Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15

Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15

Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15

Extra Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes

Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
If three cubes of dimensions 2 cm × 2 cm × 2 cm are placed end to end, what would be the dimension of the resulting cuboid?
Solution:
Length of the resulting cuboid = 2 cm + 2 cm + 2 cm = 6 cm
Breadth = 2 cm
Height = 2 cm

Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q1
Hence the required dimensions = 6 cm × 2 cm × 2 cm.

Question 2.
Answer the following:
(i) Why a cone is not a pyramid?
(ii) How many dimension a solid have?
(iii) Name the solid having one curved and two flat faces but no vertex.
Solution:
(i) Cone is not a pyramid because its base is not a polygon.
(ii) Three.
(iii) Cylinder

Question 3.
Write down the number of edges on each of the following solid figures:
(i) Cube
(ii) Tetrahedron
(iii) Sphere
(iv) Triangular prism
Solution:
(i) 12
(ii) 6
(iii) 0
(iv) 9

Question 4.
What cross-section do you get when you give a horizontal cut to an ice cream cone?
Solution:
Circle.

Question 5.
Determine the number of edges, vertices and faces in the given figure.
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q5
Solution:
Edges = 8
Vertices = 5
Faces = 5

Question 6.
Draw the sketch of two figure that has no edge.
Solution:
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q6

Question 7.
Draw the sketches of two figures that have no vertex.
Solution:
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q7

Question 8.
Name any three objects which resemble a sphere and cone.
Solution:
Sphere: Football, Earth, Round table
Cone: Conical funnel, ice cream cone, conical cracker

Question 9.
What shape would we get from the given figure?
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q9
Solution:
From the given net, we get a rectangular pyramid.

Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Short Answer Type

Question 10.
For the solids given below sketch the front, side and top view
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q10
Solution:
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q10.1
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q10.2

Question 11.
Match the following:
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q11
Solution:
(i) → (e)
(ii) → (a)
(iii) → (b)
(iv) → (c)
(v) → (d)

Question 12.
Complete the following table:
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q12
Solution:
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q12.1

Question 13.
Draw a plan, front and side elevations of the following solids.
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q13
Solution:
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q13.1

Question 14.
Name the solid that would be formed by each net:
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q14
Solution:
(i) Triangular pyramid
(ii) Square pyramid
(iii) Hexagonal pyramid

Question 15.
Name the solids that have:
(i) 1 curved surface
(ii) 4 faces
(iii) 6 faces
(iv) 5 faces and 5 vertices
(v) 8 triangular faces
(vi) 6 triangular faces and 2 hexagonal faces.
Solution:
(i) Cylinder
(ii) Tetrahedron
(iii) Cube and cuboid
(iv) Square pyramid or rectangular pyramid
(v) Regular octahedron
(vi) Hexagonal prism.

Question 16.
Draw the top, side and front views of the given solids:
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q16
Solution:
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q16.1

Question 17.
Draw the net of a cuboid having same breadth and height, but length double the breadth.
Solution:
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q17

Question 18.
Draw the nets of the following:
(i) Triangular prisms
(ii) Tetrahedron
(iii) Cuboid.
Solution:
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Maths Chapter 15 Q18

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *