CBSE Class 10 English Grammar Sentence Transformation

CBSE Class 10 English Grammar Sentence Transformation

CBSE Class 10 English Grammar Sentence Transformation

1. Reported Speech (3 marks each)

Question 1.
Read the conversation given below and complete the paragraph that follows: (3 marks) (Board 2014, Set PRE2N18)

Principal: Why were you absent last week?
Student: I was absent because I was not well.
Principal: What will happen to your studies now?
Student: I will work hard to complete them.

The Principal asked the student (a)…………. The student replied (b)……………. The Principal was concerned and asked (c)………… The student replied that he would study hard to complete them.

Answer:
(a) why he had been absent the previous week.
(b) that he had been absent because he had not been well.
(c) what would happen to his studies then?

Question 2.
Read the conversations given below. Based on your reading, fill in the blanks appropriately. (3 marks) (Board Term-1 2013, Set 8SRR)

Julie: When is the fancy- dress competition in your school?
Mona: It is after two weeks.
Julie: Are you taking part in it?
Mona: Yes, I am taking part as an engine driver.
Julie: Why have you chosen that?
Mona: So that I can reach late.
Julie asked Mona when the fancy dress competition in her school was. To that

Mona replied that (a) ____________ Julie enquired whether (b) ____________ Mona said that she was taking part as an engine driver. Julie asked why (c) ____________ She answered (d) ____________.
Answer:
(a) it was after two weeks.
(b) whether/if she was taking part in it.
(c) she had chosen that.
(d) then/so that she could reach late.

Question 3.
Read the conversation given below and complete the paragraph that follows : (3 marks) (Board Term-1 2013, Set 5007)

Haiku: The landlord has come. Take out the money you have set aside.
Wife: But there are only three’ hundred rupees. If you give them to him, where is the blanket going to come from?
Haiku: Don’t worry. I will figure out some other plan.

Haiku told his wife that the landlord had come, she should take out (a) ……………. His wife said that (b)…………and asked him if he gave them to him (c)…………..

Answer:
(a) the money she had set aside.
(b) that there were only three hundred rupees.
(c) where the blanket was going to come from.

Question 4.
Read the conversation given below and complete the passage that follows : (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,039)

Ali: Omar, why don’t you leave this place? I can drop you on my way back home.
Omar: I have no home.
Ali: Where have you come from?
Omar: From Tunisia.

Ali asked Omar (a)………………..and offered to (b)……………….. Omar replied that he had no home. Then Ali asked (c)……………….. Omar told him that he had come from Tunisia.

Answer:
(a) why he didn’t leave that place.
(b) drop him on his way back home.
(c) where he had come from.

Question 5.
Read the following conversation between a mother and son and then complete the paragraph that follows : (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,043)

Mother: You seem so tired. Take some rest.
Suraj: I can’t even think of relaxing. I have lots of homework to do.
Mother: You should not take so much of stress.
Suraj: Don’t worry. Please give me a hot cup of tea.

Mother said to Suraj that (a)…………………… Suraj replied that (b)…………………… The mother advised him not to take so much of stress. Suraj told his mother (c)……………………

Answer:
(a) he seemed so tired and advised him to take a rest.
(b) he could not even think of relaxing as he had lots of homework to do.
(c) not to worry and requested her to give him a hot cup of tea.

Question 6.
Given below are instructions for making soup. Use these to complete the blanks in the paragraph that follows. (3 marks) (Board Tenn-I 2012, Set EC2,042)

  • Mix the soup powder with 750 ml of water without allowing it to form lumps.
  • Pour the mixture into a heavy-bottomed vessel.
  • Bring it to a boil, stirring continuously.
  • Simmer the soup for five minutes.
  • Pour the soup into soup bowls and serve garnished with fried croutons.

The packet containing the soup powder (a) ____________ opened and the contents are mixed with 750 ml of water without allowing it to form lumps. The mixture (b) ____________ into a heavy-bottomed vessel. It is stirred continuously and brought to boil. The soup (c) ____________ on a slow flame for five minutes. Finally after the soup is ready, it is (d) ____________.
Answer:
(a) is opened
(b) is poured
(c) is simmered
(d) is poured into the soup bowls and served

Question 7.
Read the conversation given below and complete the paragraph that follows: (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,0401)

Raju: Do you know Varun was hit by a two-wheeler yesterday?
Arun: Oh no! When did it happen?
Raju: He was hit by a scooter on his way back from school.
Arun: Is he badly hurt?

Raju asked Arun (a)………………….. Arun was shocked and wanted to know when (b)………………….. Raju replied that (c)………………….. Arun enquired if he was badly hurt.

Answer: (a) if he knew that Varun had been hit by a two-wheeler the previous day.
(b) it had happened. .
(c) he had been hit by a scooter on his way back from school.

Question 8.
Read the conversation given below and complete the paragraph that follows: (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,064)

Vani: Harika, are you going to join the Dramatics Club with me?
Harika: No, I am going to join the Adventure Club.
Vani: I too would have joined the Adventure Club, but I am very scared of heights.
Harika: If that is the case, join the Dramatics Club.

Vani asked Harika (a)…………………….. Harika said that (b)……………………. Adventure Club. To this Vani replied (c) ……………………. Adventure Club, but she was very scared of heights. Harika advised her to join the Dramatics Club.

Answer:
(a) if she was going to join the Dramatics Club with her.
(b) she was going to join the
(c) she too would have joined the

Question 9.
Read the conversation given below and complete the paragraph that follows: (Board Term-1 2012, Set EC2,039)

Pig: See how strong and hefty I am. Even the Jumbo was afraid of me.
Animals: Jumbo, was it out of horror?
Jumbo: I could have happily crushed the dirty pig under my heels but I avoided it so that I do not become dirty.

The jaunty pig said (a)……………………….. He further added (b)……………………….. All the animals enquired of Jumbo if that had been out of horror. Jumbo replied that he could have happily crushed the dirty pig under his heels but he (c)………………………..

Answer:
(a) that he was very strong and hefty
(b) that even the Jumbo had been afraid of him.
(c) had avoided it so that he did not become dirty.

Question 10.
Read the conversation given below and complete the paragraph that follows: (3 marks)

Rohan: When is the fancy dress competition at your school?
Seema: It is after two weeks.
Rohan: Are you taking part in it?
Seema: Yes, I am taking part as a caterpillar.
Rohan: Why have you chosen that?
Seema: So that I can reach late.

Rohan asked Seema (a)……………………….. Seema replied (b)……………………….. Rohan enquired (c)………………….. Seema said that she was taking part as a caterpillar. Rohan asked why she had chosen that. Seema answered so that she could reach late. (Board Term-12012, Set EC2,048)

Answer:
(a) when the fancy dress competition in her school was.
(b) that it was after two weeks.
(c) whether she was taking part in that

Question 11.
Read the conversation given below and complete the paragraph that follows : (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,061)

Customer: Why is the meal so sour?
Waiter: Nobody has complained for five days sir, about the meal.
Customer: What! Where is the Manager?
Waiter: He has gone to some other hotel to take dinner, sir.

One day a customer was taking dinner in a hotel. He asked the waiter why (a)………………………. The waiter told him (b) ……………………….. At this, the customer was shocked and wanted to know where the Manager was. The waiter replied (c) ………………………..

Answer:
(a) the meal was so sour.
(b) that nobody had complained for five days about the meal.
(c) that he had gone to some other hotel to take dinner.

Question 12.
Read the conversation given below and complete the paragraph that follows : (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,049)

Teacher: Did you brush your hair this morning?
Asha: Yes, I did, but the wind blew it about while I was coming to school.
Teacher: Wear a hairband tomorrow.

The teacher asked Asha (a)…………………….. Asha replied that she had, but the wind (b)…………………….while she had been coming to school. The teacher instructed her (c)………………………
Answer:
(a) if she had brushed her hair that morning.
(b) had blown it about.
(c) to wear a hairband the next day.

Question 13.
Read the following conversation and complete the paragraph that follows : (3 marks)

Mother: Rita, finish your food.
Rita: I don’t want to have this food. You never give me a pizza or burger.
Mother: They are not good for health. You had pizza at your friend’s birthday party last evening.
Rita: OK, then give me French fries and shake. ‘
Mother: If you live only on junk food, you will spoil your health.

Mother told Rita (a)……………………….. Rita replied that (b)……………………….and told her mother that she never gave her a pizza or burger. Mother said that they were not good for health and reminded her (c)…………………… Rita then asked her mother to give her french fries and a shake. Mother warned her that if she lived only on junk food, she would spoil her health.

Answer:
(a) to finish her food.
(b) she did not want to have that food
(c) that she had pizza at her friend’s birthday party the evening before.

Question 14.
Read the conversation/dialogue given below and complete the paragraph that follows: (3 marks)

Patient: I want an appointment with the doctor for this evening.
Receptionist: I’m sorry, I can’t give you an appointment before the 20th.
Patient: But I could be dead by then!
Receptionist: That’s all right. I’ll ring up your wife and cancel the appointment in that case.

The patient (a)…………………..evening. The receptionist (b)…………………..an appointment before the 20th. The patient (c)…………………… The receptionist replied that it was all right as she would ring up his wife and cancel the appointment in that case.

Answer:

(a) told the receptionist that he wanted an appointment with the doctor for that
(b) replied that she was sorry but she could not give him
(c) exclaimed that he could be dead by then

Question 15.
Read the conversation given below and complete the paragraph that follows: (3 marks)

Patient: Good afternoon. I need to get an E.C.G. done. .
Receptionist: Sorry. Our machine is not working. You can come tomorrow.
Patient: What! But I think I’m having a heart attack now.
Receptionist: Oh! In that case, 1 will book you for a bypass and inform our Senior Cardiologist.

A patient went to the doctor’s clinic, greeted the receptionist, and said that (a)………………………. The receptionist apologized and told him (b) ………………………. She also added that (c) ……………………….. The patient reacted angrily and said he thought he was having a heart attack. To this, the receptionist replied that in that case she could book him for a bypass and inform their Senior Cardiologist.

Answer:
(a) he needed to get an E.C.G. done.
(b) that their machine was not working.
(c) he could come the next day.

2. Process Writing (3 marks each)

Question 1.
Given below are instructions on how to make cold coffee. Refer to the given notes and complete the paragraph : (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,046)

  • Pour 3/4 of a glass of cold milk in the mixer.
  • Add one teaspoonful of sugar and half a teaspoonful coffee powder to it.
  • Add a few ice cubes.
  • Switch on the mixer.
  • Coffee and sugar would blend with the milk and froth would appear on top.
  • Switch off the mixer.
  • Pour cold coffee in a tall glass.
  • Serve it cold.

To prepare cold coffee 3/4 of a glass of cold milk (a)…………………. One teaspoonful of sugar and half a teaspoonful of coffee powder (b)…………………to it. A few ice cubes are also added to this. The mixer (c)…………………. When froth appears on the milk, the mixer is switched off. After pouring it in a tall glass it is served cold.

Answer:
(a) is taken
(b) are added
(c) is switched on

Question 2.
Given below are the instructions on How to Make Orange Squash. Refer, to the notes and complete the paragraph given below: (3 marks)

  • Take 1 dozen fully ripe oranges
  • Remove the rind
  • Extract the juice
  • Strain through a thick cloth
  • Mix 1 /2 kg sugar, 1 /2 tea-spoonful citric acid
  • Add a pinch of potassium meta-bisulfate, a few drops of colour and essence
  • Stir till thoroughly dissolved

One dozen fully ripe oranges are taken. Their rinds (a)…………………and the juice (b)………………… Then the juice (c)…………………through a thick cloth into a stainless steel vessel. 1/2 kg of sugar, 1/2 teaspoonful of citric acid, a pinch of potassium meta – bisulphate, a few drops of colour and essence are added to the juice. The mixture is stirred till it is thoroughly dissolved.

Answer:
(a) are removed
(b) is extracted
(c) is strained

Question 3.
Given below are a set of instructions for using a clinical thermometer. Complete the paragraph describing the process of using a clinical thermometer: (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,052)

  • Wash the thermometer with fresh water thoroughly.
  • Stake it well to bring down the reading below 37°C.
  • Place the die bulb of the thermometer under the patient’s tongue.
  • Ask the patient to keep the mouth closed.
  • Keep the thermometer under the patient’s tongue for at least 2 minutes.
  • Take out the thermometer and read the temperature.

How to Use a Clinical Thermometer

The clinical thermometer (a)…………………with freshwater and the reading (b)…………………by shaking it well. Then the bulb of the thermometer (c)…………………under the patient’s tongue and he is asked to keep the mouth closed. The thermometer should be kept there for at least two minutes. It is then taken out and the temperature is read.

Answer:
(a) is washed
(b)) is brought down
(c) is placed

Question 4.
Given below are instructions on how to make lemonade. Refer to the notes and complete the paragraph: (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,048)

  • Take a glass of water.
  • Add four spoonfuls of sugar.
  • Squeeze the juice of a lemon and add.
  • Add salt, roasted cumin seed powder, and ice.
  • Serve chilled.

To prepare lemonade, a glass of water is taken and four spoonfuls of sugar (a)…………………to it. A lemon (b)…………………and juice is added to it. Salt, roasted cumin seed powder and ice (c)…………………. It is served chilled.

Answer:
(a) are added
(b) is squeezed
(c) are added and stirred

Question 5.
Given below are instructions on how to make instant coffee. Refer to the given notes and complete the paragraph: (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,083)

Put coffee powder and sugar into a cup – pour some hot milk – stir it well for 5 minutes – add hot milk to it – Add a pinch of cinnamon powder for flavour – serve hot.

To prepare instant coffee, coffee powder, and sugar (a)…………………in a cup. Some hot water (b)…………………into the cup and the mixture is (c)…………………for about 5 minutes. Hot milk is then added to it. It is then served hot with cinnamon powder for taste.

Answer:
(a) is put
(b) is poured
(c) stirred

Question 6.
Given below are instructions to make tomato soup. Read the given notes and complete the paragraph that follows: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,018)

Place tomatoes in a pan-fill the pan with water–add onions and green chilies –cook for 10 min.-remove from the pan–peel tomatoes–grind tomatoes, onion, green chilies–add salt to taste–boil and serve hot.

To prepare tomato soup tomatoes (a)…………………in a pan and the pan is filled with water. Onions and green chilies (b)…………………and cooked for 10 minutes. Tomatoes are then (c)…………………and peeled. Tomatoes, onions, and chilies are ground. After adding salt the mixture is boiled and served hot.

Answer:
(a) are placed
(b) are added
(c) removed from the pan

Question 7.
Given below are the instructions on dyeing a piece of cloth. Refer to the given notes and complete the , sentences given below: (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,039)

  • Take a strong, white-coloured cotton cloth.
  • Boil water and add the desired colour.
  • Dip the cloth in coloured hot water and soak it for half an hour.
  • Take the cloth out
  • Spread the cloth and let it dry.

A strong, white-coloured cotton cloth is taken. Water (a)…………………and the desired colour (b)…………………. The cloth (c)…………………in the coloured water for half an hour. The cloth is taken out. Finally, it is spread and allowed to dry.

Answer:
(a) is boiled
(b) is added to it
(c) is soaked

Question 8.
Given below are the instructions on how to use a thesaurus. Refer to the given notes and complete the paragraph: (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,061)

  • Locate the word for which you need synonyms in the Thesaurus.
  • Note the number given after that word.
  • Look up the alternatives listed against that number.
  • Choose the one that best suits the purpose.

First, the word for which (a)…………………in the Thesaurus. Next, the number given is noted. After these alternatives listed (b)…………………. Finally, the one best (c)………………….

Answer:
(a) synonyms are needed is located
(b) are looked up against the number
(c) that suits the purpose is chosen

Question 9.
Read the instructions given below and complete the following: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,053)

  • Don’t leave valuables inside your vehicle.
  • Don’t display large sums of cash in public.
  • Don’t touch any unidentified object.
  • Don’t get distracted by unknown persons trying to approach you with any offer of help.

Make your city safe and sound by following certain instructions. No valuables (a)…………………inside a vehicle as they may attract anti-social elements. While carrying cash it (b)…………………. If we find some unidentified object lying in the market it (c)………………… We should not get distracted by unknown persons trying to approach us with an offer to help.

Answer:
(a) should be left
(b) should not be displayed in public
(c) should not be touched

Question 10.
Given below are the instructions on how to make coconut burfi. Refer to the given notes and complete the paragraph: (3 marks) (Board Term-I 2012, Set EC2,059)

Stir together grated coconut mid condensed milk — cook on high in the microwave for 7 mins — switching off, opening and stirring every 30 seconds — add the almonds and cardamom in the hot and bubbling coconut mixture-pour the mixture into the prepared pan.

To prepare ‘coconut burfi’ grated coconut and condensed milk are stirred together in a large microwave-safe bowl. Then, it (a)………………..on high in the microwave for 7 minutes. It (b)……………….., opened, and stirred every 30 seconds. When the coconut mixture is hot and bubbling, almonds, and cardamom (c)………………… The mixture is poured into a prepared pan and after cooling, cut into small squares with a greased knife.

Arts.
(a) is cooked
(b) is switched off
(c) are added

Question 11.
Some steps for an experiment to prove that unlike charges attract each other. Complete the paragraph given below, using suitable words. (3 marks) (Board Term-I 2011, Set 42)

  • Take a hard rubber rod and a piece of flannel.
  • Electrify the rod by rubbing it with flannel.
  • Suspend the rod with a silk thread.
  • Electrify a glass rod by rubbing it with a silk cloth.
  • Bring the glass rod near the suspended rubber rod.
  • The glass rod would attract the rubber rod.

First of all, a hard rubber rod and a piece of flannel are taken. The rod is, then (a)…………. A glass rod is, then, (b)……………….. by rubbing it with a silk cloth. The glass rod (c)……………….. near the suspended rubber rod. The rubber rod will be attracted by the glass rod.

Answer:
(a) electrified
(b) again electrified
(c) is then brought

Question 12.
Using the information given below, complete the paragraph that follows. The fust one has been done as an example. Don’t write the printed words. (3 marks) (Board Term-I 2011, Set 29)

(i) Cut a fresh onion into small pieces.
(ii) Boil these pieces in 10 ml of distilled water for 3-4 min.
(iii) Coal the solution.
(iv) Filter the content to be used as food extract.
(v) Perform Benedict’s test.
(vi) The solution turns green, then orange, and finally red.
(vii) This confirms the presence of glucose in onion.

In order to test the presence of glucose in onions, the following experiment must be performed. First, the onion is cut into small pieces. Then these onion pieces (a)……………….. for 3-4 minutes. The solution is allowed to cool. It is then (b)………………… Now (c)……………….. on the content. You will observe that initially, the solution turns green, then orange, and finally red. Thus, the presence of glucose in onion is confirmed.

Answer:
(a) are boiled in 10 ml of distilled water.
(b) filtered to be used as food extract.
(c) Benedict’s test is performed.

Question 13.
Given below are instructions for making soup. Refer to the given notes and complete the paragraph that follows: (3 marks)

  • Mix the soup powder with 750 ml, of water without allowing it to form lumps.
  • Pour the mixture into a heavy-bottomed vessel.
  • Bring it to boil, stirring continuously.
  • Let the soup simmer for five minutes.
  • Pour the soup into soup bowls and serve garnished with fried croutons.

The packet containing soup powder is opened and the contents are mixed with 750 ml of water without allowing it to form lumps. The mixture (a)…………………into a heavy-bottomed vessel. It is stirred (b)…………………boil. The soup (c)…………………on a slow flame for five minutes. Finally, after the soup is ready, it is served garnished with fried croutons.

Answer:
(a) is poured
(b) and brought to boil
(c) is allowed to simmer

3. News Headlines (3 marks each)

Question 1.
Read the newspaper headlines given below. Complete the sentences that follow: (3 marks) (Board Term-1 2014, Set EC2,049)

(a) 70% INFANT DEATHS IN-FIRST 29 DAYS
Nearly 70% of infant deaths in the country in the year 2010…………………..during the first 29 days of the infant’s life.
(b) PARKING ROW: MAN BATTERED TO DEATH
A 45-year-old autorickshaw driver…………………..to death over a parking issue in Geeta Colony on Sunday.
(c) MINOR POLIO VICTIM HURT IN HOSPITAL
17-year-old polio afflicted girl …………………..inside a government hospital.

Answer:
(a) took place
(b) was beaten
(c) was hurt

Question 2.
Read the news items given below. Use the information in the headlines to complete the sentences that follow: (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,058)

(a) Govt, raises DA; announcement made
The government…………………..for its employees with effect from 1st July 2012
(b) Kalka Shatabdi cancelled due to heavy rains
The heavy rains caused flooding of the railway tracks because of which Kalka Shatabdi
(c) Petrol, diesel prices likely to be raised
The government…………………..the prices of petrol and diesel to ensure that the public sector oil companies do not face losses

Answer:
(a) has announced a raise in DA
(b) has been cancelled
(c) is considering raising

Question 3.
Read the newspaper headlines given below and complete the news items: (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,038)

(a) NEGLECT CAUSED MALL TRAGEDY, SAYS PROBE
The tragedy at The Great Adventure Mall…………………..due to neglect on the part of authorities.
(b) FOUR HURT AS CYLINDER BLAST TRIGGERS COLLAPSE
Four members of a family including two children…………………..when portions of their first-floor house collapsed following a gas cylinder explosion in Delhi’s Nand Nagri on Sunday morning.
(c) TWO AUTO – LIFTERS NABBED, POLICE CRACK 30 CASES
The South District Police claims to have …………………..the arrest of two persons on Sunday.

Answer:
(a) was caused
(b) were injured
(c) cracked 30 cases of auto-lifting with

Question 4.
Read the given headlines and complete the reports that follow: (3 marks) (Board Term-1 2012, Set EC2,034)

(a) CHIEF SEEKS MORE TIME FROM CBI
NEW DELHI: Army chief General VK Singh…………………..the CBI for more time to provide details on his allegation that he was offered ?Rs.14 crore bribe.
(b) Rs.1 CR TO THE WIFE OF ACCIDENT VICTIM
The Delhi High Court…………………..a compensation of ? 1 crore to the widow of a businessman who died in a road accident five years ago.
(c) DEATH PENALTY TO THREE FOR KILLING GIRL OVER PROPERTY
NEW DELHI: A man, along with his daughter and son…………………..death penalty by a Delhi court for burning alive his daughter-in-law to comer her property.

Answer:
(a) has asked
(b) has awarded
(c) have been given

Question 5.
Read the heading given below and complete the news stories : (3 marks)

(a) Pawar, Daughter Deny Involvement In IPL
Sharad Pawar and his daughter Supriya Sule on Friday………..cricket team.
(b) IM Declared Terror Outfit
The Indian Mujahideen (IM), suspected to be a shadow outfit of the banned Students’ Islamic Movement of India………………a terror outfit.
(c) 5 Passengers Killed as Train Rams into Mini-Bus
…………at an unmanned level crossing on Friday when a train rammed into a mini-bus.
Answer:
(a) denied having any involvement in any Indian Premier League
(b) has been declared
(c) Five persons were killed

Question 6.
Read the news items given below. Use the information in the headlines to complete the sentences. Write the answer in your answer sheet against the correct blank numbers. Do not copy the whole sentences: (3 marks) (Board Term-1 2011, Set 16)

(a) Stone chamber of 3rd-century tomb unveiled
A third-century stone chamber…………………by Japanese archaeologists today. It was excavated from an ancient tomb in Nara.
(b) Abducted Bengal cop released by Maoists.
Two days after being taken hostage, police officer A. Dutt…………………unharmed by the Maoists in Lalgarh.
(c) Singaporean trade team to visit India.
According to the Singapore Chamber of Commerce, a high-level trade team…………….. India soon to finalize the setting up of the trade development council in New Delhi.

Answer:
(a) has been unveiled
(b) has been released
(c) will be visiting/is going to visit

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *