NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 8 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary has been answered with easy to download solutions in PDF format.

A Short Monsoon Diary NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 8

A Short Monsoon Diary NCERT Text Book Questions and Answers

A Short Monsoon Diary Comprehension check (Page – 115) 

Question 1.
Why is the author not able to see Bijju?
Answer:
Due to mist on the hillsides, the author can hear Bijju calling his sister but can’t see him.

Question 2.
What are the two ways is which the hills appear to change when the mist comes up?
Answer:
The mist covers the hillsides with extreme silence. Moreover, it conceals the hills with darkness.

A Short Monsoon Diary Comprehension check (Page – 117)

Question 1.
When does the monsoon season begin and when does it end ? How do you prepare to face the monsoon ?
Answer:
Monsoon season begins in the end of June and ends in the end of August. To prepare to face the monsoon, we purchase raincoats etc

Question 2.
Which hill-station does the author describe in this diary entry ?
Answer:
Mussoorie

Question 3.
For how many days does it rain without stopping ? What does the author do on these days ?
Answer:
It rained for 8 or 9 days without stopping. The author has no way to go outside. He has to sit in the room and look out of the window.

Question 4.
Where do the snakes and rodents take shelter ? Why?
Answer:
The snakes and rodents took shelter in the attics, houses, godowns as all the burrows and holes were filled with rain water.

Question 5.
What did the author receive in the mail ?
Answer:
He received a cheque.

A Short Monsoon Diary Working With the Text (Page – 118)

Question 1.
Look carefully at the diary entries for June 24-25, August 2 and March 23.
Now write down the changes that happen as the rains progress from June to March.
Answer:
In the beginning of monsoon in June, the rainfall was less, temperature was warm, humidity but not much cold on the hillsides. But mist is seen all over there. Once the monsoon set in late July and early August heavy all night rain-showers are felt. It was a tropical downpour. At the end of winter in March the black clouds overcast the sky, It hailed for half an hour. There were snow and snow everywhere changing from 24-25 June to March 23.

Question 2.
Why did the grandmother ask the children not to kill the chuchundar ?
Answer:
The grand mother asked the children not to kill the chuchunder as it has been treated lucky.

Question 3.
What signs do we find in Nature which show that the monsoons are about to end ?
Answer:
When the lush monsoon growth reaches its peak and seeds of the cobralily turns red, these signs show that monsoons are about to end.

Question 4.
Complete the following sentences.
(i) Bijju is not seen but his voice is heard because ……………
(ii) The writer describes the hill station and valley as …….
(iii) The leopard was successful in …………….. but had to flee when
(iv) The minivets are easily noticed because ……..
(v) It looks like a fashion display on the slopes when
(vi) During the monsoon season, snakes and rodents are found in roofs and attics because
Answer:
(i) …………..there was mist all around over hills
(ii) paradise
(iii) …..lifting up a dog………. Bijju’s mother approached there.
(iv) ………they have bright colours
(v) ……. different flowers rear their heads from the rocks
(vi) …… their holes get overflooded with rain.

Question 5.
‘Although tin roofs are given to springing unaccountable leaks, there is a feeling of
being untouched by, and yet in touch with, the rain,

(i) Why has the writer used the word ‘springing’?
Answer:
The roof has many holes, moreover it is not a plain one. That’s why the writer has used this word

(ii) How is the writer untouched by the rain ?
Answer:
The rain is not directly pouring on the writer.

(iii) How is the writer in touch with the rain at the same time?
Answer:
The writer is continuously listening to the crackling sound of downpour on the tin roof, so he is supposed to be in touch with the rain.

Question 6.
Mention a few things that can happen when there is endless rain for days together.
Answer:
We used to sit idle in the room, watch TV, have hot tea with pakoras, play only indoor games and enjoy the rain from the windows. Weather becomes cold and wet. We are stuck to the rooms.

Question 7.
What is the significance of cobra lily in relation to the monsoon season, its beginning and end ?
Answer:
In the beginning of the season, cobra lily, rears its head from the ferns. At the end of the monsoon season, its seeds started turning red. However we can say that cobra lily’s blooming season starts with the monsoon and ends with the ending of the season.

A Short Monsoon Diary Working With Language (Page – 118)

Question 1.
Here are some words that are associated with the monsoon. Add as many words as you can to this list. Can you find words for these in your languages ?

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary 2
Answer:
insects, frogs, diseases, hailstorm, wets all around, water-blocked drains, mosquitoes, raincoats etc.

Question 2.
Look at the sentences below.
(i) Bijju wandered into the garden in the evening.
(ii) The trees were ringing with birdsong.

Notice the highlighted verbs.
The verb wandered tells us what Bijju did that evening. But the verb was ringing tells us what was happening continually at same time in the past (the birds were chirping in the trees). Now look at the sentences below. They tell us about something that happened in the past. They also tell us about other things that happened continually, at the same time in the past.

Put the verbs in the brackets into their proper forms. The first one is done for you.
(i) We (get out) of the school bus. The bell (ring) and everyone (rush) to class.

We got out of the school bus. The bell was ringing and everyone was rushing to class.
(ii) The traffic (stop). Some people (sit) on the road and they (shout) slogans.
(iii) I (wear) my raincoat. It (rain) and people (get) wet.
(iv) She (see) a film. She (narrate) it to her friends who (listen) carefully.
(v) We (go) to the exhibition. Some people (buy) clothes while others (play) games.
(vi) The class (is) quiet. Some children (read) books and the rest (draw).
Answer:
(ii) The traffic stopped. Some people were sitting on the road and they were shouting slogans.
(iii) I wore my raincoat. It was raining and people were getting wet.
(iv) She saw a film. She was narrating it to her friends who were listening carefully.
(v) We went to the exhibition. Some people were buying clothes while others were playing games.
(vi) The class was quiet. Some children were reading books and the rest were drawing.

Question 3.
Here are some words from the lesson which describe different kinds of sounds.
NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary 3
(i) Match these words with their correct meanings.
(a) to fall in small drops
(b) to make a sound by hitting a surface repeatedly
(c) to move quickly through the air, making a soft sound
(d) harsh sound made by birds
(e) ringing sound (of a bell or breaking glass, etc.)
Answer:
(a) to fall in small drops — drip
(b) to make a sound by hitting a surface repeatedly–drum
(c) to move quickly thro’ the air, making a soft sound-tinkle
(d) harsh sound made by birds–caw
(e) ringing sound (of a bell or breaking glass, etc.).-swish

(ii) Now fill in the blanks using the correct form of the words given above.

(a) Ramesh …………………. on his desk in impatience.
(b) Rain water …………………… from the umbrella all over the carpet.
(c) The pony ……………………. its tail.
(d) The …………………. of breaking glass woke me up.
(e) The ………………… of the raven disturbed the child’s sleep.
Answer:
(a) was drumming
(b) was dripping
(c) is tinkling
(d) ringing
(e) cawing

Question 4.
And sure enough, I received a cheque in the mail.
Complete each sentence below by using appropriate phrase from the ones given below.
NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary 4

(i) I saw thick black clouds in the sky. And ……….. it soon started raining heavily.
(ii) The blue umbrella was ………….. for the brother and sister.
(iii) The butterflies are ……………………………… to get noticed.
(iv) The lady was …………………. to chase the leopard.
(v) The boy was …………………… to call out to his sister.
(vi) The man was ……….. ………….. to offer help.
(vii) The victim’s injury was ……………………. for him to get admitted in hospital.
(viii) That person was ……….. ………….. to repeat the same inistake again.
(ix) He told me he was sorry and he would compensate for the loss. I said, ‘.
Answer:
(i) I saw thick black clouds in the sky. And sure enough it soon started raining heavily.
(ii) The blue umbrella was big enough for the brother and sister.
(iii) The butterflies are colourful enough to get noticed.
(iv) The lady was brave enough to chase the leopard.
(v) The boy was anxious enough to call out to his sister.
(vi) The man was kind enough to offer help.
(vii) The victim’s injury was serious enough for him to get admitted in hospital.
(viii) That person was foolish enough to repeat the same mistake again.
(ix) He told me he was sorry and he would compensate for the loss. I said, “Fair enough.”

A Short Monsoon Diary Speaking (Page – 120)

Question 1.
Do you believe in superstitions? Why, or why not ? Working with your partner,write down three superstitious beliefs that you are familiar with.
Answer:
No, I don’t believe in superstitions. They misguide the people. Every good or bad can happen in the conscience of the bearer. In India every 6th person may believe in such orthodox myths. Some familiar superstitions are
(i) Don’t step out of the house, if any one sneezes or calls from your back.
(ii) You must stop and change your chappals if a black cat crosses or cuts your way.
(iii) If you see a corpse in the morning while going out of the house, there is some good news for you.
(iv) If a crow caws on the parapet of your house, someone is coming to your house.
(v) If a man’s right eye is flickering, some good news is awaiting.

Question 2.
How many different kinds of birds do you come across in the lesson ? How many varieties do you see in your neighbourhood? Are there any birds that you used to see earlier in your neighbourhood but not now? In groups discuss why you think this is happening.
Answer:
In the lesson, scarlet, minivets and drongos are mentioned. We generally see sparrows, pigeons, crows, parrots in our neighbourhood. Vultures are not seen and parrots are occasionally seen on the remaining trees. Pollution and industrialization have caused so much damage to the greenary, a number of birds are not seen generally in our neighbourhood

A Short Monsoon Diary Writing (Page-121)

Question 1.
The monsoons are a time of great fun and even a few adventures: playing in the rain and getting wet, wading through knee-deep water on your way to school, water flooding the house or the classroom, powercuts and so on. Write a paragraph describing an incident that occurred during the rains which you can never forget.(See picture Textbook)
Answer:
An Incident I can never forget
The monsoons are a time of great fun and even a few adventures playing in the rain an deep water on back home from school, water flooding the house or the class room etc. can be enjoyed. But there was a day when I did not like the rain. I was on my way to school.

As I was about to get into the bus, it started raining. After a few minutes, it started very heavy rain. The roads were flooded. There was water water everywhere. When I got down the bus at my stop I was unable to think what to do. I got down and started walking in knee-deep water slowly. I was fully drenched. When I reached school, there was a horrible scene awaiting. The school ground was over watered. The benches were floating on the water. The memory of that day still remains in my mind.

A Short Monsoon Diary Introduction

Diary is a record of personal experiences written day after day over a long period of time. “A Short Monsoon Diary” is a book of experiences during monsoons by Ruskin Bond where he portrays the silent miracles of nature and life’s little joys and regrets. Ruskin Bond enjoys the monsoons in the hills and observes the accompanying changes in the world of flora and fauna.

A Short Monsoon Diary Word Notes

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary 1

A Short Monsoon Diary Complete Hindi Translation

Do you … ……. Read on. (Page 113)

क्या तुम जानते हो कि डायरी क्या होती है? यह व्यक्तिगत अनुभवों का रिकॉर्ड है जिसे दिन-प्रतिदिन लम्बे समय तक लिखा जाता है। आप डायरी को प्रतिदिन के अथवा भविष्य में किए जाने वाले कार्यों के लिए भी प्रयोग कर सकते हैं। अब तक की सबसे चर्चित पुस्तक के रूप में प्रकाशित डायरियों में ‘द डायरी ऑफ एनी फ्रेंक’ नामक डायरी है। यहाँ (इस अध्याय में) रस्किन बाँड की डायरी से कुछ अवतरण उद्धृत हैं जिनमें वह प्रकृति के खामोश चमत्कारों तथा जीवन के छोटे-छोटे हर्ष व विषादों को चित्रित करता है।

Part-I

1. June-24, The ……….. see him. (Page 113)

मानसूनी कोहरे का प्रथम दिन। और पहाड़ों पर कोहरे को उठते हुए देख पक्षियों का शांत हो जाना कितना अजीब लगता है। शायद इसीलिए कोहरा इतना उदास और अकेला होता है। न केवल वह पहाड़ों को ढक लेता है बल्कि उन पर नीरवता की चादर भी डाल देता है। मात्र एक घण्टे पूर्व पेड़ पक्षियों के कलरव से गूंज रहे थे, और अब पूरे जंगल में मौत का सा सन्नाटा है मानो अर्धरात्रि हो गई हो! धुंध के मध्य से बीजू अपनी बहन को आवाज लगा रहा है। मैं उसे पहाड़ियों पर दौड़ते सुन सकता हूँ परंतु मैं उसे देख नहीं सकता।

2. June 25 ………….. have been”. (Page 114)

मानसून की कुछ शुरुआती बारिश, गर्म और उमस भरी होती है, और उतनी ठंडी नहीं होती जैसे कि ऊँचे इलाकों में पूरे वर्ष होती रहती है। ऐसा लगता है मानो पौधों को भी यह जानकारी हो, और इसलिए जब मैं बैंक और डाकघर गया तो पहले कोबरालिली को फर्न में से सिर उठाए हुए पाया। कोहरे में एक अजीब-सी निजता होती है। एक स्कूली लड़के ने मुझे पहाड़ी इलाकों और घाटी को एक पंक्ति में वर्णन करने को कहा, और मैं केवल इतना ही कह सकाः “एक जन्नत (स्वर्ग) जो होना ही चाहिए।”

3. June 27, The …………… birds.” (Pages 114-115)

वर्षा ने अपने साथ कुछ मौसमी आगंतुकों-एक चीता, तथा हजारों जौंक-के आने की भी घोषणा कर दी। कल दोपहर बाद स्कूल के पास नौकरों के कमरों के समीप चीते ने एक कुत्ते को उठा लिया। शाम को ही उसने बीजू की गायों में से एक गाय पर हमला किया परंतु बीजू की माँ के आ जाने के कारण-जो जोर-जोर से चिल्लाती वहाँ आ पहुँची, वह वहाँ से भाग खड़ा हुआ। जहाँ तक जौंकों का प्रश्न है, मैं शीघ्र ही प्रतिदिन खून बहाने का अभ्यस्त हो जाऊंगा।

दूसरे नए आगंतुक चमकीले लाल पक्षी (मादाएँ पीली होती है।) हैं जो चुपचाप पत्तियों के बीच चमकीले नगों की भाँति बैठे होते हैं। चाहे पेड़ कितने भी घने हों, ये चमकीले पक्षी अपने आपको छिपा नहीं पाते, बिल्कुल शान्त रहने के कारण, हालांकि कई बार ये अनदेखे रह जाते हैं। उनके साथ ड्रोन्गोज़ का एक जोड़ा भी है, अत्यधिक उत्तेजक, जो लाल पक्षियों का पीछा करते रहते हैं। बलूत के एक पेड़ के तने के सहारे तेजी से कीड़ों को गिराते हुए एक बेल ऊपर चढ़ रही है। अब चूंकि बरसात आ चुकी है, कीट-भक्षियों के लिए भोजन की कोई कमी नहीं होगी।

Part – II

4. August 2. All………… rain. (Page 115)

पूरी रात्रि भर बरसात पूरी जंग लगी टिन की छत पर आवाज करती रही। कोई आंधी न थी, न कोई तड़ित बस एक स्थिर कटिबंधीय बारिश की धार थी। इसके कारण मैं रात भर जागता रहा; और साथ-साथ, वह मुझे सोने से भी रोक नहीं पाई। पढ़ने के लिए ध्वनि कितनी सुखद थी-बाहर बारिश, अन्दर शांति-और, यद्यपि टिन की छत पर असंख्य छेद थे, जो बारिश के अनछुए अहसास के साथ साथ उसके छुए जाने का भी अहसास करवा रही थी।

5. August 3. The …………. ………………. ravine. (Page 115)

बारिश बन्द हो जाती है। बादल फटने लगे हैं, सूर्य मेरे बायें हाथ की पहाड़ी पर चमक रहा है। एक स्त्री लकड़ियाँ काट रही है। मैं गायों की घंटियों की आवाजें सुनता हूँ। एक बलूत के पेड़ में एक कौआ अपने पंखों से वर्षा की बूंदें छिड़क रहा है और दुःख भरे स्वर में काँव-काँव कर रहा है। टूटे हुए एक नल से पानी टपक रहा है, और यकायक एक पक्षी के साफ व स्वच्छ गाने की आवाज ऐसी प्रतीत होती है कि घाटी की गहराइयों से एक गहन मीठा रहस्य प्रकट हो गया हो।

6. August 12…… …………. orchids. (Pages 115-116)

बेतहाशा बारिश और एक स्थिर स्थायी कोहस। हमने आठ-नौ दिनों से सूरज नहीं देखा। प्रत्येक वस्तु गीली व सीलन भरी है। कहीं जाने को नहीं है। कमरे में चहलकदमी करो, खिड़की से कुछ गोल गोल छतरियाँ देखो। अन्ततः ठंड वाली बारिश नहीं है। यह पहाड़ियाँ मानसूनी फूलों से भरने लगी हैं-लगता है, जंगली बाल्सम, डहलिया, बिगोनिया तथा आर्किड प्रकट होने शुरू हो गए हैं।

7. August 31. It ……… taken hold.” (Page 116)

अगस्त का यह अंतिम दिन है, और मानसून का बहाव अपनी चरम सीमा पर है। कोबरा लिली के बीज लाल होने लगे हैं, जो यह दर्शाते हैं कि बरसात का अंत होने ही वाला है। कुछ ही दिनों में फर्न पीले होने प्रारम्भ हो जाएँगे, परन्तु अभी तो ये मज़बूत, हरे और सीधे खड़े हैं। आरकिड्स, जामुनी लेडी स्लिपर और सफेद तितली आर्किड जमीन की घास वाली ढलान पर फैशन के तौर पर प्रदर्शित हैं। जंगली डहलिया, लाल, पीले और रानी रंग के फूल चट्टानों की दरारों में से अपना सिर उठाए खड़े हैं।

8. Snakes ………….. the same. (Page 116)

साँप और कृतकों ने अपने-अपने बिलों को छोड़ दिया है, और छतों, अटारियों व गोदामों में बसेरा डाल लिया है। कमजोर नज़र वाला एक छछूदर कमरों में डगमगा रहा है, जो बच्चों के लिए खेल की वस्तु बना हुआ है। “इसे मत मारना,” उनकी दादी उन्हें चेताती है। “छछूदर अति शुभ होते हैं-ये धन लाते हैं।” और ऐसा सही भी था। मुझे डाक से एक चैक मिलता है। कोई खास अधिक नहीं है परंतु स्वागत योग्य है।

9. October 3. We …………… light. (Page 116)

हम मानसून से सीधे सर्दियों की वर्षा पर पहुँच गये। ऊंची चोटियों पर बर्फ है। शाम की ओलावृष्टि व आंधी के पश्चात् आकाश और पहाड़ियाँ खूबसूरत चमकदार रोशनी से भर गई हैं।

10. January 26, ……. …………. forming. (Page 117)

पहाड़ियों में सर्दी की बारिश घर की निस्तब्ध खामोशी में, जब मैं बिल्कुल अकेला हूँ, और मेरा दोस्त चला गया है, जो यहाँ पर था। अब काफी अकेलापन है, चुप्पी। जबकि मैं अपने अन्दर की खामोशी के साथ बैठा हूँ-जिसके चारों ओर वर्षा की लय से लगातार गिरता पानी, जो पत्तों, नींबूओं तथा डहलिया को पूर्ण रूप से भिगोते हुए गिरता है-और खिड़कियों पर भी जहाँ शीशों को खड़खड़ाता है। जबकि कोहरे ने घर को गहराई से जकड़ा हुआ है।

जब मैं खिड़की के पास होता हूँ तो वर्षा रूक जाती है, और फिर शुरू हो जाती है। और वे पेड़, जो हरे नहीं रहे हैं, बल्कि सफेद से हो गये हैं। मुझे मेरे अकेलेपन से डराते हैं। मार्च 23 मार्च का अंत है, सर्दी का अंत। वह काला बादल जो मसूरी के ऊपर आकर ठहर गया था, और फिर उसने आधे घण्टे तक ओलावृष्टि की थी। आसमान को साफ करने के लिए ओलावृष्टि। अब कुछ नहीं है। जब मैं लिख रहा हूँ, मुझे इन्द्रधनुष निकलता दिखाई दे रहा है।

A Short Monsoon Diary MCQs Multiple Choice Questions

Question 1.
‘And now the forest is deathly still as though it were midnight. What change has been done ?
(a) darkness prevails
(b) mist overspread
(c) dragon covered it
(d) none of the above.
Answer:
(b) mist overspread

Question 2.
Whom is Bijju calling through the mist?
(a) author
(b) master
(c) sister
(d) father
Answer:
(c) sister

Question 3.
Where did snakes take shelter during monsoons ?
(a) in attics
(b) in godowns
(c) in roofs
(d) all the three
Answer:
(d) all the three

Question 4.
Who lifted a dog from near the servants’ quarter ?
(a) a jackal
(b) a leopard
(c) a lion
(d) a hunter
Answer:
(b) a leopard

Question 5.
What is the colour of female minivet?
(a) red
(b) green
(c) brown
(d) yellow
Answer:
(d) yellow

Question 6.
Who is hearing the tinkle of cowbells ?
(a) author
(b) Bijju
(c) landlord
(d) a farmer
Answer:
(a) author

Question 7.
Who blunders in the rooms in rainy season ?
(a) rat
(b) snake
(c) chuchunder
(d) insect
Answer:
(c) chuchunder

Question 8.
What did the author receive in the mail ?
(a) an appointment letter
(b) a letter from parents
(c) a cheque
(d) a poem.
Answer:
(c) a cheque

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *