NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 6 The Duck and the Kangaroo

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 6 The Duck and the Kangaroo

Click here to get access to the best NCERT Solutions for Class 8 English. Each and every question of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 6 The Duck and the Kangaroo has been answered with easy to download solutions in PDF format.

The Duck and the Kangaroo NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 6

The Duck and the Kangaroo NCERT Text Book Questions and Answers

The Duck and the Kangaroo Working with the poem (Page 99)

Question 1.
Taking words that come at the end of lines, write five pairs of rhyming words. Read each pair aloud.
For example: pond-beyond
Answer:
hop-stop; Duck-luck; back-quake; bold-cold; rocks-socks,

Question 2.
Complete the dialogue.
Duck : Dear Kangaroo! Why don’t you ………..
Kangaroo: With pleasure, my dear Duck, though………………..
Duck: That won’t be a problem. I will…………..
Answer:
Duck: Dear Kangaroo! Why don’t you take me on a ride on your back!
Kangaroo : With pleasure, my dear Duck though your feet are unpleasantly wet.
Duck : That won’t be a problem. I will wear worsted socks and a cloak.

Question 3.
The Kangaroo does not want to catch ‘rheumatism’. Spot this word in stanza 3 and say why it is spelt differently. Why is it in two parts ? Why does the second part begin with a capital letter?
Answer:
Roo-Matiz is written to give similarity to ‘rheumatism’. To give the rhyme of Kangaroo in the second line, ‘roo’ has been written in the first line. The second part is the first alphabet of a new line in poetry, so it is written with a capital letter.

Question 4.
Do you find the poem humorous ? Read aloud lines that make you laugh.
Answer:
The poem is called humorous in the manner of text and talking.
The following lines make us laugh:
(i) Your feet are unpleasantly wet and cold
And would probably give me the Roo-Matiz!
(ii) And I bought four pairs of worsted socks
(iii) And everyday a cigar I’ll smoke………
(iv) …… sit steady, and quite at the end of my tail!

The Duck and the Kangaroo Introduction

This poem is about two friends-The Duck and the Kangaroo-set out on a long pleasure trip around the world. The Kangaroo, though happy to carry the Duck all the way on the tip of his tail, but is wary of her wet feet. The Duck suggests a solution. She puts woollen socks in its feet and a coat to keep out the cold. Kangaroo feels comportable over land and sea.

The Duck and the Kangaroo Word Notes

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 6 The Duck and the Kangaroo
The Duck and the Kangaroo Complete Hindi Translation

1. Said the Duck .. ….. the Kangaroo.(Page 97)

बत्तख ने कंगारू से कहा-हे दयालु! आप खेतों के ऊपर और पानी पर किस प्रकार फुदक लेते हो। ऐसा लगता है कि आप कभी रूकेंगे नहीं। मेरा जीवन तो नीरस है इस गन्दे तालाब में और तिसपर मैं इस संसार से परे जाने की इच्छुक हूँ। काश! मैं आपकी तरह फुदक पाती!” बत्तख ने कंगारू से कहा।

2. Please give ………… ……………. Kangaroo. (Pages 97-98)

‘कृपा मुझे अपनी पीठ पर सवारी दे दो!” बत्तख ने कंगारू से कहा। “मैं एक दम खामोश बैठी रहँगी और पूरे दिन भर ‘क्वैक’ के अतिरिक्त कुछ नहीं कहूँगी। और हम धरती पर और समुद्र के ऊपर हँसी खुशी चारों ओर घूमेंगे; कृपया मुझे सैर पर ले चलो! हे कंगारू!” बत्तख ने कंगारू से कहा।

3. Said the .. ………… the Kangaroo.(Page 98)

कंगारू ने बत्तख को कहा, “इसके लिए विचार करने की आवश्यकता है। पूरी तरह से देखने पर शायद यह मेरा अहोभाग्य हो सकता है, केवल एक आपत्ति सी प्रतीत होती है, जो, यदि तुम मुझे कडुवा बोलने को दो तो, वह है-तुम्हारे पैर बेकार, गीले तथा ठण्डे हैं। और शायद मुझे संधिवात से पीड़ित कर देंगे।” कंगारू ने कहा।

4. Said the Duck …….. ……… Kangaroo!’.. (Page 98)

बत्तख बोली, “जब मैं चट्टानों पर बैठती हूँ, मैंने इस पर काफी कुछ सोचा है। और मैं चार जोड़ी ऊनी जुराबें लाई जो मेरे गद्दीदार पैरों में फिट बैठते हैं। और सर्दी से बचने के लिए मैंने एक लबादा खरीद लिया है, और प्रतिदिन मैं एक सिगार पी लूंगी। ये सभी कुछ मैं अपने प्रिय कंगारू के लिए कंरूगी-सत्य प्रेम के लिए करूंगी।”

5. Said the …. …………. Kangaroo? (Page 98)

कंगारू वोला! मैं तैयार हूँ! इस धुंधली चांदनी में। लेकिन प्रिय बत्तख, ‘मुझे संतुलन में रखने के लिए तुम्हें स्थिर बैठना होगा और मेरी पूंछ के अंतिम सिरे पर खामोश बैठे रहने होगा। इस प्रकार वे उछलते-कूदते चले और उन्होंने सारे विश्व के तीन चक्कर लगाये। और बत्तख तथा कंगारू जैसा खुश कोई भी नहीं था।

The Duck and the Kangaroo MCQs Multiple Choice Questions

Question 1.
How many pairs of socks did the Duck have ?
(a) two pairs
(b) three pairs
(c) four pairs
(d) five pairs
Answer:
(c) four pairs

Question 2.
Your feet are unpleasantly wet and cold.” Who spoke, to whom?
(a) Duck to Kangaroo
(b) Duck to Cricket
(c) Kangaroo to Duck
(d) Kangaroo to Cricket
Answer:
(c) Kangaroo to Duck

Question 3.
Which disease did Kangaroo fear to get from wet feet?
(a) cough and cold
(b) rheumatism
(c) pneumonea
(d) none of the above
Answer:
(b) rheumatism

Question 4.
I wish I could hop like you! Who spoke these words ?
(a) Kangaroo
(b) Duck
(c) Dee
(d) Jelly Bo Lee
Answer:
(b) Duck

Question 5.
‘My life is a bore in this nasty pond’. Whose life is referred to ?
(a) Kangaroo
(b) Duck
(c) Ant
(d) Lee
Answer:
(b) Duck

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *