer:
Deserts are the driest places on Earth and they remain without rain sometimes for months or even years. The animals living in deserts have found ways to cope with the harsh conditions. Gerbils spend the hottest part of the day in cool in underground burrows.Beetles catch drops of moisture on their legs and consume them. Camels get moisture from desert plants and can survive for up to 10 months without drinking water. Their humps help them to survive in deserts.

Question 2.
Write about the habits of mongooses?
Answer:
Mongooses are very amusing animals to watch. They like to hunt together, keeping in touch with one another whenever they go out of sight by twittering and calling. They warn one another with a special alarm call if they spot anything suspicious. The children of mongooses are raised by the whole group.

They are famous for being able to kill snakes without getting hurt. Their reactions are so fast that they can fight back with snakes. They make continuous attempts to fight snakes and kill them when they get tired.

A Desert Animals Extra Questions Extract Based Type 

Extract 1

Directions (Q.Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.
There are more than 2300 different kinds of snakes around the world, ranging from just 15 cm long to more than 11 m. Most snakes are quite harmless-but there are a few that are so poisonous they can kill a human being with just one bite. Most snakes lay eggs, but there are many which give birth to their young. In the dry, rocky deserts of America lives a rather evil-looking snake with a very bad reputation. Its frightening rattle can be heard as far as 30 m away and it can strike with lightning speed.

Question 1.
How many different kinds of snakes are being found in the world?
Answer:
There are more than 2300 different kinds of snakes being found in the world.

Question 2.
Write an important feature of the rattlesnakes?
Answer:
The rattlesnakes can be heard as far as 30 m away and they can strike with lightning speed.

Question 3.
Do you think snakes are harmless?
Answer:
Yes, most of the snakes are quite harmless but a few of them are very poisonous and can kill human beings.

Question 4.
Give antonym for the word ‘poisonous’.
(a) Lethal
(b) Venom
(c) Evil
(d) Non-poisonous
Answer:
(d) Non-poisonous

Question 5.
Who can lay eggs and give birth to young ones?
(a) Rattlesnakes
(b) Snakes
(c) Camels
(d) Mongooses
Answer:
(b) Snakes

Question 6.
Find synonym for the word ‘strike’.
(a) Hit
(b) Smooth
(c) Harmless
(d) Speed
Answer:
(a) Hit

Extract 2

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

Another animal which lives in the desert is the camel. Camels were first domesticated by people many thousands years ago.In the wild, camels usually live in small groups of  up to thirty animals. Camels have long, shaggy winter coats to keep warm and shorter, tidier coats in the summer to keep cool. A thirsty camel can drink as much as thirty gallons of water – that’s about five hundred full glasses – in just 10 minutes. Normally, however, it gets all the moisture it needs from desert plants and can survive for up to 10 months without drinking any water at all.

Question 1.
Which animal was the first to be domesticated?
Answer:
Camel was the first animal to be domesticated many thousands of years ago.

Question 2.
How do camels protect themselves from harsh climate?
Answer:
Camels have long, shaggy winter coats to keep warm and shorter, tidier coat in the summer to keep cool.

Question 3.
What is the source of moisture for camels?
Answer:
The desert plants are the source of moisture for camels.

Question 4.
Find synonym for the word ‘wild’.
(a) Moisture
(b) Desert
(c) Domestic
(d) Untamed
Answer:
(d) Untamed

Question 5.
Give superlative degree of the word ‘shorter’.
(a) Short
(b) Shortest
(c) Shot
(d) Shoot
Answer:
(b) Shortest

Question 6.
Write antonym for the word‘survive’.
(a) Live
(b) Drink
(c) Thirsty
(d) Cool
Answer:
(a) Live

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *