English Workbook Class 10 Solutions Unit 14 Prepositions

English Workbook Class 10 Solutions Unit 14 Prepositions

 

CBSE Class 10 English Workbook Solutions Unit 14 Prepositions

Question 1.
You are already very familiar with common prepositions such as at, on and in. So, this short unit will focus on some of the less common but very useful ones. They are listed in the diagram below.

See the Workbook on Page 275

Question 2.
Look at the following :

See the Workbook on Page 276

Which one of the following explanations matches the above sentences ? Write the letter in the box.
Answer:

English Workbook Class 10 Solutions Unit 14 Prepositions 1

Question 3.
Read this paragraph. Underline the two prepositions from A.1 above. Then circle the time period they are referring to.

When the Nalaban Bird Sanctuary was flooded during (the monsoons), the flamingos disappeared temporarily. Some of them were spotted on other islands in the lake. However, the long-legged birds flew back to the lake throughout (the winter months). A record amount of migration was noticed in (the first week of January).
Answer:
When the Nalaban Bird Sanctuary was flooded during the (monsoons) disappeared temporarily. Some of them were spotted on other islands in the lake. However, the long-legged birds flew back to the lake throughout (the winter months) A record amount of migration was noticed in (the first week of january)

Match each of the two prepositions above with its dictionary definition below :

English Workbook Class 10 Solutions Unit 14 Prepositions 2

Answer:

English Workbook Class 10 Solutions Unit 14 Prepositions 3

Question 4.
Complete the sentences below with appropriate prepositions.

  1. My grandfather is always complaining ________ the pain in his back.
  2. The pilot blamed his colleague losing ________ their way.
  3. An infant depends ________ its mother for food.
  4. He is worried ________ his bad results.
  5. They’re very fond ________ tennis
  6. You were absent ________ the science club yesterday
  7. I was angry ________ my brother for breaking my tape recorder.

Answers:

  1. of
  2. for
  3. upon/on
  4. over/about
  5. of
  6. from
  7. with

Now refer to a dictionary and find out the prepositions that are normally used with the following words :

complain, blame, depend, fond, absent and angry.

Answers:

  • complain about, complain of, complain to
  • blame for
  • depend upon, depend on
  • fond of
  • absent from
  • angry with, angry at, angry to

Question 5.
Take five different prepositions from the chart in A.1. Then write five sentences containing one each of those prepositions on a piece of paper. But leave out the prepositions in each. Then hand your piece of paper to a partner. She/he must complete your sentences, using the correct prepositions.

  1. There is a garden __________ my house.
  2. Distribute the sweets __________ forty children.
  3. The son was sitting __________ his father’s knee.
  4. My house is just __________ the street.
  5. Rishi was a quick waLker. He soon got __________ the others.

Answers:

  1. in front of
  2. among
  3. astride
  4. across
  5. ahead of

Question 6.
Fill appropriate prepositions in the blanks in the following sentences :

(a) Since Raju is clever __________ painting, he should join an art academy.
(b) They accused their neighbours __________ dumping garbage in front of their house.
(c) The students agreed __________ their teacher’s suggestion regarding the choice of place for an excursion.
(d) He had to leave the firm because his superiors did not agree __________ him on many issues.
(e) We should abide __________ the constitution of our country.
(f) All the furniture in my office is made __________ wood.
(g) Sugar is made __________ sugar beet and sugarcane.
(h) The two countries entered __________ an agreement to increase bilateral trade.
(i) Though Rahul does not like his rather imperious uncle, he tries to be polite __________ him.
(j) The principal congratulated the school basketball team __________ their success in the inter-school tournament.

Answers:

(a) at
(b) of
(c) to
(d) with
(e) by
(f) of
(g) from
(h) into
(i) with
(j) on

Question 7.
Correct the following sentences.

(a) It is essential that we discuss about your proposal before reaching any decision.
(b) The class fell silent as the teacher entered into the classroom.
(c) I have been living here since four years.
(d) The tournament will be held between Monday to Friday.
(e) Rani closely resembles to her maternal aunt.
(f) As the train was approaching to the station, someone pulled the chain and brought it to a halt.
(g) Connectors are also called as discourse markers.

Study sentences (a), (b), (e), (f) and (g). What conclusion can you draw from these examples about the correct use of prepositions ?

Answers:

(a) It is essential that we discuss your proposal before reaching any decision.
(b) The class fell silent as the teacher entered the classroom.
(c) I have been living here for four years.
(d) The tournament will be held from Monday to Friday.
(e) Rani closely resembles her maternal aunt.
(f) As the train was approaching the station, someone pulled the chain and brought it to a halt.
(g) Connectors are also called discourse markers.

In sentences (a), (b), (e), (f) and (g), prepositions are not required. The verbs used in them do not need prepositions.

Question 8.
Read the following sentences in which prepositions occur before particular words and expressions.

(a) Let’s go in the car instead of by bus.
(b) Seen from his point of view, the proposal seems quite reasonable.

Now fill appropriate prepositions in the blanks to complete the following sentences.
Answers:

(a) In my opinion, he should have accepted the offer.
(b) Who is the woman in a dark red saree ?
(c) Is there any good show on the TV tonight ?
(d) The old man would have died if he had not been taken to the hospital in time.
(e) The Chairman of the Board wanted the meeting to start exactly on time.

Question 9.
Pilloo has always had problems with prepositions. Edit this letter for him. Delete the incorrect prepositions and/ or insert the correct one wherever you think it is necessary. (There are eight mistakes altogether.)

Anand Bhawan Udaipur
27 January 20 — —
Dear Binod

I must say time really flies ! Because of lack of time, I couldn’t write to you earlier. The great news is Anil is marrying with a Sikkimese girl. I must say he’s a lucky guy ! Reena wasn’t too happy for it and Anil was very rude with her. He said he didn’t care for her opinion. She wasn’t nice with me either.

I’ve had no time for practice so I’m not taking part at the Athletics meet. I’m no good at either the high jump or the long jump and going there without practice would make it worse.

Yes, do write to Yak and Yeti Travels asking for details from their special offer. If it’s within our budget, it’ll be a great holiday. Write when you can.

Love
Pilloo

Answer:

Anand Bhawan
Udaipur
27 January, 20 — —

Dear Binod

I must say time really flies ! Because of lack of time, I couldn’t write to you earlier. The great news is Anil is marrying a Sikkimese girl. I must say he’s a lucky guy ! Reena wasn’t happy with it and Anil was very rude to her. He said he didn’t care for her opinion. She wasn’t nice to me either.

I’ve had no time for practice so I’m not taking part in the Athletics meet. I’m no good in either the high jump or the long jump and going there without practice would make it worse.

Yes, do write to Yak and Yeti Travels asking details about their special offer. If it’s in our budget, it’ll be a great holiday. Write when you can.

Love
Pilloo

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *