NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

  • by

NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.1

Ex 4.1 Class 10 Maths Question 1.
Check whether the following are quadratic equations:
(i) (x+ 1)2=2(x-3)
(ii) x – 2x = (- 2) (3-x)
(iii) (x – 2) (x + 1) = (x – 1) (x + 3)
(iv) (x – 3) (2x + 1) = x (x + 5)
(v) (2x – 1) (x – 3) = (x + 5) (x – 1)
(vi) x2 + 3x + 1 = (x – 2)2
(vii) (x + 2)3 = 2x(x2 – 1)
(viii) x3 -4x2 -x + 1 = (x-2)3
Solution:

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.1 Free PDF Download Q1
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.1 PDF Download Q1.1
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.1 PDF Q1.2

Ex 4.1 Class 10 Maths Question 2.
Represent the following situations in the form of quadratic equations:
(i) The area of a rectangular plot is 528 m2. The length of the plot (in metres) is one more than twice its breadth. We need to find the length and breadth of the plot.
(ii) The product of two consecutive positive integers is 306. We need to find the integers.
(iii) Rohan’s mother is 26 years older than him. The product of their ages (in years) 3 years from now will be 360. We would like to find Rohan’s present age.
(iv) A train travels a distance of 480 km at a uniform speed. If the speed had been 8 km/h less, then it would have taken 3 hours more to cover the same distance. We need to find the speed of the train.
Solution:
Quadratic Equations Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Ex 4.1 Q2
Chapter 4 Maths Class 10 NCERT Solutions Ex 4.1 Q2.1

NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.2

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.2 are part of NCERT Solutions for Class 10 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.2.

Ex 4.2 Class 10 Maths Question 1.
Find the roots of the following quadratic equations by factorisation:
(i) x2 -3x – 10 = 0
(ii) 2x2 + x – 6 = 0
(iii) √2x2 + 7x + 5√2 = 0
(iv) 2x2 – x + 1/8 = 0 8
(v) 100 x2 – 20 X + 1 = 0
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Exercise 4.2 Q1
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Exercise 4.2 Q1.1
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Exercise PDF 4.2 Q1

Ex 4.2 Class 10 Maths Question 2.
Solve the following situations mathematically:
(i) John and Jivanti together have 45 marbles. Both of them lost 5 marbles each and the product of the number of marbles they now have is 124. We would like to find out how many marbles they had to start with.
(ii) A cottage industry produces a certain number of toys in a day. The cost of production of each toy (in rupees) was found to be 55 minus the number of toys produced in a day. On a particular day, the total cost of production was ₹750. We would like to find out the number of toys produced on that day.
Solution:
Exercise 4.2 Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Quadratic Equations PDF Download Q2

Ex 4.2 Class 10 Maths Question 3.
Find two numbers whose sum is 27 and product is 182.
Solution:
Exercise 4.2 Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Free PDF Download Q3

Ex 4.2 Class 10 Maths Question 4.
Find two consecutive positive integers, the sum of whose squares is 365.
Solution:
Exercise 4.2 Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Quadratic Equations PDF Q3

Ex 4.2 Class 10 Maths Question 5.
The altitude of a right triangle is 7 cm less than its base. If the hypotenuse is 13 cm, find the other two sides.
Solution:
Exercise 4.2 Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Q5

Ex 4.2 Class 10 Maths Question 6.
A cottage industry produces a certain number of pottery articles in a day. It was observed on a particular day that the cost of production of each article (in rupees) was 3 more than twice the number of articles produced on that day. If the total cost of production on that day was ₹90, find the number of articles produced and the cost of each article.
Solution:
Chapter 4 Maths Class 10 NCERT Solutions Exercise 4.2 PDF Download Q6

NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.3

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.3 are part of NCERT Solutions for Class 10 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.3.

Ex 4.3 Class 10 Maths Question 1.
Find the roots of the following quadratic equations, if they exist, by the method of completing the square:
(i) 2x2 – 7x + 3 = 0
(ii) 2x2 + x – 4 = 0
(iii) 4x2 + 4√3x + 3 = 0
(iv) 2x2 + x + 4 = 0
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Exercise 4.3 Free PDF Download Q1
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Exercise 4.3 PDF Q1.1
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Exercise 4.3 Q1.2

Ex 4.3 Class 10 Maths Question 2.
Find the roots of the quadratic equations by applying the quadratic formula.
(i) 2x2 – 7x + 3 = 0
(ii) 2x2 – x + 4 = 0
(iii) 4x2 – 4√3x + 3 = 0
(iv) 2x2 – x + 4 = 0
Solution:
Ex 4.3 Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Quadratic Equations PDF Download Q2
Ex 4.3 Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Quadratic Equations PDF Q2.1
Ex 4.3 Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Q2.2

Ex 4.3 Class 10 Maths Question 3.
Find the roots of the following equations:
NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.3 Q1

NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.3 Q2
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Exercise 4.3 Q3
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Q3.1

Ex 4.3 Class 10 Maths Question 4.
The sum of the reciprocals of Rehman’s ages, (in years) 3 years ago and 5 years from now is 13 Find his present age.
Solution:
Chapter 4 Maths Class 10 NCERT Solutions Exercise 4.3 PDF Download Q4

Ex 4.3 Class 10 Maths Question 5.
In a class test, the sum of Shefali’s marks in Mathematics and English is 30. Had she got 2 marks more in Mathematics and 3 marks less in English, the product of their marks would have been 210. Find her marks in the two subjects.
Solution:
Chapter 4 Maths Class 10 NCERT Solutions Exercise 4.3 PDF Q5

Ex 4.3 Class 10 Maths Question 6.
The diagonal of a rectangular field is 60 metres more than the shorter side. If the longer side is 30 metres more than the shorter side, find the sides of the field.
Solution:
Chapter 4 Maths Class 10 NCERT Solutions Exercise 4.3 Q6

Ex 4.3 Class 10 Maths Question 7.
The difference of squares of two numbers is 180. The square of the smaller number is 8 times the larger number. Find the two numbers.
Solution:
Exercise 4.3 Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Free PDF Q7
Exercise 4.3 Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Q7.1

Ex 4.3 Class 10 Maths Question 8.
A train travels 360 km at a uniform speed. If the speed had been 5 km/h more, it would have taken 1 hour less for the same journey. Find the speed of the train.
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Exercise 4.2 Q8

Ex 4.3 Class 10 Maths Question 9.
Two water taps together can fill a tank in 938 hours. The tap of larger diameter takes 10 hours less than the smaller one to fill the tank separately. Find the time in which each tap can separately fill the tank.
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Exercise 4.2 PDF Q9
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Q9.1

Ex 4.3 Class 10 Maths Question 10.
An express train takes 1 hour less than a passenger train to travel 132 km between Mysore and Bengaluru (without taking into consideration the time they stop at intermediate stations). If the average speed of the express train is 11 km/h more than that of the passenger train, find the average speed of the two trains.
Solution:
Ex 4.3 Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Q10

Ex 4.3 Class 10 Maths Question 11.
Sum of the areas of two squares is 468 m2. If the difference of their perimeters is 24 m, find the sides of the two squares.
Solution:
Chapter 4 Maths Class 10 NCERT Solutions Exercise 4.3 PDF Q11
Chapter 4 Maths Class 10 NCERT Solutions Exercise 4.3 PDF Download Q11.1

NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.4

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.4 are part of NCERT Solutions for Class 10 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.4.

Ex 4.4 Class 10 Maths Question 1.
Find the nature of the roots of the following quadratic equations. If the real roots exist, find them:
(i) 2x² -3x + 5 = 0
(ii) 3x2 – 4√3x + 4 = 0
(iii) 2x2-6x + 3 = 0
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Exercise 4.4 Free PDF Download Q1
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Exercise 4.4 PDF Download Q1.1

Ex 4.4 Class 10 Maths Question 2.
Find the values of k for each of the following quadratic equations, so that they have two equal roots.
(1) 2x2 + kx + 3 = 0
(2) kx (x – 2) + 6 = 0
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations Exercise 4.4 Q2

Ex 4.4 Class 10 Maths Question 3.
Is it possible to design a rectangular mango grove whose length is twice its breadth, and the area is 800 m2? If so, find its length and breadth.
Solution:
Ex 4.4 Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Free PDF Download Q3

Ex 4.4 Class 10 Maths Question 4.
Is the following situation possible? If so, determine their present ages.
The sum of the ages of two friends is 20 years. Four years ago, the product of their ages in years was 48.
Solution:
Ex 4.4 Class 10 Maths NCERT Solutions Chapter 4 Quadratic Equations PDF Download Q4

Ex 4.4 Class 10 Maths Question 5.
Is it possible to design a rectangular park of perimeter 80 m and area 400 m2? If so, find its length and breadth.
Solution:
Chapter 4 Maths Class 10 NCERT Solutions Ex 4.4 Q5

Quadratic Equations Class 10 Extra Questions Maths Chapter 4

Extra Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations. According to new CBSE Exam Pattern, MCQ Questions for Class 10 Maths Carries 20 Marks.

Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-1

Quadratic Equations CBSE Class 10 Extra Questions Q2:
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-2
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-3
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-4
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-5
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-6
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-7
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-8
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-9
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-10
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-11
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-12
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-13
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-14
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-15
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-16
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-17
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-18
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-19
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-20
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-21
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-22
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-23
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-24
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-25
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-26
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-27
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-28
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-29
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-30
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-31
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-32
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-33
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-34
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-35
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-36
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-37
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-38
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-39
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-40
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-41
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-42
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-43
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-44
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-45
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-46
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-47
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-48
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-49
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-50
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-51
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-52
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-53
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-54
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-55
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-56
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-57
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-58
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-59
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-60
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-61
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-62
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-63
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-64
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-65
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-66
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-67
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-68
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-69
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-70
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-71
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-72
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-73
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-75
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-75
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-75-o
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-76
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-77
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-78
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-79
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-80
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-81
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-82
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-83
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-84
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-85
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-86
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-87
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-88
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-89
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-89-a
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-90
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-91
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-92
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-93
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-94
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-94-a
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-95
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-96
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-97
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-98
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-99
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-100
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-101
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-102
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-103
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-104
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-105
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-105-a
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-106
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-107
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-108
Quadratic-Equations-CBSE-Class-10-Maths-Extra-Questions-109

Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

Quadratic Equations Class 10 Important Questions Very Short Answer (1 Mark)

Question 1.
Find the roots of the equation x2 – 3x – m (m + 3) = 0, where m is a constant. (2011OD)
Solution:
x2 – 3x – m(m + 3) = 0
D = b2 – 4ac
D = (- 3)2 – 4(1) [-m(m + 3)]
= 9 + 4m (m + 3)
= 4m2 + 12m + 9 = (2m + 3)2
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 1
∴ x = m + 3 or -m

Question 2.
If 1 is a root of the equations ay2 + ay + 3 = 0 and y2 + y + b = 0, then find the value of ab. (2012D)
Solution:
ay2 + ay + 3 = 0
a(1)2 + a(1) + 3 = 0
2a = -3
a = 3/2

y2 + y + b = 0
12 + 1 + b = 0
b = -2
∴ ab =(3/2)(2) = 3

Question 3.
If x = – 1/2 , is a solution of the quadratic equation 3x2 + 2kx – 3 = 0, find the value of k. (2015D)
Solution:
The given quadratic equation can be written as, 3x2 + 2kx – 3 = 0
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 2

Question 4.
If the quadratic equation px\frac{1}{2} – 2√5 px + 15 = 0 has two equal roots, then find the value of p. (2015OD)
Solution:
The given quadratic equation can be written as px\frac{1}{2} – 2√5 px + 15 = 0
Here a = p, b = – 2√5 p, c = 15
For equal roots, D = 0
D = b2 – 4ac – 0 …[∵ Equal roots
0 = (-2√5p)2 – 4 × p × 15
0 = 4 × 5p2 – 60p
0 = 20p2 – 60p => 20p2 = 60p
p = 60p/20p = 3 ∴ p = 3

Quadratic Equations Class 10 Important Questions Short Answer-I (2 Marks)

Question 5.
Find the value of p so that the quadratic equation px(x – 3) + 9 = 0 has two equal roots. (2011D, 2014OD)
Solution:
We have, px (x – 3) + 9 = 0
px2 – 3px + 9 = 0 Here a = p, b = -3p,
D = 0
b2 – 4ac = 0 ⇒ (-3p)2 – 4(p)(9) = 0
⇒ 9p2 – 36p = 0
⇒ 9p (p – 4) = 0
⇒ 9p = 0 or p – 4= 0
p = 0 (rejected) or p = 4
∴ p = 4 ……..(∵ Coeff. of x2 cannot be zero

Question 6.
Find the roots of 4x2 + 3x + 5 = 0 by the method of completing the squares. (2011D)
Solution:
Here 4x2 + 3x + 5 = 0
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 3
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 4
But (2x+3/4)2 cannot be negative for any real value of x.

Question 7.
Find the value of m so that the quadratic equation mx (x – 7) + 49 = 0 has two equal roots. (2011OD)
Solution:
We have, mx (x – 7) + 49 = 0
mx2 – 7mx + 49 = 0
Here, a = m, b = – 7m, c = 49
D = b2 – 4ac = 0 …[For equal roots
⇒ (-7m)2 – 4(m) (49) = 0
⇒ 49m2 – 4m (49) = 0
⇒ 49m (m – 4) = 0
⇒ 49m = 0 or m – 4 = 0
m = 0 (rejected) or m = 4
∴ m = 4

Question 8.
Solve for x:
36x2 – 12ax + (a2 – b2) = 0 (2011OD)
Solution:
We have, 36x2 – 12ax + (a2 – b2) = 0
⇒ (36x2 – 12ax + a2) – b2 = 0
⇒ [(6x)2 – 2(6x)(a) + (a)2] – b2 = 0
⇒ (6x – a)2 – (b)2 = 0 …[∵ x2 – 2xy + y2 = (x – y)2
⇒ (6x – a + b) (6x – a – b) = 0 „[∵ x2 – y2 = (x + y)(x – y)
⇒ 6x – a + b = 0 or 6x – a – b = 0
⇒ 6x = a – b or 6x = a + b
⇒ x = ab/6 or a+b/6

Question 9.
Find the value(s) of k so that the quadratic equation x2 – 4kx + k = 0 has equal roots. (2012D)
Solution:
We have, x2 – 4kx + k = 0
Here a = 1, b = -4k:, c = k D = 0 …[Since, Equal roots
As b2 – 4ac = 0
⇒ (-4k)2 – 4(1) (k) = 0
⇒ 16k2 – 4k = 0 ⇒ 4k(4k – 1) = 0
⇒ 4k = 0 or 4k – 1 = 0
k = 0 (rejected) or 4k = 1
∴ k = 1/4

Question 10.
Find the value of k for which the equation x2 + k(2x + k – 1) + 2 = 0 has real and equal roots. (2017D)
Solution:
We have, x2 + k(2x + k – 1) + 2 = 0
x2 + 2kx + k2 – k + 2 = 0
Here a = 1, b = 2k, c = k2 – k + 2
D = 0 …[real and equal roots
∴ b2 – 4ac = 0
⇒ (2k)2 – 4 × 1(k2 – k + 2) = 0
⇒ 4k2 – 4 (k2 – k + 2) = 0
⇒ 4(k2 – k2 + k – 2) = 0 ⇒ 4(k – 2) = 0
⇒ k – 2 = 0 ⇒ k = 2

Question 11.
Find the value of p for which the roots of the equation px(x – 2) + 6 = 0, are equal. (2012OD)
Solution:
We have , px(x – 2) + 6 = 0
px2 – 2px + 6 = 0, p ≠ 0
Two equal roots …[Given
b2 – 4ac = 0 ….[a = p, b = -2p, c = 6
∴ (-2p)2 – 4(p)(6) = 0
4p2 – 24p = 0 ⇒ 4p(p – 6) = 0
4p = 0 or p – 6 = 0
p = 0 (rejected) or p = 6
Since p cannot be equal to 0.
…[Standard form of a quad. eq. ax2 + bx + c = 0, a ≠ 0
∴ P = 6

Question 12.

Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 5

Question 13.

Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 6

Question 14.
Solve the quadratic equation 2x2 + ax – a2 = 0 for x. (2014D)
Solution:
We have, 2x2 + ax – a2 = 0
2x2 + 2ax – ax – a2 = 0
2x(x + a) – a(x + a) = 0
(x + a) (2x – a) = 0
x + a = 0 or 2x – a = 0
∴ x = -a or x = a/2
Alternatively:
First calculate D = b2 – 4ac
Then apply x = b±√D/2a
We get x = -a, x = a/2

Question 15.
Find the values of p for which the quadratic equation 4x2 + px + 3 = 0 has equal roots. (2014OD)
Solution:
Given: 4x2 + px + 3 = 0
Here a = 4, b = p. (= 3 … [Equal roots
D = 0 (Equal roots)
As b2 – 4ac = 0
∴ (p)2 – 4(4)(3) = 0
= p2 – 48 = 0 ⇒ p2 = 48
∴ p = ±1√16×3=±4√3

Question 16.
Solve the following quadratic equation for x: 4x2– 4a2x + (a4 – b4) = 0. (2015D)
Solution:
The given quadratic equation can be written as,
4x2 – 4a2x + (a44 – b4) = 0
(4x2 – 4a2x + a4) – b4 = 0
or (2x – a2)2 – (b2)2 = 0
⇒ (2x – a2 + b2) (2x – a2 – b2) = 0
⇒ (2x – a2 + b2) = 0 or (2x – a2 – b2) = 0
∴ x = a2b2/2 or x = a2+b2/2

Question 17.
Solve the following quadratic equation for x: 9x2 – 6b2x – (a4 – b4) = 0 (2015D)
Solution:
The given quadratic equation can be written as
(9x2 – 6b2x + b4) – a4 = 0
⇒ (3x – b2)2 – (a2)2 = 0
⇒ (3x – b2 + a2) (3x – b2 – a2) = 0 …[:: x2 – y2 = (x + y) (x – y)
⇒ 3x – b2 + a2 = 0 or 3x – b2 – a2 = 0
⇒ 3x = b2 – a2 or 3x = b2 + a2
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 7

Question 18.
Solve the following quadratic equation for x: 4x2 + 4bx – (a2 – b2) = 0 (20150D)
Solution: The given quadratic equation can be written as
4x2 + 4bx + b2 – a22 = 0
⇒ (2x + b)2 – (a)2 = 0
⇒ (2x + b + a) (2x + b – a) = 0 …[x2 – y2 = (x + y)(x – y)
⇒ (2x + b + a) = 0 or (2x + b – a) = 0
⇒ 2x = -(a + b) or 2x = (a – b)
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 8

Question 19.
Solve the following quadratic equation for x: x2 – 2ax – (4b2 – a2) = 0) (2015OD)
Solution:
Given quadratic equation can be written as
x2 – 2ax – 4b2 + a2 = 0.
(x2 – 2ax + a2) – 4b2 = 0 or (x – a)2 – (2b)2 = 0
As we know,
[a2 – b2 = (a + b)(a – b)]
∴ (x – a + 2b) (x – a – 2b) = 0
⇒ x – a + 2b = 0 or x – a – 2b = 0
⇒ x = a – 2b or x = a + 2b
⇒ x = a – 2b and x = a + 2b

Question 20.
If x = 2/3 and x = -3 are roots of the quadratic equation ax2 + 7x + b = 0, find the values of a and b. (2016D)
Solution:
We have, ax2 + 7x + b = 0
Here ‘a’ = a, ‘b’ = 7, ‘c’ = b
Now, α = 2/3 and β = -3 … [Given
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 9

Question 21.
Find the value of p, for which one root of the quadratic equation px2 – 14x + 8 = 0 is 6 times the other. (20170D)
Solution:
Given equation is px2 – 14x + 8 = 0.
Here a = p b = -14 c = 8
Let roots be a and 6α.
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 10

Question 22.
If -5 is a root of the quadratic equation 2x2 + px – 15 = 0 and the quadratic equation p(x2 + x) + k = 0 has equal roots, find the value of k. (2016OD)
Solution:
We have, 2x2 + px – 15 =0
Since (-5) is a root of the given equation
∴ 2(-5)2 + p(-5) – 15 = 0
⇒ 2(25) – 5p – 15 = 0
⇒ 50 – 15 = 5p
⇒ 35 = 5p ⇒ p = 7 …(i)
Now, p(x2 + x) + k ⇒ px2 + px + k = 0
7x2 + 7x + k = 0 …[From (i)
Here, a = 7, b = 7, c = k
D = 0 …[Roots are equal
b2 – 4ac = 0
⇒ (7)2 – 4(7)k = 0 ⇒ 49 – 28k = 0
⇒ 49 = 28k ∴ k = 49/28=7/4

Question 23.

Question 24.

∴ x = 7 is the only solution.

Quadratic Equations Class 10 Important Questions Short Answer-II (3 Marks)

Question 25.
ind the roots of the following quadratic equation: 2√3x2 – 5x + √3 = 0 (2011D)
Solution:
We have, 2√3x2 – 5x + √3 = 0
Here, a = 2√3, h = -5, c = √3
D = b2 – 4ac
∴ D = (-5)2 – 4 (2√3)(√3)
= 25 – 24 = 1
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 11

Question 26.
Solve for x: 4x2 – 4ax + (a2 – b2) = 0 (2011OD)
Solution:
4x2 – 4ax + (a2 – b2) = 0
⇒ [4x2 – 4ax + a2] – b2 = 0
⇒ [(2x)2 – 2(2x)(a) + (a)2] – b2 = 0
⇒ (2x – a)2 – (b)2 = 0
⇒ (2x – a + b) (2x – a – b) = 0
⇒ 2x – a + b = 1 or 2x – a – b = 0
2x = a – b or 2x = a + b
∴ x = ab/2 or x = a+b/2

Question 27.

Question 28.
Find the value(s) of k so that the quadratic equation 2x2 + kx + 3 = 0 has equal roots. (2012D)
Solution:
Given: 2x2 + kx + 3 = 0
Here a = 2, b = k, c= 3
D = 0 … [Since roots are equal
As b2 – 4ac = 0 ∴ K2 – 4(2)(3) = 0
K2 – 24 = 0 or k2 = 24
∴ k = √2x2x6=±2√6

Question 29.
Find the value(s) of k so that the quadratic equation 3x2 – 2kx + 12 = 0 has equal roots. (2012D)
Solution:
Given: 3x2 – 2kx + 12 = 0
Here a = 3, b = -2k, c = 12
D = 0 … [Since roots are equal As
b2 – 4ac = 0
∴ (-2k)2 – 4(3) (12) = 0
⇒ 4k2 – 144 = 0 ⇒ k2 = 144/4 = 36
∴ k = ±√36=±6

Question 30.
Solve the following quadratic equation for x: x2 – 4ax – b2 + 4a2 = 0 (2012OD)
Solution:
We have, x2 – 4ax – b2 + 4a2 = 0
⇒ x2 – 4ax + 4a2 – b\frac{144}{4} = 0
⇒ [(x)\frac{144}{4} – 2(x)(2a) + (2a)\frac{144}{4}] – (b)2 = 0
(x – 2a)2 – (b)2 = 0
(x – 2a + b) (x – 2a – b) = 0
x – 2a + b = 0 or x – 2a – b = 0
∴ x = 2a – b or x = 2a + b

Question 31.
Find the value of k for which the roots of the equation kx(3x – 4) + 4 = 0, are equal. (20120D)
Solution:
We have, kx(3x – 4) + 4 = 0
3kx2 – 4kx + 4 = 0
Here a = 3k, b = -4k, c = 4
D = 0 … [Since roots are equal
b2 – 4ac = 0
∴ (-4k)2 – 4(3k) (4) = 0
16k2 – 48k = 0
16k (k – 3) = 0
16k = 0 or k – 3 = 0
k = 0 or k = 3
…[Rejecting k = 0, as coeff. of x2 cannot be zero
∴ k = 3

Question 32.
Find the value of m for which the roots of the equation. mx (6x + 10) + 25 = 0, are equal. (2012OD)
Solution:
We have, mx(6x + 10) + 25 = 0
6mx2 + 10mx + 25 = 0
Here a = 6m, b = 10m, c = 25
D = 0 … Since roots are equal
b2 – 4ac = 0
∴ (10m)2 – 4(6m) (25) = 0
100m2 – 600m = 0 ⇒ 100m (m – 6) = 0
100m = 0 or m – 6 = 0
m = 0 or m = 6
…[Rejecting m = 0, as coeff. of x2 cannot be zero
∴ m = 6

Question 33.

Question 34.
For what values of k, the roots of the quadratic equation (k + 4)x2 + (k + 1)x + 1 = 0 are equal? (2013D)
Solution:
We have, (k + 4) x2 + (k + 1) x + 1 = 0
Here, a = k + 4, b = k + 1, c = 1
D =0 …[∵ Roots are equal
b2 – 4ac = 0
∴ (k + 1)2 – 4(k + 4)(1) = 0
k2 + 2k + 1 – 4k – 16 = 0
k2 – 2k – 15 = 0
k2 – 5k + 3k – 15 = 0
k(k – 5) + 3(k – 5) = 0
(k – 5)(k + 3) = 0
k – 5 = 0 or k + 3= 0
k = 5 or k = -3
∴ k = 5 and -3

Question 35.
For what value of k, are the roots of the quadratic equation: (k – 12)x2 + 2(k – 12)x + 2 = 0 equal? (2013OD)
Solution:
We have, (k – 12)x2 + 2(k – 12)x + 2 = 0
The given quadratic equation will have equal roots if D = 0 ⇒ b2 – 4ac = 0
Here a = (k – 12), b = 2(k – 12), c = 2
b2 – 4ac = 0
0 = 4(k – 12)2 – 4 × (k – 12) × 2
0 = (k – 12)[4(k – 12) – 4 × 2]
0 = (k – 12) 4[k – 12 – 2]
0 = 4(k – 12) (k – 14)
∴ 4(k – 12)(k – 14) = 0
∴ k = 12 (rejected) or k = 14
But k cannot be equal to 12 because in that case the given equation will imply 2 = 0 which is not true.
∴ k = 14

Question 36.
For what value of k, are the roots of the quadratic equation y2 + k2 = 2 (k + 1)y equal? (2013OD)
Solution:
y2 + k2 = 2(k + 1)y
y2 – 2(k + 1)y + k2 = 0
Here a = 1, b = -2(k + 1), c = k2
D = 0 … [Roots are equal
b2 – 4ac = 0
∴ [-2(k + 1)]2 – 4 × (1) × (k2) = 0
⇒ 4(k2 + 2k + 1) – 4k2 = 0
⇒ 4k2 + 8k + 4 – 4k2 = 0
⇒ 8k + 4 = 0
⇒ 8k = -4 ∴ k = 4/8=1/2

Question 37.
Find that non-zero value of k, for which the quadratic equation kx2 + 1 – 2(k – 1)x + x2 = 0 has equal roots. Hence find the roots of the equation. (2015D)
Solution:
The given quadratic equation can be written as
kx2 + x2 – 2(k – 1)x + 1 = 0
(k + 1) x2 – 2 (k – 1) x + 1 = 0 …(i)
Here, a = (k + 1), b = -2(k – 1), c = 1
For equal roots, D = 0
D = b2 – 4ac
⇒ (-2(k – 1)]2 – 4 × (k + 1) × 1 = 0
⇒ 4(k − 1)2 – 4(k + 1) = 0
⇒ 4k2 + 4 – 8k – 4k – 4 = 0
⇒ 4k2 – 12k = 0 ⇒ 4k(k – 3) = 0
k = 3 or k = 0 (rejected)
∴ k = 3
Putting k = 3 put in equation (i), we get
⇒ 4x2 – 4x + 1 = 0
⇒ 4x2 – 2x – 2x + 1 = 0
⇒ 2x(2x – 1) – 1(2x – 1) = 0
⇒ (2x – 1) (2x – 1) = 0
⇒ 2x – 1 = 0 or 2x – 1 = 0
⇒ x = 1/2 or x = 1/2
Roots are 1/2 and 1/2

Question 38.
Find that value of p for which the quadratic equation (p + 1)x2 – 6(p + 1)x + 3 (p + 9) = 0, p ≠ -1 had equal roots. (2015D(
Solution:
For the given quadratic equation to have equal roots, D = 0
Here a = (p + 1), b = -6(p + 1), c = 3(p + 9)
D = b2 – 4ac
⇒ [-6(p + 1)]2 – 4(p + 1).3 (p + 9) = 0
⇒ 36(p + 1)2 – 12(p + 1) (p + 9) = 0
⇒ 12(p + 1) (3p + 3 – p – 9) = 0
⇒ 12(p + 1)(2p – 6) = 0
⇒ 24(p + 1)(p – 3) = 0
⇒ p + 1 = 0 or p – 3 = 0
⇒ p = -1 (rejected) or p = 3
∴ p = 3

Question 39.

Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 12

Question 40.

Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 51

Question 41.
If the roots of the quadratic equation (a – b)x2 + (b – c)x + (c – a) = 0 are equal, prove that 2a = b + c. (2016OD)
Solution:
Here’a’ = a – b, ‘b’ = b – c, ‘c’ = c – a
D = 0 ….[Roots are equal
b2 – 4ac = 0
⇒ (b – c)2 – 4(a – b)(c – a) = 0
⇒ b2 + c2 – 2bc – 4(ac – a2 – bc + ab) = 0
⇒ b2 + c2 – 2bc – 4ac + 4a2 + 4bc – 4ab = 0
⇒ 4a2 + b22 + c2 – 4ab + 2bc – 4ac = 0
⇒ (-2a)2 + (b)2 + (c)22 + 2(-2a)(b) + 2(b)(c) + 2(c)(-2a) = 0
⇒ [(-2a) + (b) + (c)]2 = 0
….[∵ x2 + y2 + z2 + 2xy + 2yz + 2zx = (x + y + z)2
Taking square-root on both sides
-2a + b + c = 0
⇒ b + c = 2a ∴ 2a = b + c

Question 42.
Solve the equation 4/x3=5/2x+3;x0,3/2, for x. (2014D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 13
⇒ 5x = (2x + 3) (4 – 3x)
⇒ 5x = 8x – 6x2 + 12 – 9x
⇒ 5x – 8x + 6x2 – 12 + 9x = 0
⇒ 6x2 + 6x – 12 = 0
⇒ x2 + x – 2 = 0 …[Dividing by 6
⇒ x2 + 2x – x – 2 = 0
⇒ x(x + 2) – 1(x + 2) = 0
⇒ x – 1 = 0 or x + 2 = 0
∴ x = 1 or x = -2

Question 43.
Solve the equation 3/x+11/2=2/3x1; x ≠ -1, x ≠ 1/3 for x. (2014D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 14
⇒ 2(2x + 2) = (5 – x)(3x – 1)
⇒ 4x + 4 = 15x – 5 – 3x2 + x
⇒ 4x + 4 – 15x + 5 + 3x2 – x = 0
⇒ 3x2 – 12x + 9 = 0
⇒ x2 – 4x + 3 = 0 …[Dividing by 3
⇒ x2 – 3x – x + 3 = 0
⇒ x(x – 3) – 1(x – 3) = 0
⇒ (x – 1) (x – 3) = 0
⇒ x – 1 = 0 or x – 3 = 0
∴ x = 1 or x = 3

Question 44.
Solve the equation 14/x+31=5/x+1; x ≠ -3, -1, for x. (2014D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 15
⇒ 5(x + 3) = (11 – x) (x + 1)
⇒ 5x + 15 = 11x + 11 – x2 – x
⇒ 5x + 15 – 11x – 11 + x2 + x = 0
⇒ x2 – 5x + 4 = 0
⇒ x2 – 4x – x + 4 = 0
⇒ x(x – 4) – 1(x – 4) = 0
⇒ (x – 1) (x – 4) = 0
⇒ x – 1=0 or x – 4 = 0
⇒ x= 1 or x = 4

Question 45.
Solve for x: 2x/x3+1/2x+3+3x+9/(x3)(2x+3) = 0, x ≠ 3, 3/2
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 16
⇒ 4x2 + 6x + x – 3 + 3x + 9 = 0
⇒ 4x2 + 10x + 6 = 0
⇒ 2x2 + 5x + 3 = 0 …[Dividing both sides by 2
⇒ 2x2 + 3x + 2x + 3 = 0
⇒ x(2x + 3) + 1(2x + 3) = 0
⇒ (2x + 3) (x + 1) = 0
⇒ 2x + 3 = 0 or x + 1 = 0
⇒ x= 3/2 or x = -1
But, x ≠ 3/2 …[Given
∴ x= -1 is the only solution.

Question 46.
Solve for x: x1/x1+x2/x+2=42x+3/x2; x ≠1, -2, 2 (2016D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 17
⇒ (2x2 + 4)(x – 2) = (2x – 11)(x2 + x – 2)
⇒ 2x3 – 4x2 + 4x – 8 = 2x3 + 2x2 – 4x – 11x2 – 11x + 22
⇒ 2x3 – 4x2 + 4x – 8 – 2x3 – 2x2 + 4x + 11x2 + 11x – 22 = 0
⇒ 5x2 + 19x – 30 = 0
⇒ 5x2 + 25x – 6x – 30 = 0
⇒ 5x(x + 5) – 6(x + 5) = 0
⇒ (x + 5) (5x – 6) = 0
⇒ x + 5 = 0 or 5x – 6 = 0
⇒ x = -5 or x = 6/5

Question 47.
Solve the following quadratic equation for
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 18
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 19

Question 48.
Solve for x: 1/(x1)(x2)+1/(x2)(x3)=23, x ≠ 1, 2, 3 (2016OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 20
⇒ (x – 1)(x – 3) = 3
⇒ x2 – 3x – x + 3 – 3 = 0
⇒ x2 – 4x = 0 ⇒ x(x – 4) = 0
⇒ x = 0 or x – 4 = 0
∴ x = 0 or x = 4

Question 49.
Three consecutive natural numbers are such that the square of the middle number exceeds the difference of the squares of the other two by 60. Find the numbers. (2016OD)
Solution:
Let three consecutive natural numbers are x, x + 1, x + 2.
According to the question,
(x + 1)2 – [(x + 2)2 – x2] = 60
⇒ x2 + 2x + 1 – (x2 + 4x + 4 – x2) = 60
⇒ x2 + 2x + 1 – 4x – 4 – 60 = 0
⇒ x2 – 2x – 63 = 0
⇒ x2 – 9x + 7x – 63 = 0
⇒ x(x – 9) + 7(x – 9) = 0
⇒ (x – 9) (x + 7) = 0
⇒ x – 9 = 0 or x + 7 = 0
⇒ x = 9 or x = -7
Natural nos. can not be -ve, ∴ x = 9
∴ Numbers are 9, 10, 11.

Question 50.
If the sum of two natural numbers is 8 and their product is 15, find the numbers. (2012OD)
Solution:
Let the numbers be x and (8 – x).
According to the Question,
x(8 – x) = 15
⇒ 8x – x2 = 15
⇒ 0 = x2 – 8x + 15
⇒ x2 – 5x – 3x + 15 = 0
⇒ x(x – 5) – 3(x – 5) = 0
⇒ (x – 3)(x – 5) = 0
x – 3 = 0 or x – 5 = 0
x = 3 or x = 5
When x = 3, numbers are 3 and 5.
When x = 5, numbers are 5 and 3.

Quadratic Equations Class 10 Important Questions Long Answer (4 Marks)

Question 51.
Find the values of k for which the quadratic equation (3k + 1)x2 + 2(k + 1)x + 1 = 0 has equal roots. Also find the roots. (2014D)
Solution:
(3k + 1)x2 + 2(k + 1) + 1 = 0
Here, a = 3k + 1, b = 2(k + 1), c = 1
D = 0 …[∵ Roots are equal
As b2 – 4ac = 0
∴ [2(k + 1)]2 – 4(3k + 1)(1) = 0
4(k + 1)2 – 4(3k + 1) = 0
4(k2 + 2k + 1 – 3k – 1) = 0
(k2 – k) = 0/4 ⇒ k(k – 1) = 0
k = 0 or k – 1 = 0
∴ k = 0 or k = 1
Roots are x = b/2a ..[As equal roots (Given)
x = 2(k+1)/2(3k+1) ⇒ x = (k+1)/(3k+1)
When k = 0, x = (0+1)/0+1 = -1
∴ Equal roots are -1 and -1
When k = 1, x = (1+1)/3+1
x= 2/4=1/2
∴ Equal roots are 1/2 and 1/2

Question 52.
Find the value of p for which the quadratic equation (2p + 1)x2 – (7p + 2)x + (7p – 3) = 0 has equal roots. Also find these roots. (2014D)
Solution:
(2p + 1)x2 – (7p + 2)x + (7p – 3) = 0
Here, a = 2p + 1, b = -(7p + 2), c = 7p – 3
D = 0 …[∵ Equal roots As h2 – 4ac = 0
∴ [-(7p + 2)]2 – 4(2p + 1)(7p – 3) = 0
⇒ (7p + 2)2 – 4(14p2 – 6p + 7p – 3) = 0
⇒ 49p2 + 28p + 4 – 56p2 + 24p – 28p + 12 = 0
⇒ -7p2 + 24p + 16 = 0
⇒ 7p2 – 24p – 16 = 0 … [Dividing both sides by -1
⇒ 7p2 – 28p + 4p – 16 = 0
⇒ 7p(p – 4) + 4(p – 4) = 0
⇒ (p – 4) (7p + 4) = 0
⇒ p – 4 = 0 or 7p + 4 = 0
⇒ p = 4 or p = 4/7
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 21
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 22
∴ Equal roots are 7 and 7.

Question 53.
Find the roots of the equation 1/x+41/x7=11/30, x ≠ -4, 7 (2011D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 23
⇒ (x + 4)(x – 7) = – 30
⇒ x2 – 7x + 4x – 28 + 30 = 0
⇒ x2 – 3x + 2 = 0
⇒ x2 – x – 2x + 2 = 0
⇒ x(x – 1) – 2(x – 1) = 0
⇒ (x – 1)(x – 2) = 0
⇒ x – 1 = 0 or x – 2 = 0
∴ x = 1 or x = 2

Question 54.
Find the roots of the equation: 1/2x3+1/x5=1, x ≠ 3/2, 5. (2011OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 24

Question 55.
Solve for x:
1/x3+2/x2=8/x; x ≠ 0, 2, 3 (2013OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 52
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 53
⇒ 8(x – 3)(x – 2) = x(3x – 8)
⇒ 8(x2 – 3x – 2x +6) = 3x2 – 8x
⇒ 8x2 – 24x – 16x + 48 – 3x2 + 8x = 0
⇒ 5x2 – 32x + 48 = 0
⇒ 5x2 – 20x – 12x + 48 = 0
⇒ 5x(x – 4) – 12(x – 4) = 0
⇒ (x – 4)(5x – 12) = 0
⇒ x – 4 = 0 or 5x – 12 = 0
x = 4 or x = 12/5

Question 56.
Solve for x: 4/x3=5/2x+3; x ≠ 0, 3/2 (2013OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 25
⇒ 5x = (2x + 3 (4 – 3x)
⇒ 5x = 8x – 6x2 + 12 – 9x
⇒ 5x – 8x + 6x2 – 12 + x = 0
⇒ 6x + 6x – 12 = 0
⇒ x2 + x – 2 = 0 …[Dividing by 6
⇒ x2 + 2x – x – 2 = 0
⇒ x(x + 2) – 1(x + 2) = 0
⇒ (x – 1)(x + 2) = 0
⇒ x – 1 = 0 or x + 2 = 0
∴ x = 1 or x = -2

Question 57.
Solve for x: x2/x3+x4/x5=10/3; x ≠ 3, 5 (2014OD)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 26
⇒ 4(x2 – 8x + 15) = (6x – 24)
⇒ 4x2 – 32x + 60 – 6x + 24 = 0
⇒ 4x2 – 38x + 84 = 0
⇒ 2x2 – 19x + 42 = 0 …[Dividing by 2
⇒ 2x2 – 12x – 7x + 42 = 0
⇒ 2x(x -6) – 7(x – 6) = 0
⇒ (x – 6) (2x – 7) = 0
⇒ x – 6 = 0 or 2x – 7 = 0
∴ x = 6 or x = 72

Question 58.
Solve for x: 3/x+1+4/x1=29/4x1;x1,1,1/4 (2015D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 27
⇒ [3(x – 1) + 4(x + 1)] [4x – 1] = 29(x2 – 1)
⇒ (3x – 3 + 4x + 4) [4x – 1] = 29(x2 – 1)
⇒ (7x + 1) (4x – 1) = 29x2 – 29
⇒ 28x2 – 3x – 1 = 29x2 – 29
⇒ x2 + 3x – 28 = 0
⇒ x2 + 7x – 4x – 28 = 0
⇒ x(x + 7) – 4(x + 7) = 0
⇒ (x + 7) (x – 4) = 0
x = -7 or x = 4
∴ x = -7 and 4

Question 59.
Solve for x: 2/x+1+3/2(x2)=23/5x,x0,1,2 (2015D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 28
⇒ 5x[4 (x – 2) + 3x + 3) = 46(x + 1) (x – 2)
⇒ 5x[4x – 8 + 3x + 3) = 46[x2 – 1x – 2]
⇒ 5x (7x – 5) = 46 (x2 – x – 2)
⇒ 35x2 – 25x = 46x2 – 46x – 92
⇒ 35x2 – 46x2 – 25x + 46x + 92 = 0
⇒ 11x2 – 21x – 92 = 0
Here, a = 11, b = -21, c = -92
D = b2 – 4ac
= (-21)2 – 4 × 11 × (-92)
= 441 + 4048 = 4489
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 29

Question 60.
Find x in terms of a, b and c: axa+bxb=2cxc, x ≠ a, b, c (2016D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 30
⇒ (x – c)[ax – ab + bx – ab] = 2c(x – a)(x – b)
⇒ (x – c)(ax + bx – 2ab) = 2c(x2 – bx – ax + ab)
⇒ ax2 + bx2 – 2abx – acx – bcx + 2abc = 2cx2 – 2bcx – 2cax + 2abc
⇒ ax2 + bx2 – 2abx – acx – bcx – 2cx2 + 2bcx + 2cax = 0
⇒ ax2 + bx2 – 2cx2 – 2abx + bcx + cax = 0
⇒ x2(a + b – 2c) + x(-2ab + bc + ca) = 0
⇒ x[x (a + b – 2c) + (-2ab + bc + ca)] = 0
⇒ x = 0 or x (a + b – 2c) + (-2ab + bc + ca) = 0
⇒ x = 0 or x (a + b – 2c) = 2ab – bc – ca = 0
∴ x = 2abbccda+b2c

Question 61.
Solve the following for x: Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 31 (2013D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 32
⇒ 2x2 + 2ax + bx + ab = 0
⇒ 2x (x + a) + b(x + a) = 0
⇒ (x + a) (2x + b) = 0
⇒ x + a = 0 or 2x + b = 0
⇒ x = -a or x = b/2

Question 62.
A shopkeeper buys some books for 80. If he had bought 4 more books for the same amount, each book would have cost ₹1 less. Find the number of books he bought. (2012D)
Solution:
Let the number of books he bought = x
Increased number of books he had bought = x +4
Total amount = ₹80
According to the problem,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 33
⇒ x(x + 4) = 320
⇒ x2 + 4x – 320 = 0
⇒ x2 + 20x – 16x – 320 = 0
⇒ x(x + 20) – 16(x + 20) = 0
⇒ (x + 20) (x – 16) = 0
⇒ x + 20 = 0 or x – 16 = 0
⇒ x = -20 … (neglected) or x = 16
∴ Number of books he bought = 16

Question 63.
Sum of the areas of two squares is 400 cm2. If the difference of their perimeters is 16 cm, find the sides of the two squares. (2013D)
Solution:
Let the side of Large square = x cm
Let the side of small square = y cm
According to the Question,
x2 + y2 = 400… (i) …[∵ area of square = (side)2
4x – 4y = 16 …[∵ Perimeter of square = 4 sides
⇒ x – y = 4 … [Dividing both sides by 4
⇒ x = 4 + y …(ii)
Putting the value of x in equation (i),
(4 + y)2 + y22 = 400
⇒ y2 + 8y + 16 + y2 – 400 = 0
⇒ 2y2 + 8y – 384 = 0
⇒ y2 + 4y – 192 = 0 … [Dividing both sides by 2
⇒ y2 + 16y – 12y – 192 = 0
⇒ y(y + 16) – 12(y + 16) = 0
⇒ (y – 12)(y + 16) = 0
⇒ y – 12 = 0 or y + 16 = 0
⇒ y = 12 or y = -16 … [Neglecting negative value
∴ Side of small square = y = 12 cm
and Side of large square = x = 4 + 12 = 16 cm

Question 64.
The diagonal of a rectangular field is 16 metres more than the shorter side. If the longer side is 14 metres more than the shorter side, then find the lengths of the sides of the field. (2015OD)
Solution:
Let the length of shorter side be x m.
∴ length of diagonal = (x + 16) m
and length of longer side = (x + 14) m
Using pythagoras theorem,
(l)2 + (b)2 = (h)2
∴ x2 + (x + 14)22 = (x + 16)2
⇒ x2 + x2 + 196 + 28x = x2 + 256 + 32x
⇒ x2 – 4x – 60 = 0
⇒ x2 – 10x + 6x – 60 = 0
⇒ x(x – 10) + 6(x – 10) = 0
⇒ (x – 10) (x + 6) = 0
⇒ x – 10 = 0 or x + 6 = 0
⇒ x = 10 or x = -6 (Reject)
⇒ x = 10 m …[As length cannot be negative
Length of shorter side = x = 10 m
Length of diagonal = (x + 16) m = 26 m
Length of longer side = (x + 14)m = 24m
∴ Length of sides are 10 m and 24 m.

Question 65.
The sum of three numbers in A.P. is 12 and sum of their cubes is 288. Find the numbers. (2016D)
Solution:
Let three numbers in A.P. are a – d, a, a + d.
a – d + a + a + d = 12
⇒ 3a = 12 ⇒a = 4
(a – d)3 + (a)3 + (a + d)3 = 288
⇒ a3 – 3a2d + 3ad2 – d3 + a3 + a3 + 3a2d + 3ad2 + d3 = 288
⇒ 3a3 + 6ad2 = 288
⇒ 3a(a2 + 2d2) = 288
⇒ 3 × 4(42 + 2d2) = 288
⇒ (16 + 2d2) = 288/12
⇒ 2d2 = 24 – 16 = 8
⇒ d2 = 4 ⇒ d = ± 2
When, a = 4, d = 2, numbers are –
a – d, a, a + d, i.e., 2, 4, 6
When, a = 4, d = -2, numbers are –
a – d, a, a + d, i.e., 6, 4, 2

Question 66.
The perimeter of a right triangle is 60 cm. Its hypotenuse is 25 cm. Find the area of the triangle. (2016D)
Solution:
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 34
Perimeter of right ∆ = 60 cm …[Given
a + b + c = 60
a + b + 25 = 60
a + b = 60 – 25 = 35 …(i)
In rt. ∆ACB, AC2 + BC2 = AB2
b2 + a2 = (25)2 …[Pythagoras’ theorem
a2 + b2 = 625 ….(ii)
From (i), a + b = 35
(a + b)2 = (35) … [Squaring both sides
a2 + b2 + 2ab = 1225
625 + 2ab = 1225 … [From (ii)
2ab = 1225 – 625 = 600 ⇒ ab = 300 … (iii)
Area of ∆ = 1/2 × base × corresponding altitude
1/2 × b × a = 1/2 (300) ..[From (iii)
= 150 cm2

Question 67.
The sum of two numbers is 9 and the sum of their reciprocals is 12. Find the numbers. (2012D)
Solution:
Let the numbers be x and 9 – x.
According to the Question,
1/x+1/9x=1/2
9x+x/x(9x)=1/2
⇒ 18 = 9x – x2
⇒ x2 – 9x + 18 = 0
⇒ x2 – 3x – 6x + 18 = 0
⇒ x(x – 3) – 6(x – 3) = 0
⇒ (x – 3) (x – 6) = 0
⇒ x – 3 = 0 or x – 6 = 0
⇒ x = 3 or x = 6
When x = 3, nos. are 3 and 6.
When x = 6, nos. are 6 and 3.

Question 68.
The numerator of a fraction is 3 less than its denominator. If 1 is added to the denominator, the fraction is decreased by 1/15. Find the fraction. (20120D)
Solution:
Let the denominator be x and the numerator be x – 3.
∴ Fraction =x3/x
New denominator = x + 1
According to the Question,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 35
⇒ 15x2 – 45x = 14x2 – 45x + 14x – 45
⇒ 15x2 – 14x2 – 14x + 45 = 0
⇒ x2 – 14x + 45 = 0
⇒ x2 – 5x – 9x + 45 = 0
⇒ x(x – 5) – 9(x – 5) = 0
⇒ (x – 5) (x – 9) = 0
⇒ x – 5 = 0 or x – 9 = 0
⇒ x = 5 or x = 9
When x = 5, fraction = 53/5=2/5
When x = 9, fraction = 93/9=6/9=2/3
∴ Fraction = 2/5 or 2/3

Question 69.
The difference of two natural numbers is 5 and the difference of their reciprocals is 110. Find the numbers. (2014D)
Solution:
Let the larger natural number be x and the smaller natural number be y.
According to the Question,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 36

Question 70.
The difference of two natural numbers is 5 and the difference of their reciprocals is 514. Find the numbers. (2014D)
Solution:
Let the larger number be x and the smaller number be y.
According to the Question,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 37
⇒ xy = 14
(5 + y)y = 14 … [From (i)
y2 + 5y – 14 = 0
⇒ y2 + 7y – 2y – 14 = 0
y(y + 7) – 2(y + 7) = 0
(y – 2) (y + 7) = 0
y – 2 = 0 or y + 7 = 0
y = 2 or y = -7
When y = 2, x = 5 + 2 = 7 …[From (1)
∴ Numbers are 7 and 2.
When y = -7, x = 5 + (-7) = -2 …[From (i)
∴ Numbers are -2 and (-7).

Question 71.
The numerator of a fraction is 3 less than its denominator. If 2 is added to both the numerator and the denominator, then the sum of the new fraction and original fraction is a 29/20. Find the original fraction. (2015D)
Solution: .
Let the denominator and numerator of the
fraction be x and x – 3 respectively.
Let the fraction be x3/x.
By the given condition,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 38
⇒ 20[(x – 3) (x + 2) + x(x – 1)] = 29(x2 + 2x)
⇒ 20(x2 – x – 6 + x2 – x) = 29x2 + 58x
⇒ 20(2x2 – 2x – 6) = 29x2 + 58x
⇒ 40x2 – 29x2 – 40x – 58x = 120
⇒ 11x2 – 98x – 120 = 0
⇒ 11x2 – 110x + 12x – 120 = 0
⇒ 11x(x – 10) + 12(x – 10) = 0
⇒ (11x + 12) (x – 10) = 0
⇒ 11x + 12 = 0 or x – 10 = 0
⇒ x = 12/11 (Reject) or x = 10
Now denominator (x) = 10
then, numerator = x – 3 = 7
∴ The fraction is 1o.

Question 72.
A rectangular park is to be designed whose breadth is 3 m less than its length. Its area is to be 4 square metres more than the area of a park that has already been made in the shape of an isosceles triangle with its base as the breadth of the rectangular park and of altitude 12 m. Find the length and breadth of the rectangular park. (2016OD)
Solution:
Let length of the rectangular park = x m,
breadth of the rectangular park = (x -3)m
∴ Area of the rectangular park = x(x – 3)m2… (i)
Base of an isosceles triangle = (x – 3)m
Altitude of an isosceles triangle = 12 m
∴ Area of isosceles triangle
= 1/2 × base × altitude
= 1/2 × (x – 3) × 12
= 6(x – 3) …(ii)
According to the question,
Ar.(rectangle) – Ar.(isosceles ∆) = 4 m2
⇒ x(x – 3) – 6(x – 3) = 4 … [From (i) & (ii)
⇒ x2 – 3x – 6x + 18 – 4 = 0
⇒ x2 – 9x + 14 = 0
⇒ x2 – 7x – 2x + 14 = 0
⇒ x(x – 7) – 2(x – 7) = 0
⇒ (x – 2) (x – 7) = 0
⇒ x – 2 = 0 or x – 7 = 0
⇒ x = 2 or x = 7
When x = 2, breadth of rectangle becomes -ve, so this is not possible.
∴ Length of the rectangular park, x = 7 m
and Breadth = (x – 3) = 4 m.

Question 73.
A train travels 180 km at a uniform speed. If the speed had been 9 km/hour more, it would have taken 1 hour less for the same journey. Find the speed of the train. (2011OD)
Solution:
Let the speed of the train = x km/hr
Let the increased speed of the train = (x + 9) km/hr
According to the question,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 39
⇒ x(x + 9) = 1620
⇒ x2 + 9x – 1620 = 0
⇒ x2 + 45x – 36x – 1620 = 0
⇒ x(x + 45) – 36(x + 45) = 0
⇒ (x – 36) (x + 45) = 0
⇒ x – 36 = 0 or x + 45 = 0
⇒ x = 36 or x = -45 ….[Rejecting negative value as the speed cannot be -ve
∴ Speed of the train = 36 km/hr

Question 74.
In a flight of 2800 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed is reduced by 100 km/h and time increased by 30 minutes. Find the original duration of the flight. (2012OD)
Solution:
Let the average speed of the aircraft = x km/hr
the reduced speed of the aircraft = (x – 100 km/hr
Then Distance = 2800 km
According to the Question,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 40
⇒ x2 – 100x = 560000
⇒ x2 – 100x – 560000 = 0
⇒ x2 – 800x + 700x – 560000 = 0
⇒ x(x – 800) + 700(x – 800) = 0
⇒ (x – 800) (x + 700) = 0
⇒ x – 800 = 0 or x + 700 = 0
⇒ x = 800 or x = -700
As speed of the aircraft cannot be -ve.
∴ Speed = 800 km/hr
∴ Original duration/time = Distance  Speed 
2800/800=7/2
= 31/2 hrs. or 3 hrs. 30 mins. or 210 mins.

Question 75.
While boarding an aeroplane, a passenger got hurt. The pilot, showing promptness and concern, made arrangements to hospitalise the injured and so the plane started late by 30 minutes. To reach the destination, 1500 km away in time, the pilot increased the speed by 100 km/hour. Find the original speed/hour of the plane. (2013OD)
Solution:
Let the original speed of the aeroplane = x km/hr
The increased speed of the aeroplane = (x + 100) km/hr
Given: Distance = 1500 km
According to the Question,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 41
⇒ x(x + 100) = 300000
⇒ x2 + 100x – 300000 = 0
⇒ x2 + 600x – 500x – 300000 = 0
⇒ x(x + 600) – 500(x + 600) = 0
⇒ (x – 500) (x + 600) = 0
⇒ x – 500 = 0 or x + 600 = 0
⇒ x = 500 or x = -600 (rejected)
Since speed cannot be negative.
∴ Original speed of the aeroplane = 500 km/hr
Original time =  Distance / Speed =1,500/500 = 3 hrs.

Question 76.
A train travels at a certain average speed for a distance of 54 km and then travels a distance of 63 km at an average speed of 6 km/h more than the first speed. If it takes 3 hours to complete the total journey, what is its first speed? (2015OD)
Solution:
Let the original average speed of (first) train be x km/hr.
Now, new speed will be = (x + 6) km/hr.
We know,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 42
⇒ 54x + 324 + 63x = 3x (x + 6)
⇒ 117x + 324 = 3x2 + 18x
⇒ 3x2 + 18x – 117x – 324 = 0
⇒ 3x2 – 99x – 324 = 0
⇒ x2 – 33x – 108 = 0
⇒ x2 – 36x + 3x – 108 = 0
⇒ x(x – 36) + 3(x – 36) = 0
⇒ (x – 36) (x + 3) = 0
⇒ x – 36 = 0 or x + 3 = 0
x = 36 or x = -3 (Reject)
∴ First speed of train = 36 km/h.

Question 77.
A bus travels at a certain average speed for a distance of 75 km and then travels a distance of 90 km at an average speed of 10 km/h more than the first speed. If it takes 3 hours to complete the total journey, find its first speed. (2015OD)
Solution:
Let the first average speed of the bus be x km/hr.
Now, new speed of bus = (x + 10) km/hr.
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 43
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 44
⇒ 75x + 750 + 90x = 3(x2 + 10x)
⇒ 165x + 750 – 3x2 – 30x = 0
⇒ 3x2 – 135x – 750 = 0
⇒ x2 – 45x – 250 = 0
⇒ x2 – 50x + 5x – 250 = 0
⇒ x(x – 50) + 5(x – 50) = 0
⇒ (x – 50) (x + 5) = 0
∴ x = 50 or x = -5 (Reject)
∴ Speed = 50 km/h

Question 78.
A truck covers a distance of 150 km at a certain average speed and then covers another 200 km at an average speed which is 20 km per hour more than the first speed. If the truck covers the total distance in 5 hours, find the first speed of the truck. (2015OD)
Solution:
Let the first average speed of truck be x km/hr.
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 45
⇒ 150x + 3000 + 200x = 5(x2 + 20x)
⇒ 350x + 3000 – 5x2 – 100x = 0
⇒ x2 – 50x – 600 = 0
⇒ x2 – 60x + 10x – 600 = 0
⇒ x(x – 60) + 10(x – 60) = 0
⇒ (x – 60) (x + 10) = 0
⇒ x – 60 = 0 or x + 10 = 0
⇒ x = 60 or x = -10 (Reject)
∴ Speed = 60 km/hr.

Question 79.
Two pipes running together can fill a tank in 11 1/9 minutes. If one pipe takes 5 minutes more than the other to fill the tank separately, find the time in which each pipe would fill the tank separately. (2016OD)
Solution:
Let the quicker pipe take to fill the cistern = x minutes
Then the slower pipe takes to fill the cistern = (x + 3) minutes
According to Question,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 46
13xv + 39x = 80x + 120
13x2 + 39x – 80x – 120 = 0
13x2 – 41x – 120 = 0
13x2 – 65x + 24x – 120 = 0
13x(x – 5) + 24(x – 5) = 0
(x – 5)(13x + 24) = 0
x – 5 = 0 or 13x + 24 = 0
x = 5 or x = 24/13 (rejected) …[∵ x > 0
∴ x = 5 Hence, the faster pipe fills the cistern in 5 minutes, and the slower pipe fills the cistern in 8(5 + 3) minutes.

Question 80.
A motor boat whose speed is 20 km/h in still water, takes 1 hour more to go 48 km upstream than to return downstream to the same spot. Find the speed of the stream. (2011D)
Solution:
Let the speed of the stream be x km/hr
∴ Speed of the boat upstream = (20 – x) km/hr
and speed of the boat downstream = (20 + x) km/hr
Given, Distance = 48 km
According to the Question,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 47
⇒ 96x = 400 – x2
⇒ x2 + 96x – 400 = 0
⇒ x2 + 100x – 4x – 400 = 0
⇒ x (x + 100) – 4 (x + 100) = 0
⇒ (x – 4) (x + 100) = 0
⇒ x – 4 = 0 or x + 100 = 0
⇒ x = 4 or x = – 100 ….[Rejecting negative value as the speed cannot be -ve
∴ Speed of the stream = 4 km/hr

Question 81.
A motorboat whose speed in still water is 18 km/h, takes 1 hour more to go 24 km upstream than to return downstream to the same spot.
Find the speed of the stream. (2014OD)
Solution:
Let speed of the stream be x km/hr,
Speed of the boat upstream = (18 – x) km/hr
and Speed of the boat downstream = (18 + x) km/hr
Given, Distance = 24 km
According to the Question,
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 48
⇒ 24(2x)/324x2=1
⇒ 48x = 324 – x2
⇒ x2 + 48x – 324 = 0
⇒ x2 + 54x – 6x – 324 = 0
⇒ x(x + 54) – 6(x + 54) = 0
⇒ (x – 6) (x + 54) = 0
x – 6 = 0 or x + 54 = 0
x = 6 or x= -54 (rejected)
Since speed cannot be negative
∴ Speed of stream, x = 6 km/hr

Question 82.
The time taken by a person to cover 150 km was 2 hours more than the time taken in the return journey. If he returned at a speed of 10 km/hour more than the speed while going, find the speed per hour in each direction. (2016D)
Solution:
Let the speed of a person while going = x km/hr Then the speed of a person while returning = (x + 10) km/hr
Given, Distance = 150 km
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 49
⇒ 5x(x + 10) = 3,000
⇒ x(x + 10) = 600 …[Dividing both sides by 5
⇒ x2 + 10x – 600 = 0
⇒ x2 + 30x – 20x – 600 = 0
⇒ x(x + 30) – 20(x + 30) = 0
⇒ (x + 30) (x – 20) = 0
⇒ x + 30 = 0 or x – 20 = 0
⇒ x = -30 (rejected) or x = 20
Since, speed can not be negative.
∴ Speed x = 20 km/hr.
∴ Speed while going = x = 20 km/hr
and Speed while returning
= (x + 10) = 20 + 10 = 30 km/hr

Question 83.
To fill a swimming pool two pipes are to be used. If the pipe of larger diameter is used for 4 hours and the pipe of smaller diameter for 9 hours, only half the pool can be filled. Find, how long it would take for each pipe to fill the pool separately, if the pipe of smaller diameter takes 10 hours more than the pipe of larger diameter to fill the pool. (2015D)
Solution:
Let the bigger pipe fill the tank in x hrs.
∴ the smaller pipe fills the tanks in (x + 10) hrs.
Important Questions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations 50
⇒ 2(13x + 40) = x2 + 10x
⇒ 26x + 80 = x2 + 10x
⇒ x2 + 10x – 26x = 80
⇒ x2 – 16x – 80 = 0
⇒ x2 – 20x + 4x – 80 = 0
⇒ x(x – 20) + 4(x – 20) = 0
⇒ (x – 20) (x + 4) = 0
⇒ x – 20 = 0 or x + 4 = 0
x = 20 x = -4 (Reject)
Hence, the pipe with larger diameter fills the tank in 20 hours.
and the pipe with smaller diameter fills the tank in 30 hours.

CBSE Class 10 Maths Notes Chapter 4 Quadratic Equations

A quadratic polynomial of the form ax² + bx + c, where a ≠ 0 and a, b, c are real numbers, is called a quadratic equation
when ax² + bx + c = 0.
Here a and b are the coefficients of x² and x respectively and ‘c’ is a constant term.

Any value is a solution of a quadratic equation if and only if it satisfies the quadratic equation.

Quadratic formula: The roots, i.e., α and β of a quadratic equation ax² + bx + c = 0 are given

Here, the value b² – 4ac is known as the discriminant and is generally denoted by D. ‘D’ helps us to determine the nature of roots for a given quadratic equation. Thus D = b² – 4ac.

The rules are:

  1. If D = 0 ⇒ The roots are Real and Equal.
  2. If D > 0 ⇒ The two roots are Real and Unequal.
  3. If D < 0 ⇒ No Real roots exist.

If α and β are the roots of the quadratic equation, then Quadratic equation is x² – (α + β) x + αβ = 0 Or x² – (sum of roots) x + product of roots = 0

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *