NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity : The Mystery Cat

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity : The Mystery Cat

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 8 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity : The Mystery Cat has been answered with easy to download solutions in PDF format.

Macavity : The Mystery Cat NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 3

Macavity : The Mystery Cat NCERT Text Book Questions and Answers

Macavity : The Mystery Cat Working with the poem (Page 51)

Question 1.
Read the first stanza and think.
(i) Is Macavity a cat really ?
(ii) If not, who can Macavity be ?
Answer:
(i) Of course, Macavity is not really a cat.
(ii) Macavity can be a master or expert criminal

Question 2.
Complete the following sentences :
(i) A master criminal is one who ……………
(ii) The Scotland Yard is baffled because ……….
(iii) ……………. because Macavity moves much faster than them.
Answer:
(i) can defy the law.
(ii) they could not catch Macavity from the scene of the crime.
(iii) Macavity is never found by the Flying Squad.

Question 3.
“A cat, I am sure, could walk on a cloud without coming through”. (Jules Verne) Which law is Macavity breaking in the light of the comment above ?
Answer:
Here, Macavity is breaking the law of gravity.

Question 4.
Read stanza 3, and then, describe Macavity in two or three sentences of your own
Answer:
Macavity is a cautious cat. He is very tall and thin. He is the master criminal. He defies the law of gravity even. He wears a dusty coat and has sunken eyes. In fact, he is a mysterious cat.

Question 5.
Say “False’ or ‘True’ for each of the following statements.
(i) Macavity is not an ordinary cat.
(ii) Macavity cannot do what a fakir can easily do.
(iii) Macavity has supernatural powers.
(iv) Macavity is well-dressed, smart and bright.
(v) Macavity is a spy, a trickster and a criminal, all rolled in one.
Answer:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) False
(v) True.

Question 6.
Having read the poem, try to guess whether the poet is fond of cats. If so, why does he call Macavity a fiend and monster?
Answer:
The poet is fond of cats. He is so crazy about them. It seems that he has a pet cat Macavity who is mischievous. She does lawless things. The poet calls him a monster.

Question 7.
Has the poet used exaggeration for special effect ? Find a few examples of it and read those lines aloud.
Answer:
(i) He is the master criminal who can defy the law.
(ii) He breaks the law of gravity.
(iii) His powers of hesitation would make a fakir stare.
(iv) He is a fiend in feline shape, a monster of depravity.

Macavity : The Mystery Cat Introduction

A cat is a domestic as well as wild animal. She is full of mysterious acts. It is not easy to say whether every cat is a mystery, but Macavity is surely, a mysterious one. It is like a monster which can be seen anywhere, is a devil found everywhere.

Macavity : The Mystery Cat Word Notes

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity The Mystery Cat

Macavity : The Mystery Cat Complete Hindi Translation

• Do you have .. .. find out. (Page 50)

क्या आपके पास कोई पालतू बिल्ली है ? क्या आपने उसके बारे में कभी ध्यान दिया है जो रहस्यमयी हो ? यह कहना आसान नहीं है कि क्या हर बिल्ली रहस्यमयी होती है, परंतु मैकेविटी ऐसी ही एक बिल्ली है-निश्चित तौर पर। किस कारण वह एक पूर्ण रहस्यमयी बिल्ली बनी ? कविता पढ़ो और ज्ञात करो।

1. Macavity’s a .. …………. not there ! (Page 50)

मैकेविटी एक रहस्यमयी बिल्ली है जिसे हिडन पा (छिपा हुआ पंजा) भी कहते हैं। कहा जाता है कि वह मुख्य अपराधी है जो खुले आम कानून तोड़ती है। स्कॉटलैंड यार्ड की परेशानी है वह और फ्लाइंग स्कवायड की निराशा है, क्योंकि जब भी वे अपराध के स्थान पर पहुँचते हैं-मैकेविटी वहाँ नहीं होती।

2. Macavity, ……………….. not there! (Page 50)

मैकेविटी, मैकेविटी-मैकेविटी जैसा कोई नहीं है। उसने सभी मानव नियम तोड़ दिए हैं, वह गुरुत्व का नियम भी तोड़ती है। उसकी हवा में उड़ने की शक्तियाँ एक फकीर तक को आश्चर्य में डाल देती हैं और जब आप अपराध की जगह पर पहुँचते हैं, मैकेविटी वहाँ नहीं होती है। आप उसे तहखाने में ढूँढ़ सकते हैं, उसे हवा में ऊपर ढूँढ़ सकते हैं, पर मैं आपको स्पष्ट बता रहा हूँ कि मैकेविटी वहाँ नहीं है।

3. Macavity’s a ………. not there! (Pages 50-51)

मैकेविटी एक चुस्त (सतक) बिल्ली है। वह काफी लंबी व पतली है। आप जब उसे देखोगे, उसे पहचान जाओगे क्योंकि उसकी आँखें अंदर को धंसी हैं। उसकी भौंहे विचारों की गहराई में रेखांकित हैं, उसका सिर गुम्बदाकार है; उसका कोट धूसर रंग का है, उसकी गलमूछे बिखरी हुई हैं। वह अपना सिर इधर-उधर हिलाती है, एक साँप की गति की तरह; और जब तुम सोचते हो कि वह अधमूंदी है, वह सदैव जगी रहती है। ___ मैकेविटी, मैकेविटी, मैकेविटी जैसा कोई नहीं है यहाँ, क्योंकि वह बिल्ली के मुखौटे में दैत्य है, नैतिक भ्रष्टाचार से पूर्ण एक दैत्य । आप उसे किसी पास की गली में मिल सकते हैं, आप उसे किसी भी चौराहे पर देख सकते हैं-परंतु जब कोई अपराध का पता लगाया जाता है, तब मैकेविटी वहाँ नहीं होती।

Macavity : The Mystery Cat MCQs Multiple Choice Questions

Question 1.
What is the other name of the mystery cat ?
(a) The Hidden Treasure
(b) The Hidden Paw
(c) The Hidden Socks
(d) The Hidden Face
Answer:
(b) The Hidden Paw

Question 2.
Whose despair is Macavity ?
(a) Scotland Yard
(b) Flying Squad
(c) Fakir
(d) Poet
Answer:
(b) Flying Squad

Question 3.
He sways his head like a …………
(a) Lizard
(b) Pigeon
(c) Snake
(d) Cat
Answer:
(c) Snake

Question 4.
What colour is his coat ?
(a) Rusty
(b) Pinkish
(c) Wheatish
(d) Dusty
Answer:
(c) Wheatish

Question 5.
A master criminal can defy the law. Who is master criminal ?
(a) Poet
(b) Flying Squad
(c) Scotland Yard
(d) Macavity
Answer:
(d) Macavity

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *