Mensuration Class 8 Extra Questions Maths Chapter 11

Mensuration Class 8 Extra Questions Maths Chapter 11

Mensuration Class 8 Extra Questions Maths Chapter 11

Extra Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration

Mensuration Class 8 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Find the perimeter of the following figures:

Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q1
Solution:
(i) Perimeter of the rectangle = 2(l + b) = 2(8 + 6) = 2 × 14 = 28 cm
(ii) Perimeter of the square = 4 × side = 4 × 6 = 24 cm
(iii) Perimeter of the circle = 2πr = 2 × 22/7 × 7 = 44 cm.

Question 2.
The length and breadth of a rectangle are 10 cm and 8 cm respectively. Find its perimeter if the length and breadth are (i) doubled (ii) halved.
Solution:
Length of the rectangle = 10 cm
Breadth of the rectangle = 8 cm
(i) When they are doubled,
l = 10 × 2 = 20 cm
and b = 8 × 2 = 16 cm
Perimeter = 2(l + b) = 2(20 + 16) = 2 × 36 = 72 cm
(ii) When they are halved,

Perimeter = 2(l + b) = 2(5 + 4) = 2 × 9 = 18 cm

Question 3.
A copper wire of length 44 cm is to be bent into a square and a circle. Which will have a larger area?
Solution:
(i) When the wire is bent into a square.
Side = 44/4 = 11 cm
Area of the square = (side)2 = (11)2 = 121 cm2
(ii) When the wire is bent into a circle.
Circumference = 2πr
44 = 2πr
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q3
So, the circle will have a larger area.

Question 4.
The length and breadth of a rectangle are in the ratio 4 : 3. If its perimeter is 154 cm, find its length and breadth.
Solution:
Let the length of the rectangle be 4x cm and that of breadth = 3x cm
Perimeter = 2(l + b) = 2(4x + 3x) = 2 × 7x = 14x cm
14x = 154
x = 11
Length = 4 × 11 = 44 cm
and breadth = 3 × 11 = 33 cm

Question 5.
The area of a rectangle is 544 cm2. If its length is 32 cm, find its breadth.
Solution:
Area = 544 cm2
Length = 32 cm

Hence, the required breadth = 17 cm

Question 6.
If the side of a square is doubled then how much time its area becomes?
Solution:
Let the side of the square be x cm.
Area = (side)2 = x2 sq. cm
If its side becomes 2x cm then area = (2x)2 = 4x2 sq. cm
Ratio is x2 : 4x2 = 1 : 4
Hence, the area would become four times.

Question 7.
The areas of a rectangle and a square are equal. If the length of the rectangle is 16 cm and breadth is 9 cm, find the side of the square.
Solution:
Area of the square = Area of the rectangle = 16 × 9 = 144 cm2
Side of the square = √Area of the square = √144 = 12 cm
Hence, the side of square = 12 cm.

Question 8.
If the lengths of the diagonals of a rhombus are 16 cm and 12 cm, find its area.
Solution:
Given:
First diagonal d1 = 16 cm
Second diagonal d2= 12 cm
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q8
Hence, the required area = 96 cm2.

Question 9.
The area of a rhombus is 16 cm2. If the length of one diagonal is 4 cm, find the length of the other diagonal.
Solution:
Given: Area of the rhombus = 16 cm2
Length of one diagonal = 4 cm
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q9
Hence, the required length = 8 cm.

Question 10.
If the diagonals of a rhombus are 12 cm and 5 cm, find the perimeter of the rhombus.
Solution:
Given: d1 = 12 cm, d2 = 5 cm
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q10
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q10.1
The perimeter = 4 × side = 4 × 6.5 = 26 cm
Hence, the perimeter = 26 cm.

Mensuration Class 8 Extra Questions Short Answer Type

Question 11.
The volume of a box is 13400 cm3. The area of its base is 670 cm2. Find the height of the box.
Solution:
Volume of the box = 13400 cm3
Area of the box = 670 cm2
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q11
Hence, the required height = 20 cm.

Question 12.
Complete the following table; measurement in centimetres.
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q12
Solution:
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q12.1
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q12.2

Question 13.
Two cubes are joined end to end. Find the volume of the resulting cuboid, if each side of the cubes is 6 cm.
Solution:
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q13
Length of the resulting cuboid = 6 + 6 = 12 cm
Breadth = 6 cm
Height = 6 cm
Volume of the cuboid = l × b × h = 12 × 6 × 6 = 432 cm3

Question 14.
How many bricks each 25 cm by 15 cm by 8 cm, are required for a wall 32 m long, 3 m high and 40 cm thick?
Solution:
Converting into same units, we have,
Length of the wall = 32 m = 32 × 100 = 3200 cm
Breadth of the wall = 3 m = 3 × 100 = 300 cm
and the height = 40 cm
v, length of the brick = 25 cm
breadth = 15 cm
and height = 8 cm
Number of bricks required
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q14
Hence, the required number of bricks = 12800.

Question 15.
MNOPQR is a hexagon of side 6 cm each. Find the area of the given hexagon in two different methods.
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q15
Solution:
Method I: Divide the given hexagon into two similar trapezia by joining QN.
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q15.1
Area of the hexagon MNOPQR = 2 × area of trapezium MNQR
= 2 × 1/2 (6 + 11) × 4
= 17 × 4
= 68 cm2
Method II: The hexagon MNOPQR is divided into three parts, 2 similar triangles and 1 rectangle by joining MO, RP.
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q15.2

Question 16.
The area of a trapezium is 400 cm2, the distance between the parallel sides is 16 cm. If one of the parallel sides is 20 cm, find the length of the other side.
Solution:
Given: Area of trapezium = 400 cm2
Height = 16 cm
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q16
Hence, the required length = 30 cm.

Question 17.
Find the area of the hexagon ABCDEF given below. Given that: AD = 8 cm, AJ = 6 cm, AI – 5 cm, AH = 3 cm, AG = 2.5 cm and FG, BH, EI and CJ are perpendiculars on diagonal AD from the vertices F, B, E and C respectively.
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q17
Solution:
Given:
AD = 8 cm
FG = 3 cm
AJ = 6 cm
EI = 4 cm
AI = 5 cm
BH = 3 cm
AH = 3 cm
CJ = 2 cm
AG = 2.5 cm
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q17.1
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q17.2
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q17.3
Area of hexagon ABCDEF = Area of ΔAGF + Area of trapezium FGIE + Area of ΔEID + Area of ΔCJD + Area of trapezium HBCJ + Area of ΔAHB
= 3.75 cm2 + 8.75 cm2 + 6 cm2 + 2 cm2 + 7.5 cm2 + 4.5 cm2
= 32.50 cm2.

Question 18.
Three metal cubes of sides 6 cm, 8 cm and 10 cm are melted and recast into a big cube. Find its total surface area.
Solution:
Volume of the cube with side 6 cm = (side)3 = (6)3 = 216 cm3
Volume of the cube with side 8 cm = (side)3 = (8)3 = 512 cm3
Volume of the cube with side 10 cm = (side)3 = (10)3 = 1000 cm3
Volume of the big cube = 216 cm3 + 512 cm3 + 1000 cm3 = 1728 cm3

Total surface area = 6 (side)2 = 6(12)2 = 6 × 144 cm2 = 864 cm2.

Question 19.
The diameter of a roller is 84 cm and its length is 120 cm. It takes 500 complete revolutions to move once over to level a playground. Find the area of the playground in m2.
Solution:
Given: Diameter of the roller = 84 cm
Radius = 84/2 = 42 cm
Height = 120 cm
Curved surface area of the roller = 2πrh
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q19
Area covered by the roller in one complete revolution = 3.168 m2
Area covered in 500 complete revolutions = 500 × 3.168 = 1584 m2
Hence, the required area = 1584 m2.

Question 20.
A rectangular metal sheet of length 44 cm and breadth 11 cm is folded along its length to form a cylinder. Find its volume.
Solution:
Circumference of the base = 2πr
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q20
= 423.5 cm3
Hence, the required volume = 423.5 cm3.

Question 21.
160 m3 of water is to be used to irrigate a rectangular field whose area is 800 m2. What will be the height of the water level in the field? (NCERT Exemplar)
Solution:
Volume of water = 160 m3
Area of rectangular field = 800 m2
Let h be the height of water level in the field.
Now, the volume of water = volume of cuboid formed on the field by water.
160 = Area of base × height = 800 × h
⇒ h = 0.2
So, required height = 0.2 m

Question 22.
Find the area of a rhombus whose one side measures 5 cm and one diagonal as 8 cm. (NCERT Exemplar)
Solution:
Let ABCD be the rhombus as shown below.
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q22
DO = OB = 4 cm, since diagonals of a rhombus are perpendicular bisectors of each other.
Therefore, using Pythagoras theorem in ΔAOB, AO2 + OB2 = AB2
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q22.1

Question 23.
The parallel sides of a trapezium are 40 cm and 20 cm. If its non-parallel sides are both equal, each being 26 cm, find the area of the trapezium.
Solution:
Let ABCD be the trapezium such that
AB = 40 cm and CD 20 cm and AD = BC = 26 cm.
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q23
Now, draw CL || AD
Then ALCD is a parallelogram.
So AL = CD = 20 cm
and CL = AD = 26 cm.
In ΔCLB, we have CL = CB = 26 cm
Therefore, ΔCLB is an isosceles triangle.
Draw altitude CM of ΔCLB.
Since ΔCLB is an isosceles triangle. So, CM is also the median.
Then LM = MB = 1/2 BL = 1/2 × 20 cm = 10 cm
[as BL = AB – AL = (40 – 20) cm = 20 cm].
Applying Pythagoras theorem in ΔCLM, we have
CL2 = CM2 + LM2
262 = CM+ 102
CM2 = 262 – 102 = (26 – 10) (26 + 10) = 16 × 36 = 576
CM = √576 = 24 cm
Hence, the area of the trapezium = 1/2 (sum of parallel sides) × height
1/2 (20 + 40) × 24
= 30 × 24
= 720 cm2.

Question 24.
Find the area of polygon ABCDEF, if AD = 18 cm, AQ = 14 cm, AP = 12 cm, AN = 8 cm, AM = 4 cm, and FM, EP, QC and BN are perpendiculars to diagonal AD. (NCERT Exemplar)
Solution:
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q24
In the figure
MP = AP – AM = (12 – 4) cm = 8 cm
PD = AD – AP = (18 – 12) cm = 6 cm
NQ = AQ – AN = (14 – 8) cm = 6 cm
QD = AD – AQ = (18 – 14) cm = 4 cm
Area of the polygon ABCDEF = area of ∆AFM + area of trapezium FMPE + area of ∆EPD + area of ∆ANB + area of trapezium NBCQ + area of ∆QCD.
Mensuration NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q24.1

mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-01
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-02
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-03
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-04
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-05
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-06
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-07
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-08
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-09
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-10
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-11
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-12
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-13
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-14
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-15
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-16
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-17
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-18
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-19
mensuration-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-11-20

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *