Skip to content

CBSE Class 10 English Main Course Book Unit 2 Education Chapter 2 Educating the Girl Child

CBSE Class 10 English Main Course Book Unit 2 Education Chapter 2 Educating the Girl Child

CBSE Class 10 English Main Course Book Unit 2 Education Chapter 2 Educating the Girl Child

Textual Exercises

Question 1.
Working in pairs, answer the following questions :

  • Name two states with the lowest female literacy.
  • Name two states with the highest female literacy.
  • Name two states that rank second in female literacy.

Answer:

NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 2 Education Chapter 2 Educating the Girl Child Q1

Question 2.
What do you think are the causes for female illiteracy in India ?

  • ……………………………………………………………………….

Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 2 Education Chapter 2 Educating the Girl Child Q2

Question 3.
Read the following short story The whole world came together
Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 2 Education Chapter 2 Educating the Girl Child Q3

Question 4.
On the basis of your reading of the story and the discussion between the girls in the following picture, have a whole class discussion on-The Need to Recognize and Empower the Girl Child.
Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 2 Education Chapter 2 Educating the Girl Child Q4

Question 5.
Read the following extract on Girl Child Education
Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 2 Education Chapter 2 Educating the Girl Child Q5
Question 6.
On the occasion of Women’s Day, your school Literary Club organizes a Speech Competition on the topic-“Empowering the Girl Child is the Best Way to Empower the Nation.” On the basis of the input given above and your own ideas, draft the speech.

When giving your speech :

  • Stand
  • Make sure you look at every member of your audience while speaking
  • Use questions, so as to involve your audience e.g. “Did you know that ………. ?” “I wonder how many of you are aware ……… ?”
  • Speak up so that everyone can hear you
  • Pause occasionally
  • Don’t talk too fast

Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 2 Education Chapter 2 Educating the Girl Child Q6

Question 7.
Girls’ Enrolment:
Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 2 Education Chapter 2 Educating the Girl Child Q7

Question 8.
Did you note that in spite of the Government’s initiatives and provisions made for the girl child, the statistics shown in the enrolment position of girls in primary and upper primary are not very encouraging. Write a letter to the editor of a national daily, expressing your concern about the issue and the need to work on a war footing to counter the problem of poor enrolment of girls.
Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 2 Education Chapter 2 Educating the Girl Child Q8

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.