NCERT Solutions For Class 6 Maths Decimals Exercise 8.5

### NCERT Solutions For Class 6 Maths Decimals Exercise 8.5

**NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.5**

**Exercise 8.5**

Ex 8.5 Class 6 Maths Question 1.

Find the sum in each of the following:

(a) 0.007 + 8.5 + 30.08

(b) 15 + 0.632 + 13.8

(c) 27.076 + 0.55 + 0.004

(d) 25.65 + 9.005 + 3.7

(e) 0.75 + 10.425 + 2

(f) 280.69 + 25.2 + 38

Solution:

(a) 0.007 + 8.5 + 30.08

= 0.007 + 8.500 + 30.080 (making like decimals)

= 38.587

(b) 15 + 0.632 + 13.8

= 15.000 + 0.632 + 13.800 (making like decimals)

= 29.432

(c) 27.076 + 0.55 + 0.004

= 27.076 + 0.550 + 0.004 (making like decimals)

= 27.630

(d) 25.65 + 9.005 + 3.7

= 25.650 + 9.005 + 3.700 (making like decimals)

= 38.355

(e) 0.75 + 10.425 + 2

= 0.750 + 10.425 + 2.000 (making like decimals)

= 13.175

(f) 280.69 + 25.2 + 38

= 280.69 + 25.20 + 38.00 (making like decimals)

= 343.89

Ex 8.5 Class 6 Maths Question 2.

Rashid spent ₹35.75 for Maths book and ₹32.60 for Science book. Find the total amount spent by Rashid.

Solution:

Money spent by Rashid for Maths book = ₹35.75

Money spent by Rashid for Science book = ₹32.60

∴ Total money spent by Rashid on both books = ₹35.75 + ₹32.60 = ₹68.35

Ex 8.5 Class 6 Maths Question 3.

Radhika’s mother gave her ₹10.50 and her father gave her ₹15.80, find the total amount given to Radhika by her parents.

Solution:

Money given by Radhika’s mother = ₹10.50

Money given by her father = ₹15.80

∴ Total money given to her by her parents

= ₹10.50 + ₹15.80 = ₹26.30

Ex 8.5 Class 6 Maths Question 4.

Nasreen bought 3 m 20 cm cloth for her shirt and 2 m 5 cm cloth for her trouser. Find the total length of cloth bought by her.

Solution:

Length of cloth bought by Nasreen for her shirt = 3 m 20 cm = 3.20 m

Length of cloth brought by her for her trouser = 2 m 5 cm = 2.05 m

Total length of cloth bought by her = 3.20 m + 2.05 m = 5.25 m

Ex 8.5 Class 6 Maths Question 5.

Naresh walked 2 km 35 m in the morning and 1 km 7 m in the evening. How much distance did he walk in all?

Solution:

Ex 8.5 Class 6 Maths Question 6.

Sunita travelled 15 km 268 m by bus, 7 km 7 m by car and 500 m on foot in order to reach her school. How far is her school from her residence?

Solution: