NCERT Solutions for Class 9 English Main Course Book Unit 5 Mystery Chapter 1 Bermuda Triangle

NCERT Solutions for Class 9 English Main Course Book Unit 5 Mystery Chapter 1 Bermuda Triangle

CBSE Class 9 English Main Course Book Unit 5 Mystery Chapter 1 Bermuda Triangle

Question 1:
The following are the dictionary entries for some of the words that appear in ‘The Mystery of Bermuda Triangle’. Study the words and their meanings before you read the mystery for better comprehension.
Answer:
Attempt yourself.

Question 2:
This is an account of Sir James’ flight across the Atlantic Ocean. Complete the following using words from Question 1  Captain James was enjoying the (1) ……………….. party hosted by his neighbor Mr. Samuel. Suddenly, he got a call from his boss who wanted him to fly across the Atlantic with a reputably renowned investigator to (2) ……………….. into the (3) ……………….. of an heiress. He immediately got ready for the assignment. While starting the flight he checked the radar controllers. He found that routine traffic was proceeding undisturbed, in their (4) ……………….. There was no difficulty in the (5) ………………… and he (6) ………………… All of a sudden there was a (7) ……………….. and communication was abruptly cut off. He checked the radar screen and it was moving (8) ………………… He experienced a strange (9) ………………… He stepped into a mist and claimed to arrive at a time period after the French-Revolution. However, his (10) ……………….. theory was not convincing. He claimed that he just remembered being (11) ……………….. in a big cloud. Nevertheless, people were happy to see him return after a month.
Answer:

  1. Halloween
  2. probe
  3. abduction
  4. vector
  5. ascent
  6. rogered
  7. crackle
  8. erratically
  9. phenomenon
  10. time wrap
  11. engulfed

Question 3:
Discuss in groups

  1. Have you heard of the Bermuda Triangle? If so, what have you heard about it?
  2. Have you ever heard of an airplane or a boat disappearing without a trace?
  3. Can you think of an explanation for an airplane or a boat that disappeared without a trace?

Answer:

  1. I have heard some stories of the Bermuda Triangle. All of them are full of planes and ships disappearing strangely near the Bermuda Triangle.
  2. There was a recent news of an Air France plane crashing after it took off from Rio de Janeiro.
  3. There can be air crash in some of the deepest trenches and the debris may not be found easily because of depth and ocean currents

Question 4:
The Mystery of Bermuda Triangle.
Answer:
Try it Yourself.

Question 5:

NCERT Solutions for Class 9 English Main Course Book Unit 5 Mystery Chapter 1 Bermuda Triangle Q5
Answer:
NCERT Solutions for Class 9 English Main Course Book Unit 5 Mystery Chapter 1 Bermuda Triangle Q5.1

Question 6:
Listen to an interview between a radio jockey and a pilot.
Answer:
For self-attempt

Question 7:
(a) In groups of four prepare a questionnaire for a pilot who has survived the Bermuda Triangle. Use the hints given below.

  • Radar normal
  • No disturbances
  • Sudden communication failure
  • Strange occurrence (use any of the theories or myths you have just read about)

Answer:
For self-attempt.

(b) On the basis of the questionnaire, hold a conversation with your partner – one can be a radio jockey and the other could be the pilot.
Answer:
RJ : “Congratulations! By God’s grace you survived to tell your story.” Pilot: “Yes! I am lucky.”
RJ : “Can you tell what happened once you reached the Bermuda Triangle?”
Pilot: “When I was approaching the area everything seemed to be normal. The weather was pleasant and the sky was clear. Then suddenly the blip on my radar started behaving abnormally. I was unable to contact the control tower.”
RJ : “Can you remember what happened after that?”’
Pilot: “Yes! After I regained consciousness I started hearing cries of ‘Quit India’. It seemed that I was the spectator of a march by Gandhiji during 1940s. Everything looked black and white. I thought that I had died and reached heaven.”
RJ : “How did you survive?”
Pilot: “Suddenly my plane went into a tailspin and crash-landed at a small island. Luckily my radio was working by then and it enabled me to contact the control tower.”

Question 8:
In groups of six, work on one of the mysteries given below by surfing the net and through other sources. Make a power point presentation.

  • Yeti, the abominable snowman
  • Loch Ness Monster
  • UFOs (Unidentified Flying Objects)
  • Lost city of Atlantis
  • Crop circles
  • Nazial lines

Answer:
For self-attempt.

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *