NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 8 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump has been answered with easy to download solutions in PDF format.

How the Camel Got His Hump NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 1

How the Camel Got His Hump NCERT Text Book Questions and Answers

How the Camel Got His Hump Comprehension check (Page – 3)

Question 1.
What tasks, do you think, were assigned to the dog and the ox?
Answer:
I think the dog and the ox were assigned the task of pursuading the idle camel to work like them. The dog asked the camel to “fetch and carry” and the ox asked him to plough.

Question 2.
Why did the camel live in the midst of the desert ?
Answer:
The camel lived in the middle of the desert because he did not want to work.

Question 3.
What made the dog, the horse and the ox very angry ?
Answer:
They were angry because of the camel, who did not want to work. They had to do his work also, which made them angry. The Djinn had told them to work double-time.

Question 4.
How did the Djinn know the horse was complaining against the camel ?
Answer:
The horse told the Djinn that the camel had not done any work since Monday morning.
He also told the Djinn that the camel won’t even trot. This is how the Djinn knew that the horse was complaining against the camel.

How the Camel Got His Hump Comprehension check (Page-5)

Question 1.
The camel was looking at his own reflection in the pool. What does it suggest to you about the camel ?
Answer:
Even when the Djinn was asking the camel to work, the camel was looking at his own reflection in the pool. Perhaps the camel was admiring his good looks or he was somewhat arrogant.

Question 2.
The camel said, “Humph” repeatedly: How did it affect him?
Answer:
The Djinn got annoyed with the camel. The camel was repeatedly saying “humph” instead of working like other animals. As a result of it, Djinn changed his back to a great hump.

Question 3.
What, according to the Djinn, was the use of the “humph”?
Answer:
The purpose of the hump, according to the Djinn, was that now the camel could “live on” his hump without eating for three days.

Question 4.
“………..he has never yet learnt to behave.” In the light of this, what is the writer’s opinion about the camel ?
Answer:
I think the writer does not have a good opinion about the camel. The camel was not only lazy and idle, he was also arrogant and did not behave well.

How the Camel Got His Hump Exercise Questions and Answers

Discuss the following topics in groups.

Question 1.
Can this story be factually true ?
Answer:
We cannot say definitely if this story is factually true or not. But the story teaches us a very good lesson. It tells us that we must do our share of work diligently and Il work hard otherwise we will suffer like the camel. The camel did not work, so the Djinn turned his back into a big hump.

Question 2.
What, according to you, is the story about ? Consider the following :
(i) How the world began.
(ii) Why everyone should do his/her share of work seriously.
(iii) How animals are important to humans.
(iv) How the camel got his hump.
Answer:
This is an interesting and illuminating story about an idle camel. It tells us how the camel got his hump. This story also gives us a moral lesson that every one should do his/her share of work seriously.

Question 3.
What did you do over the weekend ? Were you generally active or idle ? Please check your back before starting to discuss or answer the question.
Answer:
Generally speaking, weekend is a relaxing period for most of us. But for me it is a busy period. On sunday, I play cricket with my friends. I also help my mummy in household work Besides it, I do the balance of homework which I could not do during weekdays. That is why perhaps I have no hump on my back!

Question 4.
There are broadly two categories of workers–those who prefer to do today what they can do tomorrow, and those who prefer to do tomorrow what they can do today. Where do you belong ?
Answer:
I believe that the postponement of work is a bad policy. That is why I do not have to make excuses for delay. I do believe in doing today what I can do tomorrow.

How the Camel Got His Hump Introduction

This is an interesting story written by the renowned author Rudyard Kipling. In the beginning of the world there was an idle camel. Because he did not do anything, he lived in the midst of the desert. The horse, the dog and the ox had to do his share of work. Annoyed at him, the Djinn turned his back into a great hump. We learn that we should do our share of work diligently and devotedly.

How the Camel Got His Hump Word Notes

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

How the Camel Got His Hump Complete Hindi Translation

Part-I

1. The world had ….and no more. (Page 1)

• संसार अभी आरम्भ ही हुआ था, और पशु मनुष्यों के लिए काम कर रहे थे।
• वहाँ एक आलसी जानवर था जो कुछ नहीं करता था और ‘हँफ’ के अतिरिक्त कुछ नहीं बोलता था।
• शुरू में, जब संसार नया था और जानवरों ने मनुष्यों के लिए काम करना आरम्भ ही किया था, एक ऊँट गुर्राहट जैसी आवाज करते मरुस्थल के मध्य में रहता था, क्योंकि वह काम करना नहीं चाहता था। वह टहनियाँ, काँटे, शूल खाता था और जब कोई भी उससे बोलता था तो वह ‘हँफ’ कहता था। सिर्फ ‘हँफ’ और कुछ नहीं।

2. Presently the ……… ….. the man. (Page 1)

कुछ समय बाद घोड़ा उसके (ऊँट के) पास सोमवार सुबह को, पीठ पर काठी पहने आया और कहा, “ओ ऊँट, बाहर आओ और हम सब की तरह दुलकी चाल चलो।” “हँफ!” ऊँट ने कहा, और घोड़ा चला गया और उसने मनुष्य को बताया।

3. Presently … ……………..told the man. (Pages 1-2)

थोड़ी, देर बार, सूखी लकड़ी मुँह में दबाये, कुत्ता उसके पास आया, और कहा, “ऊँट, ओ! ऊँट, आओ और जाकर चीजें लाओ और हमारी तरह भार सँभालो।” “हँफ!” ऊँट ने कहा, और कुत्ता चला गया और उसने मनुष्य को बताया।

4. Presently the ox …………… …. to make up for it. (Page 2)

तभी बैल उसके (ऊँट) के पास, गले में (हल का) जुआ पहने आया और कहा, “ओ! ऊँट, आओ और बाकियों की तरह हल जोतो।” “हँफ!” ऊँट ने कहा और बैल चला गया और मनुष्य को बताया। दिन के अन्त समय मनुष्य ने घोड़े, कुत्ते और बैल की इकट्ठे बुलाया, और कहा, “ओ तीनो, मुझे आप के लिए अफसोस है परन्तु वह “हँफ” कहने वाला मरुस्थल में काम नहीं कर सकता, या वह अब तक यहाँ होता। इसलिए मैं उसे अकेला छोड़ रहा हूँ और उसकी कमी पूर्ति के लिए तुम्हें दुगुने समय तक काम करना होगा।”

5. That made the ….. …………..of dust. (Page 2)

इससे, वे तीनों बहुत नाराज हो गए, और उन्होंने मरूस्थल के किनारे पंचायत बुलाई, और ऊँट जुगाली करता हुआ आया और उन पर हँस दिया। तब उसने “हँफ!” कहा और फिर चला गया। तभी, जिन, जोकि सम्पूर्ण मरुस्थल का मुखिया था, धूल के बादल में चक्कर से खाता हुआ वहाँ आया।

6. “Djinn of ………..wait a minute. (Page 3)

“समस्त मरुस्थलों के जिन”, घोड़े ने कहा, “क्या किसी के लिए निठल्ले रहना उचित है?” “यकीनन नहीं,” जिन ने कहा। “ठीक है”, घोड़े ने कहा, “तुम्हारे मरुस्थल के मध्य में लम्बी गर्दन और लम्बी टाँगों वाला कोई जीव है, और उसने सोमवार सुबह से कुछ भी काम नहीं किया है। वह दुलकी चाल से भी नहीं चलता है।” जिन सीटी बजाते हुए बोला, “वह मेरा ऊँट है। वह इसके बारे में क्या कहता है?” वह कहता है “हँफ!” और वह हल नहीं चलाता है,” बैल ने कहा। “बहुत अच्छे,” जिंन ने कहा, “यदि तुम क्षण भर प्रतीक्षा करो तो, मैं उसे ठीक कर दूंगा।”

Part-II

7. The Djinn …………….. no work? (Page 4)

• जिन ने ऊँट से शिकायत की, जिसने कहा, “हँफ”!
• ऊँट की सुंदर पीठ पर अचानक सूजन आ गई, जो ऊँट का कूबड़ बन गया।
• जिन ने ऊँट को आश्वासन दिया कि उसकी पीठ का कूबड़ हमेशा एक सहायक के रूप में रहेगा और वह एक रूकावट नहीं होगा। जिन ने स्वयं को धूल के लबादे में लपेटा, और मरुस्थल में घूमा, और ऊँट को पानी के छोटे तालाब में अपना प्रतिबिम्ब देखते हुए पाया।
“मेरे मित्र,” जिन ने कहा, “यह मैं तुम्हारे बारे में क्या सुन रहा हूँ कि तुम कोई काम नहीं करते?”

8. The Djinn sat ……… his hand. (Page 4)

जिन अपनी ठोड़ी को हाथों में टिकाए बैठा था, जब कि ऊँट पानी के छोटे तालाब में अपनी ही परछाईं देख रहा था। “तुमने अपने निठल्लेपन के कारण उन तीनों को सोमवार सुबह से अतिरिक्त काम करवाया है,” जिन ने कहा। और वह अपनी ठोड़ी हाथों में दबाये सोचता हुआ चला गया।

9. “Humph!” …………………to work. (Page 5)

“हँफ!” ऊँट ने कहा। – “यदि मैं तुम्हारी जगह होता तो मैं यह दुबारा नहीं कहता,” जिन ने कहा, “तुम इसे आवश्यकता से अधिक कहते हो। मैं चाहता हूँ कि तुम काम करो।” और ऊँट ने फिर कहा, “हँफ!”; परन्तु जैसे ही उसने ऐसा कहा उसने अपनी पीठ देखी, जिस पर उसे बहुत गर्व था, जो एक बड़े कूबड़ के रूप में फैल रही थी। “क्या तुम देखते हो?” जिन ने कहा। “यह तुम्हारा ही कूबड़ है जो तुम काम न कर के अपने लिए लाये हो। आज वीरवार है, और तुमने सोमवार से कोई काम नहीं किया है, जब से काम शुरू हुआ था। अब तुम काम करने जा रहे हो।”

10. How can I …….. …………and. behave.”(Page 5)

“यह मैं कैसे कर सकता हूँ” ऊँट ने कहा, “अपनी पीठ के कूबड़ के साथ?””इसका एक उद्देश्य है,” जिन ने कहा, “सब इसलिए क्योंकि तुमने उन तीन दिनों काम नहीं किया। तुम अब तीन दिनों तक, बिना खाये काम कर सकते हो, क्योंकि तुम अपनी कूबड़ के कारण जीवित रह सकते हो। और तुम यह मत कहना कि मैंने तुम्हारे लिए कुछ नहीं किया। मरुस्थल से बाहर आओ और उन तीनों के पास जाओ और सही बर्ताव करो।” और ऊँट (उन) तीनों में शामिल होने के लिए चला गया। और उस दिन के बाद ऊँट के हमेशा कूबड़ होता है; परन्तु उसने अभी भी शुरू के तीन दिनों की क्षतिपूर्ति नहीं की है, और न ही उसने उचित व्यवहार करना ही सीखा है।

How the Camel Got His Hump MCQs Multiple Choice Questions

Question 1.
Only one animal refused to work. Who was it ?
(a) Dog
(b) Ox
(c) Camel
(d) Horse
Answer:
(c) Camel

Question 2.
Who was the lord of all deserts ?
(a) Man
(b) Djinn
(c) Magician
(d) Camel
Answer:
(b) Djinn

Question 3.
Where did the camel live all alone ?
(a) On a hill
(b) In a valley
(c) Middle of the desert
(d) In a cave
Answer:
(c) Middle of the desert

Question 4.
Who complained about the idleness of the camel ?
(a) Man
(b) Djinn
(c) Animals
(d) None of the above
Answer:
(c) Animals

Question 5.
How much work did the animals have to do ?
(a) Single time
(b) Double time
(c) Triple time
(d) No work
Answer:
(b) Double time

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *