Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Extra Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions

Fractions Class 6 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Represent the following fractions on number line.

Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 2.
Write the fractions showing the shaded portions:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
(a) Shaded portion represents 1/4
Shaded portion represents 2/6

Question 3.
Colour the part according to the fraction given:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 4.
Identify the proper and improper fractions:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Proper fractions are: 5/61/2 and 3/4
Improper fractions are: 7/211/5 and 6/5

Question 5.
What fraction of these circles have ‘x’ in them?
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fraction of the circles with ‘x’ in the given figure = 5/8.

Question 6.
Write all the natural numbers from 1 to 15. What fraction of them are prime numbers?
Solution:
Natural numbers from 1 to 15 are 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 and 15 Prime numbers from 1 to 15 are 2, 3, 5, 7, 11, 13, i.e., 6 prime numbers.
∴ Fraction of prime numbers = 6/15

Question 7.
Identify the like fractions from the following:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
2/3 and 1/3 have the same denominator.
∴ 2/3 and 1/3 are the like fractions.

Question 8.
Identify the unlike fractions from the following:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
2/5 , 2/7 and 1/6 have different denominators.
∴ 2/5 , 2/7 and 1/6 are unlike fractions.

Question 9.
Convert the following improper fractions into mixed fraction.
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 10.
Convert the following mixed fractions into improper fractions:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Fractions Class 6 Extra Questions Short Answer Type

Question 11.
Write the following fractions in ascending order:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Here, the numerators of all the fractions are same.
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 12.
Write any
(a) three proper and three improper fractions with denominator 7.
(b) two proper and two improper fractions with numerator 9.
Solution:
(a) Proper fractions with denominator 7 are: 2/7 , 3/7 and 5/7
Improper fractions with denominator 7 are: 9/7 , 11/7 and 13/6

(b) Proper fractions with numerator 9 are:
9/11 and 9/17
Improper fractions with numerator 9 are:
9/2 and

Question 13.
Compare the following fractions:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 14.
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
LCM of 12, 16 and 24 is 48
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 15.

Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 16.

Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 17.
Insert > or < to make each of the following true.
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Fractions Class 6 Extra Questions Higher Order Thinking Skills (HOTS)

Question 18.
Find the difference between the greatest and the smallest fractions.
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 19.
Simran painted 2/3 of the wall space in her room. Her brother Rahul helped and painted 1/5 of the wall space. How much did they paint together? What part of the whole space is left unpainted?
Solution:
Space of the wall painted by Simran = 2/3
Space of the wall painted by Rahul = 1/5
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *