NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 8 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket has been answered with easy to download solutions in PDF format.

The Ant and the Cricket NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 1

The Ant and the Cricket NCERT Text Book Questions and Answers

The Ant and the Cricket Working with the poem (Page 23)

Question 1.
The Cricket says, “Oh! what will become of me?” When does he say it, and why?
Answer:
The winter has set in. He has nothing to eat. He can’t find even a crumb on snowcovered ground. He is worried and starved. At that time he says so.

Question 2.
(i) Find in the poem the lines that mean the same as “Neither a borrower nor a lender be” (Shakespeare).
Answer:
The following lines have the same meaning : ‘But we ants never borrow, we ants never lend’. It conveys the same sense as ‘Neither a borrower nor a lender be’.

(ii) What is your opinion of the ant’s principles ?
Answer:
The ants’ principles are appropriate. As a principle it deserves applaud. But we should not so hard as let the other die of starvation. However, one should make one realise one’s mistake.

Question 3.
The ant tells the cricket to ‘dance the winter away’. Do you think the word ‘dance’ is appropriate here ? If so, why?
Answer:
The word ‘dance’ is appropriate as it suits to the carelessness of the cricket.

Question 4.
(i) Which lines in the poem express the poet’s comment ? Read them aloud.
Answer:
Folks call this fable. I’ll warrant it true : Some cricket have four legs, and some have two (Read aloud)

(ii) Write the comment in your own words.
Answer:
By a two-legged cricket, the poet satires on the person who are inactive. They don’t work and suffer tomorrow.Those who live today and saves for tomorrow do succeed in life. Always save something for the rainy days to come.

The Ant and the Cricket Introduction

The Ant and the Cricket is a fable that conveys a moral. It contains an idea of far-reaching significance which is true for all means. Always spare something for the rainy days to come is the moral to the poem.

The Ant and the Cricket Word Notes

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket 1

The Ant and the Cricket Complete Hindi Translation

A fable is …. ……. two legs! (Page 21)

एक दंतकथा एक ऐसी कहानी होती है जिसमें जीव जंतु पात्र होते हैं, जो एक संदेश देती है। यह कविता एक चींटी तथा एक झींगुर के बारे में है जिसमें एक महत्त्वपूर्ण विचार का स्पष्टीकरण है; जो चौपायों के लिए भी सत्य है और दोपाये (मानवों) के लिए भी सत्य है। निश्चित रूप में आपने दो पैर वाला एक झींगुर देखा होगा।

1. A silly young ….. …………….. “of me ?” (Page 21)

एक युवा मूर्ख झींगुर, जो गर्मियों व वसंत के सुनहरे धूप भरे, गर्म और खुशनुमा महीनों में गाने का आदी था, उसने शिकायत करना शुरू कर दिया। जब उसने पाया कि उसके अपने घर में उसकी अलमारी खाली थी, और सर्दी आ पहुँची थी। बर्फ से ढके मैदान पर एक भी टुकड़ा मिलने वाला न था; किसी भी वृक्ष पर कोई भी फूल न था न पत्ता था। “ओह! क्या होगा. मेरा?” झींगुर बोला।

2. At last by. ….. and sorrow (Page 21)

अंततः भूखा मरते और अकाल से जूझते हुए, पूर्ण रूप से गीला होकर पानी की टपकती बूंदों के साथ वह एक कंजूस चींटी के पास चल दिया। यह सोचकर कि शायद जिंदा रहने के लिए, वह उसे बारिश से बचने के लिए रहने की जगह देगी और भरपूर अनाज देगी। उसकी इच्छा थी कि वह केवल उधार लेगा और कल उसे वापिस लौटा देगा। यदि ऐसा नहीं हुआ तो वह भूख और पीड़ा से अवश्य मर जाएगा।

3. Says the ….. ……… “Not I !” (Page 22)

चींटी ने झींगुर से कहा, “मैं तुम्हारी सेविका तथा मित्र हूँ। परंतु हम चीटियाँ न तो उधार लेती हैं, और न उधार देती हैं। परंतु मुझे बताओ, प्रिय झींगुर, कि जब मौसम गर्म था, क्या आपने अपने लिए कुछ भी बचाकर नहीं रखा। झींगुर बोला, “मैंने नहीं रखा।”

4. My heart . have two.” (Page 22)
मेरा हृदय इतना हल्का था कि मैंने रात-दिन गीत गाया क्योंकि पूरी प्रकृति आनंद विभोर दिखाई देती थी।” “तुमने गाया, श्रीमन्, तुम कहते हो ? तब जाओ,” चींटी कहती है, “और पूरी सर्दी नाच-नाच कर व्यतीत करो।” ।इस प्रकार अंत करते हुए, उसने तीव्रता से छोटा दरवाजा उठाया और बेचारे छोटे झींगुर को बाहर निकाल कर दरवाजा बंद कर दिया। लोग इसे दंतकथा कहते हैं। मैं इसे सत्य ही मानूंगा। कुछ झींगुरों के चार पैर होते हैं, और कुछ झींगुरों के दो पैर होते हैं।

The Ant and the Cricket MCQs Multiple Choice Questions

Question 1.
What type of creature cricket was ?
(a) intelligent
(b) hypocrate
(c) silly
(d) honest
Answer:
(c) silly

Question 2.
“Oh!” What will become of me?” Who said so ?
(a) ant
(b) cricket
(c) poet
(d) trees
Answer:
(b) cricket

Question 3.
‘Dance the winter away’. Who said to whom ?
(a) Cricket to Ant
(b) Poet to Cricket
(c) Ant to Cricket
(d) Poet to Ant
Answer:
(c) Ant to Cricket

Question 4.
I’m your servant and friend. What does ‘T’ refer to ?
(a) cricket
(b) ant
(c) poet
(d) rain
Answer:
(b) ant

Question 5.
The word ‘crumb’ here means
(a) a piece of pie
(b) a piece of wood
(c) a piece of bread
(d) a piece of stone
Answer:
(c) a piece of bread

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *