Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2

Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2

Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2

Extra Questions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals

Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
If 2/3 of a number is 6, find the number.
Solution:
Let x be the required number.

Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q1
Hence, the required number is 9.

Question 2.

Solution:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q2

Question 3.
Solve the following:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q3
Solution:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q3.1

Question 4.
Multiply 2.05 and 1.3.
Solution:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q4

Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Short Answer Type

Question 5.
Solve the following:

Solution:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q5

Question 6.
Arrange the following in ascending order:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q6
Solution:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q6.1
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q6.2

Question 7.
Find the products:
(i) 2.4 × 100
(ii) 0.24 × 1000
(iii) 0.024 × 10000
Solution:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q7

Question 8.

Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q8

Question 9.


Solution:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q9

Question 10.
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q10
Solution:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q10.1

Question 11.
The product of two numbers is 2.0016. If one of them is 0.72, find the other number.
Solution:
Product of two numbers = 2.0016
One number = 0.72
Other number = 2.0016 ÷ 0.72
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q11
Hence, the required number = 2.78.

Question 12.

Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q12
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q12.1

Question 13.

Solution:
Let the number be x.
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q13
Hence, the required number = 64.

Question 14.
Simplify the following:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q14
Solution:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q14.1

Question 15.

Solution:
Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions Maths Chapter 2 Q15

Question 16.

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *