Skip to content

English Workbook Class 10 Solutions Integrated Grammar Practice 2

English Workbook Class 10 Solutions Integrated Grammar Practice 2

CBSE Class 10 English Workbook Solutions Integrated Grammar Practice 2

Question 1.
Complete the passage on hypertension by choosing the correct options from those given below.

There are two kinds of hypertension : secondary and primary. Secondary hypertension has organic causes. It (a) ______ be caused by either obstructive kidney disease, tumours of the brain, thyroid or adrenal glands (b) ______ narrowing of the aorta. It is more common (c) ______ younger people and surgery usually (d) ______ the pressure to normal levels. Primary hypertension is a silent killer. It shows no obvious symptoms (e) ______ it is well advanced, (f) ______ the (g) ______ common contributory factors are obesity, diabetes, excessive salt intake, smoking, emotional stress and (h) ______ family history of high blood pressure.
(a) (i) may
(ii) will
(iii) could
(iv) might

(b) (i) and
(ii) or
(iii) but
(iv) so

(c) (i) in
(ii) with
(iii) for
(iv) of

(d) (i) restored
(ii) is restoring
(iii) restores
(iv) will restore

(e) (i) until
(ii) while
(iii) unless
(iv) before

(f) (i) Between
(ii) of
(iii) Among
(iv) Besides

(g) (i) many
(ii) more
(iii) some
(iv) most

(h) (i) a
(ii) the
(iii) your
(iv) one

Answers:

(a) – (i) may
(b) – (ii) or
(c) – (i) in
(d) – (iii) restores
(e) – (i) until
(f) – (i) Between
(g) – (i) most
(h) – (iv) one’s

Question 2.
Rajani and Vikram are discussing their plans for the evening. Complete the dialogue by choosing the correct options.
Vikram (a) ________ on TV last week?
Rajani : No, (b) ________ Did you see the programme?
Vikram : Yes, it was very interesting. The guests on the show were M S Dhonï and Yuvraj Singh.
Rajani : Oh how sad that I missed it. (c) ________
Vikram : Don’t worry. (d) ________

(a) (i) Did you watched the Talk Show programme
(ii) Were you watching the Talk Show programme
(iii) Did you watch the Talk Show programme
(iv) Do you watch the Talk Show programme

(b) (i) I had just switched the TV on when some guests arrived.
(ii) I have just switch the TV on when some guests arrived.
(iii) I was just switching the TV on when some guests had arrived.
(iv) I just switched the TV on when some guests were arriving.

(c) (i) I wish I can seen it
(ii) I wish I could have seen it
(iii) I wish I have seen it
(iv) I wish I had seen it

(d) (i) I had taped it so you could see it
(ii) I am taping it so you can see it
(iii) I have taped it so you can see it
(iv) I will tape it so you can see it

Answers:

(a) (iii) Did you watch the Talk Show programme
(b) (i) I had just switched the TV on when some guests arrived.
(c) (iv) I wish I had seen it.
(d) (iii) I have taped it so you can see it.

Question 3.
Given below are some instructions for preparing an omelette. Complete the following paragraph on the basis of these instructions.
(a) Take two eggs. Break them in a bowl and beat them after adding a pinch of salt and pepper.
(b) Add a spoonful of water and beat the eggs again.
(c) Put a pan on the stove and light the gas. Pour one teaspoon of ghee or butter into the pan.
(d) When the ghee or butter becomes hot, pour the beaten eggs into the frying pan.
(e) After some time when the omelette is set, loosen it from the sides of the pan.
(f) Slip a knife under the omelette, fold it and serve it hot with green chillies and chopped onion.
Two eggs (a) __________ adding a pinch of salt and pepper. A spoonful (b) __________. A teaspoon of ghee or butter is heated in a frying pan. The beaten eggs (c) __________. After sorne time, when (d) __________. A knife is slipped under the omelette and (e)__________ with green chillies and chopped onion, etc.
Answers:

(a) are taken, broken and beaten in a bowl
(b) of water is added
(c) are poured into the frying pan
(d) the omelette is set, is loosened from the sides of the pan
(e) is folded and served hot

Question 4.
Read the conversation given below carefully and complete the following passage by filling in the blank spaces appropriately.
Mr Goel : Have you booked the rooms in the Hotel for our holiday ?
Mrs Goel : Yes I have. I asked them to book a double room on the tenth floor.
Mr Goel : Why did you ask for a room on the tenth floor ?
Mrs Goel : The view from there is really great.
Mr Goel : Have you forgotten I am afraid of lifts ?
Mr Goel inquired from his wife (a) __________. She
replied that she had and added (b) __________. Mr
Goel then wanted to know (c) __________ to
which Mrs Goel replied (d) __________. At
that an upset Mr Goel wanted to know (e) __________.
Answers:

(a) if she had booked the rooms in the Hotel for their holiday
(b) that she had asked them to book a double room on the tenth floor
(c) why she had asked for a room on the tenth floor
(d) that the view from there was really great
(e) if she had forgotten he was afraid of lifts

Question 5.
Rearrange these words/phrases to form meaningful sentences.

Question 1.
greatest mysteries/bird life/migration/one of the/ofiis
Answer:
One of the greatest mysteries of bird life is migration.

Question 2.
ringing of the/on migration/most/has come/from/information/young and adult birds
Answer:
Most information on migration has come from ringing of the young and adult birds.

Question 3.
stamped with/a light aluminium ring/a number and return address/is fastened/before it/ leaves the nest/to the bird
Answer:
A light aluminium ring stamped with a number and return address is fastened to the bird before it leaves the nest.

Question 4.
a special register/released/a detailed record/and/is kept in/is/the bird/then
Answer:
A detailed record is kept in a special register and the bird is released then.

Question 5.
extensively employed/the method/of/has been/ringing birds/factual data/in recent years/in Europe and America/for collecting
Answer:
The method of ringing birds has been extensively employed in Europe and America in recent years for collecting factual data.

Question 6.
Below is a dialogue between two friends. Each line contains an error. Underline each error and write your correction in the space provided.
A : It’s no good, Ramesh. I can’t find it nowhere. anywhere
B : Where have you put it yesterday ? Think carefully. – did
A : Well, I put it on the drawer first of all because – in
I thought it could be safe. Then Anu said that it – would
was a silly place so I put it over the floor where, – on
everyone could see it. But I fell on it! After that – this
I noticed the top was broke so I repaired it and – broken
put it someone else. Then I was so tired that Anu – somewhere
suggests I had a cool drink, – suggested
B : If I were you, I would look in a fridge. – the
A : hey! You’re right …. it’s in the fridge. I should – may
have left them there when I got my drink. Thanks! – it

Question 7.
In the passage given below, one word has been omitted in each line. Write the missing word along with the word that comes before and the word that comes after it in your answer sheet against the correct blank number. Ensure that the word that forms vour answer is underlined.

Human blood contains kinds of material, (a) contains so kinds
including white blood cells the platelets. (b) cells the
But most coin mon in all blood tvpes (c) But the most
are red-blood cells. When you not have (d) you do not
enough of, your body becomes anaemic. (e) of these
New research is fnially solving few of the (f) solving a few
mysteries surrounding ceLls. Some invertebrates (g) surrounding the cells
and all vertebrates carry the oxygen an iron-rich (h) oxygen and an
protein called haemoglobin which is present inside red-blood cells.

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.