NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 8 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy has been answered with easy to download solutions in PDF format.

The School Boy NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 5

The School Boy NCERT Text Book Questions and Answers

The School Boy Working with the poem (Page 23)

Question 1.
Find three or four words/phrases in stanza 1 that reflect the child’s happiness and joy.
Answer:
(i) …… I love to rise
(ii) …… the birds sing
(iii) skylark sings with me
(iv) …… sweet company

Question 2.
In stanza 2, the mood changes. Which words/phrases reflect the changed mood?
Answer:
(i) It drives all joy away
(ii) Under a cruel eye outworn
(iii) In sighing and dismay

Question 3.
‘A cruel eye outworn’ (stanza 2) refers to
(i) the classroom which is shabby/noisy.
(ii) the lessons which are difficult/uninteresting.
(iii) the dull/uninspiring life at school with lots of work and no play. Mark the answer that you
Answer:
(iii) the dull/uninspiring life at school with lots of work and no play.

Question 4.
‘Nor sit in learning’s bower worn thro’ with the dreary shower Which of the following is a close paraphrase of the lines above ?
(i) Nor can I sit in a roofless classroom when it is raining.
(ii) Nor can I learn anything at school though teachers go on lecturing and explaining
(iii) Nor can I sit in the school garden for fear of getting wet in the rain.
Answer:
(ii) Nor can I learn anything at school though teachers go on lecturing and explaining.

The School Boy Introduction

The poet William Blake depicts the feelings of a school boy who is not a happy child. He compares himself to a bird that lives in a cage, and that to a plant that withers when it should blossom. Of course, he finds no joy in school during summer morning:

The School Boy Word Notes Page 84.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy
The School Boy Complete Hindi Translation

. The school ………. ………….. should blossom! (Page 84)

कविता में एक स्कूल छात्र एक प्रसन्नचित्त बच्चा नहीं है। उसे अप्रसन्न कौन बना देता है? वह अपने आप की एक पक्षी से तुलना क्यों करता है जो पिंजरे में बन्द है, या उस पौधे से जो मुरझा जाता है जबकि उसे खिलना चाहिए।

1. I love …………………………. company. (Page 84)
मुझे गर्मियों की प्रातः उठना अच्छा लगता है जब प्रत्येक वृक्ष पर पक्षी चहचहाते हैं; सुदूर कोई रक्षक अपना बिगुल बजाता है और चकोर मेरे साथ गाने लगता है। आहा! कितना मधुर साथ है!

2. But to go .. ……………….. dismay. (Page 84)

परन्तु गर्मियों की प्रातः स्कूल जाना, ओह! मेरी सारी खुशी छीन लेता है; एक निर्मम और तीक्ष्ण दृष्टि की देख रेख में छोटे बच्चे अपना दिन गुजारते हैं-उच्छवास लेते हुए और निराशा व डर में।

3. Ah! then at … ……. showers. (Page 84)

आह! तब मैं कभी कभी उदास होकर बैठ जाता हूँ और कई घण्टे बेचैनी में गुजारता हूँ। न तो अपनी पुस्तक में मुझे खुशी मिलती है और न ही शिक्षा के बगीचे में बैठकर निरन्तर बौछार (भाषण) के द्वारा बदहाल होने में।

4. How can . ………….. spring. (Page 84)

वह पक्षी जिसका जन्म खुशी मनाने के लिए होता है, वह पिंजरे में किस प्रकार बैठकर गीत गा सकता है। वह बालक जो शरारत करने से डरता है, कैसे खुश रह सकता है? वह अपने कोमल पंखों को उदासी से गिरा देता है और युवा वसंत को भुला देता है।

5. Oh! Father …. … appear. (Page 84)

ओ! मम्मी-पापा, अगर कलियाँ ही तोड़ दी जायें और फूलों को गिरा दिया जाए, और कोमल पौधों को सुरक्षा कवच से वंचित किया जाए तो वसंत के दिन उनकी खुशी भी दुःख व डर में बदल जाती है। गर्मियों की शुरुआत किस प्रकार खुशी से होगी और गर्मियों के फल किस प्रकार उत्पन्न होंगे?

The School Boy MCQs Multiple Choice Questions

Question 1.
Where did the child spend anxious hour ?
(a) in the garden
(b) on the terrace
(c) in the classroom
(d) on the attic
Answer:
(c) in the classroom

Question 2.
Who sings with the child in summer morning ?
(a) thrust
(b) pigeon
(c) cuckoo
(d) Sky lark
Answer:
(d) Sky lark

Question 3.
Whom does the child compare to ?
(a) buds
(b) evils
(c) joys
(d) fantasies
Answer:
(a) buds

Question 4.
Which word in the poem means ‘uninteresting’?
(a) dismay
(b) droop
(c) dreary
(d) down
Answer:
(c) dreary

Question 5.
At school what is the mood of the child ?
(a) unhappy
(b) drooping
(c) a, & b, both
(d) None of these
Answer:
(c) a, & b, both

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *