NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 8 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn has been answered with easy to download solutions in PDF format.

This is Jody’s Fawn NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6

This is Jody’s Fawn NCERT Text Book Questions and Answers

This is Jody’s Fawn Comprehension check (Page-90)

Question 1.
What had happened to Jody’s father ?
Answer:
Jody’s father had been bitten by a rattlesnake.

Question 2.
How did the doe save Penny’s life?
Answer:
Penny used doe’s heart and liver to draw out the poison.

Question 3.
Why does Jody want to bring the fawn home?
Answer:
Jody thought that it would be ungrateful to leave the fawn, there to starve.

Question 4.
How does Jody know that the fawn is a male ?
Answer:
The spots of a male are in a line whereas of a doe-fawn, they are every which way.

This is Jody’s Fawn Comprehension check (Page – 91)

Question 1.
Jody didn’t want Mill-wheel with him for two reasons. What were they?
Answer:
He thought if the fawn was dead, or could not be found, he did not want his despair to be seen. Moreover, if he was there the meeting would be so lovely and so secret that he could not have an inclination to share it with Mill-wheel.

Question 2.
Why was Mill-wheel afraid to leave Jody alone ?
Answer:
Mill-wheel was scared if Jody got lost or got bitten by a snake, too. That was why he was afraid.

This is Jody’s Fawn Comprehension check (Page-94)

Question 1.
How did Jody bring the fawn back home?
Answer:
He held the fawn in his arms and brought him back home.

Question 2.
Jody was filled with emotion after he found the fawn. Can you find at least three words or phrases which show how he felt ?
Answer:
The following words show his emotion: startled, wanted to fondle it, delirious, light-headed with joy.

Question 3.
How did the deer drink milk from the gourd ?
Answer:
Jody dipped his fingers in the milk and thrust them into the fawn’s mouth. He then lowered then into the gourd. The fawn snorted and sucked and then started sipping the milk.

Question 4.
Why didn’t the fawn follow Jody up the steps as he had thought it would?
Answer:
The fawn was very small and weak. Moreover, he was hurt. His legs were lacking strength. He refused climb up the steps.

This is Jody’s Fawn Working With the Text (Page 94)

Question 1.
Why did Penny Baxter allow Jody to go find the fawn and raise it ?
Answer:
Penny Baxter allowed Jody to go find the fawn and raise it. He belonged to the doe they had killed to draw out the poison in order to save Penny. They felt grateful to the doe. He thought it was ungrateful to leave the fawn to starve.

Question 2.
What did Doc Wilson mean when he said, “Nothing in the world ever comes quite free”?
Answer:
Doc Wilson meant that if they had used doe’s life for their life, they must take care of its fawn. By bringing the fawn home they were compensating the death of the doe. When Jody expressed his feelings to bring the fawn, he was appreciated, then and there.

Question 3.
How did Jody look after the fawn, after he accepted the responsibility for doing this?
Answer:
Jodi gave the fawn milk of his own share and fed it like a mother. He dipped his fingers in the milk and thrust them into the fawn’s soft wet mouth. Again and again he repeated so as to feed the fawn. Jody looked after the fawn and accepted his responsibility to repay his gratitude.

Question 4.
How does Jody’s mother react when she hears that he is going to bring the fawn home? Why does she react in this way ?
Answer:
She is shocked and startled. She is worried and felt helpless. She reacted so because she was not expecting it. Moreover they were too poor to afford the feeding of the fawn. However, she considered it a humane task.

This is Jody’s Fawn Working With Language (Page-94)

Question 1.
Look at these pairs of sentences.
Penny said to Jody, “Will you be back before dinner?”

Penny asked Jody if he would be back before dinner.
“How are you feeling, Pa ?” asked Jody.
Jody asked his father how he was feeling.
Here are some questions in Direct Speech. Put them into Reported Speech.
(i) Penny said, “Do you really want it son?”
(ii) Mill-wheel said, “Will he ride back with me?”
(iii) He said to Mill-wheel,“Do you think the fawn is still there?”
(iv) He asked Mill-wheel, “Will you help me find him ?”
(v) He said, “Was it up here that Pa got bitten by the snake ?”
Answer:
(i) Penny asked his son if he really wanted it.
(ii) Mill-wheel asked him if he would ride back with him.
(iii) He asked Mill-wheel if he thought the fawn was still there.
(iv) He asked Mill-wheel if he would help him find him.
(v) He asked if it had been up there that Pa got bitten by the snake.

Question 2.
Look at these two sentences.
He tumbled backward.
It turned its head.
The first sentence has an intransitive verb, a verb without an object. The second sentence has a transitive verb. It has a direct object. We can ask: “What did it turn?” You can answer:“Its head. It turned its head.” Say whether the verb in each sentence below transitive or intransitive. Ask yourself a ‘what’ question about the verb, as in the example above. (For some verbs, the object is a person, so ask the question ‘who’ instead of ‘what’).

(i) Jody then went to the kitchen.
(ii) The fawn wobbled after him.
(iii) You found him.
(iv) He picked it up.
(v) He dipped his fingers in the milk.
(vi) It bleated frantically and butted him.
(vii) The fawn sucked his fingers.
(viii) He lowered his fingers slowly into the milk.
(ix) It stamped its small hoofs impatiently.
(x) He held his fingers below the level of the milk.
(xi) The fawn followed him.
(xii) He walked all day.
(xiii) He stroked its sides.
(xiv) The fawn lifted its nose.
(xv) Its legs hung limply.
Answer:
(i) Who went to the kitchen ? (Jodi)
(ii) Who wobbled after him ? (The fawn)
(iii) What did you find ? (him-the fawn)
(iv) What did he pick ? (it-the fawn)
(v) What did he dip in the milk ? (his fingers)
(vi) When did it bleat and butt ? (him)
(vii) What did the fawn suck ? (his fingers—Jody’s fingers)
(viii) What did he lower slowly into the milk ? (his fingers)
(ix) What did it stamp impatiently ? (its small hoofs)
(x) What did he hold below the level of the milk ? (his fingers)
(xi) What did the fawn follow ? (him)
(xii) Who walked all day ? (He-Jodi)
(xiii) What did he stroke ? (its sides – fawn’s sides)
(xiv) What did the fawn left ? (its nose)
(xv) What hung limply ? (its legs)

Verb in each sentence
(i) Intransitive
(ii) Intransitive
(iii) Transitive
(iv) Transitive
(v) Transitive
(vi) Transitive
(vii) Transitive
(viii) Transitive
(ix) Transitive
(x) Transitive
(xi) Transitive
(xii) Intransitive
(xiii) Transitive
(xiv) Transitive
(xv) Intransitive

Question 3.
Here are some words from the lesson. Working in groups. arrange them in the order in which they would appear in the dictionary. Write down some idioms and phrasal verbs connected to these words. Use the dictionary for more idioms and phrasal verbs.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn 1
Answer:
The given words are arranged in the order in which they’d appear in dictionary:
clearing, close, draw, light, make, parted, pick, scrawny, sweet, wonder Some more idioms and phrasal verbs
clearing up, close shave, close to , draw over, draw toward, drawback, light hearted, light up, light upon, make castles in the air, make faces, make hay while the sun shines, parted over, parted from, pick up, pick through, scrawny outfit, sweet taste,
sweeten up, wonder about.

This is Jody’s Fawn Speaking (Page-96)

Question 1.
Do you think it is right to kill an animal to save a human life? Give reasons for your answer.
Answer:
All creatures whether they are small or big are god’s creations. They have right to live as we human beings. Killing an animal to save a human life can’t be justified. It is a total injustice for the mute animals. Of course, they can’t express their pain and sufferings as we humans do. Imbalancing of ecological system can be felt if we kill animals frequently and deliberately for our fame and fate.

Question 2.
Imagine you wake up one morning and find a tiny animal on your doorstep. You want to keep it as a pet but your parents are not too happy about it. How would you persuade them to let you keep it ? Discuss it in groups and present your arguments to the class.
Answer:
This is a classroom activity. One student may have love for the Puppy and the other one for the kitten. Each and every student must try to persuade one’s parents for the pet you would like to nurture as the duty towards the animals. Giving them their ‘right is human’s duty. One should not keep them as ‘slaves’.

This is Jody’s Fawn Writing (Page 96)

Question 1.
Imagine you have a new pet that keeps you busy. Write a paragraph describing your pet, the things it does, and the way it makes you feel. Here are some words and phrases that you could use.
frisky, smart, disobedient, loyal, happy, enthusiastic, companion, sharing, friend, rolls in mud, dirties the bed, naughty, lively, playful, eats up food, hides the newspaper, drinks up milk, runs away when called, floats on the water as if dead
Answer:
I have a pussy cat as my new pet. She is smart but enthusiastic. She is full of energy and naughty by nature. She is a lively figure and pleases the newcomer with her sweet ‘meaoo……. When gets a chance, she drinks up milk and the scolding follows. She bears it with bowhead. She is playful. As soon as she does something awkward, she runs away when called. But she is loyal. No rat dares to come in my study room. More often she is found floating on the water of a nearby pond as if she is dead. I love my pussy cat very much.

Question 2.
Human life is dependent on nature (that’s why we call her Mother Nature). We take everything from nature to live our lives. Do we give back anything to nature?
(i) Write down some examples of the natural resources that we use. (ii) Write a paragraph expressing your point of view regarding our relationship
with nature.
Answer:
(i) Some examples of the natural resources that we use are-land, water, oil, air, sunlight, plant, etc.
(ii) Human life is dependent on nature that’s why we call her Mother Nature. It nurtures humans as its offsprings. It makes we human beings spiritually, physically and mentally focused. It provides enough resources to help we-human beings live. We can’t live without the resources. But we are not taking it positive. We don’t understand its importance and is destroying it rapidly. If we need it for a long period we must maintain a cordial relation with the nature.

Question 3.
In This is Jody’s Fawn, Jody’s father uses a ‘home remedy for a snake bite. What should a person now do if he or she is bitten by a snake ? Are all snakes poisonous? With the help of your teacher and others, find out answers to such questions. Then write a short paragraph on-What to do if a snake chooses to bite you.
Answer:
If a snake chooses to bite you, utmost care should be taken. A cut is drawn above the bite-mark and together the other side with a cloth so that the poison may not follow the blood circulation. The victim should not allow to sleep. The victim should be removed to hospital nearby as soon as possible. Stop providing water and eatables to him before the treatment starts. However, every snake is not a poisonous one. But no risk should be taken.

This is Jody’s Fawn Introduction

In this story, Jody’s father has been bitten by a rattlesnake. He quickly kills a doe and draw out the poison. Jody wonders what will happen to the little fawn left without a mother. Here Jody’s feelings are expressed deeply about a fawn who had been left alone after its mother’s death.

This is Jody’s Fawn Word Notes

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

This is Jody’s Fawn Complete Hindi Translation

Often, instead …….. mother. (Page 87)

प्रायः छोटा सा घाव या जलने पर डाक्टर के पास भागने के अतिरिक्त हम तेज व असरदार घरेलू नुस्खे ढूंढते हैं। क्या आप निम्न के लिए कुछ ऐसे ही घरेलू उपचार ढूंढ सकते हो-
• घुटने पर कटना
• हाथ की बाजू जलना
इस कहानी में, जोडी के पिता को एक रैटल साँप काट लेता है। वह तत्काल एक मादा हरिण को मारकर उसका दिल व यकृत से अपना जहर उतार लेते हैं। जोडी आश्चर्य करता है कि उस हरिणशावक का क्या होगा जो अपनी माँ के बिना रह गया है।

Part-I

1. Jody allowed ………… needed.” (Page 87)

जोडी के मस्तिष्क में अभी भी वह हरिणशावक घूम रहा था। वह अपना ध्यान उससे नहीं हटा पा रहा था। उसने उसे अपने सपनों में अपनी बाँहों में पकड़ा था, वह मेज़ से उतरकर अपने पिता के बिस्तर के पास गया। पैन्नी आराम कर रहा था। उसकी आँखें खुली हुई थीं और साफ थीं, परन्तु पुतलियाँ अभी भी काली और बड़ी-बड़ी थीं। .जोडी ने पूछा, “आप कैसा महसूस कर रहे हैं, पा?” । “विल्कुल ठीक, वेटा। मृत्यु धोखा देकर कहीं चोरी करने चली गई। परन्तु क्या वह बिल्कुल नज़दीक नहीं थी!” “मैं सहमत हूँ।” पैन्नी बोला, “मुझे तुम पर गर्व है, बेटा, जिस तरह से तुमने अपना धीरज नहीं खोया और वही किया जो जरूरी था।”

2. “Pa”, ……..at the ceiling. (Page 88)

“पा-” “हाँ, बेटा।” “पा, क्या आप को वह हरिणी तथा हरिणशावक की याद है?” “मैं उन्हें कभी नहीं भूल सकता। बेचारी हरिणी ने मुझे बचाया था, यह निश्चित है।” “पा, वह हरिणशावक अभी भी वहीं होगा। वह शायद भूखा हो, और बहुत डरा हुआ हो।” “मैं भी ऐसा मानता हूँ।”
“पा, अव मैं बड़ा लड़का हूँ और मुझे अव दूध पीने की जरूरत नहीं है। क्यों न मैं जाऊँ और देखू कि मुझे वह शावक मिलता है अथवा नहीं?” । “और उसे यहाँ ले आओ?” “और उसका पालन-पोपण करो।” पैन्नी शांत भाव से लेटा रहा और छत को घूरता रहा।

3. “Boy, you’ve……………… the fawn.” (Pages 88-89)

“बेटे, तुमने मुझे असमंजस में डाल दिया है।” “उसे पालने में अधिक खर्च नहीं होगा, पा। वह शीघ्र ही पत्ते व दाने खाने लग जायेगा।” “तुम अपनी उम्र के लड़कों से अधिक समझदार हो।” । “हमने उसकी माँ को छीन लिया, और उसे जिम्मेदार नहीं ठहराया जा सकता।”
“सचमुच में उसे भूखा मरने के लिए छोड़ देना कृतघ्न होगा। बेटा, मैं तुम्हें ‘न’ नहीं कह सकता। मैंने कभी नहीं सोचा था कि मैं अगला दिन देख भी पाऊँगा।” “क्या मैं मिल-वील के साथ घोड़े पर जाऊँ और देखू यदि वह मुझे मिल जाए?” “अपनी माँ को बता दो, मैंने तो जाने के लिए हाँ कह दी है।” वह चुपचाप मेज़ पर आकर बैठ गया। उसकी माँ सबके लिए कॉफी डाल रही थी। उसने कहा, “माँ, पा कहते हैं कि मैं हरिणशावक को ला सकता हूँ।”

4. She held ……… helplessly. (Page 89)

उसकी कॉफी की केतली बीच हवा में ही रह गई। “कौन-सा हरिणशावक ?” “उस हरिणी का शावक जिसे हमने मार दिया था। हमने उस हरिणी का जिगर, ज़हर निकालने के लिए प्रयोग किया और पा को बचा लिया था।” वह सकुचाई। “खैर, तो दयावश-” “पा कहते हैं कि उसको भूखों मरने के लिए छोड़ देना कृतघ्न होगा।” डॉक्टर विल्सन बोला, “यह सही है, मैडम। इस संसार में कुछ भी मुफ्त नहीं मिलता। यह लड़का सही है और इसके पिता भी सही हैं।” मिल-वील बोला, “यह मेरे साथ जा सकता है और मैं उसे ढूँढ़ने में उसकी सहायता करूंगा।” उसने निःसहाय होकर केतली नीचे रख दी।

5. “Well, if you’ll” …………………….. way.” (Pages 89-90)
“ठीक है, यदि तुम उसे अपना दूध दोगे-हमारे पास उसे खिलाने-पिलाने को कुछ नहीं है।” मिल-वील बोला, “चलो, बच्चे। हमें अब चलना चाहिए।” माँ बैक्स्टर ने उत्सुकतावश पूछा, “तुम ज्यादा देर के लिए तो नहीं जाओगे?” जोडी बोला, “मैं निश्चित रूप में डिनर से पहले ही वापिस आ जाऊँगा।” मिल-वील अपने घोड़े पर चढ़ा और जोडी को अपने पीछे ऊपर खींच लिया। उसने मिल-वील से कहा, “क्या तुम सोचते हो कि शावक अभी वहीं होगा? क्या तुम उसे ढूंढ़ने में मेरी मदद करोगे?” “यदि वह जीवित है तो हम उसे अवश्य ढूंढ लेंगे। तुम कैसे जानते हो कि वह नर ही है?” “उसके शरीर पर निशान एक ही पंक्ति में हैं। पा कहते हैं कि एक मादा हरिण के सभी निशान फैले होते हैं।”

Part – II

1. Jody gave …………… I’m obliged.”(Page 90)

जोडी ने अपने आपको उस हरिणशावक के ख्यालों में लगा दिया। वे उस उजाड़ क्षेत्र को पार कर गये। वह बोला, “उत्तर की ओर काटो, मिल-वील। यह वह जगह है जहाँ पा को साँप ने काटा था और उन्होंने मादा हरिण को मारा था और मैंने शावक को देखा था।”
अचानक जोडी को मिल-वील का साथ पसंद नहीं आया। यदि वह शावक मर गया होगा या नहीं मिलेगा, तो वह अपनी निराशा उसे नहीं दिखाएगा। और यदि शावक वहाँ हुआ तो मिलन इतना प्रिय तथा गुप्त होगा कि वह किसी के साथ उसे नहीं बांट सकता था।

उसने कहा, “वह अब अधिक दूर नहीं है, परंतु घोड़े के लिए झाड़ियाँ बहुत घनी हैं। मैं पैदल जाऊँगा।” _ “परंतु तुम्हें अकेला छोड़ने में मुझे डर लगता है, बच्चे। यदि तुम खो गए या तुम्हें भी साँप ने काटा तो?” “मैं अपनी देखभाल कर लूंगा। मुझे उस शावक को ढूंढ़ने में अधिक समय लग सकता है। यदि वह कहीं चला गया होगा तो। तुम मुझे बस यहीं छोड़ दो।”“ठीक है, पर तुम ध्यान से जाना। तुम जानते हो उत्तर यहाँ है और पूर्व….?” “वहाँ, और वहाँ। ये लम्बे खजूर के पेड़ दिशासूचक का काम करेंगे।” “इतना लम्बा।” “इतना लम्बा, मिल-वील। मैं आभारी रहूँगा।”

2. He waited .birds. (Pages 90-91)

वह घोड़े की टापों की आवाज़ समाप्त होने तक रुका रहा और फिर दायीं ओर मुड़ गया। झाड़ियाँ अभी भी थीं। केवल उसके अपने द्वारा तोड़ी जाने वाली टहनियों की आवाज़ ही उस शान्त जगह पर सुनाई दे रही थी। उसे एक बार तो आश्चर्य हुआ कि कहीं वह गलत दिशा में तो नहीं आ गया। तभी एक गिद्ध उसके सामने से उड़कर गया। वह बलूत वृक्षों के नीचे के साफ क्षेत्र में आ गया।

गिद्ध मृत मादा-हरिण कंकाल के चारों ओर बैठे हुए थे। उन्होंने अपनी लम्बी पतली गर्दनों पर से अपने सिर घुमाये और उसकी ओर फुफकारने लगे। उसने अपनी टहनी उनकी ओर फेंकी और वे साथ वाले पेड़ पर उड़ गए। रेत पर शेर के पंजों के ताजा निशान थे परन्तु शेर ताज़ा माँस खाते हैं, और उन्होंने वह मादा हरिण उन घिनौने पक्षियों के लिए छोड़ दी।

3. He parted ………………………. buzzards. (Page 91)

उसने उस जगह की घास हटाई जहाँ पर उसने शावक को देखा था। ऐसा संभव प्रतीत नहीं हो रहा था कि यह केवल कल की ही बात है। शावक वहाँ नहीं था। उसने उस साफ क्षेत्र का चक्कर लगाया। वहाँ कोई आवाज़, कोई निशान नहीं था। गिद्धों ने अपने पंखों को फड़फड़ाया, वे अपने कार्य पर जाने के लिए बेचैन थे। वह उस स्थान पर वापस पहुँचा जहाँ पर शावक नज़र आया था और अपने हाथ-पैरों पर, गिरकर, रेत में छोटे पैरों के निशान ढूँढ़ने लगा। रात की बारिश ने केवल शेर और गिद्धों के निशान छोड़कर सब कुछ को धो दिया था।

Part – III

1. Movement …………….. it’s me.” (Page 91)

अपने सामने हलचल देखकर वह इतना आश्चर्यचकित रह गया कि वह पीछे लुढ़क गया। शावक ने उसकी ओर अपना चेहरा उठाया। उसने अपना सिर जोर से घुमाया और पानी से भरी आँखें देखकर वह सिहर गया। वह धीरे-धीरे हिल रहा था। उसने उठने या भागने की बिल्कुल कोशिश नहीं की। जोडी को विश्वास नहीं हो सका तो वह हिल नहीं सका था। वह बुदबुदाया, “यह मैं हूँ।”

2. The fawn ……. his arm. (Pages 91-92)

शावक ने अपनी नाक उठाई, उसे सूंघा। उसने अपना एक हाथ उठाया और उसकी नर्म गर्दन पर रख दिया। स्पर्श ने उसे उत्तेजित कर दिया। वह अपनी टांगों पर आगे बढ़ा जब तक वह उसके बिल्कुल करीब नहीं पहुँच गया। उसने अपनी बाजुएँ उसके शरीर के चारों ओर डाल दीं। हल्का सा कंपन आया परंतु वह हिला नहीं। उसने उस शावक को धीरे से हिलाया जैसे कि वह चीनी मिट्टी का हरिण हो और वह उसे तोड़ न दे। उसकी त्वचा काफी नर्म थी। वह कोमल, चमकदार और साफ सुथरी थी और उसमें से घास की मीठी खुशबू आ रही थी। वह धीरे से उठा और शावक को जमीन से उठाया। उसके पाँव निर्जीव रूप से लटक रहे थे। वे आश्चर्यजनक रूप से लम्बे थे और उसने उस शावक को अपनी बाहों में उतना ऊँचा उठाया जितना ऊँचा वह उठा सकता था।

3. He was ……. bleated. (Page 92)

उसे भय था कि शायद वह लात मार दे और मिमियाये तथा माँ की गंध सूंघे। उसने झाड़ियों को हटाया और झुरमुट में से अपने लिए एक रास्ता बनाया। उस बोझ (शावक) के साथ उस जगह को पार करना बड़ा मुश्किल था। शावक के पैर झाड़ियों में उलझ गए और वह अपने पैर भी आराम से उठा नहीं पा रहा था। उसने अपने चेहरे को नुकीले काँटों से बचाने का प्रयास किया।

शावक का सिर उसके झटके के कारण झूल रहा था। उसका हृदय शावक को अपनाने के अहसास से ही धड़क रहा था। वह किनारे पर पहुँचा और तब तक चलता रहा जब तक वह घर जाने वाली सड़क की काट पर नहीं पहुँचा। वह कुछ आराम करने के लिए ठहरा और शावक को उसके लड़खड़ाते हुए पैरों पर खड़ा कर दिया। वह उसकी ओर लड़खड़ाते हुए आया। उसने उसकी ओर देखा और मिमियाया।

4. He said, …….. without effort. (Page 92)

मंत्रमुग्ध होकर वह बोला, “मैं तुम्हें उठा लूँगा जब मुझे थोड़ी साँस आ जाएगी।” उसे अपने पिता की बात याद आई कि एक हरिणशावक को यदि पहले गोद में उठाया हो तो वह आपके पीछे-पीछे चलता है। वह धीरे-धीरे चलने लगा। शावक उसको पीछे से देखने लगा। जोडी वापस आया और उसे हिलाया और फिर चलने लगा। उसने कुछ कदम डगमगाते हुए उसकी ओर भरे और दयावश रोने लगा। वह उसके पीछे आना चाहता था। वह उसका अपना था। वह खुशी से झूम उठा।

वह उसे पुचकारना चाहता था, भगाना चाहता था और उसके साथ खेलना चाहता था, उसे घर चलने के लिए बुलाना चाहता था परन्तु वह उसे डराना नहीं चाहता था। उसने उसे उठाया और उसे अपनी दोनों बाजुओं के ऊपर उठा लिया। उसे ऐसा प्रतीत हो रहा था कि जैसे वह बिना किसी परिश्रम के साथ चल रहा हो।

5. His arms began…. look!” (Page 93)

उसके बाजू दर्द करने लगे थे और उसे फिर से रूकना पड़ा। जब वह चलने लगा शावक उसके साथ चलने लगा। जोडी ने उसे कुछ दूर चलाया, फिर उसे दुबारा उठा लिया। घर की दूरी अधिक नहीं थी। वह पूरा दिन और रात उसे उठाकर और उसे अपने पीछे देखकर चल सकता था। वह पसीने से तर हो गया परंतु हल्की हवा का एक झौंका जून की सुबह बह रहा था जो उसे ठंडक दे रहा था। आकाश चीनी के एक नीले कप में रखे झरने के पानी जितना साफ था। वह साफ-सुथरे क्षेत्र में पहुँचा।

रात की वर्षा के बाद बिल्कुल ताजा और हरा क्षेत्र था। उसने दरवाजे के पट्टे को टटोला और फिर उस हरिणशावक को नीचे छोड़ दिया ताकि वह स्वयं संभल सके। फिर, उसे एक विचार आया। वह घर में जायेगा, पैन्नी के शयन कक्ष में उस शावक के साथ, जो उसके पीछे-पीछे आएगा। परंतु सीढ़ियों पर शावक अड़ गया और उसने चढ़ने से मना कर दिया। उसने उसे उठाया और पिता के पास ले गया। पैन्नी अपनी आँखें बंद करके लेटा हुआ था। जोडी बोला, “पा, देखो!”

6. Penny turned ……………………… gurgling. (Pages 93-94)

पैन्नी ने अपना सिर घुमाया। जोडी शावक को कसकर पकड़े अपने से चिपकाये हुए उसके पास खड़ा था। पैन्नी को उस लड़के की आँखों में बिल्कुल शावक की आँखों जैसी चमक महसूस हुई। उसने कहा, “मुझे खुशी है कि तुमने इसे ढूंढ लिया।”

जोडी रसोई में गया। शावक भी लड़खड़ाता हुआ उसके पीछे हो लिया। सुबह का दूध एक बर्तन में सुरक्षित रखा था। उस पर मलाई आ गई। उसने मलाई को दूध से छानकर एक जग में डाला। तब उसे एक छोटे कटोरे में डाला। उसने वह तब उस शावक के सामने रख दिया। उसने अचानक ही सूंघकर उसे धकेल दिया। जोडी ने उसे फर्श पर बिखरने से बचा लिया था। वह उस दूध का कुछ नहीं बना सकता था।

जोडी ने अपनी अंगुलियाँ दूध में डुबोईं और शावक के नर्म और गीले मुँह में डाल दीं। उसने लालच से उन्हें चूसा। जब उसने उन्हें निकाला तो वह दयावश मिमियाया और उसे धकेलने लगा। जोडी ने पुनः अपनी अंगुलियाँ डुबोईं और जैसे ही शावक ने उन्हें चूसा, उसने धीरे से उन्हें दूध में डुबो दिया। शावक ने गिराया, चूसा और फुफकारा। उसने अपने छोटे से खुर जल्दबाजी में पटके। जब तक जोडी ने अपनी अंगुलियाँ दूध में डुबाये रखीं, शावक संतुष्ट था। उसने मद से युक्त होकर अपनी आँखें बंद कर लीं। उसकी जिह्वा को अपने हाथों पर महसूस करना मंत्रमुग्ध कर देने वाला था। उसकी छोटी सी पूंछ ऊपर-नीचे हिल रही थी। दूध की अंतिम चूंट झाग के रूप में और निगलने के स्वर के साथ खत्म हो गई।

This is Jody’s Fawn MCQs Multiple Choice Questions

Question 1.
What did the fawn do when it was kept down ?
(a) cried
(b) bleated
(c) felt down
(d) laughed
Answer:
(b) bleated

Question 2.
What did Jody want to do with the fawn ?
(a) wanted to fondle it
(b) wanted to kill it
(c) wanted to imprison it
(d) wanted to take revenge
Answer:
(a) wanted to fondle it

Question 3.
How did the fawn show his excitement while taking milk ?
(a) shouting
(b) stamping its hoof
(c) showing teeth
(d) none of the above
Answer:
(b) stamping its hoof

Question 4.
What had happened to Jody’s father: ?
(a) bitten by a cobra
(b) bitten by a rattle snake
(c) bitten by a honey bee
(d) None of the above
Answer:
(b) bitten by a rattle snake

Question 5.
Who saved Jody’s papa’s life?
(a) a hare
(b) a doe
(c) a fawn
(d) a monkey
Answer:
(b) a doe

Question 6.
Who accompanied Jody in search for the fawn?
(a) Penny
(b) Mill-wheel
(c) Baxter
(d) Doc Wilson
Answer:
(b) Mill-wheel

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *