NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 7 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree has been answered with easy to download solutions in PDF format

Dad and the Cat and the Tree NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem 7

Dad and the Cat and the Tree Text Book Questions and Answers

Dad and the Cat and the Tree Working with the poem (Page – 110)

Question 1.
Why was Dad sure he wouldn’t fall ?
Answer:
Dad thought himself as a great climber. That is why he was sure that he would not fall.

Question 2.
Which phrase in the poem expresses Dad’s self-confidence best?
Answer:
It is : “A climber like me ?/ Child’s play, this is !”

Question 3.
Describe plan A and its consequences.
Answer:
Plan A was to climb the tree with the help of a ladder. Dad could not climb successfully as the ladder fell. Then he landed on the flower bed.

Question 4.
Plan C was a success. What went wrong then ?
Answer:
Plan C of Dad was a success as he was able to climb on the garden wall. But he landed upon the cat. As a result of it, he was stuck up on the tree.

Question 5.
The cat was very happy to be on the ground. Pick out the phrase used to express this idea.
Answer:
The phrase is : “Pleased as Punch to be/safe and sound.”

Question 6.
Describe the Cat and Dad situation in the beginning and at the end of the poem.
Answer:
In the beginning of the poem the cat is stuck up on the tree. But Dad is proudly standing on the ground.. While at the end of the poem, Dad is stuck up on the tree and cat is smiling and ‘smirking on the ground.

Question 7.
Why and when did Dad say each of the following ?
(i) Fail ?
(ii) Never mind
(iii)Funny joke
(iv) Rubbish
Answer:
(i) This word is uttered by Dad when mother shows fear about falling of Dad. Father is very confident of climbing. That is why he is scoffing at mother.
(ii) Dad uttered Never mind to hide his embarrassment. He said so when he fell on the flower bed from the ladder. :!!
(iii) Mother said to Dad, “Don’t fall again.” This seemed quite absurd to him. Then he said what a funny joke it was.
(iv) Dad got angry when mother asked him to be careful. She was afraid that he might not break his neck. So, Dad said “Rubbish’ in an angry mood.

Question 8.
Do you find the poem humorous? Read aloud lines which make you laugh.
Answer:
I liked the poem very much because it is so humorous. These lines made me laugh.
The cat gave a yell
And sprang to the ground,
Pleased as punch to be Safe and sound.
But poor old Dad’s
Still
Stuck
Up
The
Tree!

Dad and the Cat and the Tree Introduction

This is a humorous poem about a cat which got stuck upon the tree. Dad thought that it is a “child’s play” to free the cat. He tries but falls again and again. Ultimately he is able to be on the tree. But he lands flat on the cat. The cat jumps on the ground. But Dad is now stuck on the tree.

Dad and the Cat and the Tree Word notes

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree

Dad and the Cat and the Tree Complete hindi translation

Have you ever……. ……….find out. (Page 107)

क्या आपने कभी पेड़ पर चढ़ती एक बिल्ली देखी है ? कभी कभी बिल्ली इतना ऊपर चढ़ जाती है और पेड़ में फंस जाती है। बेचारी बिना सहायता के नीचे नहीं आ सकती। आप उसकी सहायता किस प्रकार करेंगे? निश्चित रूप से, कविता में पिताजी की तरह नहीं। क्या पिता जी एक अच्छे आरोही हैं ? उनकी योजनाएं क्या थी? कविता को पढ़िये और जानिये।

1. This morning…. …………..me.(Page 107)

इस सुबह एक बिल्ली ।
हमारे पेड़ में अटक गई।
पिताजी ने कहा,
“ठीक है यह मुझ पर छोड़ दो।”

2. The tree…. ………………fall (Page 107)

पेड़ हिल रहा था
पेड़ लम्बा था माँ ने कहा,
“ईश्वर के लिए आप मत गिरना।”

3. “Fall?”…….. ………………wait and see. (Page 107)

“गिरना?” पिता जी ने डाँटा,
मेरे जैसा आरोही ?
यह बच्चों का खेल है!
इंतजार करो और देखो।”

4. He got. ………bed. (Page 107)

वह सीढ़ी लाये
बगीचे के गोदाम से।
वह फिसल गई।
वे फूलों की क्यारी में गिरे।

5. “Never………..shirt. (page 108)

“कोई बात नहीं,” पिता जी ने कहा
अपने बालों और चेहरे से अपनी पतलून और कमीज से,
गन्दगी को साफ करते हुए।

6. “We’ll………O.K? (page 108)

हम उपाय ‘ब’ की कोशिश करेंगे
रास्ते से दूर हट जाओ!
माँ ने कहा, “गिरना मत
दुबारा, ठीक है न?”

7. “Fell……………….It broke.(page 108)

“दुबारा गिरूँगा?” पिता जी बोले
“मजाकिया चुटकला है!”
तब उन्होंने अपने को टहनी पर झुलाया।
वह टूट गई।

8. Dad. landed…………me! (page 108)

पिता जी जोर से गिरे
डैक के ऊपर।
माँ के कहा, “बस करो,
आप अपनी गर्दन तुड़वा लोगे!”

9. “Rubbish!”………….. me (page 109)

“क्या बकवास है!” पिताजी ने कहा,
“अब उपाय सी (c) पर काम करेंगे।”
मेरे जैसे चढ़ने वाले के लिए
आँख झपकने की तरह आसान है।”

10. Then he………………. fall (page 109)

तब वह ऊँचे चढ़े
बगीचे की दीवार पर।
अनुमान लगाओ कि क्या हुआ?
वह गिरे नहीं!

11. He gave………..cat! (page 109)

वह जोर से उछले
और सीधे पेड़ के
तने के झुके हिस्से में
सीधे बिल्ली पर जा गिरे!

12. The cat……sound (page 109)

बिल्ली जोर से चिल्लाई
और मैदान पर कूदी,
सुरक्षित व स्वस्थ ।
बहुत खुश होते हुए।

13. So it’s………….Tree (page 109)

इसलिए वह व्यंग्यात्मक हँसी से मुस्कुराई
अपनी उपलब्धि पर संतुष्ट थी,
पर बेचारे पिता जी
शांति
अटके रहे
पेड़ पर ऊपर!

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *