Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12

Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12

Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12

Extra Questions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers

Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Find the multiplicative inverse of:
(i) 3-3
(ii) 10-10
Solution:

Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q1

Question 2.
Expand the following using exponents.
(i) 0.0523
(ii) 32.005
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q2
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q2.1

Question 3.
Simplify and write in exponential form.
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q3
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q3.1

Question 4.
Simplify the following and write in exponential form.
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q4
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q4.1

Question 5.
Express 8-4 as a power with the base 2.
Solution:
We have 8 = 2 × 2 × 2 = 23
8-4 = (23)-4 = 23×(-4) = 2-12

Question 6.
Simplify the following and write in exponential form.
(i) (36 ÷ 38)4 × 3-4
(ii) 1/27 × 3-3
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q6

Question 7.
Find the value of k if (-2)k+1 × (-2)3 = (-2)7
Solution:
(-2)k+1 × (-2)3 = (-2)7
⇒ (-2)k+1+3 = (-2)7
⇒ (-2)k+4 = (-2)7
⇒ k + 4 = 7
⇒ k = 3
Hence, k = 3.

Question 8.
Simplify the following:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q8
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q8.1

Question 9.
Find the value of [(34)2]2
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q9

Question 10.
Write the following in standard form
(i) 0 0035
(ii) 365.05
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q10

Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Short Answer Type

Question 11.
Find the value of P if
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q11
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q11.1

Question 12.
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q12
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q12.1

Question 13.
Find the value of x if
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q13
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q13.1
⇒ 3 + x = 18 [Equating the powers of same base]
x = 18 – 3 = 15

Question 14.
Solve the following: (81)-4 ÷ (729)2-x = 94x
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q14

Question 15.
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q15
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q15.1

Question 16.
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q16
Solution:
Exponents and Powers Class 8 Extra Questions Maths Chapter 12 Q16.1

Question 17.
Find x so that (-5)x+1 × (-5)5 = (-5)7 (NCERT Exemplar)
Solution:
(-5)x+1 × (-5)5 = (-5)7
(-5)x+1+5 = (-5)7 {am × an = am+n}
(-5)x+6 = (-5)7
On both sides, powers have the same base, so their exponents must be equal.
Therefore, x + 6 = 7
x = 7 – 6 = 1
x = 1.

exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-01
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-02
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-03
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-04
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-05
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-06
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-07
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-08
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-09
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-10
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-11
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-12
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-13
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-14
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-15
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-16
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-17
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-18
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-19
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-20
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-21
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-22
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-23
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-24
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-25
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-26
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-27
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-28
exponents-and-powers-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-12-29

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *