NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 4 The Last Bargain

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 4 The Last Bargain

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 8 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 4 The Last Bargain has been answered with easy to download solutions in PDF format.

The Last Bargain NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 4

The Last Bargain NCERT Text Book Questions and Answers

The Last Bargain Working with the poem (Page 75)

Question 1.
Who is the speaker in the poem ?
Answer:
The poet is the speaker in the poem.

Question 2.
‘The king, sword in hand’ suggests :
(i) Wealth (ET)
(ii) Power (PIFT)
(iii) More power than wealth
Mark the appropriate item in the conext of stanza 1.
Answer:
“The king, sword in hand’ suggests more power than wealth.

Question 3.
The old man offered the speaker a lot of money. Why did he turn down the offer ?
Answer:
Offering of a lot of money did not seem attractive to the speaker. He was not happy in accepting it.

Question 4.
Find in the poem, lines that match the following. Read both one after another.
(i) I have nothing to give you except goodwill and cheer.
(ii) Her happiness was no more than sorrow in disguise
(iii) The king’s might was not worth much.
Answer:
(i) … I hire you with nothing
(ii) … Her smile paled and melted into tears.
(iii) … But his power counted for naught.

Question 5.
How did the speaker feel after talking to the child on the beach ?
Answer:
The speaker felt extremely happy.

The Last Bargain Introduction

A bargain is an agreement in which both parties promise to do something for each other. The poem deals with the apt bargain done by the poet from the most of the bargains he refused to done them. Finally when the poet is hired for nothing whatever, he is happy as never before.

The Last Bargain Word Notes Page 74.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 4 The Last Bargain
The Last Bargain Complete Hindi translation

A bargain … the best ? (Page 74)

एक सौदा एक ऐसा समझौता है जिसमें दोनों पक्ष एक-दूसरे हेतु कुछ करने का वायदा करते हैं। कोई किसी काम को ढूँढ़ रहा है, किराये पर जाने की प्रतीक्षा कर रहा है। वह एक सौदा तय करता है, परंतु उसे बेकार समझता है। वह दो बार पुनः कोशिश करता है, परंतु दोनों में से कुछ भी उसे पसंद नहीं आता। अंततः अंतिम सौदे में, जब उसे किसी किराये पर लिया जाता है, किसी मेहनताने के बिना, वह इतना प्रसन्न होता है जितना पहले कभी नहीं हुआ। वह सौदा क्या है और वह सबसे बढ़िया क्यों है ?

1. “Come and …………… away. (Page 74)

“आओ और मुझे किराये पर लो,” मैं चिल्लाया, जब मैं प्रातः उस पथरीली सड़क पर चहलकदमी कर रहा था। राजा अपने हाथ में तलवार लिए रथ पर सवार होकर आया। उसने मेरा हाथ पकड़ा और बोला, “मैं तुम्हें अपनी शक्ति से प्राप्त करूँगा।” परंतु उसकी शक्ति का कोई मोल नहीं था, और वह वापिस अपने रथ में लौट गया। दोपहर की गर्मी में, घरों के दरवाजे बंद थे। मैं विकृत गली में इधर-उधर घूमा। एक बूढ़ा व्यक्ति अपने हाथ में सोने के थैले साथ वाहर आया। उसने सोचा और कहा, “मैं तुम्हें अपने धन से किराये पर लूँगा।” उसने एक-एक करके सिक्कों को तोला, परंतु मैं वापिस मुड़ चला था।

2. It was evening …….. ………… a free man. (Page 75)

शाम का समय था। बगीचे की झाड़ियाँ फूलों से लदी थीं। एक सुंदर कन्या बाहर आई और बोली- “मैं तुम्हें अपनी मुस्कान से किराये पर लूंगी।” उसकी मुस्कान पीली पड़ गई और आंसुओं में बदल गई, और वह अकेली अंधेरे में वापिस चली गई। सूर्य रेत पर तेज चमका, और समुद्र की लहरें आवारगी में उमड़ पड़ीं। एक बच्चा बैठा सीपियों से खेल रहा था। उसने अपना सिर उठाया और मुझे जानता था, ऐसे प्रतीत हुआ और वोला, “मैं तुम्हें किराये पर निःशुल्क खरीदता हूँ।” और बच्चे के खेल में तय सौदा से आगे निकल कर मैं एक स्वतंत्र इंसान बन गया।

The Last Bargain MCQs Multiple Choice Questions

Question 1.
Who wrote the poem “The Last Bargain’ ?
(a) R.L. Stevenson
(b) Thomas Murrey
(c) R.N. Tagore
(d) Sarojini Naidu
Answer:
(c) R.N. Tagore

Question 2.
Where was the poet walking in the morning ?
(a) in a grassy park
(b) on a stone-paved road
(c) in a garden
(d) on the roof.
Answer:
(b) on a stone-paved road

Question 3.
‘Power counted for naught’. Here ‘naught means
(a) decent
(b) wealth
(c) useless
(d) useful
Answer:
(c) useless

Question 4.
What was the result of the offer made by old man ?
(a) The poet accepted it
(b) The poet became mute
(c) The poet rejected it
(d) The poet shouted at the old man.
Answer:
(c) The poet rejected it

Question 5.
What was the child doing on seashore ?
(a)playing with oysters
(b) playing with shells
(c) playing with sand
(d) nothing doing.
Answer:
(b) playing with shells

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *