Rational Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 1

Rational Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 1

If you are looking for Extra questions for class 8 maths Rational Numbers, You have reached the correct page. You can also use these extra questions like Rational numbers class 8 worksheets with answers.

Rational Numbers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 1

Extra Questions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers

Rational Numbers Class 8 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.

Question 2.

Question 3.
Write two such rational numbers whose multiplicative inverse is same as they are.
Solution:

Question 4.

Question 5.
What is the multiplicative identity of rational numbers?
Solution:
1 is the multiplicating identity of rational numbers.

Question 6.
What is the additive identity of rational numbers?
Solution:
0 is the additive identity of rational numbers.

Question 7.

Solution:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q7
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q7.1

Question 8.


Solution:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q8

Question 9.


Solution:
Rational number between
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q9

Question 10.
Write the additive inverse of the following:

Solution:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q10

Question 11.


Solution:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q11

Question 12.

Rational Numbers Class 8 Extra Questions Short Answer Type

Question 13.
Calculate the following:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q13
Solution:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q13.1
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q13.2

Question 14.
Represent the following rational numbers on number lines.

Solution:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q14

Question 15.


Solution:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q15

Question 16.
Show that:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q16
Solution:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q16.1

Question 17.

Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q17

Question 18.


Solution:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q18

Question 19.

Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q19
Hence, the other number = 18/7

Question 20.
Let O, P and Z represent the numbers 0, 3 and -5 respectively on the number line. Points Q, R and S are between O and P such that OQ = QR = RS = SP. (NCERT Exemplar)
What are the rational numbers represented by the points Q, R and S. Next choose a point T between Z and 0 so that ZT = TO. Which rational number does T represent?
Solution:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q20
As OQ = QR = RS = SP and OQ + QR + RS + SP = OP
therefore Q, R and S divide OP into four equal parts.
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q20.1

Question 21.


Verify:
(i) a + (b + c) = (a + b) + c (Associative property of addition)
(ii) a × (b × c) – (a × b) × c (Associative property of multiplication)
Solution:
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q21
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q21.1

Rational Numbers Class 8 Extra Questions Higher Order Thinking Skills (HOTS)

Question 22.

Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q22

Question 23.
One-third of a group of people are men. If the number of women is 200 more than the men, find the total number of people.
Solution:

Question 24.
Fill in the blanks:
(a) Numbers of rational numbers between two rational numbers is ……….
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q24
Solution:

Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers 01
Maths Extra Questions for Class 8 Rationa Numbers
NCERT Solutions for Class 8 Maths Rational Numbers Extra Questions
Rational Numbers Extra Questions for Class 8 Maths 1
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers 05
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers 06
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers 07
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers 08
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers 09
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers 10
Maths Extra Questions for Class 8 Rationa Numbers 2
Maths Extra Questions for Class 8 Rationa Numbers 3
Maths Extra Questions for Class 8 Rationa Numbers 4
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers 09
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers 10
Maths Extra Questions for Class 8 Rationa Numbers 5
Maths Extra Questions for Class 8 Rationa Numbers 6
Maths Extra Questions for Class 8 Rationa Numbers 7
Extra Questions for Class 8 Maths Rational Numbers Q 19

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *