NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports

NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports

CBSE Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports

Textual Exercises

Question 1.
Discuss in small groups and select two games that, according to you, develop us the best (a) physically, (b) mentally and (c) socially. Give reasons for your choice.

Physically : __________ and __________ Reasons for our choice : __________
Mentally : __________ and __________ Reasons for our choice : __________
Socially : __________ and __________ Reasons for our choice : __________

Answer:

NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports Q1

Question 2.
There are hundreds and thousands of sports and games being played all over the world. However, we can place them under the following categories in order to know about them in a more convenient and systematic manner. Some of the categories are as follows :

  1. Team Sports
  2. Athletics
  3. Gymnastics
  4. Racquet Sports
  5. Water Sports
  6. Combat Sports
  7. Target Sports
  8. Motor Sports
  9. Equestrian Events
  10. Adventure, Fun and Indigenous Sports

Working in small groups of 4-5 students, discuss and place the sports and games given below in the category to which each of them belongs.
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports Q2
Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports Q2.1

Question 3.
punctuate the following passage

a new age cycle rickshaw that is light on both the pockets and the calf muscles of rickshaw pullers mobile games designed to battle life threatening diseases like hiv/ aids and tb and a low cost computer that enables visually challenged students to read the textbooks these are all new inventions

these are not innovations designed by phunjshuk wanngduaka ranchhoddas shamaldas of chanchad of 3 idiots fame much before aamir khan’s rancho made innovation a household word these simple but powerful ideas were being quietly conceptualised and put to practice by enterprising Indians in various comers of the country.
Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports Q3

Question 4.
Read this rags-to-riches story of a professional golfer from India.
Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports Q4
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports Q4.1

Question 5.
Given below are some qualities that a human being may possess. On the basis of your reading of the passage, pick three qualities that you think the ace Indian golfer Ashok Kumar possesses and using incidents or statements justify your choice in a short paragraph of around 100-150 words.

(a) pride
(b) frankness
(c) jealousy
(d) humility
(e) perseverance
(f) compassion
(g) goal orientation

Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports Q5

Question 6.
The journalist has used some lovely words and expressions in the above ‘story’. Match the words or groups of words with the meanings given.
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports Q6
Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports Q6.1

Question 7.
Use the above words and expressions in meaningful sentences of your own. You may use more than a sentence to bring out the meaning clearly.
Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports Q7

Question 8.
You must be fond of a sport or any hobby like painting or dancing or singing. Imagine that you have become a star in your field of interest. One day, you meet a poor boy with a lot of talent, but no resources to get himself the facilities to nurture his talent. As a successful person, who is very interested in nurturing his talent, you decide to become his mentor. How would you go about doing it ? Write a diary entry on any given date ten years from now about the feelings that the young but poor talented person evoked in you and the plans you thought of to develop his potential.
Answer:
NCERT Solutions for Class 10 English Main Course Book Unit 1 Health and Medicine Chapter 4 The World of Sports Q8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *