NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1

Ex 13.1 Class 10 Maths Question 1.
2 cubes each of volume 64 cm3 are joined end to end. Find the surface area of the resulting cuboid.
Solution:

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Pdf Q1

Ex 13.1 Class 10 Maths Question 2.
A vessel is in the form of a hollow hemisphere mounted by a hollow cylinder. The diameter of the hemisphere is 14 cm and the total height of the vessel is 13 cm. Find the inner surface area of the vessel.
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Pdf Q2

 

Ex 13.1 Class 10 Maths Question 3.
A toy is in the form of a cone of radius 3.5 cm mounted on a hemisphere of the same radius. The total height of the toy is 15.5 cm. Find the total surface area of the toy.
Solution:
Ex 13.1 Class 10 Maths NCERT Solutions Q3

Ex 13.1 Class 10 Maths Question 4.
A cubical block of side 7 cm is surmounted by a hemisphere. What is the greatest diameter the hemisphere can have? Find the surface area of the solid.
Solution:
Exercise 13.1 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q4

Ex 13.1 Class 10 Maths Question 5.
A hemispherical depression is cut out from one face of a cubical wooden block such that the diameter d of the hemisphere is equal to the edge of the cube. Determine the surface area of the remaining solid.
Solution:
Ch 13 Maths Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q5

Ex 13.1 Class 10 Maths Question 6.
A medicine capsule is in the shape of a cylinder with two hemispheres stuck to each of its ends. The length of the entire capsule is 14 mm and the diameter of the capsule is 5 mm. Find its surface area.
Solution:
Chapter 13 Maths Class 10 NCERT Solutions PDF Q6

Ex 13.1 Class 10 Maths Question 7.
A tent is in the shape of a cylinder surmounted by a conical top. If the height and diameter of the cylindrical part are 2.1 m and 4 m respectively, and the slant height of the top is 2.8 m, find the area of the canvas used for making the tent. Also, find the cost of the canvas of the tent at the rate of Rs 500 per m2. (Note that the base of the tent will not be covered with canvas.)
Solution:
Ex 13.1 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q7

Ex 13.1 Class 10 Maths Question 8.
From a solid cylinder whose height is 2.4 cm and diameter 1.4 cm, a conical cavity of the same height and same diameter is hollowed out. Find the total surface area of the remaining solid to the nearest cm2.
Solution:
Ex 13.1 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q8

Ex 13.1 Class 10 Maths Question 9.
A wooden article was made by scooping out a hemisphere from each end of a solid cylinder, as shown in figure. If the height of the cylinder is 10 cm, and its base is of radius 3.5 cm, find the total surface area of the article.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Q9
Solution:
Exercise 13.1 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q9

Class 10 Maths Surface Areas and Volumes Mind Maps

Surface Areas and Volumes of Solids

(i) Cuboid:

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 1
Volume = l × b × h
Total surface area = 2 [lb + bh + hl]
Lateral surface area = 2 [bh + hl]
Diagonal of the coboid = 2+b2+h2

(ii) Cube:

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 2
Volume = a3
Total surface area = 6a2
Lateral surface area = 4a2
Diagonal of a cube = √3a

(iii) Cylinder:

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 3

(a) Right circular cylinder:

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 4
Volume = πr2h
Curved Surface Area = 2nrh
Total Surface Area= 2πrh + 2πr2 = 2πr(r + h)

(b) Right circular hollow cylinder:

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 5
Let r and R be internal & external radii.
Volume = n(R2 – r2)h
Curved Surface Area = 2π(R + r)h
Total Surface Area = 2π(R + r)h + 2π(R2 – r2)
= 2π(R + r)(h + R — r)

(iv) Right circular cone:

Slant height, l = r2+h2
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 6
Volume = 1/3πr2h
Curved Surface Area = πrl
Total Surface Area = πrl + πr2

Surface Areas and Volumes of Sphere and Hemisphere

(i) Sphere:

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 7
Volume = 4/3r3
Surface area =4πr2

(ii) Hemisphere:

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 8
Volume = 2/3r3
C.S.A = 2πr2
T.S.A = 3πr2

(iii) Hemispherical shell:

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 9
Volume = 2/3π(R3r3)
Curved Surface Area = 2π(R2 + r2)
Total Surface Area = 2π(r2 + R2) + n (R2 – r2)
= π (r2 + 3R2)

Surface Areas of a Combination of Solids

The surface area of a solid which is a combination of two or more solids is calculated by adding the surface areas of the individual solids which are visible in the new solid formed.
For Example:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 10
If we consider the surface of the newly formed object as given in the figure above, we would be able to see only the curved surfaces of the two hemispheres and the curved surface of the cylinder.
So, the total surface area of the new solid is the sum of the curved surface areas of each of the individual parts. This gives, TSA of new solid = CSA of one hemisphere + CSA of cylinder + CSA of other hemisphere

Volume of a Combination of Solids

Whenever solid is formed by combining two or more solids, then the amount of matter present in the new solid is equal to the sum of amounts of matter in the constituting solids. Volume of new solid = sum of the volumes of the individual solids

Conversion of Solid form One Shape to Another

(i) When a solid is converted from one shape to other, then its volume remains same only its shape and size changes.
(ii) If a solid is converted into a number of small identical solids, then Number of small items
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 11

Frustum of a Cone [Very Important for Board Exam]

When we slice (or cut) through a cone with a plane parallel to its base (see below figure ) and remove the cone that is formed on one side of that plane, the part that is now left over on the other side of the plane is called a frustum of the cone.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 12
(i) Volume of the frustum of cone
(ii) C.S.A. of the frustum of cone = π(r1 + r2)l,
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.1 Mind Map 13
where l = h2+(r1r2)2
(iii) T.S.A. of the frustum of cone
l = h2+(r1r2)2

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2

Ex 13.2 Class 10 Maths Question 1.
A solid is in the shape of a cone standing on a hemisphere with both their radii being equal to 1 cm and the height of the cone is equal to its radius. Find the volume of the solid in terms of π.
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Pdf Q1

Ex 13.2 Class 10 Maths Question 2.
Rachel, an engineering student, was asked to make a model shaped like a cylinder with two cones attached at its two ends by using a thin aluminium sheet. The diameter of the model is 3 cm and its length is 12 cm. If each cone has a height of 2 cm, find the volume of air contained in the model that Rachel made. (Assume the outer and inner dimensions of the model to be nearly the same.)
Solution:
Ex 13.2 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q2

Ex 13.2 Class 10 Maths Question 3.
A gulab jamun, contains sugar syrup up to about 30% of its volume. Find approximately how much syrup would be found in 45 gulab jamuns, each shaped like a cylinder with two hemispherical ends with length 5 cm and diameter 2.8 cm.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 Q3
Solution:
Ex 13.2 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q3

Ex 13.2 Class 10 Maths Question 4.
A pen stand made of wood is in the shape of a cuboid with four conical depressions to hold pens. The dimensions of the cuboid are 15 cm by 10 cm by 3.5 cm. The radius of each of the depressions is 0.5 cm and the depth is 1.4 cm. Find the volume of wood in the entire stand.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 Q4
Solution:
Exercise 13.2 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q4

Question 5.
A vessel is in the form of an inverted cone. Its height is 8 cm and the radius of its top, which is open, is 5 cm. It is filled with water up to the brim. When lead shots, each of which is a sphere of radius 0.5 cm are dropped into the vessel, one-fourth of the water flows out. Find the number of lead shots dropped in the vessel.
Solution:
Ch 13 Maths Class 10 Ex 13.2 NCERT Solutions PDF Q5

Ex 13.2 Class 10 Maths Question 6.
A solid iron pole consists of a cylinder of height 220 cm and base diameter 24 cm, which is surmounted by another cylinder of height 60 cm and radius 8 cm. Find the mass of the pole, given that 1 cm3 of iron has approximately 8g mass.
Solution:
Chapter 13 Maths Class 10 NCERT Solutions PDF Q6

Ex 13.2 Class 10 Maths Question 7.

A solid consisting of a right circular cone of height 120 cm and radius 60 cm standing on a hemisphere of radius 60 cm is placed upright in a right circular cylinder full of water such that it touches the bottom. Find the volume of water left in the cylinder, if the radius of the cylinder is 60 cm and its height is 180 cm.
Solution:
Class 10 Maths Chapter 13 NCERT Solutions PDF Q7.1
Class 10 Maths Chapter 13 NCERT Solutions PDF Q7.1

Ex 13.2 Class 10 Maths Question 8.
A spherical glass vessel has a cylindrical neck 8 cm long, 2 cm in diameter; the diameter of the spherical part is 8.5 cm. By measuring the amount of water it holds, a child finds its volume to be 345 cm3. Check whether she is correct, taking the above as the inside measurements, and π = 3.14.
Solution:
Surface Area And Volume Class 10 NCERT Solutions PDF Q8

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.3

Ex 13.3 Class 10 Maths Question 1.
A metallic sphere of radius 4.2 cm is melted and recast into the shape of a cylinder of radius 6 cm. Find the height of the cylinder.
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Pdf 13.1 Q1

Ex 13.3 Class 10 Maths Question 2.
Metallic spheres of radii 6 cm, 8 cm and 10 cm, respectively, are melted to form a single solid sphere. Find the radius of the resulting sphere.
Solution:
Ex 13.3 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q2

Ex 13.3 Class 10 Maths Question 3.
A 20 m deep well with diameter 7 m is dug and the earth from digging is evenly spread out to form a platform 22 m by 14 m. Find the height of the platform.
Solution:
Ex 13.3 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q3

Ex 13.3 Class 10 Maths Question 4.
A well of diameter 3 m is dug 14 m deep. The earth taken out of it has been spread evenly all around it in the shape of a circular ring of width 4 m to form an embankment. Find the height of the embankment.
Solution:
Exercise 13.3 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q4

Ex 13.3 Class 10 Maths Question 5.
A container shaped like a right circular cylinder having diameter 12 cm and height 15 cm is full of ice cream. The ice cream is to be filled into cones of height 12 cm and diameter 6 cm, having a hemispherical shape on the top. Find the number of such cones which can be filled with ice cream.
Solution:
Exercise 13.3 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q5

Ex 13.3 Class 10 Maths Question 6.
How many silver coins, 1.75 cm in diameter and of thickness 2 mm, must be melted to form a cuboid of dimensions 5.5 cm × 10 cm × 3.5 cm?
Solution:
Ch 13 Maths Class 10 Ex 13.3 NCERT Solutions PDF Q6

Ex 13.3 Class 10 Maths Question 7.
A cylindrical bucket, 32 cm high and with radius of base 18 cm, is filled with sand. This bucket is emptied on the ground and a conical heap of sand is formed. If the height of the conical heap is 24 cm, find the radius and slant height of the heap.
Solution:
Chapter 13 Maths Class 10 NCERT Solutions Ex 13.3 PDF Q7

Ex 13.3 Class 10 Maths Question 8.
Water in a canal, 6 m wide and 1.5 m deep, is flowing with a speed of 10 km/h. How much area will it irrigate in 30 minutes, if 8 cm of standing water is needed?
Solution:
Class 10 Maths Chapter 13 NCERT Solutions Ex 13.3 PDF Q8

Ex 13.3 Class 10 Maths Question 9.
A farmer connects a pipe of internal diameter 20 cm from a canal into a cylindrical tank in her field, which is 10 m in diameter and 2 m deep. If water flows through the pipe at the rate of 3 km/h, in how much time will the tank be filled?
Solution:
Surface Area And Volume Class 10 NCERT Solutions Ex 13.3 PDF Q9

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.4

Ex 13.4 Class 10 Maths Question 1.
A drinking glass is in the shape of a frustum of a cone of height 14 cm. The diameters of its two circular ends are 4 cm and 2 cm. Find the capacity of the glass.
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Pdf Ex 13.4 Q1

Ex 13.4 Class 10 Maths Question 2.
The slant height of a frustum of a cone is 4 cm and the perimeters (circumference) of its circular ends are 18 cm and 6 cm. Find the curved surface area of the frustum.
Solution:
Ex 13.4 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q2

Ex 13.4 Class 10 Maths Question 3.
A fez, the cap used by the Turks, is shaped like the frustum of a cone. If its radius on the open side is 10 cm, radius at the upper base is 4 cm and its slant height is 15 cm, find the area of material used for making it.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.4 Q3
Solution:
Exercise 13.4 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q3

Ex 13.4 Class 10 Maths Question 4.
A container, opened from the top and made up of a metal sheet, is in the form of a frustum of a cone of height 16 cm with radii of its lower and upper ends as 8 cm and 20 cm, respectively. Find the cost of the milk which can completely fill the container, at the rate of Rs 20 per litre. Also find the cost of metal sheet used to make the container, if it costs Rs 8 per 100 cm2.
Solution:
Ch 13 Maths Class 10 Ex 13.4 NCERT Solutions PDF Q4

Ex 13.4 Class 10 Maths Question 5.
A metallic right circular cone 20 cm high and whose vertical angle is 60 is cut into two parts at the middle of its height by a plane parallel to its base. If the frustum so obtained be drawn into a wire of diameter 1/16 cm, find the length of the wire.
Solution:
Surface Area And Volume Class 10 NCERT Solutions ex 13.4 PDF Q5
Surface Area And Volume Class 10 NCERT Solutions ex 13.4 PDF Q5.1

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.5

Ex 13.5 Class 10 Maths Question 1.
A copper wire, 3 mm in diameter is wound about a cylinder whose length is 12 cm, and diameter 10 cm, so as to cover the curved surface of the cylinder. Find the length and mass of the wire, assuming the density of copper to be 8.88 g per cm3.
Solution:
Ex 13.5 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q1

Ex 13.5 Class 10 Maths Question 2.
A right triangle, whose sides are 3 cm and 4 cm (other than hypotenuse) is made to revolve about its hypotenuse. Find the volume and surface area of the double cone so formed.
Solution:
Exercise 13.5 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q2
Exercise 13.5 Class 10 Maths NCERT Solutions PDF Q2.1

Ex 13.5 Class 10 Maths Question 3.
A cistern measuring 150 cm x 120 cm x 110 cm has 129600 cm3 water in it. Porous bricks are placed in the water until the cistern is full to the brim. Each brick absorbs one seventeenth of its own volume of water. How many bricks can be put in without overflowing the water, each brick being 22.5 cm x 7.5 cm x 6.5 cm?
Solution:
Ch 13 Maths Class 10 Ex 13.5 NCERT Solutions PDF Q3

Ex 13.5 Class 10 Maths Question 4.
In one fortnight of a given month, there was a rainfall of 10 cm in a river valley. If the area of the valley is 7280 km, show that the total rainfall was approximately equivalent to addition to the normal water of three rivers each 1072 km long. 75 m wide and 3 m deep.
Solution:
Chapter 13 Maths Class 10 NCERT Solutions PDF ex 13.5 Q4

Ex 13.5 Class 10 Maths Question 5.
An oil funnel made of tin sheer consists of a 10 cm long cylindrical portion attached to a frustum of a cone. If the total height is 22 cm, diameter of the cylindrical portion is 8 cm and the diameter of the top of the funnel is 18 cm, find the area of the tin sheet required to make the funnel.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.5 Q5
Solution:
Class 10 Maths Chapter 13 NCERT Solutions PDF Ex 13.5 Q5

Surface Areas and Volumes Class 10 Extra Questions Maths Chapter 13

Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-1

Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-2
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-3
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-4
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-5
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-6
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-7
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-8
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-9
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-10
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-11
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-12
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-13
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-14
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-15
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-16
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-17
Surface-Areas-And-Volumes-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-18

Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

Surface Areas and Volumes Class 10 Important Questions Very Short Answer (1 Mark)

Question 1.
A sphere of diameter 18 cm is dropped into a cylindrical vessel of diameter 36 cm, partly filled with water. If the sphere is completely submerged, then calculate the rise of water level (in cm). (2011D)
Solution:
Volume of Cylinder = Volume of Sphere
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 1

Question 2.
Find the number of solid spheres, each of diameter 6 cm that can be made by melting a solid metal cylinder of height 45 cm and diameter 4 cm. (2014D)
Solution:
Number of solid spheres
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 2

Question 3.
A solid right circular cone is cut into two parts at the middle of its height by a plane parallel to its base. Find the ratio of the volume of the smaller cone to the whole cone. (2012OD)
Solution:
Since the cone is cut from the middle,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 3

Question 4.
Volume and surface area of a solid hemisphere are numerically equal. What is the diameter of hemisphere? (2017D)
Solution:
Volume of hemisphere = Surface area of hemisphere …[Given
2/3πr3 = 2πr2 ⇒ 1/3r = 1
r = 3
∴ Diameter of hemisphere = 27 = 2(3) = 6 cm

Surface Areas and Volumes Class 10 Important Questions Short Answer-I (2 Marks)

Question 5.
If the total surface area of a solid hemisphere is 462 cm2, find its volume. [Take π = 22/7] (2014OD)
Solution:
Total surface area of hemisphere = 462 cm2
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 4

Surface Areas and Volumes Class 10 Important Questions Short Answer-II (3 Marks)

Question 6.
Two cubes, each of side 4 cm are joined end to end. Find the surface area of the resulting cuboid. (2011D)
Solution:
Length of resulting cuboid, I = 2(4) = 8 cm
Breadth of resulting cuboid, b = 4 cm
Height of resulting cuboid, h = 4 cm
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 5
Surface area of resulting cuboid
= 2(lb + bh +hl) = 2 [8(4) + 4(4) + 4(8)]
= 2 (32 + 16 + 32) = 2 (80) = 160 cm2

Question 7.
The radii of the circular ends of a bucket of height 15 cm are 14 cm and r сm (r < 14 cm). If the volume of bucket is 5390 cm3, then find the value of r. [Use π = 22/7] (2011D)
Solution:
Here h = 15 cm, R = 14 cm,’r’ = r cm
Volume of bucket = 5390 cm3
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 6
⇒ r2 + 14r + 196 – 343 = 0
⇒ r2 + 14r – 147 = 0 = r2 + 21r – 77 – 147 = 0
⇒ r(r + 21) – 7 (r + 21) = 0
⇒ (r + 21) (r – 7) = 0
⇒ r + 21 = 0 or r – 7 = 0 =
⇒ r = -21 (rejected) or r = 7
..[∵ Radius cannot be negative
∴ Radius, r = 7 cm

Question 8.
Two cubes each of volume 27 cm3 are joined end to end to form a solid. Find the surface area of the resulting cuboid. (2011OD)
Solution:
Volume of a cube = 27 cm3
⇒ (Side)3 = (3)3 ∴ Side = 3 cm
Length of resulting cuboid, l = 2 × 3 = 6 cm
Breadth of resulting cuboid, b = 3 cm
Height of resulting cuboid, h = 3 cm
Surface area of resulting cuboid = 2(lb + bh + hl)
= 2(6 × 3 + 3 × 3 + 3 × 6)
= 2(18 + 9 + 18) = 2(45) = 90 cm2

Question 9.
The sum of the radius of base and height of a solid right circular cylinder is 37 cm. If the total surface area of the solid cylinder is 1628 sq. cm, find the volume of the cylinder. (Use π = 22/7) (2016D)
Solution:
Let the radius and height of cylinder be r and h respectively
r + h = 37 cm …(i) [Given
Total surface area of cylinder = 1,628 cm2
2πr(r + h) = 1,628
⇒ 2πr(37) = 1,628
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 7

Question 10.
A right circular cone of radius 3 cm, has a curved surface area of 47.1 cm2. Find the volume of the cone. (Use π = 3.14) (2016D)
Solution:
C.S. Area of cone = 47.1 cm2 …[Given
…[Here, r = 3 cm
πrl = 47.1 = (3.14)(3)l = 47.1
Slant height, l =47.1/3.14(3) = 5 cm
⇒ r2 + h2 = l2 …[Pythagoras’ theorem
⇒ (3)2 + h2 = (5)2 ⇒ h2 = 25 – 9 = 16
⇒ h = +4 cm
Volume of the cone = 1/3πr2h = 1/3 (3.14)(3)2(4)
= 3.14(12) = 37.68 cm3

Question 11.
An icecream seller sells his icecreams in two ways: (2012OD)
(A) In a cone of r = 5 cm, h = 8 cm
(B) In a cup in shape of cylinder with r = 5 cm, h = 8 cm
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 8
He charges the same price for both but prefers to sell his icecream in a cone.
(a) Find the volume of the cone and the cup.
(b) Which out of the two has more capacity?
Solution:
Volume of type ‘A’
Volume of cone + Volume of hemisphere
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 9
(a) ∴ Volume of a cone = 471.43 cm3
Volume of a cup = 628.57 cm3
(b) Cup has more capacity.

Question 12.
A vessel is in the form of a hemispherical bowl surmounted by a hollow cylinder of same diameter. The diameter of the hemispherical bowl is 14 cm and the total height of the vessel is 13 cm. Find the total (inner) suface area of the vessel. (Use π = 22/7) (2013D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 10
r = 14/2 = 7 cm
Inner surface area of the vessel = C.S. area of Hemi-sphere + C.S. area of Cylinder
= 2πr2 + 2πrh = 2πr(r + h) …C.S. area = curved surface area
= 2 × 22/7 × 77 + 6) = 44 × 13 = 572 cm2

Question 13.
A solid wooden toy is in the form of a hemisphere surmounted by a cone of same radius. The radius of hemisphere is 3.5 cm and the total wood used in the making of toy is 166 5/6 cm3. Find the height of the toy. Also, find the cost of painting the hemispherical part of the toy at the rate of ₹10 per cm2. [Use π = 22/7] (2015D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 11
Let the height of cone = h
Radius of cone = Radius of hemisphere = r = 3.5 cm
Volume of solid wooden toy = Volume of hemisphere + Volume of cone
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 12
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 13

Question 14.
Due to sudden floods, some welfare associations jointly requested the government to get 100 tents fixed immediately and offered to contribute 50% of the cost. If the lower part of each tent is of the form of a cylinder of diameter 4.2 m and height 4 m with the conical upper part of same diameter but of height 2.8 m, and the canvas to be used costs 100 per sq. m, find the amount, the associations will have to pay. (Use π = 22/7) (2015OD)
Solution:
Let l be the slant height of cone
h be the height of cone = 2.8 m
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 14

Question 15.
A cubical block of side 10 cm is surmounted by a hemisphere. What is the largest diameter that the hemisphere can have? Find the cost of painting the total surface area of the solid so formed, at the rate of ₹5 per 100 sq. cm. (Use π = 3.14) (2015OD)
Solution:
Let the side of cuboidal block (a) = 10 cm
Let the radius of hemisphere be r.
Side of cube = Diameter of hemisphere Largest possible diameter of hemisphere = 10 cm
∴ Radius, r = 10/2 = 5 cm
Total surface area = Total surface area of cube + Curved surface area of hemisphere- Area of base
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 15

Question 16.
In Figure, is a decorative block, made up of two solids-a cube and a hemisphere. The base of the block is a cube of side 6 cm and the hemisphere fixed on the top has a diameter of 3.5 cm. Find the total surface area of the block. (Use π = 22/7) (2016D)
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 16
Solution:
Total surface area of the block
= Total surface area of cube + C.S. Area of hemisphere – Area of circle
= 6(side)2 + 2πr2 – πr2
= 6(side)2 + πr2
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 17

Question 17.
A conical vessel, with base radius 5 cm and height 24 cm, is full of water. This water is emptied into a cylindrical vessel of base radius 10 cm. Find the height to which the water will rise in the cylindrical vessel. (Use π = 22/7). (2016D)
Solution:
Let r and I be the radius and height of conical vessel i.e., 5 cm and 24 cm respectively.
Let H be the height of rise in water in cylindrical vessel and R be the radius, i.e., 10 cm.
Volume of water in cylindrical vessel = Volume of water in conical vessel
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 18

Question 18.
A milkman was serving his customers using two types of mugs A and B of inner diameter 5 cm to Mug‘A Mug‘B’ serve the customers. The height of the mugs is 10 cm. (2012D)
He decided to serve the customers in ‘B’ type of mug.
(a) Find the volume of the mugs of both types.
(b) Which mathematical concept is used in the above problem?
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 19
Solution:
(a) Let the radius of cylinder, hemi-sphere and cone be r сm
Let the height of cylinder and cone h1 and h2 respectively.
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 20

Question 19.
From a solid cylinder of height 7 cm and base diameter 12 cm, a conical cavity of same height and same base diameter is hollowed out. Find the total surface area of the remaining solid. [Use π = 22/7] (2012D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 21

Question 20.
A wooden toy was made by scooping out a hemisphere of same radius from each end of a solid cylinder. If the height of the cylinder is 10 cm, and its base is of radius 3.5 cm, find the volume of wood in the toy. [Use π = 22/7] (2013D)
Solution:
Here r = 3.5 cm = 7/2 cm, h = 10 cm
Volume of wood in the toy = Volume of cylinder – 2(Vol. of hemisphere)
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 22

Question 21.
A solid cone of base radius 10 cm is cut into two parts through the mid-point of its height, by a plane parallel to its base. Find the ratio in the volumes of the two parts of the cone. (2013OD)
Solution:
Let BC = r сm and
DE = R = 10 cm
B and C are the mid-points of AD and AE respectively. …[Given
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 23
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 24

Question 22.
A solid metallic right circular cone 20 cm high and whose vertical angle is 60°, is cut into two parts at the middle of its height by a plane parallel to its base. If the frustum so obtained be drawn into a wire of diameter 1/12 cm, find the length of the wire. (2014D)
Solution:
A solid cone AFE has been cut by BC || FE and
AD ⊥ FE.
∆ADF = ∆ADE (SSS)
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 25
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 26

Question 23.
The largest possible sphere is carved out of a wooden solid cube of side 7 cm. Find the volume of the wood left. (Use π = 22/7) (2014OD)
Solution:
Volume of the wood left = Volume of cube – Volume of sphere
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 27

Question 24.
In Figure, from the top of a solid cone of height 12 cm and base radius 6 cm, a cone of height 4 cm is removed by a plane parallel to the base. Find the total surface area of the remaining solid. (Use π = 22/7 and √3 = 2.236) (2015D)
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 28
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 29
Let AR = 4 cm,
RD = 12 – 4 = 8 cm
Height of frustum (RD),
h = 8 cm Lower radius of frustum (DC),
r1 = 6 cm
We know, ∆ARQ ≅ ∆ADC
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 30
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 31

Question 25.
In Figure, from a cuboidal solid metallic block, of dimensions 15 cm × 10 cm × 5 cm, a cylindrical hole of diameter 7 cm is drilled out. Find the surface area of the remaining block. (Use π =22/7) (2015D)
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 32
Solution:
Let the length, breadth, height of cuboidal block be 15 cm, 10 cm and 5 cm respectively.
Total surface area of solid cuboidal block
= 2(lb + bh + lh)
= 2(15 × 10 + 10 × 5 + 15 × 5) cm2
= 2(150 + 50 + 75) = 2(275) = 550 cm2
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 33
Required area = (Area of cuboidal block – Area of two circular bases + Area of cylinder)
= (550 + 110 – 77) cm2 = 583 cm2

Question 26.
A toy is in the shape of a solid cylinder surmounted by a conical top. If the height and diameter of the cylindrical part are 21 cm and 40 cm respectively, and the height of cone is 15 cm, then find the total surface area of the toy. [π = 3.14, be taken] (2011D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 34
Height of cylinder, H = 21 cm
Height of cone, h = 15 cm
Common radius,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 35
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 36

Question 27.
A cone of height 20 cm and radius of base 5 cm is made up of modelling clay. A child reshapes it in the form of a sphere. Find the diameter of the sphere. (2011OD)
Solution:
Volume of the Sphere = Volume of Cone
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 37
∴ Diameter of the sphere = 2r1 = 2(5) = 10 cm

Question 28.
A cylindrical bucket, 32 cm high and with radius of base 18 cm, is filled with sand. This bucket is emptied on the ground and a conical heap of sand is formed. If the height of the conical heap is 24 cm, then find the radius and slant height of the heap. (2012D)
Solution:
Let x be radius of the conical heap.
Volume of conical heap = Volume of cyl. bucket
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 38

Question 29.
A solid metallic sphere of diameter 8 cm is melted and drawn into a cylindrical wire of uniform width. If the length of the wire is 12 m, find its width. (2013OD)
Solution:
Vol. of cylindrical wire = Volume of solid sphere
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 39
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 40

Question 30.
A well of diameter 4 m is dug 21 m deep. The earth taken out of it has been spread evenly all around it in the shape of a circular ring of width 3 m to form an embankment. Find the height of the embankment. (2016D)
Solution:
Radius of well, r = 4/2 = 2 m
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 41
Radius of embankment, R = 2 + 3 = 5 m
Height of the well, h = 21 m
Required height raised
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 42

Question 31.
A sphere of diameter 12 cm, is dropped in a right circular cylindrical vessel, partly filled with water. If the sphere is completely submerged in water, the water level in the cylindrical vessel rises by 3 5/9 cm. Find the diameter of the cylindrical vessel. (2016D)
Solution:
Radius of sphere, r = 12/2 = 6 cm
Let h be the height of risen water level i.e., 3 5/9cm or 32/9 cm and R be the radius of cylindrical vessel.
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 43
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 44

Question 32.
A solid sphere of radius 10.5 cm is melted and recast into smaller solid cones, each of radius 3.5 cm and height 3 cm. Find the number of cones so formed. (Use π = 22/7) (2012 OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 45

Question 33.
The 3/4th part of a conical vessel of internal radius 5 cm and height 24 cm is full of water. The water is emptied into a cylindrical vessel with internal radius 10 cm. Find the height of water in cylindrical vessel. (2017D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 46

Question 34.
504 cones, each of diameter 3.5 cm and height 3cm, are melted and recast into a metallic sphere. Find the diameter of the sphere and hence find its surface area. (Use π = 22/7) (2015OD)
Solution:
Let the radius of sphere (R) = ?
Let the radius of cone (r) = 3.5/2 = 35/20
Let the height of cone (h) = 3 cm
Volume of metal in 1 cone = 1/3πr2h
Volume of metal in 504 cones
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 47

Question 35.
A farmer connects a pipe of internal diameter 20 cm from a canal into a cylindrical tank which is 10 m in diameter and 2 m deep. If the water flows through the pipe at the rate of 4 km per hour, in how much time will the tank be filled completely? (2014D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 48

Question 36.
Water in a canal, 6 m wide and 1.5 m deep, is flowing at a speed of 4 km/h. How much area will it irrigate in 10 minutes, if 8 cm of standing water is needed for irrigation? (2014OD)
Solution:
Speed of water = 4 km/hr
Canal, l = 4 × 10/60 = 2/3km
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 49

Question 37.
A hemispherical bowl of internal diameter 36 cm contains liquid. This liquid is filled into 72 cylindrical bottles of diameter 6 cm. Find the height of the each bottle, if 10% liquid is wasted in this transfer. (2015OD)
Solution:
Let the radius of hemispherical bowl,
(R) = 36/2 = 18 cm
Let the radius of cylindrical bottle (r) = 6/2 = 3 cm
Let the height of cylindrical bottle be h = ?
Vol. of liquid in the hemispherical bowl = 2/3πR3
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 50

Question 38.
An open metal bucket is in the shape of a frustum of a cone of height 21 cm with radii of its lower and upper ends as 10 cm and 20 cm respectively. Find the cost of milk which can completely fill the bucket at ₹30 per litre. [Use π = 22/7] (2011OD)
Solution:
Here h = 21 cm, r = 10 cm, R = 20 cm
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 51

Question 39.
A toy is in the form of a cone mounted on a hemisphere of same radius 7 cm. If the total height of the toy is 31 cm, find its total surface area. (Use π = 22/7) (2013OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 52
Radius = 7 cm
Vertical height of cone,
h = 31 – 7 = 24 cm
Slant height,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 53

Question 40.
In Figure, a tent is in the shape of a cylinder surmounted by a conical top of same diameter. If the height and diameter of cylindrical part are 2.1 m and 3 m respectively and the slant height of conical part is 2.8 m, find the cost of canvas needed to make the tent if the canvas is available at the rate of ₹500/sq. metre. (Use π = 22/7) (2016OD)
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 54
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 55

Surface Areas and Volumes Class 10 Important Questions Long Answer (4 Marks)

Question 41.
A solid is in the shape of a cone standing on a hemisphere with both their radii being equal to 7 cm and the height of the cone is equal to its diameter. Find the volume of the solid. [Use π = 22/7) (2012D)
Solution:
Radius, r = 7 cm
Height of cone, h = 2(7) = 14 cm
Volume of solid = Vol. of hemisphere + Volume of cone
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 56

Question 42.
A hemispherical tank, full of water, is emptied by a pipe at the rate of 25/7 litres per sec. How much time will it take to empty half the tank if the diameter of the base of the tank is 3 m? (2012OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 57

Question 43.
Water is flowing through a cylindrical pipe, of internal diameter 2 cm, into a cylindrical tank of base radius 40 cm, at the rate of 0.4 m/s. Determine the rise in level of water in the tank in half an hour. (2013D)
Solution:
Radius of tank, r1 = 40 cm
Internal radius of cylindrical pipe, r2 = 22 = 1 cm
Let the height of rises water, h1 = ?
Length of water flow in 1 second = 0.4 m
4/10 × 100 = 40 cm
∴ Length of water flow in 30 minutes, h2
= 40 × 60 × 30 = 72,000 cm
Volume of water in cylinder tank
= Volume of water flow from cylindrical pipe in half an hour
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 58
∴ Level of water in cylinder tank rises in half an hour, h1 = 45 cm

Question 44.
150 spherical marbles, each of diameter 1.4 cm, are dropped in a cylindrical vessel of diameter 7 cm containing some water, which are completely immersed in water. Find the rise in the level of water in the vessel. (2014OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 59

Question 45.
From a solid cylinder of height 2.8 cm and diameter 4.2 cm, a conical cavity of the same height and same diameter is hollowed out. Find the total surface area of the remaining solid. (Take π = 22/7) (2014D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 60

Question 46.
Water is flowing at the rate of 2.52 km/hr. through a cylindrical pipe into a cylindrical tank, the radius of whose base is 40 cm. If the increase in the level of water in the tank, in half an hour is 3.15 m, find the internal diameter of the pipe. (2015D)
Solution:
Let r be the internal radius of the pipe.
Radius of base of tank, R = 40 cm
40/100=2/5 m
Level of water raised in the tank (H) = 3.15 m
If the flow rate in an hour = 2.52 km = 2520 m
Then, the flow rate in half an hour
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 67
∴ Internal diameter of pipe = 2r = 2 × 2 = 4 cm
∴ Internal diameter of pipe = 4 cm

Question 47.
From each end of a solid metal cylinder, metal was scooped out in hemispherical form of same diameter. The height of the cylinder is 10 cm and its base is of radius 4.2 cm. The rest of the cylinder is melted and converted into a cylindrical wire of 1.4 cm thickness. Find the length of the wire. [Use π = 22/7] (2015OD)
Solution:
Let h be the height of cylinder = 10 cm
Let r be the radius of cylinder = 4.2 cm
Radius of cylinder
= Radius of hemispherical metal = r = 4.2 cm ..[Given
Total Volume of cylinder = πr2h
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 68

Question 48.
A bucket open at the top is in the form of a frustum of a cone with a capacity of 12308.8 cm3. The radii of the top and bottom circular ends are 20 cm and 12 cm respectively. Find the height of the bucket and the area of metal sheet used in making the bucket. (Use π = 3.14) (2016D)
Solution:
Radius of the top of bucket, R = 20 cm
Radius of the bottom of bucket, r = 12 cm
Voulume of bucket = 12308.8 cm3
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 69

Question 49.
A container shaped like a right circular cylinder having base radius 6 cm and height 15 cm is full of ice-cream. The ice-cream is to be filled into cones of height 12 cm and radius 3 cm, having a hemispherical shape on the top. Find the number of such cones which can be filled with ice-cream. (2012D)
Solution:
Volume of cylinder = πr2h
Volume of ice-cream cone = 1/3 πr21h1
Volume of hemispherical top of ice-cream
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 70

Question 50.
A military tent of height 8.25 m is in the form of a right circular cylinder of base diameter 30 m and height 5.5 m surmounted by a right circular cone of same base radius. Find the length of the canvas used in making the tent, if the breadth of the canvas is 1.5 m. (2012OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 71

Question 51.
A well of diameter 4 m is dug 14 m deep. The earth taken out is spread evenly all around the well to form a 40 cm high embankment. Find the width of the embankment. (2015D)
Solution:
Let h be the height of well and r be the radius of well.
h = 14 m, r= d/2=4/2 = 2 m
Volume of earth taken out after digging the well = πr2h
(22/7×2×2×14) m3 = 176 m3 …(i)
Let x be the width of embankment formed by using (i),
∴ Total width of well including embankment (R) = 2 + x
Height of embankment (H) = 40 cm = 40/100 m
Volume of well = Volume of embankment So, Volume of embankment = T(R2 – r2)H = 176 …[From (i)
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 72
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 73

Question 52.
A tent consists of a frustum of a cone, surmounted by a cone. If the diameter of the upper and lower circular ends of the frustum be 14 m and 26 m respectively, the height of the frustum be 8 m and the slant height of the surmounted conical portion be 12 m, find the area of canvas required to make the tent. (Assume that the radii of the upper circular end of the frustum and the base of surmounted conical portion are equal). (2014OD)
Solution:
Upper radius of frustum of a cone,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 74

Question 53.
Water is flowing at the rate of 15 km/hour through a pipe of diameter 14 cm into a cuboidal pond which is 50 m long and 44 m wide. In what time will the level of water in the pond rise by 21 cm? (2011OD)
Solution:
H = 15 km = 15000 m (1 km = 1000 m)
Radius of pipe (t) = 14/2 = 7 cm = 7/100 m
Volume of pipe (cylinder) = πr2H
∴ Volume of water flowing through the cylindrical pipe in an hour at the rate of 15 km/hr.
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 75

Question 54.
Water is flowing at the rate of 10 km/hour through a pipe of diameter 16 cm into a cuboidal tank of dimensions 22 m × 20 m × 16 m. How long will it take to fill the empty tank? [Use π = 22/7] (2011OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 76

Question 55.
A drinking glass is in the shape of the frustum of a cone of height 14 cm. The diameters of its two circular ends are 4 cm and 2 cm. Find the capacity of the glass. [Use π = 22/7] (2012OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 77
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 78

Question 56.
A bucket open at the top, and made up of a metal sheet is in the form of a frustum of a cone. The depth of the bucket is 24 cm and the diameters of its upper and lower circular ends are 30 cm and 10 cm respectively. Find the cost of metal sheet used in it at the rate of 10 per 100 cm2. (Use π = 3.14) (2013D)
Solution:
Depth of bucket, h = 24 cm
Radius of top bucket,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 79

Question 57.
The slant height of a frustum of a cone is 4 cm and the perimeters of its circular ends are 18 cm and 6 cm. Find the curved surface area of the frustum. (2017OD)
Solution:
Let longer radius = R cm
Smaller radius = r cm
2πR = 18 and 2πr = 6
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 80
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 81

Question 58.
Sushant has a vessel, of the form of an inverted cone, open at the top, of height 11 cm and radius of top as 2.5 cm and is full of water. Metallic spherical balls each of diameter 0.5 cm are put in the vessel due to which 2/5 th  of the water in the vessel flows out. Find how many balls were put in the vessel. Sushant made the arrangement so that the water that flows out irrigates the flower beds. (2014D)
Solution:
Numbers of spherical balls
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 82

Question 59.
A 21 m deep well with diameter 6 m is dug and the earth from digging is evenly spread to form a platform 27 m × 11 m. Find the height of the platform. (Use π = 22/7] (2015D)
Solution:
Let h be the height of well, h = 21 m
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 83

Question 60.
The dimensions of a solid iron cuboid are 4.4 m × 2.6 m × 1.0 m. It is melted and recast into a hollow cylindrical pipe of 30 cm inner radius and thickness 5 cm. Find the length of the pipe. (2017OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 84
Inner radius, r = 30 cm = 0.30 m
Outer radius, R = (30 + 5) cm = 35 cm or 0.35 m
As per the question: (Volume of hollow Cylindrical pipe) = (Volume of solid iron cuboid)
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 85

Question 61.
In a rain-water harvesting system, the rain water from a roof of 22 m × 20 m drains into a cylindrical tank having diameter of base 2 m and height 3.5 m. If the tank is full, find the rainfull in cm. (2017OD)
Solution:
Let the rainfall be x m.
Volume of water on the roof = Volume of cylindrical tank
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 86

Question 62.
A bucket is in the form of a frustum of a cone and it can hold 28.49 litres of water. If the radii of its circular ends are 28 cm and 21 cm, find the height of the bucket. (Use π = 22/7) (2012D)
Solution:
Here R = 28 cm, r = 21 cm
Volume of Bucket = 28.49 litres
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 87

Question 63.
Water running in a cylindrical pipe of inner diameter 7 cm, is collected in a container at the rate of 192.5 litres per minute. Find the rate of flow of water in the pipe in km/h. (Use π = 22/7) (2013OD)
Solution:
Volume of water that flows for one hour
= (192.50 × 60) Its.
= 192.50 × 60 × 1000 cm3 …[∵ 1 lt. 1000 cm3
Inner radius of the cylindrical pipe = 7/2 cm
Let h cm be the length of the volume of water that flows in one hour.
Volume of water that flows in 1 hr. = πr2h
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 88
Hence the rate of flow of water in the pipe = 3 km/hr.

Question 64.
Due to heavy floods in a State, thousands were rendered homeless. 50 schools collectively offered to the State Government to provide place and the canvas for 1,500 tents to be fixed by the Government and decided to share the whole expenditure equally. The lower part of each tent is cylindrical of base radius 2.8 m and height 3.5 m, with conical upper part of same base radius but of height 2.1 m. If the canvas used to make the tents coşts ₹120 per sq. m, find the amount shared by ‘each school to set up the tents. (2016OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 90
Let r and h be the radius and height of cylindrical part respectively and I be the slant height of conical part.
Slant height of conical part (l),
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 91
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 92

Question 65.
A container, open at the top and made up of metal sheet is in the form of a frustum of a cone of height 16 cm with diameters of its lower and upper ends as 16 cm and 40 cm respectively. Find the cost of metal sheet used to make the container, if it costs 10 per 100 cm2. [Take a = 3.14] (2013OD)
Solution:
Height of frustum of a cone, h = 16 cm
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes 93

CBSE Class 10 Maths Notes Chapter 13 Surface Areas and Volumes

Surface Areas and Volumes Class 10 Notes Maths Chapter 13 1

SURFACE AREA AND VOLUME OF COMBINATIONS

Cone on a Cylinder.
Surface Areas and Volumes Class 10 Notes Maths Chapter 13 2
r = radius of cone & cylinder;
h1 = height of cone
h2 = height of cylinder
Total Surface area = Curved surface area of cone + Curved surface area of cylinder + area of circular base
= πrl + 2πrh2 +πr2;
Slant height, l = r2+h21
Total Volume = Volume of cone + Volume of cylinder
1/3πr2h1+πr2h2

Cone on a Hemisphere:
Surface Areas and Volumes Class 10 Notes Maths Chapter 13 3
h = height of cone;
l = slant height of cone = r2+h2
r = radius of cone and hemisphere
Total Surface area = Curved surface area of cone + Curved surface area of hemisphere = πrl + 2πr2
Volume = Volume of cone + Volume of hemisphere = 1/3πr2h+2/3πr3

Conical Cavity in a Cylinder
Surface Areas and Volumes Class 10 Notes Maths Chapter 13 4
r = radius of cone and cylinder;
h = height of cylinder and conical cavity;
l = Slant height
Total Surface area = Curved surface area of cylinder + Area of bottom face of cylinder + Curved surface area of cone = 2πrh + πr2 + πrl
Volume = Volume of cylinder – Volume of cone = πr2h1/3πr2h=2/3πr2h

Cones on Either Side of Cylinder.
Surface Areas and Volumes Class 10 Notes Maths Chapter 13 5
r = radius of cylinder and cone;
h1 = height of cylinder
h2 = height of cones
Slant height of cone, l = h22+r2
Surface area = Curved surface area of 2 cones + Curved surface area of cylinder = 2πrl + 2πrh1
Volume = 2(Volume of cone) + Volume of cylinder = 2/3πr2h2+πr2h1

Cylinder with Hemispherical Ends.
Surface Areas and Volumes Class 10 Notes Maths Chapter 13 6
r = radius of cylinder and hemispherical ends;
h = height of cylinder
Total surface area= Curved surface area of cylinder + Curved surface area of 2 hemispheres = 2πrh + 4πr2
Volume = Volume of cylinder + Volume of 2 hemispheres = πr2h+4/3πr3

Hemisphere on Cube or Hemispherical Cavity on Cube
Surface Areas and Volumes Class 10 Notes Maths Chapter 13 7
a = side of cube;
r = radius of hemisphere.
Surface area = Surface area of cube – Area of hemisphere face + Curved surface area of hemisphere
= 6a2 – πr2 + 2πr2 = 6a2 + πr2
Volume = Volume of cube + Volume of hemisphere = a3+4/3πr3

Hemispherical Cavity in a Cylinder
Surface Areas and Volumes Class 10 Notes Maths Chapter 13 8
r = radius of hemisphere;
h = height of cylinder
Total surface area = Curved surface area of cylinder + Surface area of base + Curved surface area of hemisphere
= 2πrh + πr2 + 2πr2 = 2πrh + 3πr2
Volume = Volume of cylinder – Volume of hemisphere = πr2h23πr3

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *