NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 8 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson has been answered with easy to download solutions in PDF format.

Geography Lesson NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 2

Geography Lesson NCERT Text Book Questions and Answers

Geography Lesson Working with the poem (Page 35)

Question 1.
Find three or four phrases in stanzas one and two wbich are likely to occur in a geography lesson.
Answer:
The following phrases may occur in a geography lesson :
(i) Scaled six inches to the mile ……
(ii) Cities where the river ran and …….. valleys were populated
(iii) …… Land and water attracted man
(iv) ……….earth was round.

Question 2.
Seen from the window of an aeroplane, the city appears
(i) as haphazard as on ground
(ii) as neat as a map
(iii) as developed as necessary
Mark the right answer.
Answer:
(iii) as developed at necessary

Question 3.
Which of the following statements are examples of the logic of geography?
(i) There are cities where there are rivers.
(ii) Cities appear as they are not from six miles above the ground.
(iii) It is easy to understand why valleys are populated.
(iv) It is difficult to understand why humans hate and kill one another.
(v) The earth is round, and it has more sea than land.
Answer:
The following statements are examples of the logic of geography’ :
(i) There are cities where there are rivers.
(ii) It is easy to understand why valleys are populated.
(iii) The earth is round, and its has more sea than land.

Question 4.
Mention two things that are
(i) clear from the height
(ii) not clear from the height
Answer:
Two things that are clear from the height are,
(i) Land and water
Two things that are not clear from the height are
(ii) Human beings and structural designs.

Geography Lesson Introduction

The poet describes a city-view from thousand feet above the ground and gives a neatly planned and perfect in proportion design. Imagine you are ten thousand feet above and see your city below, won’t it strike you as different one from what it actually is!

Geography Lesson Word Notes Pages 34-35.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson 1
Geography Lesson Complete Hindi Translation

Can you ….. ………… mind.(Page 34)

क्या आप कल्पना कर सकते हैं कि धरती से दस हजार फुट ऊँचाई से देखने पर आपका शहर कैसा प्रतीत होगा? पूर्णतः और नियोजित अनुपात में, एक भूगोलीय संरचना की तरह प्रतीत होगा। यह आपको उससे अत्यधिक भिन्न दिखाई देगा, जैसा वह वास्तविक रूप में होता है जबकि आप घनी आबादी में घिरे हों। यह एक कवि द्वारा एक शहर के ऐसे ही दृश्य का वर्णन है और वह कुछ ऐसे प्रश्नों का वर्णन करता है जो उसके दिमाग में आते हैं।

1. When the …… … the sky. (Page 34)

जब जेट विमान आसमान में उड़ा शहर की मीलों की दूरी को 6 इंच की पतली परतों में देखकर यह साफ हो गया कि क्यों यह शहर वर्तमान रूप में विकसित हो गया था। भूमि का अव्यवस्थित, अनियोजित तथा बिना शैली का दृश्य दिखाई दिया जब जेट विमान ने आसमान में उड़ान भरी थी।

2. When the …. ………… than land. (Page 34)

जब जेट विमान दस हजार फुट की ऊँचाई पर पहुँचा, तब साफ हो गया कि क्यों देशों में शहर वहीं विकसित हुए जहाँ नदियाँ बहती थीं। और क्यों घाटियों में घनी आवादी वसी। भूगोल का वह तर्क-कि जमीन और जल ने मनुष्य को आकर्षित किया था-यह तब स्पष्ट हो गया जब जेट विमान दस हजार फुट की ऊँचाई पर पहुंचा। जब जेट विमान 6 मील ऊपर उठा तब यह स्पष्ट था कि पृथ्वी गोल थी और उस पर भूमि की अपेक्षा समुद्र अधिक था।

3. But it was ….. why. (Page 35)

परंतु यह समझ पाना मुश्किल था कि धरती पर मानव ने एक दूसरे से नफरत करने के लिए शहरों के आर-पार दीवारें खड़ी कर देने के लिए और मारने-मरने के कारणों को किस प्रकार खोजा। उस ऊँचाई से इसका कारण स्पष्ट नहीं था।

Geography Lesson MCQs Multiple Choice Questions

Question 1.
How high was the jet when the poet saw the land ?
(a) two feet to mile
(b) six inches to mile
(c) three feet to kilometre
(d) three km to mile
Answer:
(b) six inches to mile

Question 2.
What was the logic of geography ?
(a) land and water attract man
(b) sand and land attract man
(c) open sky attracts man
(d) none of the above
Answer:
(a) land and water attract man

Question 3.
What was the view of the city as seen from the window of the aeroplane?
(a) haphazard
(b) unplanned
(c) without style
(d) all the three above
Answer:
(d) all the three above

Question 4.
Where have cities been developed ?
(a) on shallow land
(b) near river banks
(c) on platform above land
(d) under water
Answer:
(b) near river banks

Question 5.
Which word means the same as ‘without order or plano?
(a) inevitable
(b) style
(c) haphazard
(d) delineated
Answer:
(c) haphazard

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *