Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3

Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3

Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3

Extra Questions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling

Data Handling Class 7 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Find the range of the following data:
21, 16, 30, 15, 16, 18, 10, 24, 26, 20
Solution:
Greatest number 30
Smallest number = 10
Range = 30 – 10 = 20

Question 2.
Find the mode of the following data:
24, 26, 23, 26, 22, 25, 26, 28
Solution:
Arranging the given data with the same value together, we get
22, 23, 24, 25, 26, 26, 26, 28
Here, 26 occurs the greatest number of times i.e. 3 times
Thus, the required mode = 26.

Question 3.
Find the average of the numbers 8, 13, 15.
Solution:

Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q3
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q3.1

Question 4.
Find the median of the following data:
8, 6, 10, 12, 14
Solution:
Let us arrange the given data in increasing order,
6, 8, 10, 12, 14
n = 5 (odd)

Thus, the required median = 10.

Question 5.
Find the median of the following data:
20, 14, 6, 25, 18, 13, 19, 10, 9, 12
Solution:
Arranging the given data in increasing order, we get
6, 9, 10, 12, 13, 14, 18, 19, 20, 25
n = 10 (even)
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q5
Thus, the required median = 13.5

Question 6.
A fair die is rolled, find the probability of getting a prime number.
Solution:
Number on a die = 1, 2, 3, 4, 5, 6
n(S) = 6
Prime numbers = 2, 3, 5
n(E) = 3

Question 7.
If the averages of the given data 6, 10, 12, x, 16 is 14, find the value of x.
Solution:
Average of the given numbers
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q7
Thus, the required value of x is 26.

Question 8.
Find the mean of the first 5 multiples of 3.
Solution:
Five multiples of 3 are 3, 6, 9, 12 and 15
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q8
Hence, the required mean = 9.

Data Handling Class 7 Extra Questions Short Answer Type

Question 9.
The following bar graph shows the number of books sold by a publisher during the five consecutive years. Read the bar graph and answer the following questions:
(i) About how many books were sold in 2008, 2009 and 2012 years?
(ii) In which years were 575 books were sold?
(iii) In which years were the minimum number of books sold?
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q9
Solution:
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q9.1
(ii) In the year of 2012, maximum number of books i.e. 575 were sold.
(iii) Minimum number of books i.e. 150 were sold in the year 2008.

Question 10.
Find the mean and median of first five prime numbers.
Solution:
First five prime numbers are: 2, 3, 5, 7 and 11
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q10
Here, n = 5
Median is the middle term, i.e., 5.

Question 11.
The marks obtained (out of 10) by 80 students in a class test are given below:
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q11
Find the mode of the above data.
Solution:
In the given frequency distribution table, we find that the observation 7 has maximum frequency, i.e., 20
Hence, the required mode = 7.

Question 12.
A bag contains 5 white and 9 red balls. One ball is drawn at random from the bag. Find the probability of getting
(a) a white ball
(b) a red ball
Solution:
Total number of balls = 5 + 9 = 14 balls
n(S) = 14
(i) Number of white ball = 5
n(E) = 5

Question 13.
A dice is tossed once. Find the probability of getting
(i) a number 5
(ii) a number greater than 5
(iii) a number less than 5
(iv) an odd number
(v) an even number
(vi) a number greater than 6
Solution:
Total number of outcomes = 6
n(S) = 6
(i) An event of getting a number 5
n(E) = 1

Data Handling Class 7 Extra Questions Long Answer Type

Question 14.
The data given below shows the production of motorbikes in a factory for some months of two consecutive years.
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q14
Study the table given above and the answer the following questions:
(a) Draw a double bar graph using an appropriate scale to depict the above information and compare them.
(b) In which year was the total output maximum?
(c) Find the mean production for the year 2007.
(d) For which month was the difference between the production for the two years is the maximum?
(e) In which month for the year 2008, the production was the maximum?
(f) In which month for the year 2007, the production was the least? [NCERT Exemplar]
Solution:
(a) Double bar graph
Scale : 1 cm = 100 Motor Bikes
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q14.1
The above bar graph depicts the total production of motorbikes in two consecutive years.
Total production in 2007 was 22100 whereas in 2008 it was 21100.
(b) In the year 2007, the total production was maximum (22100)
(c) Mean production in the year 2007 is
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q14.2
(d) Production of motorbikes in the May 2007 = 4500 and in May 2008 = 3200
Difference = 4500 – 3200 = 1300 which is the maximum
(e) In the month of August 2008, production was maximum i.e., 6000
(f) In the month of Feb. 2007 the production was least i.e., 2800.

Question 15.
A coin and a die are tossed once together. Find the total number of outcomes.
Solution:
A coin has two faces, Head (H) and Tail (T)
A die has six faces marked with numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6
Possible outcomes are:
H1, H2, H3, H4, H5, H6, T1, T2, T3, T4, T5, T6
Total number of outcomes = 2 × 6 = 12

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *