Skip to content

CBSE Class 10 English Grammar Sentence Reordering

CBSE Class 10 English Grammar Sentence Reordering

CBSE Class 10 English Grammar Sentence Reordering

Question 1.
Extremely/a/grief/it/is/that matter/unkindly/animals/are/of exploited.
Ex: It is extremely a matter of grief, that animals are exploited unkindly.

(a) killed/they are/beaten/chained/and/mercilessly/trained.
(b) their/heed/but/hears/and/pays/nobody/to/cries.
(c) friends/auxiliaries/animals/necessary/are our/and/survival/for our
(d) animal/matters/our vision/a world/should be/where/welfare
Answer:
(a) They are beaten, chained, trained and killed mercilessly.
(b) But nobody hears and pays heed to their cries.
(c) Animals are our friends, auxiliaries and necessary for our survival.
(d) Our vision should be a world where animal welfare matters.

Question 2.
Rearrange the following jumbled words/phrases to make meaningful sentences : (3 marks) (Board 2014, Set 8L1922Q)
(a) inside/grandeur/the palace hall/it was/all
(b) interwoven/pearls/were/flower garlands/sparkling/with
(c) wooden stage/painted backcloth/the/decorated/with a/was
Answer:
(a) It was all grandeur inside the palace hall.
(b) Flower garlands were interwoven with sparkling pearls.
(c) The wooden stage was decorated with a painted backcloth.

Question 3.
certainly/the/laughter/is/medicine/best
Ex: Laughter is certainly the best medicine.

(a) ensures/life/it/longer/and/healthier/a
(b) laughter/fact/is/in/a/panacea/for/diseases/all.
(c) lowers/pressure/by/circulation/it/blood/increasing/blood
(d) a sense/and promotes/of/stress/well–being/laughter/decreases.
Answer:
(a) It ensures a healthier and longer life.
(b) In fact, laughter is a panacea for all diseases.
(c) It lowers blood pressure by increasing blood circulation.
(d) Laughter decreases stress and promotes a sense of well–being.

Question 4.
Rearrange the following to make meaningful sentences. The first one has been done as an example: (3 marks) (Board Term-I 2013, Set 8SRR)
e.g., England/good/many/lived/a/years/king/ago/wise/there/and/in Many years ago there lived a wise and good king in England.
(a) so much/man/his country/did/other/ever/for/for/as he/no/did
(b) the world/speak/Alfred/people/of/all over/the Great/now/as/him
(c) have/life/in/easy/those/did not/very/days/a/a king
Answer:
(a) No other man ever did so much for his country as he did.
(b) People all over the world now speak of him as Alfred the Great.
(c) A king did not have a very easy life in those days. (CBSE Marking Scheme, 2013) (1 x 3 = 3 marks)

Question 5.
Rearrange the following to make meaningful sentences. The first one has been done as an example: (3 marks) (Board Term-I 2013, Set 5007)
e.g., stands/a/at/population/tiger/in/slim 1411/India/the/today The tiger population stands at a slim 1411 in India today.
(a) concemed/the/really/Indian/are/authorities
(b) tigers/the/of/population/falling/is/sharply
(c) considered/was/tigers,/Sariska,/for/sanctuary/a/which/tigers left/have/any/does not
Answer:
(a) The Indian authorities are really concerned.
(b) The population of tigers is falling sharply.
(c) Sariska, which was considered a sanctuary for tigers, does not have any tigers left.
(CBSE Marking Scheme, 2013) (1 x 3 = 3 marks)

Question 6.
Rearrange the following jumbled words and phrases to make meaningful sentences : (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,059)
(a) teeth/one / the/neglected / of/body / the / are/of / most/parts
(b) brushing/teeth/remove/50%/your/wbes/can/almost/of/dental
(c) good/and/oral/health/dental/hygiene/need/inculcated/to/atanearlyage/be
Answer:
(a) The teeth are one of the most neglected parts of the body.
(b) Brushing teeth can remove almost 50% of your dental woes.
(c) Good oral health and dental hygiene need to be inculcated at an early age.

Question 7.
Rearrange the following jumbled words/phrases to make meaningful sentences: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,061)
(a) before/calculate/exams/the/number of/days/the
(b) for each/divide/the/days/of/number/subject
(c) day/each/number/subject/of/allot/for/the/chapters/per –
(d) and/notes/prepare/revise concepts/finally
Answer:
(a) Calculate the number of days before the exams.
(b) Divide the number of days for each subject.
(c) Allot the number of chapters per day for each subject.
(d) Prepare notes and finally revise concepts.

Question 8.
Rearrange the following jumbled words/phrases to make meaningful sentences: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,064)
e.g., many Indians sandalwood/to be/is considered/sacred by Sandalwood is considered to be sacred by many Indi
Answer:
(a) the Sandalwood/comes/oil/tree/the sandal/of Mysore/from
(b) of sandalwood/the commercial/Tipu Sultan/recognized/significance
(c) for the/monopolized/he then/the trade/state
Answer: (a) The sandal oil comes from the Sandalwood tree of Mysore.
(b) Tipu Sultan recognized the commercial significance of Sandalwood.
(c) He then monopolized the trade for the state.

Question 9.
Rearrange the jumbled words/phrases to form meaningful sentences. The first one has been done for you: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,018)
e.y have/area/potential/kills/species/road/endemic to the/entire/wipe out Road kills have the potential to wipe out entire species endemic to the area.
(a) entirely/blame the/we/public/cannot
(b) them/educate/have/we/to
(c) its life/an animal/could/cost/road/the/on/candy/throwing/a/even
Answer:
(a) We cannot blame the public entirely.
(b) We have to educate them.
(c) Even throwing a candy on the road could cost an animal its life.

Question 10.
Rearrange the following words/phrases to make meaningful sentences: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,028)
(a) have been/by/infuriated/I/of/etiquette/lack/people’s
(b) cannot/freedom/away/be/taken/one/from/of speech
(c) cannot/speaking/yet one/all the time/keep on
Answer:
(a) I have been infuriated by people’s lack of etiquette.
(b) Freedom of speech cannot be taken away from one.
(c) Yet one cannot keep on speaking all the time.

Question 11.
Rearrange the following words/phrases to make meaningful sentences: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,032)
(a) is/basic/change/of/truth/existence/the
(b) every/entire/is/the/cosmos/changing/moment
(c) shows/Tagore/path of/the/taking/pride/love/in the/God/of
Answer:
(a) Change is the basic truth of existence.
(b) Every moment the entire cosmos is changing.
(c) Tagore shows the path of taking pride in the love of God.

Question 12.
Rearrange the following jumbled words/phrases to make meaningful sentences and write the same in the answer sheet: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,054)

(a) The/ first/doctor/a diagnosis/makes/an illness/ of
(b) he or she/what/then/kind/decides/of treatment /needed/is
(c) can/treated with/many/bela course of medicines/illnesses
(d) may/the doctor/if/ is serious/the case/operate.
Answer:
(a) The doctor first makes a diagnosis of an illness.
(b) Then he or she decides what kind of treatment is needed.
(c) Many illnesses can be treated with a course of medicines.
(d) The doctor may operate if the case is serious.

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.