Comparing Quantities Class 8 Extra Questions Maths Chapter 8

Comparing Quantities Class 8 Extra Questions Maths Chapter 8

Comparing Quantities Class 8 Extra Questions Maths Chapter 8

Extra Questions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities

Comparing Quantities Class 8 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Express the following in decimal form:


Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q2

Question 3.
If 20% of x is 25, then find x.
Solution:
20% of x = 25
Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q3
Hence x = 125

Question 4.
Express the following as a fraction
(a) 35%
(b) 64%
Solution:
Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q4

Question 5.
Express the following into per cent

Solution:
Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q5

Question 6.
There are 24% of boys in a school. If the number of girls is 456, find the total number of students in the school.
Solution:

Question 7.
The cost of 15 articles is equal to the selling price of 12 articles. Find the profit per cent.
Solution:

Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q7
Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q7.1
Hence, profit = 25%

Question 8.
An article is marked at ₹ 940. If it is sold for ₹ 799, then find the discount per cent.
Solution:
MP = ₹ 940
SP = ₹ 799
Discount = MP – SP = 940 – 799 = ₹ 141
Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q8
Hence, discount = 15%

Question 9.
A watch was bought for ₹ 2,700 including 8% VAT. Find its price before the VAT was added.
Solution:

Question 10.
Find the amount if ₹ 2,000 is invested for 2 years at 4% p.a. compounded annually.
Solution:
Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q10
Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q10.1

Comparing Quantities Class 8 Extra Questions Short Answer Tpye

Question 11.
A number is increased by 20% and then it is decreased by 20%. Find the net increase or decrease per cent. (NCERT Exemplar)
Solution:

Question 12.
Two candidates Raman and Rajan contested an election. Raman gets 46% of the valid votes and is#defeated by 1600 votes. Find the total number of valid votes cast in the election.
Solution:

Question 13.
A man whose income is ₹ 57,600 a year spends ₹ 43,200 a year. What percentage of his income does he save?
Solution:

Question 14.


Solution:
Cost price of the CD player = ₹ 3,200
Amount spent on its repairing = ₹ 560
Net cost price = ₹ 3,200 + ₹ 560 = ₹ 3,760
Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q14
Hence, the required amount = ₹ 4,230

Question 15.

Solution:
Marked price of the car = ₹ 3,00,000
Net selling price after the successive discounts
Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q15
Hence, the net selling price = ₹ 2,63,952

Question 16.
Ramesh bought a shirt for ₹ 336, including 12% ST and a tie for ₹ 110 including 10% ST. Find the list price (without sales tax) of the shirt and the tie together.
Solution:

Question 17.
Find the amount of ₹ 6,250 at 8% pa compounded annually for 2 years. Also, find the compound interest.
Solution:
Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q17

Question 18.


Solution:
Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q18

Question 19.
Vishakha offers a discount of 20% on all the items at her shop and still makes a profit of 12%. What is the cost price of an article marked at ₹ 280? (NCERT Exemplar)
Solution:

Question 20.
Find the compound interest on ₹ 48,000 for one year at 8% per annum when compounded half yearly. (NCERT Exemplar)
Solution:
Principal (P) = ₹ 48,000
Rate (R) = 8% p.a.
Time (n) = 1 year
Interest is compounded half yearly
Comparing Quantities NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q20
Therefore Compound Interest = A – P = ₹ (519,16.80 – 48,000) = ₹ 3,916.80.
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-01
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-02
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-03
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-04
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-05
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-06
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-07
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-08
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-09
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-10
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-11
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-12
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-13
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-14
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-15
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-16
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-17
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-18
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-19
comparing-quantities-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-8-20

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *