Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9

Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9

Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9

Extra Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers

Rational Numbers Class 7 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Find three rational numbers equivalent to each of the following rational numbers.


Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q1

Question 2.
Reduce the following rational numbers in standard form.

Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q2

Question 3.

Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q3

Question 4.
Which of the following rational numbers is greater?

Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q4

Question 5.
Find the sum of
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q5
Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q5.1

Question 6.
Subtract:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q6
Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q6.1
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q6.2

Question 7.
Find the product:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q7
Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q7.1

Rational Numbers Class 7 Extra Questions Short Answer Type

Question 8.

Solution:
Let the required rational number be x.
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q8

Question 9.
Arrange the following rational numbers in ascending order.
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q9
Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q9.1

Question 10.
Insert five rational numbers between:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q10
Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q10.1
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q10.2

Rational Numbers Class 7 Extra Questions Long Answer Type

Question 11.
Evaluate the following:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q11
Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q11.1
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q11.2

Question 12.


Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q12

Question 13.
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q13
Solution:
We have
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q13.1

Question 14.

Solution:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q14

Question 15.

Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q15
Selling price = ₹ 975 – ₹ 65 = ₹ 910
Since ₹ 910 > ₹ 696
Hence, deal at first shop is better and by ₹ 910 – ₹ 696 = ₹ 214

Rational Numbers Class 7 Extra Questions Higher Order Thinking Skills (HOTS) Type

Question 16.
Simplify:

Question 17.
Simplify:
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q17
Solution:
Using BODMAS rule, we have
2.3 – [1.89 – {3.6 – (2.7 – 0.77)}]
= 2.3 – [1.89 – {3.6 – 1.93}]
= 2.3 – [1.89 – 1.67]
= 2.3 – 0.22
= 2.08

Question 18.
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q18
Solution:
Using BODMAS rule, we have
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q18.1
Rational Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 9 Q18.2

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *