NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 8 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge has been answered with easy to download solutions in PDF format.

A Visit to Cambridge NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7

A Visit to Cambridge NCERT Text Book Questions and Answers

A Visit to Cambridge Comprehension check (Page – 104)

Which is the right sentence?

Question 1.
“Cambridge was my metaphor for England.” To the writer,
(i) Cambridge was a reputed university in England.
(ii) England was famous for Cambridge.
(iii) Cambridge was the real England.
Answer:
(iii) Cambridge was the real England.

Question 2.
The writer phoned Stephen Hawking’s house
(i) from the nearest phone booth.
(ii) from outside a phone booth.
(iii) from inside a phone booth.
Answer:
(iii) from inside a phone booth

Question 3.
Every time he spoke to the scientist, the writer felt guilty because
(i) he wasn’t sure what he wanted to ask.
(ii) he forced the scientist to use his voice synthesiser.
(iii) he was face to face with a legend.
Answer:
(ii) he forced the scientist to use his voice synthesiser.

Question 4.
“I felt a huge relief… in the possibilities of my body.” In the given context, the highlighted words refer to .
(i) shifting in the wheelchair, turning the wrist.
(ii) standing up, walking.
(iii) speaking, writing.
Answer:
(i) shifting in the wheel-chair, turning the wrist.

A Visit to Cambridge Working With the Text (Page 104)

Answer the following questions:
(i) Did the prospect of meeting Stephen Hawking make the writer nervous ? If so, why?
Answer:
Yes, the writer was nervous when he went to meet Stephen Hawking as he was fed up with the people asking him to be brave. Moreover, he was face to face with a legendary figure.

(ii) Did he at the same time feel very excited ? If so, why ?
Answer:
Stephen Hawking was also totally paralysed, still he had made great achievement. He suddenly felt weak all over, being himself disabled. But it gave him enough strength to do better.

Question 2.
Guess the first question put to the scientist by the writer.
Answer:
The writer asked the scientist, “You have been very brave haven’t you?”

Question 3.
Stephen Hawking said, “I’ve had no choice.” Does the writer think there was a choice ? What was it ?
Answer:
The writer thinks that Hawking had a choice. He had to choose, to live creatively despite his paralysis so that he might feel his mind preoccupied.

Question 4.
“I could feel his anguish.” What could be the anguish ?
Answer:
Hawking’s anguish was that he found it difficult to find the correct words to express on his computer. He felt tired which disappointed him. Hence the writer could read his anguish on Stephen’s face.

Question 5.
What endeared the scientist to the writer so that he said he was looking at one of the most beautiful men in the world
Answer:
Stephen liked writer’s frankness. His face reflected on unmatchable beauty, without being sentimental, he asked that he felt annoyed when someone came to disturb him in his work.

Question 6.
Read aloud the description of the beautiful man. Which is the most beautiful sentence in the description ?
Answer:
“Before you like a lantern whose walls are worn so thin you glimpse only the light inside, is the incandesence of a man”. The most beautiful sentence is incandesence of a man.

Question 7.
(i) If ‘the lantern’ is the man, what would its ‘walls’ be?
Answer:
Its walls are like a case made of shadows.

(ii) What is housed within the thin walls ?
Answer:
The eternal soul is housed within the thin walls.

(iii) What general conclusion does the writer draw from this comparison ?
Answer:
Each of us is an eternal soul, the body is not such an essential thing.

Question 8.
What is the scientist’s message for the disabled?
Answer:
They should concentrate on what they are good at. Olympics for the Handicapped are a waste of time. They should make the best use of the things and trust in god.

Question 9.
Why does the writer refer to the guitar incident ? Which idea does it support ?
Answer:
The disabled people must not try to overreach themselves as Hawking had tried to play the guitar which was larger than his own size. So he felt defeated and then dejected. In dejection he destroyed it one night.

Question 10.
The writer expresses his great gratitude to Stephen Hawking. What is the gratitude for ?
Answer:
The writer expresses his gratitude to Stephen for giving him strength and confidence to be brave, and to live creatively. Hawking had to use his weak fingers efficiently on the keyboard of his computer. This enabled the writer to spend his time for talk.

Question 11.
Complete the following sentences taking their appropriate parts from both the boxes below.
(i) There was his assistant on the line ……………
(ii) You get fed up with people asking you to be brave, ………..
(iii) There he was, ……………..
(iv) You look at his eyes which can speak, …………..
(v) It doesn’t do much good to know ………..

A

• tapping at a little switch in his hand and I told him
• that there are people
• as if you have a courage account
• and they are saying something huge and urgent

 

B

• trying to find the words on his computer.
• I had come in a wheelchair from India.
• on which you are too lazy to draw a cheque.
• smiling with admiration to see you breathing still.
• it is hard to tell what.

Answer:
(i) There was his assistant on the line and I told him. I had come in a wheelchair from India.
(ii) You get fed up with people asking you to be brave as if you have a courage account on which you are too lazy to draw a cheque.
(iii) There he was, tapping at a little switch in his hand, trying to find the words on his computer.
(iv) You look at his eyes which can speak, and they are saying something huge and urgent it is hard to tell what.
(v) It does not do much good to know that there are people smiling with admiration to see you breathing still.

A Visit to Cambridge Working With Language (Page 106)

Question1.
Fill in the blanks in the sentences below using the appropriate forms of the words given in the following box.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge 2
(i) I met a …………………… from an antique land.
(ii) I need special …………………. in mathematics. I can’t count the number of times I have failed in the subject.
(iii) The guide called Stephen Hawking a worthy ………………….. to Issac Newton.
(iv) His other problems ……………………. into insignificance beside this unforeseen mishap.
(v) The meeting was ………………… by the youngest member of the board.
(vi) Some people say ‘yours ……………………’ when they informally refer to themselves.
(vii) I wish it had been a …… …………….. match.
We would have been spared the noise of celebrations, at least.
Answer:
(i) traveller
(ii) guidance
(iii) successor
(iv) paled
(v) guided
(vi) truly
(vii) drawn

Question 2.
Look at the following words.
• walk
• stick
Can you create a meaningful phrase using both these words ?
(It is simple. Add -ing to the verb and use it before the noun. Put an article at the beginning.). …………..a walking stick. Now make six such phrases using the words given in the box.
NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge 3
Answer:
(i) a reading session
(ii) a smilling face
(iii) a revolving chair
(iv) a walking tour
(v) a dancing doll
(vi) a winning chance

Question 3.
Use all or both in the blanks. Tell your partner why you chose one or the other.
(i) He has two brothers. ……………… are lawyers.
(ii) More than ten persons called. …… of them wanted to see you.
(iii) They …………….. cheered the team.
(iv) …………….. her parents are teachers.
(v) How much have you got ? Give me …………… of it.
Answer:
(i) He has two brothers. Both are lawyers.
(ii) More than ten persons called. All of them wanted to see you.
(iii) They all cheered the team.
(iv) Both her parents are teachers.
(v) How much have you got ? Give me all of it.

Question 4.
Complete each sentence using the right form of the adjective given in brackets.
(i) My friend has one of the …………… cars on the road. (fast)
(ii) This is the ………………. story I have ever read. (interesting)
(iii) What you are doing now is ……………… than what you did yesterday. (easy)
(iv) Ramesh and his wife are both ………………… (short)
(v) He arrived ……….. as usual. Even the chief guest came ………. than he did. (late, early)
Answer:
(i) My friend has one of the fastest cars on the road.
(ii) This is the most interesting story I have ever read.
(iii) What you are doing now is easier than what you did yesterday.
(iv) Ramesh and his wife are both short.
(v) He arrived late as usual. Even the chief guest came earlier than he did.

A Visit to Cambridge Speaking and Writing (Page 107)

Question 1.
Say the following words with correct stress. Pronounce the parts given in black loudly and clearly.
camel         balloon
decent        opinion
fearless      enormous
careful        fulfil
father          together
govern        degree
bottle          before
In a word having more than one syllable, the stressed syllable is the one that is more prominent than the other syllable(s)
A word has as many syllables as it has vowels.
man (one syllable)
manner (two syllables)
The mark (‘) indicates that the first syllable in ‘manner’ is more prominent than
the other.
Answer:
Read the words with the stress-mark very carefully to know which syllable is more prominent than the other.

Question 2.
Underline stressed syllables in the following words. Consult the dictionary
or ask the teacher if necessary.
NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge 4
Answer:
artist, mistake, accident, moment, compare, satisfy, relation, table, illegal, agree, backward, mountain

Question 3.
Writing a notice for the School Notice Board.
Step 1 : Discuss why notices are put on the notice board. What kinds of ‘notices’ have you lately seen on the board? How is a notice different from a letter or a descriptive paragraph?
Step 2 : Suppose you have lost or found something on the campus. What have you lost or found? You want to write a notice about it. If you have lost something, you want it restored to you in case someone has found it. If you have found something, you want to return it to its owner.
Step 3 : Write a few lines describing the object you have lost or found. Mention the purpose of the notice in clear terms. Also write your name, class, section and date.
Step 4: Let one member of each group read aloud the notice to the entire class. Compare your notice with the other notices, and make changes, if necessary, with the help of the teacher.
Answer:

N. K. JAIN MEMORIAL PUBLIC SCHOOL
NOTICE
Found, a fountain pen, metallic body, with red-ink filled in, found in school auditorium on Tuesday in VII period. Owner may collect it from the undersigned providing identification marks. 

Sushant XII D
17-4-20xx

OR
(i) Imagine that you are a journalist.
(ii) You have been asked to interview the president of the village panchayat.
(iii) Write eight to ten questions you wish to ask.
(iv) The questions should elicit comments as well as plans regarding water and electricity, cleanliness and school education in the village.
Answer:
(i) Which steps have you taken to improve cleanliness of the surrounding?
(ii) How can you improve the life of innocent people without school education ?
(iii) What is the cause of lack of drinking water resources? How can you improve it?
(iv) Mention the status of your village with comparison to others.
(v) How can you indulge the people in saving electricity and using bio-gas?
(vi) Where do you feel the bio-gas plants are maintained?
(vii) What about your sport persons in the village ?
(viii) How can you force the authorities for the cemented road link to the nearby cities?
(ix) How can you recycle the garbage and waste of animals for the betterment of the village-folk ?

A Visit to Cambridge Introduction

This is the story of two extraordinary people who are ‘disabled in a sense. Stephen Hawkins suffers from a form of paralysis that confines him to a wheel chair. It allows him to ‘speak’ only by punching buttons on a computer. Firdaus Kanga, a writer, was born with ‘brittle bones’ that tended to break easily when he was a child. Kanga also moves in a wheelchair. Both exchange thoughts on what it means to live life in a wheel chair.

 A Visit to Cambridge Word Notes 

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge 1

A Visit to Cambridge Complete Hindi Translation

This is the story ……….. the disabled. (Page 100)

यह कहानी उन दो अद्वितीय इंसानों के बीच मुलाकात के बारे में है, जो दोनों ‘अपंग’ या ‘भिन्न-प्रकार के समर्थ’ हैं जैसा कि अब हम कह सकते हैं। स्टीफन हाकिंग अपने समय के महानतम वैज्ञानिक हैं। वह एक प्रकार के पक्षाघात से पीड़ित हैं जिसने उसे एक आराम कुर्सी पर बैठने को बाध्य कर दिया है, और उन्हें कम्प्यूटर पर बटन दबाकर बोलने को विवश कर दिया। वह कम्प्यूटर उनके लिए बोलता है जो मशीन जैसी आवाज निकालता है। फिरदौस कांगा एक लेखक है जो मुम्बई में रहते तथा कार्य करते हैं। कांगा जन्म से ही ‘कमजोर हड्डियों’ के शिकार थे जो तब-तब टूट जाया करती थी जब वे बच्चे थे। हाकिंग की तरह, कांगा भी व्हीलचेयर पर चलते हैं। दोनों महान व्यक्ति अपने विचारों का आदान प्रदान करते हैं कि व्हीलचेयर पर जीवन जीने का क्या अर्थ होता है, और लोग अपंगों के प्रति कैसा व्यवहार करते हैं। ___

1. Cambridge ………. ………….. lived here. (Pages 100-101)

कैम्ब्रिज मेरे लिए इंग्लैंड का रूपक था, और यह विचित्र बात थी कि जब मैंने वहाँ से प्रस्थान किया तो वह मेरे लिये कुछ और ही बन गया था क्योंकि मेरी भेंट वहाँ स्टीफन हाकिंग से हो गई थी। कैम्ब्रिज में जब मैं पदयात्रा कर रहा था तो एक मार्गदर्शक ने स्टीफन हाकिंग का नाम लिया, ‘बेचारा व्यक्ति जो अब बिल्कुल अपाहिज हो गया था, यद्यपि वह आज तक न्यूटन का सुयोग्य उत्तराधिकारी है, जिसकी कुर्सी पर वह अब आसीन है।और मैं चल दिया क्योंकि मैं भूल गया था कि यह सर्वाधिक प्रतिभावान और पूर्ण रूप से पक्षाघात का शिकार खगोल-भौतिकी वैज्ञानिक, जिसने ‘समय का संक्षिप्त इतिहास’ नामक सर्वाधिक बिकने वाली पुस्तक लिखी थी, यहीं रहता था।

2. When the …………………….. you could.(Page 101)

जब भ्रमण पूरा हो चुका, मैं एक फोन बूथ की ओर लपका, और करीब-करीब तार खींचकर, ताकि वह मुझ तक बाहर आ जाये, मैंने स्टीफन हाकिंग को फोन किया। फोन पर उनका सहायक था और मैंने उसे बताया कि मैं भारत से व्हीलचेयर पर आया हूँ। (शायद उसने सोचा हो कि मैं हाथों से अपनी कुर्सी चलाकर आया।) और मैं ब्रिटेन में अपनी यात्रा का विवरण लिखना चाहता हूँ। मुझे प्रो. हाकिंग से भेंट करना थी, दस मिनट ही पर्याप्त रहेंगे। “आधा घंटा आपको दिया जाएगा,” उसने कहा। “साढ़े तीन से चार बजे तक।”

और एकाएक मुझे कमजोरी सी महसूस होने लगी। अपंगता में बड़े होकर आप उन लोगों से ऊब जाते हैं जो आपको बहादुरी दिखायें, मानो आपके बैंक में कोई साहस का खाता का खोल रखा हो और वहाँ से चेक काटकर साहस निकालने में आप सुस्त हों। एक ही बात आपको दृढ़ता प्रदान करती है वह है अपने जैसे किसी अन्य अपंग को देखना जिसने जीवन में कुछ हासिल किया हो, तब आपको पता चलता है कि कितना कुछ आपके द्वारा पाना संभव है तथा आप जितना सोचते थे उससे अधिक आगे पहुँच सके।

3. I haven’t . ……………. inside ?” (Page-101)

“मैं कभी बहादुर नहीं रहा,” उस अदृश्य कम्प्यूटर-आवाज ने अगली दोपहर कहा। “मेरे पास कोई विकल्प नहीं था।” निश्चित रूप से मैं कहना चाहता था कि क्या विघटित होते शरीर की सच्चाई के साथ कोई रचनात्मक ढंग से रहना ही एक मात्र विकल्प था? पर मैं शांत बना रहा क्योंकि मैं जब भी उनके सामने बोलता, मुझमें अपराध बोध बना रहता। मैं उन्हें बोलने को विवश करता था।

अपने हाथ में छोटा-सा स्विच लिए बैठे अपने कम्प्यूटर पर शब्दों की तलाश करना उनकी अंगुलियों की थोड़ी बहुत हलचल थी। बार-बार उनकी आँखें निराश थकान से बंद सी होती और उनके सामने बैठा मैं उनकी पीड़ा को महसूस कर सकता था, उनका मस्तिष्क विचारों से भरपूर था जो बर्फ जैसे शब्दों तथा शव जैसे कठोर वाक्यों में बाहर निकलते। “ऐसा लगता है कि बहुत से लोग यह सोचते हैं कि अपंग लोग सदैव दुखी रहते हैं।” मैंने कहा। “मैं जानता हूँ कि यह सच नहीं है। क्या आप अपने अन्दर हँसते हो कभी?”

4. About three …………… be seen. (Page 102)

लगभग तीन मिनट के पश्चात्, उन्होंने उत्तर दिया, “मुझे यह रोचक लगता है जब लोग मुझे समर्थन देते हैं।”“और क्या आपको तब बुरा नहीं लगता जब मेरे जैसा व्यक्ति आपके पास आता है तथा आपके काम में बाट IT डालता है?’ उत्तर तुरंत आया। “लगता है।” फिर वह मुस्करा दिया तथा मैं जानता था कि उससे वह न तो भावुक हो रहे थे न ही मूर्खता दिखा रहे थे, कि मैं विश्व के सर्वाधिक सुन्दर व्यक्तियों में से एक की ओर देख रहा था। उनकी पहली झलक एक ठेस पहुँचाती है क्योंकि वह एक स्थिर चित्र की भाँति है- मानो पत्रिकाओं तथा समाचार पत्रों में छपे उनके सभी चित्र तीन आयामों के हो गये हों।

फिर आप उनमें सिर को मुड़कर एक ओर लटकते देखते हैं, उनका धड़ उनकी फीके नीले रंग की कमीज के अन्दर सिकुड़ा हुआ है, उनकी टाँगें सिकुड़ गई हैं। आप उनकी आँखों को देखें तो लगता है कि वे अभी भी बोल सकती हैं, और वे कुछ बड़ी तथा महत्त्वपूर्ण बातें कह रही हैं यह बताना कठिन है कि वे क्या कहना चाहती हैं। पर आप घबरा जाते हैं क्योंकि आपने एक ऐसी चीज़ देखी है जिसे देख पाने का आपने कभी सोचा भी नहीं था।

5. Before you, … with me. (Page 102)

आपके समक्ष एक व्यक्ति की आंतरिक चमक विराजमान है, एक ऐसी लालटेन के रूप में जिसकी शीशे की दीवारें इतनी पतली हो गई हैं कि केवल अन्दर प्रकाश की लौ ही दिखाई देती है। शरीर, लगभग बेमानी हो चुका है, जैसे कि कोई साये की बनी पेटी हो ताकि मैं, जो अजर अमर आत्मा में विश्वास नहीं रखता, यह जान जाऊँ कि हममें से प्रत्येक की यही स्थिति है, शेष सभी चीजें अनावश्यक हैं।

“अपंग होने की सबसे बेहतर वस्तु के बारे में आप क्या सोचते हैं?” मैं उनसे पहले ही यह पूछ चुका था। “मैं नहीं जानता कि अपंग होने की कोई बेहतर स्थिति भी हो सकती है।” “मैं सोचता हूँ”, मैंने कहा, “आपको यह पता चलता है कि संसार में कितनी अधिक दयालुता है।” “हाँ,” वे बोले, “यह उनकी आवाज सुधारने के प्रयास का अलाभकारी परिणाम था कि वह यंत्र उनकी आवाज का आरोह-अवरोह, स्वर बदलाव को प्रेषित नहीं कर पाता था। और मैं नहीं बता सका कि वे मेरे साथ कितने उत्साह से सहमत थे।

6. Every time ….. …. even stand. (Page 102)

हर बार जब मैं अपनी कुर्सी हटाता था अथवा समय देखने हेतु कलाई घुमाता था-मैं अपने 30 मिनटों का क्षण-क्षण उपयोगी बनाना चाहता था-मुझे अपने शरीर की संभावनाओं को देखकर बड़ी राहत तथा खुशी होती थी। उस समय वह बात कितनी तुच्छ हो गई कि मैं न तो चल-फिर सकता था न ही खड़ा हो सकता था।

7. I told him …… ….. the garden.” (Page 103)

मैंने उन्हें बताया कि आप मेरे प्रेरणास्रोत हैं, और ऐसा करना कोई सामान्य विचार नहीं है, और निश्चित रूप से अन्य लोगों के लिए भी-क्या इस विचार ने उनकी कोई सहायता की? “नहीं”, वे बोले; और मैंने सोचा कि यह प्रश्न कितना मूर्खतापूर्ण था। जब आपका शरीर एक घुटन भरे कमरे के समान हो गया हो जिनकी दीवारें दिन-प्रतिदिन छोटी होती जा रही हों, तो ऐसी बातों में रुचि नहीं लगती कि बाह्य लोग उनकी प्रशंसा के साथ-साथ उनकी जिंदगी की कामना कर रहे हैं।

“क्या आप कोई सलाह विकलांगों को देना चाहेंगे, जो जीवन को बेहतर बनाने में मदद कर सकें?” · “उन्हें उन्हीं चीज़ों पर अपना ध्यान केन्द्रित करना चाहिए जिन पर अच्छी पकड़ है। मैं सोचता हूँ कि ये सब बातें विकलांग ओलम्पिक के समान वक्त को बरबाद करने के समान हैं।” मैं समझता हूँ आपका मतलब ।” मैंने उन वर्षों को याद किया जब मैं अपने से बड़े स्पैनिश गिटार से खेला करता था और जिसे कितनी खुशी-खुशी एक रात मैंने तोड़-फोड़ दिया था। आधा घण्टा होने को है। “मैं सोचता हूँ कि मैंने आपको कुछ अधिक ही तंग किया है,” मैंने मुस्कराकर कहा, “इसके लिए आपका धन्यवाद….. “ठहरिये”, मैंने प्रतीक्षा की। “कुछ चाय लीजिए। मैं आपको बगीचा दिखा सकता हूँ।”

8. The garden ………….. the glare. (Page 103)

बगीचा पार्क के समान ही बड़ा था, लेकिन स्टीफन हॉकिंग ने सम्पूर्ण दूरी अपनी व्हीलचेयर की गड़गड़ाहट की आवाज करती हुई मोटर साइकिल से तय की थी और मैं उस दौरान अपने आपको बचाता रहा है। हम लोग अधिक बातें नहीं कर पाये। सूर्य ने सब कुछ शांत कर दिया। कम्प्यूटर की स्क्रीन पर जो शब्द थे, वे सूर्य की चमक में गायब हो रहे थे।

9. An hour ………….. For now.(Page 103)

एक घण्टे के पश्चात, हम लोग जाने को तैयार थे। मुझे पता नहीं था कि मैं क्या करूँ। मैं न तो उनका चुम्बन ले सका और न ही चिल्ला सका, मैंने उनके कंधे को स्पर्श किया और गर्मियों की शाम में बाहर आया। मैंने पीछे मुड़कर देखा; और समझ गया था कि वे अपना हाथ हिला रहे थे, यद्यपि ऐसा नहीं था। अनिच्छा जाहिर की थी। बहादुरी के जिस साकार रूप के साथ मैं घूम रहा था, और जिसके ऊपर मैंने इतने दिनों तक विश्वास किया था, उन्हें देखकर मुझे ऐसा लग रहा था कि अब मेरी यात्रा खत्म हो चुकी थी।

 A Visit to Cambridge MCQs Multiple Choice Questions

Question 1.
What was the writer’s plan behind his visit to Britain ?
(a) To meet high officials
(b) to write a book about travels
(c) To visit some worthseeing places
(d) to enjoy with his family.
Answer:
(b) to write a book about travels

Question 2.
Who did Firdaus contact at Cambridge ?
(a) A guide
(b) A politician Mr. Brown
(c) Astrophysicist Stephen Hawking
(d) Some dignitories from India
Answer:
(c) Astrophysicist Stephen Hawking

Question 3.
What is common between the speaker and the person he is talking to ?
(a) Both are politicians
(b) Both are handicapped
(c) Both are Indians
(d) Both are Cambridge graduates
Answer:
(b) Both are handicapped

Question 4.
“I could feel his anguish.” Who spoke these words ?
(a) Firdaus Kanga
(b) Stephen Hawking.
(c) Hawking’s assistant
(d) Kanga’s caretaker
Answer:
(a) Firdaus Kanga

Question 5.
If the lantern is the man, what would its ‘walls’ be ?
(a) Soul
(b) Body
(c) Eyes
(d) Legs
Answer:
(b) Body

Question 6.
What is housed within the thin walls ?
(a) Red Blood
(b) Bony bones
(c) Eternal soul
(d) None of these
Answer:
(c) Eternal soul

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *