NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 8 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket has been answered with easy to download solutions in PDF format.

On the Grasshopper and Cricket NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 8

On the Grasshopper and Cricket NCERT Text Book Questions and Answers

On the Grasshopper and Cricket Working with the poem (Page 123)

Question 1.
Discuss with your partner the following definition of a poem.
A poem is made of words arranged in a beautiful order. These words,when read aloud with feeling, have a music and meaning of their own.
Answer:
In a poem the words of the poet’s thinking are arranged in such a manner that they appeal a melodious tone though they’re not grammatically correct.

Question 2.
The ‘poetry of earth’ is not made of words. What is it made of, as suggested in the poem ?
Answer:
“The poetry of earth’ is made of the songs of its creatures like grasshopper and cricket.

Question 3.
Find in the poem lines that match the following.
(i) The grasshopper’s happiness never comes an end
(ii) The cricket’s song has a warmth that never decreases.
Answer:
(i) ……he has never done with his delights
(ii) ……in warmth increasing ever

Question 4.
Which word in stanza 2 is opposite in meaning to the frosť?
Answer:
warmth

Question 5.
The poetry of earth continues round the year through a cycle of two seasons. Mention each with its representative voice.
Answer:
The season of summer – the grasshopper
The season of winter – the cricket

On the Grasshopper and Cricket Introduction

The poem ‘On the Grasshopper and Cricket’ is a nature poem. The grasshopper and cricket are the symbols here suggesting something else that the earth keeps on through summer and winter in a never-ending song. It is a cycle of two seasons. Each and every season has its own importance whether it is scroching summer or chilly winter.

On the Grasshopper and Cricket Word Notes

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket

On the Grasshopper and Cricket Complete Hindi Translation

Unlike The …… …… the song? (Page 122) ‘

चींटी तथा झींगुर’ (पृप्ट 21) से भिन्न यह एक प्रकृति कविता है। इसमें टिड्डा और झींगुर कहानी के पात्रों के रूप में प्रस्तुत नहीं होते वल्कि वे प्रतीकों के रूप में कार्यरत हैं। प्रत्येक कुछ अलग सा सुझाव देता है। कविता को पढ़िये और यान दीजिए कि किस प्रकार ‘धरती की कविता’ सर्दियों व गर्मियों में एक अंतहीन गोत के रूप में निरन्तर चलती रहती है। गीत कौन गाता है?

1. The poetry …….. weed. (Page 122)

धरती की कविता कभी मृतपाय नहीं होती। जब सभी पक्षी सूर्य की गर्मी से थके हारे बेहाल से हो जाते हैं और ठंडे पेड़ों में छिप जाते हैं, झाड़ियों के एक झुरमुट से दूसरे झुरमुट तक घास के सूखे ढेरों में से गुजरती एक स्वर लहरी आती होगी। यह टिड्डे की आवाज है-वह अग्रणी होता है। गर्मियों में आराम के क्षणों में भी उसका हर्ष कभी समाप्त नहीं होता बल्कि जब वह मौजमस्ती करते थक जाता है, तब वह किसी सुखद घास-पात के नीचे आराम करने के लिए चला जाता है।

2. The poetry .. … grassy hills. (Page 122)

धरती की कविता कभी भी समाप्त नहीं होती, एक अकेली सर्दी की शाम, जब ओस की वजह से चारों ओर शांति बनी रहती है, पत्थरों के बीच से झींगुर के गाने की स्वर लहरी सुनाई पड़ती है। बढ़ती गर्मी में और किसी के नींद में ऊँघने की सी आवाज सुनाई देती है; टिड्डा कहीं किसी घास की पहाड़ियों के बीच अपनी स्वर लहरी बिखेर रहा है।

On the Grasshopper and Cricket MCQs Multiple Choice Questions

Question 1.
Who sings on a frosty winter day ?
(a) ant
(b) cricket
(c) grasshopper
(d) pigeon
Answer:
(b) cricket

Question 2.
How did the birds feel during extreme summer ?
(a) faint
(b) pleasant
(c) gay
(d) none of the above
Answer:
(a) faint

Question 3.
Which voice runs from hedge to hedge ?
(a) ant’s
(b) grasshopper’s
(c) cricket’s
(d) parrot’s
Answer:
(b) grasshopper’s

Question 4.
What happens to the grasshopper during winter ?
(a) feels sulky
(b) hides in grassy hills
(c) sings and gay
(d) unpleasantly behave
Answer:
(b) hides in grassy hills

Question 5.
Which word in the poem means ‘fade’?
(a) favour
(b) fatigue
(c) faint
(d) function
Answer:
(c) faint

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *